Programajánló – dec. 17., szombat

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mivel már tényleg mindjárt itt a karácsony, természetesen az ünnepvárás jegyében telik majd a hétvége is. Szombaton kertészkedjetek Mohával és Páfránnyal, nézzetek meg egy jó színházi előadást a Városháza parkban, a Müpában vagy a Figurinában. Készítsetek szaloncukrot a Kulteában vagy karácsonyi meglepetéseket a Makerspace-szel. Simogassatok hangszereket vagy kiránduljatok a téli erdőben. Mi biztos, hogy korcsolyázni is fogunk majd. 🙂 Íme a szombati programajánló!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN:

Adventi programok városszerte, mi így készülünk az ünnepekre

Idén is összegyűjtöttük a legjobb adventi vásárokat, szabadtéri jégpályákat, de akár a Fényvillamosra és a Mikulástrolira is felpattanhattok a hétvégén. Olvassátok el legújabb könyves ajánlóinkat is  kisebbeknek és nagyobbaknak. Nézzétek meg kedvenc ünnepi diafilmjeinket, téli könyveinket és magyar társasjáték válogatásunkat is.

Adventi kastélynapok – Gödöllő, Királyi Kastély, december 17-18.

Az esztendő legbensőségesebb időszakában újra ünneplőt ölt a Gödöllői Királyi Kastély. A királyi család az 1870-es években a legkisebb gyermek, Mária Valéria kedvéért szívesen töltötte a karácsonyt Gödöllőn. Ezt a korszakot megidézve immáron 16. alkalommal, családi programokkal és gazdag látnivalóval várják a látogatókat. A legtöbb gyerekprogram ingyenesen látogatható vagy múzeumi belépővel.

Édes ünnep: szaloncukor és csokinap – Nagytétényi kastély, december 17-18.

Beszélgetések, csoki- és szaloncukor készítés, Levente Péter koncert, Mazsola és Tádé, ünnepi hangulat és adventi gyertyagyújtás eze a hétvégén a Nagytétényi Kastélyban.

DECEMBER 16., péntek

Rutkai Bori Banda: Kiskarácsony Józsefvárosban – Józsefvárosi Galéria, pénteken 10:00

A Rutkai Bori Banda téli dalai, táncos nótái, bábokkal elmesélt, zenés történetei megidézik az karácsony hangulatát. A rohanó városi ritmusból egy képzeletbeli mesevilágba csöppenhetünk, a zenekar pedig egy egyszerre meghitt és bulis koncertre várja a a családok apraja-nagyját. Belépő: 600 Ft/fő.

Adventi, ünnepváró mesék – Sárkányos Gyerekkönyvtár, pénteken 17:15-18:00 (ingyenes)

Gregus László és Dienes Éva különleges történeteket mesél nektek. Ha érdekel a fenyőfa története és sok más adventi emlék, akkor ott a helyed! Részletek itt.

DECEMBER 17., szombat

Karácsonyi készülődés – Deák17 Galéria, szombaton 9:30-12:00 (ingyenes, regisztráció)
Készítsetek kreatív, újrahasznosított anyagokból megálmodott karácsonyfadíszt a családi fára és apró meglepetéseket a fa alá a december 17-i workshopon! A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A workshopon fél óránként indul turnus, csoportonként 10 főt tudnak fogadni. Jelentkezési határidő: 2016. december 15-ig!

Állatok Karácsonya – Budakeszi Vadaspark, szombaton egész nap

A mosómedvéhez és az aranysakálhoz ajándékdobozban, a házi patkányokhoz pedig karácsonyfára akasztva kerülnek be a finomságok, melyeket – hogy a vadaspark látogatóinak is meglegyen a betevője – az Állatok karácsonya apropójából szervezett szakvezetéssel egybekötve kapnak meg december 17-én. A szervezett program ezután tovább halad a nagyvadakhoz, többek között a medvéhez és a nagyobb háziállatokhoz. Az állatsimogatóban pedig egy finomságokkal feldíszített karácsonyfát állítanak majd fel, melyről egész nap csemegézhetnek az állatok. Az Állatok karácsonyán természetesen mindenki számára elérhetőek a Vadaspark ünnepi programjai: az Élő Betlehem és a bibliai állatokkal kapcsolatos szakvezetés is. Programok:11 órától Állatok karácsonya szakvezetés, 13 órától Bibliai állatok szakvezetés, 15 órától Kisragadozó látványetetés. Belépő: 2 szülő + 1 gyerek: 3000 Ft (+ gyerek 400 Ft).

Moha és Páfrány karácsonya: kertészkedés mesehősökkel – Füvészkert, szombaton 10:00

Most beléphettek a két kis kópé hófödte birodalmába, hogy együtt készüljetek a karácsonyra. A két huncut manó meséiben rengeteg növény szerepel, mivel ők egy erdő közepén élnek. A foglalkozás az üvegházakban és a tanteremben zajlik, és amennyiben az idő engedi, a kertben is tehettek egy rövid sétát. Karácsonyfadíszeket is készíthettek olyan természetes anyagokból, melyek Moha és Páfrány erdei tisztásán nőttek. 3-10 éveseknek ajánlott program. Jegyár: 1500 Ft/gyerek, felnőtteknek füvészkerti belépő.

Legkisebbek mozija: Bogyó és Babóca 3. – Játszótársak – Puskin, szombaton 10:00

A két főszereplő, Bogyó a csigafiú és Babóca a katicalány, elválaszthatatlan barátok. Sok kedves kalandon keresztül közösen fedezik fel az őket körülvevő világ jelenségeit, eseményeit, tárgyait. A történetek mind az óvodás korosztály mindennapjaival foglalkoznak, a szereplők közössége az óvodai gyerekközösséget mintázza. Jegyár: 800 Ft.

Szaloncukor készítés – Kultea, szombaton 10:00-12:00

Az Advent jegyében ezen a délelőttön a szaloncukor készítését próbálhatják ki kicsik és nagyok egyaránt a Kulteában. Belépő: 800 Ft. Regisztráció szükséges: Miszné Korenchy Anikó, 1/375-6249; korenchy.aniko.mkvm@gmail.com.

Liszt-kukacok Akadémiája – Zeneakadémia, szombaton 10:00

A kiscsoportos beavató foglalkozások továbbra is az általános iskola 1-4. osztályosainak szólnak, és idén is pecsételő füzetet nyomnak a gyerekek kezébe: ha összegyűjtik a megfelelő számú pecsétet, ajándékot kapnak. A szülők a foglalkozásokon nem vehetnek részt, ők az aznap esti, nagytermi koncert főpróbájára ülhetnek be (amennyiben a fellépőknek ez ellen nincs kifogásuk). Jegyár: 900 Ft.

Karácsonyt váró tündérek és más varázslatos lények nyomában – Műcsarnok, szombaton 10:30-13:00

A tőketerebesi kastélyban nagy a készülődés, vendégeket várnak Karácsonyra. Mindenki nagyon izgatott, ki a virágokat rendezi vázákba, ki a konyhán sürgölődik. Terítik az asztalokat, gyújtják a fényeket. A kivilágított kastély távolról csillogó ékszerdoboznak tűnhet. Készítsük el a fényben úszó lakhelyet, hogy a tündérek és egyéb furcsa teremtmények lássák, hogy épp merre kóborolnak. Rippl Rónai József, Munkácsy Mihály, Josef Maria Auchentaller képei segítik majd a munkát. A családi napok programjaira a kiállításra megvásárolt jegyek érvényesek, 7 éves kor alatt a részvétel ingyenes.

Bahorka Társulat: Téli mese – MOM, szombaton 10:30 (ingyenes, regisztráció)

Megtudhatjátok a MOM-ban mit csináltak a leányok Borbála napján, mit játszottak a lányok és legények a fonóban, hogyan készül Luca napján a gombóc, hogyan lehet boszorkányokat látni, milyen alakok a betlehemesek és a regősök. A belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. A regisztráció díja gyerekeknek 100 Ft, felnőtteknek 200 Ft. Jegyek kaphatók a MOM Kulturális Központ jegypénztárában.

Mosó Masa mosodája – Városháza park, szombaton 11:00 (ingyenes)

Mosó Masa mosodájában meséli el Sompolygó, a kedves rókalány, csodálatos történetét, melyből megtudhatjuk, hogyan jutott el a Kerek Erdőből az Óperenciás Tengeren át a Mesék Országútján az Aranyvárosba, és hogyan lett tündérkirálynő. A játék során számítanak a gyerekek aktív közreműködésére és fantáziájára! A veszprémi Kabóca Bábszínház előadása. Az előadás 3 éves kortól ajánlott. Ingyenes!

Havas táj a szobában – Két Egér Könyvesbolt, szombaton 11:00

Apró havas tájak kisebb-nagyobb üvegekben. A foglalkozást Máray Mariann tartja. Üvegek lesznek, de vihettek ti is. Belépő: 500 Ft (levásárolható).

Figurina: Hol vagy Mikulás? – Figurina Animációs Kisszínpad, szombaton 11:00 és 17:00

Ma éjjel a kis rongybabának az „igazi” Mikulást kell megkeresnie. A kalandokkal teli világ most is a tárgyak világa: ezúttal a konyha bútorai, eszközei segítik, vagy gátolják hősünket. Részletek itt. Belépő: 1500 Ft/fő vagy 5000 Ft/4 fő.

MárkusZínház: Betlehemi történet – Müpa előtti cirkuszi sátor, szombaton 11:00

A MárkusZínház meséi igyekeznek kicsiket-nagyokat egyaránt megszólítani, bevonni – a hagyományos bábszínházi alapokra új elemeket is építve előadni a születéstörténetet. Belépő: 500 Ft. A jeggyel ingyen korcsolyázhattok az előadás után a Müpa jégpályáján.

Családi nap Királyréten: Advent, karácsony az erdőben – Királyréti Erdei Iskola, szombaton 11:00 és 14:00

Terepi séta, észtorna, mikrovilág (a világ mikroszkópon át) és kézműveskedés minden korosztálynak ezen a szombaton is 11 és 14 órától. Előzetes bejelentkezés szükséges (lehetőség szerint előző nap délután 15 óráig). Részletek itt. Belépő: 2000 Ft/család.

Télköszöntő – ErőMűvház, szombaton 15:00-22:00 (ingyenes)

Kézműves foglalkozások, ajándékvásár, Pettson és Findusz mesejáték és karácsonyi skandináv kvíz a Skandináv Házzal ezen a szombaton az ErőMűvházban. Részletek itt. A belépés ingyenes!

Hangszersimogató klub – Óbuda, 3K, szombaton 15:30

Bársony Bálint és zenekara interaktív foglalkozása és mini koncertje gyerekeknek. A Hangszersimogató célja a hangszerek hangjának megismertetése, az együtt zenélés és éneklés örömének átadása kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A foglalkozás énekes vezetője: Korzenszky Klára, a Makám együttes énekesnője. Jegyár: 800 Ft.

Manó koncert: Karácsony – Concerto Budapest, szombaton 17:00

A Concerto Budapest népszerű Manó programja az óvodás és kisiskolás gyerekeknek szól: ez a játékos, interaktív előadás a körülöttünk lévő világgal és a zene alapjaival ismerteti meg a gyerekeket. A Manó-sorozat a készülődés örömét szeretné még izgalmasabbá tenni a családok számára, ahol a jeles eseményhez kapcsolódó zenék meghallgatásán túl egyszerű és ötletes ajándékokat készíthetnek a résztvevők legkedvesebb szeretteiknek. Korosztály: 3-10 éves korig. Jegyár: 1500 Ft/fő.

Workshopok – Makerspace, Nagykovácsi, szombaton több időpontban

Készítsetek saját lámpát, egyedi tervezésű pólót, 3D nyomtatóval készített sütiformát vagy karácsonyfadíszeket a Makerspace szombati workshopjain. Előzetes jelentkezés szükséges!

A Hot Jazz Band karácsonyi koncertje – Müpa előtti cirkuszi sátor, szombaton 16:00

Karácsonyi családi koncertjükön az ünnephez kapcsolódó dallamok is felcsendülnek – a Hot Jazz Bandre jellemző swing-hangszerelésben. Belépő: 500 Ft. A jeggyel ingyen korcsolyázhattok az előadás után a Müpa jégpályáján.

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni.
Vasárnapi programok itt.

Era kedvencei: Moha és Párfány a Füvészkertben, Mosó Masa mosodája a Városháza parkban, MárkusZínház a Müpánál
Rozi kedvencei: Mosó Masa mosodája a Városháza parkban, MárkusZínház a Müpánál, Figurina: Hol vagy Mikulás, Hangszersimogató, Makerspace Workshopok