Programajánló – augusztus 20-23.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Meses_hetvege_SKANZEN

Hogy mit ajánlunk a hosszú hétvégére? Mindenképp jó időt és sok-sok jó programot, ingyenes múzeumokat 🙂 Mesterségek Ünnepe, Európai Kerti Vasutak Találkozója, Szamárfül Családi Fesztivál, Mesés Hétvége, Királyi Napok, családi sportfesztivál, Mini Magyarország, nosztalgia járatok, koncertek és bábelőadások, kirándulás és kertészkedés, Lecsó Fesztivál és Kisgombos szülinap. Válogassatok!

mestersegek_unnepe42

Mesterségek Ünnepe – Budapest, Budai Vár, augusztus 20-23.
Rengeteg látnivaló, míves portékák, játékok, színpadi fellépők és sok finomság lesz az idén is az egyik kedvenc augusztus 20-ai programunkon. Fellép majd Bognár Szilvi (augusztus 20-án 11:00), a Técsői Banda, Lajkó Félix, a Téka, a Muzsikás együttes, Szirtes Edina Mókus, a Kerekes Band és még sokan mások. Belépőjegy: 2000 Ft, kedvezményes jegy (4-14 éves korig és nyugdíjasoknak): 1000 Ft, családi jegy (2 felnőtt és 2 gyermek): 5200 Ft, 4 éves korig ingyenes!

MVPA_Kerti Vasút_1

Európai Kerti Vasutak Találkozója – Budapest, Vasúttörténeti Park, augusztus 22-23.
Kilencedik alkalommal kerül megrendezésre az Európai Kerti Vasutak Találkozója a Magyar Vasúttörténeti Park területén. A rendezvény minden évben nagy népszerűségnek örvend a látogatók körében, ugyanis dízel- és gőzmozdonyok kicsinyített másai vonulnak fel az apró sínpályán. Tavalyi beharangozónkat itt olvashatjátok. Jegyár: 4 éves korig ingyenes, 4-18 éves korig 600 Ft, nyugdíjas 800 Ft, felnőtt 1400 Ft, kerti vasutazás 600 Ft/fő.

szamarful_fesztival

Szamárfül Családi Fesztivál – Pécs, Zsolnay Negyed (ingyenes), augusztus 21-23.
Idén is ingyenes családi fesztivállal zárja a Zsolnay Kulturális Negyed nyári programsorozatát. Több mint szuper a programfelhozatal: lesz Mesegyár, Kabóca Bábszínház, Cellux Csoport foglalkozás, Herkules Műhely, Medence Csoport, öko-design gyorsasági verseny, pedálos Moszkvics verseny és rengeteg kreatív program, mozgás és zene. Részletes program: 1.nap, 2.nap és 3.nap. Ingyenes!

meses_hetvege

Mesés Hétvége – Szentendre, Skanzen, augusztus 20-23.
Az augusztus 20-i hosszú hétvégén mesés kalandokban lesz részük a Skanzenbe látogatóknak. Minden nap tartogat valami érdekességet: furfangos állatokat, csodatevő varázsmeséket, kincskeresést, de még királylányt és lovagot is. 20-án a belépés ingyenes! A többi napokon belépőjeggyel látogatható (felnőtt 2000 Ft, diák 1000 Ft), 6 év alatt ingyenes.

Panghat Performing Arts Group

Székesfehérvári Királyi Napok – Székesfehérvár, augusztus 19-23.
A parádés felvonulás, a belvárosi táncszigetek, az esti nemzetközi folkestek, a királyi gyerekjátszók elmaradhatatlan részei a fesztiválnak, és a 20. születésnapi fesztiválliget (Zichy liget) koronázza meg a nyári fehérvári eseményeket.

gyogynovenyhet_pannonhalma

Gyógynövény Hét Pannonhalma, Apátság, augusztus 15-20.?
A Gyógynövényhét 2015-ben Pannonhalmán két helyszínen zajlik: a Főapátság Gyógynövénykertjében és az Apátsági Múzeumban.
A rendezvény során a gyógy- és fűszernövényekhez kapcsolódó ismeretterjesztő és kézműves foglalkozásokkal várják a vendégeket.
A múzeumban megtudhatjátok, hogy készül a Mixtura Caroli aromatica; a kertben gyógynövényes koszorút, csokrot készíthettek, mely nem csak dísze és illata lehet a lakásnak, hanem gyógyító erőt, sőt áldást is visel, ha Nagyboldogasszony napján kötik és megáldatják az esti Gyógynövényáldáson. A gyógynövényhét programjait augusztus 15-én és 16-án kézműves vásár színesíti, ahol bemutatkoznak magyar világörökségi helyszínek is.

Ironman és Családi Sportfesztivál_MG_0205

Ironman és Családi Sportfesztivál – Budapest, Kopaszi-gát, augusztus 20-23.
Az Ironman mellett gyerek futamokkal és családi futással is várnak benneteket hétvégén a Kopaszi-gáton. Az Ironman csemeték számára augusztus 23-ra futóversenyt hirdetnek a szervezők, hat korcsoportban 300 métertől 2 kilométerig különféle versenytávokon, a gyerekek ugyanazon a célkapun futhatnak át, amelyen egy nappal korábban az IRONMAN 70.3 Budapest hősei. Új versenyszám lesz az 5 kilométeres LEGO® Store Szülői Futam, elsősorban azoknak a szülőknek, nagyszülőknek, családtagoknak, akiknek a gyermekei indulnak az E.ON IRONKIDS futamokon és egy közös családi versenyen szeretnének részt venni.

vacratoti_botanikus_kert

Vácrátóti Botanikuskert – augusztus 20-23.
Önállóan bejárható „Kerttörténeti tanséta”és „Hónap érdekességei tanséta” várja látogatóinkat az augusztus 20-23 közötti hosszú hétvégén. A vezetőlapok a jegypénztárban kérhetők. A kert a szokásos nyitva tartással üzemel, az ünnepre való tekintettel, az üvegházak és az állandó kiállítások pénteken is hosszabb nyitva tartással, 8:00-15:45 között lesznek nyitva.

AUGUSZTUS 20., csütörtök

kolompos_zenekar

Ünnepségek Budapesten reggeltől estig
10 és 18 óra között nyílt nap lesz a Parlamentben. 10 és 20 óra között Magyar Ízek Utcája vár rátok a Lánchíd utcától az Ybl Miklós térig, ahonnan felsétálhattok a Várban megrendezésre kerülő Mesterségek Ünnepére.

Családi programokkal és koncertekkel készülnek a Várkert Bazárnál:
10.00 Magyarország tortájának felvágása
11.00 Kolompos Zenekar
13.00 Gyerekprogram a Buborék Együttessel
16.30 Hot Jazz Band
18.00 Irie Maffia
19.30 Csík Zenekar

14:30-tól aratómenet indul a Szent György tértől és kenyéráldás lesz a Szent István szobornál, majd 17 órától ünnepi szentmise és Szent Jobb körmenet a Bazilikánál. Idén is a tűzijáték zárja majd az ünnepséget 21 órától. Minden program ingyenes, kivéve a Mesterségek Ünnepét!

minimagyarorszag_02

Mini Magyarország  Szarvas
A több mint félszáz makettet, valamint az ország leghosszabb szabadtéri makettvasút-hálózatát is bemutató Mini Magyarország idén hivatalosan is csatlakozik az augusztus 20-i országos programsorozathoz. Ezen a napon a történelmi Magyarország közepén, a szarvasi Mini Magyarországban 15 órakor felavatják az ország legnagyobb szent korona installációját. A szent korona átadása egyúttal az augusztus 20-i szarvasi városi programokat is megnyitja, amelyek között a kenyéráldás mellett a Holt-Körösön fáklyás felvonulás, valamint a Szarvasi Vízi Színházból megtekinthető tűzijáték is szerepel. Jegyár: kombinált jegy a parkba és az arborétumba felnőtt 1800 Ft, gyerek 1200 Ft, 3 év alatt ingyenes!

Nosztalgiahév

Nosztalgia HÉV – Budapest-Gödöllő
Augusztus 20-án nosztalgia HÉV indul Gödöllőre az Örs vezér térről. A járaton nosztalgia díjszabás érvényes, más jegy vagy bérlet nem használható. Az egy utazásra érvényes nosztalgia menetjegy díja 500 Ft, 6-14 éves kor között 300 Ft, 6 éves kor alatt díjmentes.
A hévre Budapest közigazgatási határán kívül (Cinkota – Gödöllő között) nosztalgia helyközi vonaljegyet is kell váltani, melynek ára
megegyezik a Budapesten belüli jegy árával.

ocsai_tajhaz

Kaláka ünnep – Ócsa, Tájház (ingyenes)
A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és Ócsa Város Önkormányzatának közös Szent István-napi rendezvényére várja a családokat. Kenyérlángos kóstoló, valamint egész nap kézműves foglalkozások és a tatai Kenderke Játszóház várja az érdeklődőket 10 és 16 óra között. Információ: Verbőczi Gyuláné, Erika +36 30 494 3368+36 30 494 3368, ocsaitajhaz@dinpig.hu. Ingyenes!

Ne feledjétek, hogy ezen a napon ingyenesen látogatható a legtöbb múzeum!
Többek között a szentendrei Skanzen, ahol minden a mese körül forog majd, a Magyar Nemzeti Galéria állandó és időszaki kiállításai (a Galéria csak az A épület bejáratán keresztül látogatható a Mesterségek Ünnepe miatt), a Magyar Nemzeti Múzeum, a Műcsarnok, a Ludwig Múzeum, a Mezőgazdasági Múzeum, a Néprajzi Múzeum és a Természettudományi Múzeum (kivéve a dinókert).

AUGUSZTUS 21., péntek

BognarSzilvi_foto_B_Vertes_Erzsebet

Bognár Szilvi gyerekkoncert – Sárospatak, 18:00 (ingyenes)
Bognár Szilvi 21-én 18 órától Sárospatakon a Makovecz téren (rossz idő esetén: A Művelődés Háza és Könyvtára), majd 22-én 17 órától Tokajban, a Kossuth téren (rossz idő esetén: Paulay Ede Színház) lép fel Csintekerintő című gyerekműsorával. Ingyenes!

Az-év-vadvirágai-a-fehér-szegfüvek

Az év vadvirágai a fehér szegfüvek – esti túra a Sas-hegyen, 19:30
Az István király-szegfüvet sok misztikum övezi. Honnan kapta nevét? Hogyan történik a beporzása? Túránk során sok más érdekesség mellett ezekre a kérdésekre is választ kapunk. Időközben lenyugszik a Nap, felgyúlnak a csillagok és a város fényei is. Egy speciális lámpa segítségével olyan megvilágításban láthatjuk ezeket a szegfüveket, amilyenben még soha.
Találkozás: 19.30, Sas-hegyi Látogatóközpont (Budapest XI., Tájék u. 26.). Túra hossza, időtartama: 850 m, 3 óra. Részvételi díj: teljes árú: 950 Ft/fő, kedvezményes: 750 Ft/fő, gyermek: 600 Ft/fő. Információ: Kremnicsán János,+36 30 408 4370+36 30 408 4370, sashegy@dinpig.hu.

AUGUSZTUS 22., szombat

Élet a kánikulában –DINPI

Élet a kánikulában – Sas-hegyi Látogatóközpont, 10:00 és 16:00
A túra a dolomit sziklák forró világába kalauzolja el vendégeit. Olyan élőlényekkel ismerkedhettek meg, melyek a rekkenő hőség ellenére is jól érzik magukat a hegyen, dacolva a Sas-hegy nyári viszontagságos körülményeivel. Hogyan lehetséges ez? Minden kiderül!  A túra hossza, időtartama: 850 m, 1 óra. Részvételi díj: teljes árú: 950 Ft/fő, kedvezményes: 750 Ft/fő, gyermek: 600 Ft/fő. Információ: Kremnicsán János,+36 30 408 4370+36 30 408 4370, sashegy@dinpig.hu

mesekert_szamoca_kiskertesz

Mesekert Szamóca Kiskertész-tanoda, Füvészkert, 10:00 (regisztráció szükséges)
Kertészkedhettek: magokat vethettek, palántázhattok és szüretelhettek a Szamóca Kiskertész-tanoda mesekert foglalkozásán ezen a szombaton is a Füvészkertben 10 órától. Ára 1500 Ft/gyerek (3-12 éves gyerekeket várnak). Bejelentkezés szükséges! A Füvészkertbe a felnőtt kísérő belépőjegy megvásárlásával tud bemenni. A foglalkozás időtartama 1 óra, melyre ott lehet hagyni a gyereket.

Tintaló_társulás_MG_8514

Tintaló Társulás: Tintaló Cirkusz – bábos sátorcirkusz – Interaktív meseszínpad, Margitsziget, 10:30-13:30 óránként egy turnus (ingyenes)
Imádjuk, már többször volt szerencsénk megnézni. A Tintaló Cirkusz egy szokatlanul kicsi cirkusz, ahol 16-20 gyermek számára van férőhely. És csak gyerekek számára! Ide bizony a szülők nem léphetnek be! Ők a sátor oldalán elhelyezett lyukakon keresztül kukucskálhatnak, miközben csemetéik közvetlen közelről láthatják a mechanikus bábok 15 perces műsorát. A minivilágban mívesen faragott bábok kelnek életre, melyeket Grossmid Erik látványtervei alapján készítettek. Az aprócska porondon fából faragott elefánt, bohócok, légtornász, egyensúlyozó-művész ejti ámulatba a nagyérdeműt. Amikor vége az előadásnak, egy rövid szünet után újra megtekinthető a produkció, hiszen a Tintaló Cirkusz folyamatosan szórakoztatja a közönséget. Ingyenes!

eszterlanc

Lecsó Fesztivál Szigetmonostor, Piactér
Szombaton kerül sor immáron 7. alkalommal, a horányi Piac téren a szigetmonostori Lecsófőző versenyre, melyre szeretettel várnak minden érdeklődőt, kóstolni vágyót. A kulturális programokkal egybekötött gasztro-eseményen a csapatok idén is díjmentesen nevezhetnek. 11 órától a Téka, 17 órától az Eszter-lánc mesezenekar zenél majd.

szamarful_fesztival_pecs

Szamárfül Fesztivál programok – Pécs, Ginko tér és egyéb helyszínek
Ezen a napon is folytatódik a fesztivál Molnár Jacqueline illusztrátor foglalkozásával, madárbarát sétákkal, öko foglalkozásokkal, Palya Bea koncerttel, a Medence Csoporttal, Herkules Műhellyel és rengeteg izgalmas programmal. Ingyenes!

Nosztalgiatroli

Nosztalgia troli Budapest, Astoria-Arany János utca
Szombaton négy alkalommal közlekedik nosztalgia troli az Astoria és az Arany János utca között. A járaton nosztalgia díjszabás érvényes, más jegy vagy bérlet nem használható. Az egy utazásra érvényes nosztalgia menetjegy díja 500 Ft, 6-14 éves kor között 300 Ft, 6 éves kor alatt díjmentes.

AUGUSZTUS 23., vasárnap

Kisgombos 5. szülinap

Kisgombos 5. szülinap – Biatorbágy, 16:00-19:00 (ingyenes)
Ünnepeljetek együtt a biatorbágyi Kisgombos könyvesbolttal. Szülinapi kiállítással, óriás buborék kavalkáddal, mese szekrénnyel, esti mesével és sok szuper könyvvel várnak benneteket. Ingyenes!

dunavirag-keresz-rovar-fenycsapda

Augusztus 23-30. között egy alkalommal! – A Duna virágai és azok ragadozói, Tahitótfalu
A dunavirág nevű védett kérészfaj rajzása (tömeges nászrepülése) mellett, azok vízi ragadozóinak megfigyelésére is kísérletet tesznek ezen a különleges programon. A híd közvilágítása mellett leshetitek a kifejlett dunavirágokat, előtte lehetőség lesz több, ritkán látott dunai halfaj akváriumi megtekintésére is. Előzetes bejelentkezés szükséges! A program augusztus 23-30. között egy alkalommal kerül meghirdetésre! Részletekért figyeljétek a honlapunkat és Facebook oldalunkat! Találkozás: 18:00, Tahtótfalui hídfő. A túra hossza, időtartama: 500 m, 2-3 óra. Részvételi díj: teljes árú: 750 Ft/fő, kedvezményes: 500 Ft/fő. Információ: Sevcsik András, +36 30 238 0063+36 30 238 0063, sevcsik.andras@dinpig.hu.

nosztalgia_villamos_

Nosztalgia villamos – Jászai Mari tér-Közvágóhíd
Favázas villamos közlekedik ezen a napon a Jászai Mari tér és a Közvágóhíd között hét alkalommal. A járaton nosztalgia díjszabás érvényes, más jegy vagy bérlet nem használható. Az egy utazásra érvényes nosztalgia menetjegy díja 500 Ft, 6-14 éves kor között 300 Ft, 6 éves kor alatt díjmentes.

Időpont szerinti keresés a Napibontóban!

Ha mégsem sikerült választanotok, nézzétek meg a top15 budapesti gyerekprogram és a legjobb helyek Budapest környékén válogatásunkat is! Olvassátok el legújabb interjúnkat Gévai Csillával!

Era kedvencei: Mesés hétvége a Skanzenben, Szamárfül Fesztivál Pécsett sok-sok jó foglalkozással, Mesterségek Ünnepe a Várban, kertészkedés a szamócásokkal a Füvészkertben, Tintaló Cirkusz a Margitszigeten, Lecsó Fesztivál Szigetmonostoron
Rozi kedvencei: Mesés hétvége a Skanzenben, Szamárfül Fesztivál Pécsett sok-sok jó foglalkozással, Tintaló Cirkusz a Margitszigeten