Programajánló – dec. 19., szombat

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

a_beszelo_fa_13

Egy igaz pezsgő, vidám, alkotós, táncolós, bábos, ünnepre készülős hétvégével várnak benneteket Advent utolsó szombatján: Állatok karácsonya a Budakeszi Vadasparkban, Mese habbal karácsonyi muri a Jurányiban, Varró Dani és barátai a Nyitott Műhelyben, Palya Bea a HelloAnyuban, szuper afrikai mesés könyvbemutató Danny Bainnel és Máray Mariannal Budakeszin, de emellett fenyőfákkal ismerkedhettek a Szamóca tanodában, alkotós programokkal készülnek a Két Egér Könyvesboltban, az Anderson Artsban, a Kassák Múzeumban, az Esernyősben és az Aranytízben, a Rutkai Bori Banda koncertezik a Nick hajón, Gryllus Vilmos Óbudán, Kovácsovics Fruzsina a Platán Könyvtárban. Több ingyenes lehetőséget is találtok. Válogassatok! Programajánló a Minimatinétól!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

karacsonyi_girland

Ünnepre hangoló programok
Karácsonyi vásárok, jégpályák, popup boltok, csinál magad foglalkozások, ünnepi koncertek, színház, diafilmezés, forró csokizás egy gyerekbarát helyen, otthoni dekorálás, közös sütés-főzés, diafilmek, adományozás, képeslap küldése, mi így készülünk az ünnepekre, és ha csak lélekben is, de megpróbálunk lassulni 🙂 Íme ünnepre hangoló ötleteink!

esernyos_hold

Távcsöves Hold-bemutató – Óbuda, Esernyős (kinti program), december 19-20., 16:00-19:00 (ingyenes)
Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt a Polaris Csillagvizsgáló munkatársai csillagászati távcsövekkel mutatják meg legközelebbi égi szomszédunk krátereit, hegyeit, érdekességeit.Részletek itt. A program ingyenes!

Anderson_Lilaeper

Karácsonyi workshop – Anderson Arts, december 19-22., 8:30-12:30
December 19-20-21-22.én délelőtt várnak benneteket, hogy a várakozást tevékenyen töltsétek, vidám hangulatban, tele érdekes dolgokkal. mehettek négy napon át vagy csak egy-egy foglalkozásra is. Ára: 5.000 Ft/ alkalom vagy 18.000 Ft a négy délelőtt. 4-14 éveseknek ajánlott. Részletek itt.

RutkaiBoriBanda_foto_MohaiBalazs

Nick hajó – indulás a Batthyányi térről a Spongya Bob hajóval, december 19-20., 10:00 (érkezés: 9:30)
A Nickelodeon gyerekcsatorna december 5-től minden hétvégén úszó játszóhajóval is készül a családoknak. A vidám és javíthatatlanul optimista SpongyaBob, a legkisebbeket iskolára felkészítő és angol nyelvvel is megismertető Dóra, a felfedező és a Nickelodeon többi ismert szereplője is biztosan ott lesz. Emellett óriás memóriajáték, origami, koncertek, színház, lufihajtogatás és arcfestés várja a gyerekeket. Az egyik nap jobb mint a másik, szombaton a Rutkai Bori Banda, vasárnap a Hahó Együttes koncertezik. Felnőtt belépő: 2900 Ft, gyerek 2700 Ft, családi belépő 10 000 Ft.

Print

Karácsonyi Halvásár – Vasúttörténeti park, december 18-20.
Első alkalommal kerül megrendezésre a Karácsonyi Halvásár névre hallgató egész hétvégés programsorozat, amelynek a Magyar Vasúttörténeti Park Orient csarnoka ad otthont. A karácsony előtti utolsó hétvégén Magyarország legjelentősebb haltermelőivel találkozhatnak a vásárlók, kedvező árú, kiváló minőségű halak közül választhatnak hagyományos karácsonyi vacsorájukhoz, melynek elengedhetetlen alapanyaga a minőségi magyar hal. Ponty, harcsa, busa, amur, kárász, süllő, pisztráng és még sok egyéb hal kerülhet a vásárlók kosarába. Felnőtt jegy: 700,- Ft /fő, nyugdíjas jegy: 400,- Ft /fő (nyugdíjas igazolvány felmutatásával érvényes), gyerek jegy: 300,- Ft /fő (4-18 éves korig. 4 év alatt díjtalan a belépés), családi jegy: 1600,- Ft /család (2 felnőtt + 2 gyermek).

DECEMBER 19., szombat

allatok karacsony_vadaspark

Állatok karácsonya – Budakeszi Vadaspark
December 19-én, szombaton ünnepelik az Állatok karácsonyát a Vadasparkban! Nem csak egy ünnepi szakvezetésen vehetnek részt az érdeklődők, de annak is szemtanúi lehetnek, ahogy az állatok megkapják az ajándékokat! Az állatgondozók segítségével finomabbnál finomabb meglepetéssel, és személyre szabott ajándékokkal készülnek: a mosómedvékhez és az aranysakálhoz egy-egy speciális ajándék doboz kerül, amibe a legkedvesebb csemegéiket rejtettük, melyhez azonban csak ügyes mancsaik segítségével juthatnak hozzá. A rókák, patkányok, barna medvék, vaddisznók és az Állatsimogatóban élő állatok saját karácsonyfát kapnak, melyre különleges, ehető díszek kerülnek, amit az ünnepélyes átadás után jókedvűen el is fogyaszthatnak az ajándékozottak. Belépő itt.

Mocorgok

Mese habbal – karácsonyváró muri – Jurányi, 9:30-13:00
A Jurányi decemberben elinduló, családbarát programsorozatában minden korosztály rátalálhat a neki megfelelő programra, kicsiknek Mocorgók, nagyobbaknak SzínműVeletek a Pagonnyal, vagy Nyomozós játék a Parányi Műhellyel. Kézműveskedés. Zenei élmény kedvenc gyerekzenekarokkal. Felnőtteknek pihenés egy jó könyv és kávé mellett a kávézóban. Garázsvásár, csere-bere. Gyerek és pénztárca barát gasztroélmény az éheseknek. Belépő: 1000 Ft/fő, 2500 Ft/ családi 3 fő = 2 gyerek +1 felnőtt

mese_pakk

Mesepakk felnőtteknek – Noha Stúdió, 9:30-12:30
Élő Fruzsina és Kismarty-Lechner Zita vár benneteket ezen a szombat délelőttön a Mesepakkal. Regisztráció: celluxcsoport@gmail.com. Részvételi díj: 4500 Ft. Max. 12 fő.

mini_karacsonyfa

Szamóca Kiskertész-tanoda – Füvészkert, 10:00 és 11:15
Mini karácsonyfa készítés és kis fenyőismeret, hogy tudjátok meghatározni, hogy milyen karácsonyfát hozott az Angyal… Ára 1500Ft/gyerek. 3-12 éves gyerekeket várnak. Bérletek, kedvezmények a weblapon: www.gyerekkertesz.hu. A Füvészkertbe a felnőtt kísérő belépőjegy megvásárlásával tud bemenni. A foglalkozás időtartama 1 óra, melyre ott lehet hagyni a gyereket. Előzetes jelentkezés szükséges! online a www.gyerekkertesz.hu oldalon, vagy a szamocatanoda@gmail.com címen. A kastélyban (tanterem) és az üvegházakban tartják a foglalkozásokat.

karacsonyvaro

Karácsonyváró szombat a Belvárosi Közösségi Térrel – Aranytíz, 10:00-16:00 (ingyenes)
Szombaton 10-16 óra között karácsonyi bábelőadást és kézműves foglalkozást tart a Belvárosi Közösségi Tér gyermekeknek az Aranytíz Kultúrház 3. emeleti színház termében (1051 Budapest, Arany János utca 10.) bábelőadással, mézeskalács sütéssel, karácsonyi üdvözlőlap, betlehemi csillag, nyaklánc, fülbevaló, karkötő készítéssel és még sok minden mással. Ingyenes!

Szineket-a-fara

Színeket a fára! – Családi nap – Kassák Múzeum, 10:00-13:00
Karácsonyfadíszeket, asztali dekorációkat készíthettek modern és klasszikus formák alkalmazásával, valamint a komplementer színpárok segítségével ezen a szombat délelőttön a Kassák Múzeumban. Belépő díj: 600 Ft/fő, családi jegy: 1800 Ft.

meseszombat

Meseszombat  – Vince Könyvesbolt, Krisztina krt., 10:00-13:00 (ingyenes)
A Meseszombaton ezúttal 10 és 11 között Máray Mariann dedikálja mesekönyveit, majd 11 órától meseolvasással és karácsonyfadísz készítéssel várnak benneteket a Vince Könyvesboltban. Ingyenes!

sanyiésbrub

Brub: avagy egy zokni, aminek párja nincs – Jurányi, 10:00
Brub vagyok. Félpár zokni. Mondhatnám, hogy páratlan. Barátaimmal – Trappal, Kexszel és Uppival – Ábel szobájában lakunk. Ha neked is van félpár zoknid, akkor bizonyára tudod, hogy nekünk, ellentétben páros társainkkal, nagyon kalandos életünk van. A minap például találkoztam egy náthás porszívóval, megtudtam, hogy hogyan érdemes játszani a bújócskát, hogy mikor és honnan támad a kupiszörny, hogy Luke Skywalker az első űrhajós, aki fénysebességgel képes tolatni, és legfőképpen azt, hogy milyen jó, ha a zokninak igaz barátai vannak.” 3-10 éveseknek ajánlott. Belépő: 1000 Ft.

binde bacsi bundaja

Bide bácsi bundája – MOM, 10:30 (ingyenes, de regisztrációhoz kötött)
Élőzenés interaktív mesekoncert – népzenei dallamok az Apnoé zenekar és Csiba Julcsi tolmácsolásával. Mikor kopogtat a tél, a pásztorok behajtják a nyájat a legelőkről a téli szállásra. Binde bácsi is éppen így tett. Mikor hazaért, látja ám, hogy csomagot hozott neki a posta. Egy gyönyörű szép ajándék volt a csomagban. Ebben a mesében Binde bácsi annak jár utána, hogy vajon kitől, honnan kaphatta az ajándékot. Az Apnoé zenekar interaktív gyermekműsora a téli ünnepkör legfontosabb jeles napjaihoz kötődő dallamok legszebbjei közül válogat. Ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

gryllus_vilmos_02

Gryllus Vilmos – Karácsonyi angyalok – Óbuda, Fő tér, 11:00 (ingyenes)
Gryllus Vilmos Karácsonyi angyalok című koncertje kicsiknek és nagyoknak az óbudai Fő téren. Ingyenes!

a_beszelo_fa_04

ESZME: A beszélő fa – bábelőadás gyerekeknek – Városháza park, 11:00 (ingyenes)
Tudnak-e a fák beszélni? El tudják-e mondani, ha valami bajuk van? Emil, a csodabogár csodalégy szerint igen. (Állítása szerint ő maga is beszéli a fák nyelvét.) Al Berta, a vakondlány viszont azt állítja, Emil hazudik, a fák nem beszélnek. Az öreg diófa másik két lakója (L. Vira, a mókus és Henyek, a medve) Emilnek hisz. Kinek van igaza? Meg lehet érteni egy öreg és beteg diófát? Ingyenes!

csomagolo

Színes Egér – Két Egér Könyvesbolt, 11:00 (ingyenes)
Karácsonyi dúdoló a Borsa együttessel, majd karácsonyi csomagolópapír-készítés Vesztl Fannival a Két Egér Könyvesboltban. A program ingyenes!

kovacsovics_fruzsina

Kovácsovics Fruzsina koncert – Óbudai Platán Könyvtár, 11:00 (ingyenes)
Kovácsovics Fruzsina ünnepváró koncertje december 19-én 11 órakor közös énekléssel, mondókázással, pingvintánccal és karácsonyi dalokkal. Ingyenes!

idosek karacsonya

Foglakozás – Projekt Galéria, 14:00 (ingyenes)
Mindenki fogja meg a nagymama, nagypapa kezét és menjen velük együtt alkotó foglalkozásra, ahol díszeket, ajándékokat, mézeskalácsot lehet majd készíteni karácsonyra. Bár a program elsősorban időseknek szól, azért várják az unokákat és más családtagokat is egy kis közös alkotásra. Az esemény szervezői és lebonyolítói az ÖKA (Önkéntes Központ Alapítvány) és a TESZÜNK Senior Önkéntes Klub, rajtunk kívül pedig a NagyiApp is tart foglalkozásokat. Az alkotáson kívül pedig lesz közös teázás, beszélgetés és adománygyűjtő akció is! Ingyenes!

Danny Bain: Ez nem az Apu hangja – Zenés könyvbemutató – Budakeszi, Rathauskeller, 15:00-17:00 (ingyenes)
November végén jelent a Danny mesél – Ez nem az apu hangja! című CD mellékletes könyv, melyben DANNY BAIN mesékkel és zenével Afrikába kalauzolja az olvasókat. A zenés mesekönyvben három csodálatos, egzotikus történet elevenedik meg, melyet Máray Mariann gyönyörű illusztrációi egészítenek ki. Vendégeink megkóstolhatják Kitendzsi kedvenc ételét, melyet a beküldött receptek közül kiválasztott legjobb recept alapján készítenek el. A sütemény mellé Jaffa szörppel várják a gyerekeket és szüleiket a zenés könyvbemutatóra. A színpadon zenél és mesél: Danny Bain. A kézműves foglalkozást Máray Mariann vezeti.

lenka

Szegedi Katalin foglalkozása – Óbuda, Esernyős, 15:00 (ingyenes)
A neves illusztrátor, Szegedi Katalin tart Lenka című könyvéhez kapcsolódó mesés-rajzolós foglalkozást. A program ingyenes.

titkos_keszulodes

Titkos készülődés – Wekerlei Kultúrház, 15:00-18:00 (ingyenes)
Az év utolsó közös összejövetelén csodaváró titkos karácsonyi készülődésre várják a gyerekeket és szüleiket. Az ünnepváró délutánon, míg a kisebbek angyalkákat kereshetnek és készíthetnek, addig a nagyok ajándékcsomagolási ötleteket gyűjthetnek, és elkészíthetik karácsonyi üdvözlő- és ajándékkísérő kártyáikat. A részvétel ingyenes! A rendezvényt a Wekerlei Kulturális Közhasznú Alapítvány (WEKKA) támogatja.

tul a maszat hegyen

Varró Dani és barátai – Nyitott Műhely, 16:00 (ingyenes)
A decemberi Varró Dani-klub vendége Presser Gábor és Muhi Andris a Túl a Maszat-hegyen új, átdolgozott, zenés kalandlemez CD melléklettel is kapható kiadásának megjelenése alkalmából. Lesz kézműveskedés, zene, felolvasás és beszélgetés is. A rendezvény ingyenes!

palya_bea

Palya Bea: Altatok – HellóAnyu!, 17:00
Dalok, versek Álomország kapujában és azon túl – családi gyermekkoncert Palya Beával és Gerzson Jánossal a HelloAnyu!-ban 17 órától. Belépő (A helyszínen váltható 16 órától): gyerek: 500 Ft, felnőtt: 1000 Ft. A helyfoglalás érkezési sorrendben történik. Teltház esetén a beengedést sajnos korlátozniuk kell.

misztral

Misztrál Együttes és Szalonna és bandája – Óbuda, Fő tér, 17:00 és 19:00 (ingyenes)
17 órától a Misztrál Együttes karácsonyi koncertjét hallgathatjátok meg, majd 19 órától Szalonna és bandája húzza majd a talpalávalót. Ingyenes!

A vasárnapi programokat itt találjátok.
Időpont szerinti keresés a Napibontóban!

Nézzétek meg „Könyvet a fa alá” válogatásunk 1., 2. és 3. részét is!

Era kedvencei: Színes Egér a Két Egérben, távcsöves Hold bemutató Óbudán, Varró Dani és barátai a Nyitott Műhelyben, Danny Bain könyvbemutatója Budakeszin és sok-sok ünnepre hangoló program 🙂
Rozi kedvencei: Mese habbal karácsonyváró muri Jurányiban, Danny Bain könyvbemutatója Budakeszin