Programajánló – dec. 13., Advent 3. vasárnapja

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

holle_anyo

Ezen a napon folytatódnak az adventi vásárok városszerte, Gödöllőn az Adventi kastélynapok, Biatorbágyon az Angyalfia vásár, a Skanzenban a betlehemes és lucázó hétvége, de kipróbálhatjátok valamelyik szabadtéri jégpályát is vagy a Fényvillamosra is felülhettek. Emellett téli sportok várnak benneteket a Városligetben, Borisz a Vörösmarty téren, az Eszter-lánc Mesezenekar a Városháza parkban, Holle mese a Jurányiban, kreatív foglakozások az Anderson Arts-ban és Borartival az Esetlegben, könyvbemutató Szentendrén. Ingyenes programokkal készülnek a Várkert Bazárban, a Müpában és a Nemzeti Színházban is. A Szimpla Háztájin pedig a HelloAnyu vendégeskedik, és ismét lesz WAMP is. Válogassatok Advent 3. vasárnapjának programjaiból!

teli_sportagvalaszto

Téli sportágak kavalkádja – Városligeti Műjégpálya (ingyenes, regisztrációhoz kötött), 10:00-20:00
A Műjégpálya elkerített kb 2000 m2-es jégfelületén és a mellette található szintén 2000 m2-es gyakorló jégpályán kipróbálható lesz a jégkorong, a korcsolyasportok, a curling, a bob, a szánkó és a jégvitorlás. A Vajdahunyad Vára előtt tesztelheti magát mindenki síelésben, sífutásban és biatlonban vagy akár kutyafogathajtásban, de a téli extrémebb sportágakkal is meg lehet ismerkedni majd. Ezen felül a Magyar Olimpiai Bizottság 5próba Rióba! programsorozatának keretében a látogatók Mini 5próbázhatnak is, valamint a rendezvény támogatóinak köszönhetően számos játékos aktivitás részesei is lehetnek. A Téli Sportágválasztóra a belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött!

Luca-napi főzés – Szimpla piac, 9:00-14:00 (ingyenes)
Vasárnap a HellóAnyu! Luca-napi főzésére várnak: a Lábosban borscsleves és gerslirizottó fő majd, az emeleten pedig boszorkányos kellékeket készíthetnek a gyerekek. Vasárnaptól 2 szinten, új termelőkkel kiegészülve vár a piac, és nyit a Civil Tér is. Ingyenes!

karacsonyi_mese_muhely

Karácsonyi mese műhely – Esetleg bisztro, Fővám tér, 10:00
Az Esetleg Bisztróban vasárnap délelőtt a családoké a főszerep. Amíg a gyerekek alkotnak, a szülők egymással törődhetnek, nyugodtan beszélgethetnek egy reggeli mellett. A gyerekeket habos kakaóval és reggeli finomságokkal várják. Kézműves műhellyel és egy igazi karácsonyi mesével (a Bagoly Sanyi utcából) is készülnek. Mi történt vajon ott? Megtudhatjátok, ha elmentek és meghallgatjátok a Kalamajka a Bagoly Sanyi utcában című mesét. Szeretettel várnak mindenkit a meséhez kapcsolódó kézműves foglalkozáson is! A meséről Parnaki Ági, a kézműves ötletekről és szuper eszközökről pedig Kollár Bori gondoskodik. Belépő 2000 Ft/ gyerek – tartalmazza a reggelit és a workshop árát. Jelentkezni a borarti@gmail.com címen tudtok.

cifra-palota

Cifra Palota – Müpa, 10:00-13:00 (ingyenes)
Ismét vár benneteket a Cifra Palota szuper zenés és kreatív programokkal. Minden program ingyenes!

holle_anyo_08

Adventi Kölyöknapok – Nemzeti Színház, 10:00-13:00 (ingyenes)
Színház, koncert gyerekeknek, családoknak mind a négy adventi vasárnapon! A földszinti előcsarnokban pedig karácsonyi kézműves műhelyek, mézeskalács készítés, makettkivágó-hajtogató, gyermekkönyvek vására a Néprajzi Múzeum, a Hagyományok Háza és a Litea könyvesbolt munkatársai vezetésével. Az adventi programok ingyenesek, 10 órakor kezdődnek és 13 óráig tartanak. 11 órától a Vojtina Bábszínház Holle anyó című előadását láthatjátok, majd 12 órától Fehérváry Lilla és a Szigeti veszedelem koncertezik. Ingyenes!

holle_mese

Holle mese – Jurányi, 10:00
A Grimm-testvérek klasszikus „Holle anyó” meséjét, mint saját történetét meséli el két bohóc: Aranyos Kukucska és Szurtos Kamilla. Már túl vannak a kalandokon, megkapták, ami jár nekik, s hazafelé tartanak, amikor hosszú útkeresés után összetalálkoznak. Ekkor megtudjuk, kivel mi történt és miért. Ebben a Holle mesében bizony minden jó, „mert jó a vége” is. Az előadás humorral viszi közel nézőihez a mese gazdag üzenetét. A játék hangulatát néhány jól ismert gyermekdal, népdal és az előadáshoz készült új dal is színezi. Ajánlott korosztály: 4-10 évesek. Jegyár: 1000 Ft, kísérőjegy 200 Ft.

eszterlanc_mesezenekar

Eszter-lánc Mesezenekar: Hóhullásban – Városháza park, 11:00 (ingyenes)
Az Eszter-lánc mesezenekar mese-erdő közepébe hív minden gyereket és gyereklelkű felnőttet. A sűrű téli erdő ezernyi titkot, hangot és varázslatot rejt, és a havas mesében talán a Mikulás nyomaival is találkoznak. Mire átérnek az erdőn, telerakják a puttonyukat sok zenével, dallal és nevetéssel. A koncerten megelevenedik a történet a zene, bábok és persze a gyerekek segítségével, akik együtt indulnak a tél titkainak nyomába. A hangszerek mind a mese egy-egy szereplőjét ismertetik meg a közönséggel, akiknek kalandjait a gyerekek is alakíthatják ötleteikkel. Kortárs költők megzenésített versei kísérik őket az úton, aminek a végére – remélhetőleg – új zenekari tagokat is találnak a gyerekek körében, akik beszállnak a közös muzsikálásba.

fenytunder_erkezese

Fénytündér érkezése – AndersonArts, Ferenciek tere 4. passzázsában, 11:00-13:00
Díszek a karácsonyfára gurákból – a Furagura kreatív játszótere újabb játékos alkotásra hív benneteket. A workshopon éltet kap a formákba rejtett fantázia: csillogó felületek teremtése, tündérleső alkotások készítése lesz a program. Regisztráció: info@andersonartlab.hu, +36 30 494 4769. Belépő: 2500 Ft.

mikulas_figurina

Hol vagy Mikulás? – Figurina Színház, 11:00 és 17:00
Ma éjjel egy kis rongybabának az „igazi” Mikulást kell megkeresnie. A kalandokkal teli világ most is a tárgyak világa: ezúttal a konyha bútorai, eszközei segítik, vagy gátolják hősünket. Tárgyjáték 3 éven felülieknek. Belépő: 1500 Ft.

nagytetenyi-kastelymuzeum

Szaloncukor nap – Nagytétényi Kastély, 11:00-18:00
Szaloncukor verseny díjátadó és kóstoló, csokoládés kézműves családi délután, Főúri játékok tárlatvezetés, adventi gyertyagyújtás a kastély parkban és a Musica Historica Együttes adventi koncertje vár benneteket, illetve koripályát is találtok a Nagytétényi Kastély parkjában. További programok itt. Belépő: 1000 Ft, diák 500 Ft, 6 év alatt ingyenes.

műcsarnok

Lisztkukacok_zeneakadémia

Liszt-kukacok Akadémiája – Zeneakadémia, 11:00
Zongorázik és mesél: Fülei Balázs. Sokszor mondják, hogy a zene olyan, mint a nyelv: egy nyelv, amelyen a hangszerek beszélnek. De mit mond, és hogyan képes mesélni a zene, ha nem támogatja meg a szöveg? Erre a kérdésre keresi a választ a Zeneakadémia ifjúsági sorozata, a Liszt-kukacok Akadémiája őszi koncertsorozata, amely a felső tagozatos általános iskolásokat (s persze szüleiket, nagyszüleiket célozza). A sorozat negyedik alkalmával a Zeneakadémia Kamarazene Műhelyének tanára, a Junior Prima-díjas Fülei Balázs mutatja be, hogy hangszere, a zongora miként képes történeteket mondani, érzelmeket közvetíteni, üzeneteket eljuttatni a hallgatósághoz, sokszor hatásosabban és mélyebben, mint bármilyen szöveg. Két évszázad repertoárjából válogatva énekelteti meg a zongorát; játékából, illetve meséjéből egyértelművé fog válni, hogy miért nevezték egykor a zeneszerzőket „hangköltőknek”. Jegyár: 1200 Ft.

cimbora egyuttes kanyadi sandor

PIM Cimbora Gyerekkarácsony – Petőfi Irodalmi Múzeum, 11:00
Mindenkit szeretettel várnak a PIM-be a Cimbora együttes koncertjére. Menjetek el és találkozzatok Kányádi Sándor és Tóth Krisztina költőkkel. Részletek itt.

borisz-vilagga-megy-konyvbemutato

Borisz világgá megy – Vörösmarty tér, Hütte (a Gerbaud mellett), 14:00 (ingyenes)
Játékos könyvbemutató, mese, hókutya-építés, színezés, ajándékozás. 3-6 éveseknek ajánlott program. A belépés ingyenes!

varkert_bazar_advent

Várkert Bazár adventi programsorozat, 15 órától (kísérőprogramok ingyenesek)
Idén első alkalommal rendezik meg az adventi programsorozatot a Várkert Bazárban november 29. és december 24. között számos program várja majd a karácsonyi hangulat és készülődés jegyében a kicsiket (kézműves foglalkozás, táncház, gyerekműsorok) és nagyobbakat. Egyedi látnivalót kínál majd a Várkert Bazár előtt felállított, a Hello Wood nemzetközi művészeti program által, erre az alkalomra készített, ünnepi gigantikus installációja. 15:00 és 19:00 között a kézműves műhelyben karácsonyi gömbdíszt és füzéreket készíthettek, de lesz még Manókonyha és gyermekjátszó kicsiknek és nagyobbaknak. 16 órától  „A hóember ajándéka” – Interaktív bábelőadást nézhetitek meg Nyáry Bernadettel. A kísérőprogramok ingyenesek. Az esti koncertekre és a Táncszínház jegyet vagy bérletet lehet vásárolni.

Makszem_es_Gubo

Mákszem és Gubó könyvbemutató – Szentendre, Fő tér, 16:00 (ingyenes)
Advent harmadik vasárnapján, december 13-án 16:00 órától könyvbemutatót is tartanak Szentendre főterén: a Mákszem és Gubó eltűn(őd)ik című, a Skanzenben játszódó mesekönyvet mutatja be és dedikálja a szerző, Molnár Krisztina Rita a Főtéren, a Líra könyvesbolt előtt. Néhány órára megelevenednek a könyv szereplői, akikkel az érdeklődők személyesen találkozhatnak a dedikálás előtt és után. Ingyenes!

csengo_bongo_delutan_opera

Csengő-bongó délután – Operaház, 15:30 és 17:00
15:30-tól és 17 órától ismét vár benneteket a Csengő-bongó délután az Operaházban. A Csengő-bongó előadásokon közvetlen közelségből, egy-egy hangszert és azok kisebb és nagyobb testvéreit ismerhetjük meg. A különleges szépségű Székely Bertalan-terem elrendezése lehetővé teszi, hogy az interaktív program a kis vendégektől karnyújtásnyira zajlódjék. Az előadás gyermeki nyelvezettel ugyan, de még a felnőtteknek is sok újdonságot nyújt a hangszerek világáról. 4-10 éves korig. Jegyár: 1200 Ft.

Nosztalgiahév

Nosztalgia HÉV – Bp-Gödöllő, indulás az Örs vezér térről: 9:16, 11:46, 14:16
Ezen a napon akár nosztalgia HÉV-vel is utazhattok a Gödöllőre az Adventi kastélynapok rendezvényére. A járaton nosztalgia díjszabás érvényes, más jegy vagy bérlet nem használható. Az egy utazásra érvényes nosztalgia menetjegy díja 500 Ft, 6-14 éves kor között 300 Ft, 6 éves kor alatt díjmentes. A hévre Budapest közigazgatási határán kívül (Cinkota – Gödöllő között) nosztalgia helyközi vonaljegyet is kell váltani, melynek ára megegyezik a Budapesten belüli jegy árával. Menetrend itt.

WAMP – Millenáris, 10:00-18:00
December 13-án ismét jelentkezik a budai Millenáris B csarnokában a WAMP. Budapest kedvenc dizájnvására rekordszámú kiállítóval, majd 250 tervezővel vár. Karton karácsonyfa, ajándékdobozok, mécsestartók, Slow naptár és még sok minden más. A belépés 500 Ft, amely levásárolható.

Szombatra itt találtok programokat!
Időpont szerinti keresés a
Napibontóban!

Nézzétek meg legújabb beszámolónkat a Bélaműhely Karmesterjátékáról, ünnepi diafilmes válogatásunkat, és még elcsíphettek néhány jegyet az Átrium Film-Színházba A diótörő és egérkirály című előadásra itt (december 12-e délig tart a játék), illetve a szabadtéri korcsolyapályákat is érdemes felkeresni.

Era kedvencei: Borisz a Vörösmarty téren, téli sportok a Műjégpályán, Adventi Kölyöknapok a Nemzetiben
Rozi kedvencei: Vojtina Bábszínház Holle anyó előadása a Nemzeti Színházban, Eszter-lánc Mesezenekar Városház Parkban