Programajánló – dec. 10., szombat

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ezen a hétvégén válogathattok a rengeteg jó múzeumi foglalkozás és workshop között, de vásárokat, bábelőadást és bűvész bemutatót, Állatok Karácsonyát és süteményes programokat is ajánlunk nektek. Íme a szombati programajánló!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN:

Fényvillamos

A Fényvillamos hétfőtől csütörtökig a 2-es villamos vonalán közlekedik december 5-től január 6-ig, péntekenként a budai oldalt járja be a 19-es vonalon, a hétvégeken pedig a főváros más-más részeibe látogat el. December 10-én az 50-es, 11-én az 59-es vonalán találkozhattok vele.

Jégpályák

A klasszikus Városligeti Műjégpálya és az Aréna Jégterasz mellett az adventi vásárokhoz kapcsolódóan több helyen várnak benneteket szabadtéri korcsolyapályával (sok helyszínen ingyenesen) ebben az évben is többek között a Bazilikánál, Óbudán, Újpesten, Zuglóban, a Várkert Bazárnál és a Bálnánál. Budapesti szabadtéri jégpályakörkép hasznos információkkal! Érdemes megnézni a legjobb adventi vásárokat is, részletek és programok itt.

Workshopok

Összegyűjtöttünk nektek néhány workshopot, ahol együtt készülhettek az ünnepekre és még valami szépet is alkothattok együtt magatoknak vagy ajándékba. Részletek itt.

Mesél az ég! – Karnyújtásnyira az Univerzum! – Óbuda, Szinbád, Fő tér (ingyenes)

Az Utazó Planetárium előadásai érkeznek az óbudai a Szindbádba ezen a hétvégén, hogy elkápráztassák a kicsiket és nagyokat egyaránt. Az előadásokra előzetesen kell feliratkozni a helyszínen, szombaton délelőtt 13 órától a 3-6 éves korosztálynak is lesz program. Ingyenes!

DECEMBER 10. szombat

Hang-kép-kompozíció: sétálj hangokban! – Ludwig Múzeum, szombaton 10:00-12:00

Egy rendhagyó délelőttre invitálják a családokat ezen a szombaton, amikor a zene lesz a fókuszban. Bemelegítésként a #Bartók kiállítást látogathatjátokmeg, majd a foglalkoztató stúdió terében magatok is létrehozhattok egy alkotást. Regisztráció szükséges a salgo.viktoria@ludwigmuseum.hu címen. Programjegy: 600 Ft/fő. 8 éves kortól ajánlott.

Szamóca kiskertész-tanoda: Kippkopp és a gesztenye gyerekek – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15

Lépjetek be kedvenc mesétekbe, segítsetek a főszereplőknek vetni, locsolni, kincset keresni, és cserébe egy olyan kalandokkal tarkított utazásra visznek, mely végigvezet a dzsungeltől a pusztáig, idegen bolygókat, és a holdat is érintve. Belépő: 1500 Ft/gyerek (3-10 éves gyerekeket várnak). Bejelentkezés szükséges! A Füvészkertbe felnőtt kísérő belépőjegy megvásárlásával tud bemenni.

Gyümölcskenyér készítés – Kultea, szombaton 10:00-12:00

Az Advent jegyében ezen a délelőttön a gyümölcskenyér készítését próbálhatják ki kicsik és nagyok egyaránt a Kulteában. Belépő: 800 Ft. Regisztráció szükséges!

Legkisebbek mozija: bábfilmek – Puskin, szombaton 10:00

Misi mókus kalandjai, Futrinka utca, Süni és barátai, Mazsola és Tádé, A legkisebb ugrifüles, Mirr-murr, a kandúr ezen a szombaton a Puskin mozi műsorán. Jegyár: 800 Ft.

Nyomdázz velünk! Családi nap – Kassák Múzeum, szombaton 10:00

Saját tervezésű pecsétnyomda segítségével ajándékkísérőket, képeslapot, apró ajándékokat készíthettek Kassák Lajos avantgárd folyóiratai nyomán. Vetítéssel és kiállítás-kvízzel is készülnek. A foglalkozást tartja: Matuz Edit, múzeumpedagógus. Ajánlott korosztály: óvodás-kisiskolás. Belépődíj: 600 Ft/fő, családi jegy: 1800 Ft.

Álmodozzunk a múlt városában! Korhatár nélkül családi nap – Műcsarnok, szombaton 10:30-13:00

„Ligeti Antal sejtelmesen lila, égkék és napfénysárga képe Baalbekbe repít minket. Benépesíthetjük a már elnéptelenedett Jupiter templomot, újra álmodhatjuk a napkultusz városát, maketteket készíthetünk, utcákat és tereket, végtelenbe emelkedő lépcsősorokat rajzolhatunk. Különleges időutazás az aranyfényben úszó Heliopoliszban, a napnak szentelt városban.” A családi napok programjaira a kiállításra megvásárolt jegyek érvényesek, 7 éves kor alatt a részvétel ingyenes.

Tündérkeresztanya (meseelőadás, Advent Budapesten) – Városháza park, szombaton 11:00 (ingyenes)

Mesék mindenütt vannak, még a szemétre dobott liliomok között is. Milyen történet rejtőzhet az ócskaságok sűrűjében? Miféle mesemondó az, aki éppen itt, a felesleges tárgyak között keresi a csodát? Ha megállunk egy pillanatra, mindennapi rohanásunk közben, és végighallgatjuk a kacatok furcsa mesemondóját, elgondolkozhatunk bánaton és örömön, szegénységen és gazdagságon, életen és halálon. A Vaskakas Bábszínház előadása 5 éves kortól ajánlott. Ingyenes!

Színes egér: Indiai pop-up képek – Makhult Gabival és Korom Attilával – Két Egér Könyvesbolt, szombaton 11:00

Most szombaton Makhult Gabi, a Mese a lótuszvirágról című indiai mesegyűjtemény illusztrátora lesz a Két Egér vendége. Pop-up képeket készíthettek vele, közben az indiai zenei aláfestésről Korom Attila gondoskodik. Makhult Gabi eredeti illusztrációi megnézhetők a Téli szalonban. Belépődíj: 500 Ft (ami levásárolható); szülőknek, kísérőknek ingyenes.

Varázslatos Franz Koffer – Óbuda, Platán Könyvtár, szombaton 11:00 (ingyenes)

Kőhalmi Ferenc bűvész interaktív, mókás, karácsonyváró műsora, amelyben a gyerekek királyokká és jégtündérré, csalafinta kendőeltüntetővé, esetleg kacagó gerlékké változhatnak. Ingyenes!

Állatok karácsony – Noé Állatotthon, szombaton 11:00-15:00

„Arra kérünk mindenkit, immár hagyományosan, hogy lepje meg valamelyik védencünket egy kis figyelmességgel. Természetesen nem csak kutyusainkat és cicáinkat lehet meglepni; bármilyen más állatka választható Karácsonyi Kedvencnek! Például a gazdasági udvarunk lakói a kukoricadarának, kukoricának, magkeverékeknek, zöldségeknek és gyümölcsöknek örülnek a legjobban.”
Forró teával, forralt borral, házi süteményekkel és nagyon nagy szeretettel várnak mindenkit a Noé Állatotthonban.

Adventi Mese és Design Market – B32 Galéria, szombaton 11:00-18:00 (ingyenes)

Workshopok, mesék, bábelőadás, felolvasás és természetesen sok remek dizájn termék keresi gazdáját a szombati programon a Bartók Béla út 32-ben. Ingyenes!

Édes Álmok Pitesütő Verseny és Jótékonysági Vásár – Ráday utca, Rombusz terasz, szombaton 15 órától (ingyenes)

December 10-én kerül megrendezésre a Ráday utcában a Forralt Bor és Hamburger Feszt, majd ezt követően a jótékonysági vásár. Most is a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány számlájára fizetik be azt a pénzt, amit a becsületkasszába dobtok – hiszen valamennyi pitét meg is lehet venni és meg lehet enni. Ingyenes!

Karácsony+ – Magyar Nemzeti Galéria, szombaton 16 órától

Workshopok, tárlatvezetések és koncertek ezen a délutánon a Múzeum+ karácsonyi programján kicsiknek és nagyobbaknak. Minden gyerekjegy mellé egy felnőtt kísérő kedvezményes jegyet válthat! Gyerekjegy (14 éves korig): 900 Ft, teljes árú jegy: 2800 Ft, kedvezményes jegy: 2000 Ft.

Adventi forgatag – Kultúrkúria, szombaton 16 órától

A karácsonyi ajándékkészítő műhelybe sok szeretettel várnak mindenkit, hogy az ajándékok még időben elkészüljenek. Karácsonyi dísz- és üdvözlőlapok, mézeskalács, gyertya, gyapjú és rézdomborításal készülő képek, gyöngyfűzés közül lehet majd választani. A karácsonyi hangulatról gondoskodik Madaras Zsolt énekével és gitárjátékával. Belépő, mely az ajándékkészítés költségeit is tartalmazza: 1000 Ft/ fő.

Naptárbemutató és közös rajzolás Rutkai Borival – Írók Boltja, szombaton 17:00 (ingyenes)

Bori dedikálja a kiadványt, közben szívesen teljesít rajzos kéréseket, hogy kiszínezze a családi hétköznapokat és ünneppé varázsolja a családi együttlétet. A gyerekek saját kalendáriumukat is elkészíthetik, miközben Bori mesél a képek keletkezéséről és az ihletet adó gyerekkori élményekről. Részletek itt.

Vasárnapi programok itt!
Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!

Era kedvencei: adventi programok a B32 Galériában, Múzeum+ karácsony a Magyar Nemzeti Galériában, jégpályák
Rozi kedvencei: adventi programok a B32 Galériában, Varázslatos Franz Koffer az óbudai Platán Könyvtárban