Programajánló – dec. 11-12., péntek-szombat

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szitalni kezd az egi pek_03

Karácsonyi vásárok, jégpályák, Kastélynapok, betlehemezés és lucázás, könyvbemutató, Illusztrátor Pajtások kiállítás és közönségtalálkozó a Kultúrkúriában, családi nap a Néprajziban, magyar népmesék bemutató a Mesemúzeumban, Sárkánymese a MOM-ban, Kolompos az Aranytízben, a Naphegy Kiadó gyerekprogramjai, koncertek és bábos programok, Fényvillamos és kreatív foglalkozások várnak rátok ezen a szombaton. Válogassatok a programajánló kínálatából!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

advent_bazilikanal1Adventi vásárok városszerte
2015-ös Minimatiné körkép a régi „klasszikusoktól” a legújabbakig, a hagyományőrzőtől a dizájnosig, a legnagyobbaktól a legkisebbekig. A legjobb programokat kiemeljük majd a hétvégi programajánló eseményei között is.

varosligeti_mujegpalya_02

Jégpályák
A már régebb óta működő nagy slágerek mellett mint a Városligeti Műjégpálya és az Aréna Jégterasz az adventi vásárokhoz kapcsolódóan is több helyen várnak benneteket ingyenes szabadtéri korcsolyapályával a Bazilikánál, Óbudán két helyszínen, Újpesten, Zuglóban, Terézvárosban, Rákoscsaba központban és a Bálnánál is. Budapesti szabadtéri jégpályakörkép hasznos információkkal.

fenyvillamos

Fényvillamos és Fénytroli
December 4-étől vízkeresztig ismét elindul a fényköntösbe öltöztetett karácsonyi villamos a 2-es és szombatonként a 4-es vonalán, melyen az idén is normál jegyárért utazhatunk, sőt Fénytroli is közlekedik majd több vonalon.

godolloi_kastely_kiralyi_karacsony

Adventi Kastélynapok – Gödöllő, Királyi Kastély, december 12-13.
Gödöllőn ismét megrendezik az Adventi Kastélynapokat december 12-13-án. Kicsiket és nagyokat gyermekelőadások, koncertek várnak, valamint ajándéktárgyakat és karácsonyi dekorációkat készíthetnek a gyermekfoglalkoztatóban. Emellett a gödöllői Karácsonyház is vár benneteket. Vasárnap pedig nosztalgia HÉV-vel is utazhattok.

advent_skanzen

Betlehemezés és lucázás – Szentendre, Skanzen, december 12-13., 10:00-16:00
December 12-13-at a betlehemezésnek és lucázásnak szenteljük, házi szaloncukor fog főni a tűzhelyen, papírbetlehemek és karácsonyi ajándékok készülnek, és vasárnap a Lajta Néptáncegyüttes fiataljai játsszák el a Luca-napi rítust portáról portára járva, és ki-ki egy kis zacskó lucabúzával térhet haza, amit a hagyományok szerint ezen a napon kell elvetni, hogy karácsony napjára üde zöldben pompázzon, és jövő évre jó termést, jó egészséget hozzon a családnak. Jegyár: felnőtt 1000 Ft, diák 500 Ft, 6 év alatt ingyenes.

angyalfia

Angyalfia vásár – Biatorbágy, Fő tér, december 12-13. (ingyenes)
Az Angyalfia vásár egy igazi, békebeli hangulatot árasztó karácsonyi vásár, a kosaras körhinta, a forralt bor, a biai fánglis, a kézműves portékák, a közös tűz körül melegedés és a helyi kis közösségek műsorainak ünnepi hangulatú hétvégéje. A Fő téren a megszokott helyen találjátok a standunkat, de emellett a boltot is meglátogathatjátok, hiszen a Kisgombos mindkét nap végig nyitva lesz reggel 9-től este 19 óráig. Részletek itt.

origami_diszek

„Csináld magad!” karácsony – Óbuda, Fő tér, Esernyős, december 12-13., 15:00-18:00
A saját készítésű mindig értékesebb! A gyerekeket textil és origami karácsonyfadíszek készítésével és mézeskalács-díszítéssel várják az Esernyősben szombat és vasárnap délután. Ingyenes!

DECEMBER 11., péntek

darwin-jatszma

Darwin-játszma 2.0 – Két Egér Könyvesbolt, 11:00 (ingyenes)
Beszélgetés és hallgatás a Darwin-játszma második kiadása kapcsán. Amit hallgatunk: „Ha minden kötél szakad” – a Darwin-játszma lapján készült színdarab (felvételről). Akik beszélgetnek: Kis Tiborral és Majsai Lászlóval, és az előadás diákszínészeivel a szerző és a szerkesztő, Both Gabi beszélget. Ingyenes!

DECEMBER 12., szombat

Szitalni kezd az egi pek

„Szitálni kezd az égi pék” – az Illusztrátor Pajtások kiállítása a Kultúrkúriában, január 10-ig (ingyenes)
Jeles meseillusztrátorok télhez és a téli ünnepkehez kapcsolódó alkotásait nézhetitek meg egészen január 10-éig a Kultúrkúriában. A kiállító grafikusművészek: Agócs Írisz, Bódi Kati, Deák Panka, Ficzere Kyrú, Holló Anna, Kőszeghy Csilla, Makhult Gabriella, Maros Krisztina, Paulovkin Boglárka, Rácz Nóra, Rippl Renáta, Rofusz Kinga, Sajó Réka, Schall Eszter, Simonyi Cecília, Szalma Edit, Szegedi Katalin, Szepesi Szűcs Barbara, Vajda Melinda, Varga Zsófi. December 12-én 16 és 19 óra között képvásárral, dedikálással, foglalkozással is várnak benneteket. A kiállítás díjtalanul megtekinthető a Kultúrkúria nyitvatartási ideje alatt.

Kakasdi betlehemesek, 2004

Ünnepre hangolva családi nap – Néprajzi Múzeum, 10:00-17:00
December 12-én, szombaton 10-17 óráig várják a vendégeket az adventi ünnepi készülődésre: kézműves foglalkozások és bemutatók, gyermek betlehemes csoportok és egy igazi, nagyszabású bukovinai betlehemes bemutató és a Betlehem „nagy dolgok a jászolnál történnek” című kiállítást is felfedezhetik, melyben 11 órától tárlatvezetést tartanak. Jegyárak: felnőtt: 1000 Ft, diák, nyugdíjas: 500 Ft.

Lisztkukacok_zeneakadémia

Liszt-kukacok Akadémiája – Zeneakadémia, 10:00
A Liszt Ferenc téri épületben tartott kiscsoportos foglalkozások az 1-4. osztályos általános iskolás gyerekeknek szólnak. Nemcsak a különféle zenei műfajokat és formákat ismerhetik meg a gyerekekkel, nemcsak a különböző hangszereket mutatják be nekik (szó szerint kézzelfoghatóan), hanem beavatják őket a hangverseny intézményének működési mechanizmusába is. Belépő csak a foglalkozásokon részt vevő gyermekek számára váltandó! A szülők a foglalkozáson nem vehetnek részt. Jegyár: 900 Ft.

magyar_nepmesek_02

Magyar népmesék – Mesemúzeum, 11:00
Volt egy öregember és öregasszony. Vagy egy király. Esetleg egy szegénylegény. Egy okos lány. Sok kaland és próbatétel után elnyerték a fele királyságot, és addig éltek, amíg meg nem haltak. A Magyar népmesék című sorozat ízesen elmondott történetein generációk nőttek fel. A főhősök a Mesemúzeum és az Alexandra Kiadó szombati gyerekprogramján életre kelnek, kalandokba keverednek. Ajánlott korosztály: 4-8 éves korig.

varazslat (1)

Színes Egér – Két Egér Könyvesbolt, 11:00 (500 Ft, levásárolható)
Luca napi praktikák gyerekeknek – mese és alkotás a boszorkánynyargalászás és a varázslatok jegyében. A Színes Egér vendége Restár Zsófia. Mese, varázsigék, boszorkányfelismerés, varázskarkötő-készítés. Belépő: 500 Ft, amely levásárolható a boltban.

farkashazi_reka_es_a_tintanyul

Nick hajó – indulás a Batthyányi térről a Spongya Bob hajóval, december 12-13., 10:00 (érkezés: 9:30)
A Nickelodeon gyerekcsatorna december 5-től minden hétvégén úszó játszóhajóval is készül a családoknak. A vidám és javíthatatlanul optimista SpongyaBob, a legkisebbeket iskolára felkészítő és angol nyelvvel is megismertető Dóra, a felfedező és a Nickelodeon többi ismert szereplője is biztosan ott lesz. Emellett óriás memóriajáték, origami, koncertek, színház, lufihajtogatás és arcfestés várja a gyerekeket. Ezen a szombaton Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenél majd. Felnőtt belépő: 2900 Ft, gyerek 2700 Ft, családi belépő 10 000 Ft. Decemberben találkozhattok még a Rutkai Bori Bandával, Farkasházi Réka és a Tintanyúl csapatával, Huzella Péterrel és a Hahó Együttessel is.

kolompos_zenekar

Kolompos – Aranytíz, 11:00 (ingyenes)
Bár a december a hideg évszak beköszöntét jelenti mégis meleg szívvel várják kicsik is nagyok is, hiszen közeleg a Karácsony, a szeretet ünnepe. Ez az időszak a népéletben tele volt és tele van babonás és vallási rítusokkal: Miklós napi alakoskodás, Lucázás-kotyolás, termékenységi babonák, Luca széke készítés, Boszorkány meglesés, illetve a kis Jézus megszületését köszöntő Betlehemezés. Játékos formában, sok muzsikával és énekkel mutatja be ezek közül majd’ mindegyiket a Kolompos együttes Kiskarácsony-Nagykarácsony című műsorukban. A terem korlátozott befogadóképessége miatt csoportoknak bejelentkezés szükséges! Ingyenes!

sarkanymese

Sárkánymese – MOM, 10:30
Korábbi nagy sikerű mesedarabjai után a Magyar Nemzeti Táncegyüttes újabb kalandra hívja a gyermekeket. A Zsuráfszky Zoltán és Vincze Zsuzsa szerzőpáros – két fiatal koreográfus bevonásával – ismét a magyar népmesék különös világába kalauzolja közönségét. Régóta vallják, hogy egy-egy táncjátékon keresztül még a legfiatalabbakat is megismertethetjük a magyar nép kultúrájával, hagyományaival. Így született meg legújabb gyermekelőadásuk, a Sárkánymese. A mesében a három szegénylegény vándorlásai során megelevenedő tárgyak, a táncoló csacsi, a boszorkány és a legyőzhetetlennek tűnő háromfejű sárkány, a kedves erdei manó, a jóságos Napkeleti király és a szépséges királykisasszony, valamint a pénzéhes kocsmáros és kapzsi lányai visszarepítenek bennünket azokba a tanulságos időkbe, amikor a jó lehet, hogy nehéz küzdelmek árán, de ésszel és kitartó munkával végül elnyeri méltó jutalmát. Jegyár: 1700 Ft.

didzseridu

Zenél a világ! – A vörös föld hangjai – Müpa, 11:00
A sorozat főszereplői a hangszerek, velük ismerkedhetnek meg a hallgatók autentikus élő zene által, az azt megszólaltató muzsikusok segítségével. A didzseridu (didgeridoo) az észak-ausztráliai őslakosok fúvós hangszere. Hagyományosan az eukaliptuszfa termeszek által kivájt törzséből vagy ágából készül, megszólaltatásának módja miatt hangszertani besorolása szerint mégis a rézfúvósok családjába tartozik. Ezzel a hangszerrel ismerkedhettek meg ezen a délelőttön. 8-12 éveseknek ajánlott. Jegyár: 1000 Ft.

bartha_toni_babszinhaza

Bartha Tóni: Paprika Jancsi – Vörösmarty tér, 11:00 (ingyenes)
A Budapesti Karácsonyi Vásár színpadára érkezik Bartha Tóni Paprika Jancsi című előadásával. Ne hagyjátok ki, ha arra jártok, szuper előadás, mi már többször láttuk. Ingyenes!

Technika

Gyerek workshop – Technika, Vendel u. 3., Közgazdasági Politechnikum, 12:00-18:00
A foglalkozás alkalmával a gyerekek megismerkedhetnek azzal, hogy mivel foglalkozik egy designer, kipróbálhatják, milyen például egy tárgy elkészítése a tervezéstől a saját kézzel történő megvalósításig. A workshopon résztvevők betekintést nyernek a szakma alap-és szerszám ismereteibe majd a nap végén egy kész produktummal a kezükben térhetnek haza. ​9-14 éveseknek ajánlott. Részvételi díj: 5000 Ft. Jelentkezés: technika@hellowood.eu.

naphegy_kiado_gyerekprogramja

Naphegy Kiadó gyerekprogramja – Móricz Zsigmond Könyvesbolt, 15:00-18:00 (ingyenes)
15 órától Tamás Zsuzsa író és Horváth Ildi illusztrátor mesél és gyertyával varázsol Mimivel és a gyerekekkel. 16 órától Borisz világgá megy Radnóti Blankával és a gyerekekkel. 17 órától Pék Rea író és Illyés Juli illusztrátor mesélnek az igazi hősökről, Kokkinelláról és Otiszról. Részletek itt. Ingyenes!

Kabóca Bábszínház – Városháza park, fűtött sátor, 15:00
…egy kislány, aki elindult a világba, mert az udvarán nyújtózkodó NAGY ÜRES mellett nem volt többé maradása. Útja során pöffeszkedő almákkal, rebbentő pillás békával, csupaláb hernyóval találkozott – és mindenki mással, akiket Máté Angi író megálmodott. Miután mindenkitől gyűjtött valami emléket, elért egy olyan helyre, ahol repülőket hajtogatnak leveleikből a fák, és már nem rettentő többé az ÜRES. Részletek itt. Ingyenes!

eszterlánc

Eszter-lánc Mesezenekar – Advent Hegyvidéken, 15:00 (ingyenes)
Az Advent Hegyvidéken rendezvényén ezen a délutánon az Eszter-lánc Mesezenekar táncoltatja meg a kicsiket és a nagyokat. Ingyenes!

croppedImg_1324918647

Titkos készülődés – Wekerlei Kultúrház, 15:00-18:00 (ingyenes)
Az év utolsó közös összejövetelén csodaváró titkos karácsonyi készülődésre várják a gyerekeket és szüleiket. Az ünnepváró délutánon, míg a kisebbek angyalkákat kereshetnek és készíthetnek, addig a nagyok ajándékcsomagolási ötleteket gyűjthetnek, és elkészíthetik karácsonyi üdvözlő- és ajándékkísérő kártyáikat. A részvétel ingyenes! A rendezvényt a Wekerlei Kulturális Közhasznú Alapítvány (WEKKA) támogatja.

szinter_muhely

Színtér Műhely – Biatorbágy, Kisgombos
Decemberben ismét lesz Színtér műhely a Kisgombosban, ahol Kollár Bori és Parnaki Ági a Kisgombos Padlására varázsolja a Karácsony hangulatát. Ági egy igazi ünnepi mesét hoz nektek a Bagoly Sanyi utcából, Bori pedig a szuper eszközökkel teli kézműves műhelyébe csábít.
Jelentkezni a borarti@gmail.com címen lehet. Belépő: 1500 Ft/gyerek.

palya_bea

Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs – Óbuda, Fő tér, 17:00 (ingyenes)
Az Advent Óbudán rendezvényén ezen a délutánon Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs koncertjét hallgathatjátok meg. Ingyenes!
A 3. hétvége részletes programja itt.

makam_01

Katáng és Makám karácsonyi koncert – Palotanegyed Advent, 17:00 és 18:00 (ingyenes)
17 órától a Katáng, 18 órától pedig a Makám karácsonyi koncertjével várnak benneteket a Palotanegyed Adventjén. Részletek itt. Ingyenes!

DIP_design_passage

DiP Design Passage – Király utca, Central Passage, 10 órától (ingyenes)
Az adventi időszakban két alkalommal, december 12-én és 19-én rendezik meg nagyszabású kézműves vásárt, a DiP Design Passage-t, mindkét alkalommal 75+ hazai kézműves és iparművész részvételével. A Fb oldalukról letölthető kuponokkal kedvezményesen vásárolhattok. Ingyenes!

Vasárnapi programok itt!
Időpont szerinti keresés a Napibontóban!

Nézzétek meg legújabb beszámolónkat a Bélaműhely Karmesterjátékáról, ünnepi diafilmes válogatásunkat, és még elcsíphettek néhány jegyet az Átrium Film-Színházba A diótörő és egérkirály című előadásra itt (december 12-e délig tart a játék), illetve a szabadtéri korcsolyapályákat is érdemes felkeresni.

Era kedvencei: Illusztrátor Pajtások kiállítása a Kultúrkúriában, szabadtéri jégpályák, Naphegy Kiadó könyvbemutatói
Rozi kedvencei: Illusztrátor Pajtások kiállítása a Kultúrkúriában, Kabóca Bábszínház a Városháza Parkban, Makám karácsonyi koncert