Programajánló augusztus 20-22. – a hosszú hétvége legjobb programjai

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az augusztus 20-ai hosszú hétvége legjobb budapesti és országos programjait gyűjtöttük össze a fesztiváloktól a koncerteken át a színházi előadásokig, de találtok még kirándulás ötleteket és link ajánlót is.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Szent István Napi Ünnepségsorozat – Budapest, augusztus 19-22. (ingyenes)

3 napos ünnepségsorozattal várják a budapestieket és a fővárosba érkezőket. 20 helyszínen zajlanak majd a gyerekprogramok, könnyű- és népzenei koncertek, gasztronómiai események és a már megszokott ünnepi programok. Itt írtunk róla részletesebben. Ingyenes!

Várkert Bazár gyerekkoncertek és színházi programok – Budapest, augusztus 20-22. (ingyenes)

Várkert Bazárnál augusztus 20-án 11 órakor a Kaláka, augusztus 21-én 10 órakor az Alma együttes, augusztus 22-én 10 órakor a Kolompos lép a színpadra, de lesznek gyerekszínházi programok is. Augusztus 20-án 14 órától a Ciróka Bábszínház Kenyérből kelt meséjét, augusztus 21-én 13 órakor a Vaskakas Bábszínház Misi Mókus című előadását, vasárnap pedig 13 órától a kaposvári BábSzínTér Vitéz László című előadását nézhetitek meg. Részletek itt. Ingyenes!

Augusztus 22-éig ingyenesen látogatható a Lajta Monitor Múzeumhajó

Idén május 17-én volt 150 éve, hogy az SMS LEITHA monitort vízre bocsájtották, ezért a jeles évforduló alkalmából 2021. augusztus 23-áig ingyenesen látogatható a Parlament előtti id. Antall József rakparton a Lajta Monitor Múzeumhajó. Részletek itt.

Mesterségek Ünnepe – Budai Vár – augusztus 20-22. (ingyenes)

Az idei évben megújult helyszínen a népművészet mesterei várják a látogatókat. A mesterségek és portékák bemutatkozása mellett lesznek koncertek és kísérőprogramok is. A rendezvény az idei évben ingyenes! Itt írtunk róla bővebben.

Szent István Napok – Székesfehérvár, augusztus 13-22. (ingyenes)

A Koronázási Ünnepi Játékok napjainak idején, augusztus 20–22. között középkori hangulatot teremtenek: hagyományőrző csapatok, régizenészek járják az utcákat, gólyalábasok is mókáznak a látogatók között a belvárosban. Az óriásbábok többször is felvonulnak és be is mutatkoznak a vendégeknek a belvárosban. A már ismert Ágbogozó játékban és a legújabb, nyomozós-matricagyűjtős játékban kicsik és nagyok közelebbről is megismerhetik az Árpád-házi királyokat. A Malom utcai Táncházban folkestek, koncertek, táncszínházi bemutató kínál kellemes estéket. A Zichy ligetben lesz családi piknik, lovagi torna és számos gyermekfoglalkozás, kreatív játék. Augusztus 21-én és 22-én a középkori élő sakk előadásban a száz négyzetméteres fekete-fehér táblán a morvamezei csatát elevenítik fel fehérvári középiskolások. A Barátság mozi kertmoziját a Városháza díszudvarában élvezheti a közönség, és lesznek koncertek is. Részletes program itt. Ingyenes!

Zempléni Fesztivál – Zemplén, augusztus 13-22.

Tokaj-Hegyalja és Zemplén legnagyobb kulturális eseménysorozata a Zempléni Fesztivál 30. alkalommal várja a közönséget augusztus derekán. A rendezvény keretében a térség legszebb műemléki és szabadtéri helyszínein a magyar művészeti élet kiválóságai, neves hazai és külföldi vendégművészek, együttesek várják a komolyzene, jazz, tánc, irodalom és színház rajongóit, de nem feledkeznek meg a gyerekekről sem. A régiót behálózó kulturális események mellett a tokaji borvidék elsőrangú pincéi kínálnak a remek muzsika mellé kitűnő bort és páratlan gasztronómiai élményt. Részletes program itt.

Hétrétország – Őrség, augusztus 15-22.

Hétrétország az Őrségben van – avagy Hétrétország maga az Őrség, amely erre a néhány napra képzeletbeli országgá lényegül. Fővárosa Őriszentpéter és mintegy 20 további kistelepülés kapcsolódik hozzá a szerek és porták köztiválja idején. A felnőtteknek szóló remek programok mellett a gyerekekre is gondoltak, őket népmesék, bábelőadások és koncertek is várják. Részletek itt.

Galiba Gyermekfesztivál – Debrecen, augusztus 16-20. (ingyenes)

Nincs szebb állat, mint a lúd, nem kell néki gyalogút” – énekli Galiba, a liba Schwajda György Ludas Matyi-átiratában. Ebben a játékos formában született meg a Debreceni Virágkarnevál egyik „utánpótlás-nevelő” programja, amelynek célja, hogy minél több fiatalt szólítson meg és ismertessen meg a város legnagyobb összművészeti rendezvényével. A családok kedvenc programsorozatává vált a Galiba Gyermekfesztivál, amely idén augusztus 16-től várja az érdeklődőket a 60 éves születésnapját ünneplő Nagyerdei Kultúrparkban. A belépés ezeken a napokon ingyenes a Vidámparkba is. Részletek itt.

Határtalan természet – Szentedre, Skanzen, augusztus 20-22.

Határtalan Skanzen tematikus programsorozat részeként az augusztusi hosszú hétvégén a természetet veszik górcső alá. A vidéki, falusi ember, a parasztgazda és a mesterember szoros kapcsolatban élt az őt körülvevő természettel. Meghatározta mindennapjait: megfigyelte a csillagok járását, az időjárást, az állatok viselkedését és a növényeket is. A három napos hétvégén bringatúrán és természetjáró túrán fedezhetjük fel a Múzeum területét és rejtett kincseit. Kézműves foglalkozásainkon és a játszó udvarokon természetes alapanyagok, az újrahasznosítás és határtalan játékok kerülnek középpontba. Részletek itt.

3 napig ingyenes a budapesti Mesemúzeum

Az augusztusi hosszúhétvégén a megszokott nyitvatartással várnak benneteket a Mesemúzeumban. Ezen időszak alatt a múzeum ingyenesen látogatható: augusztus 20. (péntek) 10-17-ig, augusztus 21. (szombat) 10-17-ig és augusztus 22. (vasárnap) 10-13-ig.

Otthonról haza túrák – országszerte, augusztus 17-20.

Az Otthonról Haza rendezvénysorozat célja, hogy aktív programokon keresztül kössék össze a határon innen és túl élő magyarokat, miközben közelebb hozzák őket hazánk természeti, épített és kulturális kincseihez. Vízi és kerékpáros túrákkal várnak benneteket országszerte. Részletes program itt.

Tarzan Park – Újpest, nyitva a hosszú hétvégén is!

A szuper Tarzan Park ezen a hosszú hétvégén is várja a kicsiket és a nagyobbakat is szuper játszóparkjába, ahol tényleg minden korosztály találhat magának programot. Óriáscsúszdák, mászókák, Placcs Placc, Homokbánya, pattanódomb és még sok minden más. Jegyárak itt. Itt írtunk róla részletesebben.

A Közlekedési Múzeum új, időszaki kiállítása

Pénteken, szombaton és vasárnap is nyitva tart a Volt egyszer egy Északi időszaki kiállítás a megújuló Közlekedési Múzeum területén. Itt írtunk róla bővebben. Augusztus 20-án ingyenes a belépés, de regisztrációs jegy váltása szükséges itt.

Nyár végi madárgyűrűző akció a Naplás-tónál – augusztus 13-29. (ingyenes, regisztrációs nem szükséges)

A Magyar Madártani Egyesület Budapesti Helyi Csoportja nyolcadik alkalommal szervez nyári madárgyűrűző akciót a cinkotai Naplás-tónál. A program augusztus 13-e hajnaltól 29-e estig tart majd. A madárgyűrűzés hajnaltól kb. délelőtt 10 óráig, illetve délután 6 órától naplementéig fog tartani az időjárástól függően. További részletek itt.

AUGUSZTUS 20., péntek

Ingyenes a Vasúttörténeti Park – egész nap

Augusztus 20-án ingyenesen látogatható a Vasúttörténeti Park. Az interaktív programok (kivéve a fordítókorong) ezen a napon is fizetősek.

55 éves az MKVM – Budapest, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, pénteken 10:00-18:00 (ingyenes)

Ünnepeljetek együtt az idén 55 éves múzeummal! Lesznek tárlatvezetések, családi játékok, épületséták. Mindenki találhat majd kedvére való programot. Részletek itt. Ingyenes!

Csukás Emlékpark – Mesekiállítás – Budapest, Vázsony Vilmos sétány és a Vajdahunyad sétány között, a vár előtti füves terület, pénteken 10:00-18:00 (ingyenes)

Csukás István mesefigurái elevenednek meg ezen a napon interaktív köntösbe csomagolva. Ingyenes!

Lovagi játékok – Budapest, Vázsony Vilmos sétány és a Vajdahunyad sétány között, a vár előtti füves terület, pénteken 10:00-18:00 (ingyenes)

István király udvarába látogathattok el ezen a napon, ahol korhű játékokat játszhattok, lovaggá és hercegnővé válhattok. Ingyenes!

Magyar Honvédség Légiparádé – budapesti rakpartok, pénteken 9:00-9:45 (ingyenes)

A Légirő bemutatója hadászati repülőgépekkel, helikopterekkel valamint az ejtőernyős válogatott bemutatója.

Szent Korona látogatás – Országház, augusztus 20-21. (ingyenes)

Augusztus 20-án 9 és 12 között, 21-én 10 és 16 óra között látogatható az Országház. Sorban állásra számítsatok.

Tintaló TársulatBudapest, Vázsony Vilmos sétány és a Vajdahunyad sétány között, a vár előtti füves terület, augusztus 20-21. (ingyenes)

A Tintaló Társulás előadásai nullától-száz évig mindenkit jókedvre derítenek. Augusztus 20-án és 21-én 11:30-tól 18 óráig várnak benneteket a Városligetben.

Új „Tűz és fények játéka” – pesti és budai rakpart, pénteken 21:00-21:35 (ingyenes)

Tűzijáték,fényjáték, drónshow valamint az Országház és a Nemzeti Galéria épületfestése, Magyarország történelme fényekkel és zeneművel illusztrálva.

AUGUSZTUS 21., szombat

Majorka Színház: A király nyulai – Margitsziget, Szabadtéri Színpad mellett, szombaton 10:30 (ingyenes, regisztrációs szükséges)

Három fivér tesz próbát, de csak a legkisebbnek sikerül, aki megosztja hamuba sült pogácsáját a rejtélyes koldussal. Jutalma egy csodakürt, amelynek szavára mind visszajönnek a szemtelen nyulacskák. A közönségből verbuvált király és királylány is megpróbálnak csellel nyulat szerezni a legénytől, mindhiába. Részletek itt.

AUGUSZTUS 22., vasárnap

Fabula Bábszínház: Vitéz László és az ördögök – Margitsziget, Szent Margit kolostor-romok, vasárnap 10:30 (ingyenes, regisztrációs szükséges)

„Szervusztok, pajtikák!” A Fabula Bábszínház paravánjára is elérkezett vándorútján a méltán világhírű magyar népi hős: Vitéz László. A mi történeteinkben is megküzd az ördögökkel, és mint gyermekkorunkban, most is győz! A mutatós bábszínpadon Vitéz László játékok szórakoztatják a jókedvre vágyókat. Részletek itt.

Klárisok koncert – Budapest, Millenáris 11:00 (ingyenes)

Ezen a vasárnapon a Klárisok röpítenek el benneteket Meseországba. Ingyenes!

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!

LINKAJÁNLÓ:

Budapest, nyár, gyerekek – 15 program a nyári szünetre
Múzeumi programok Budapesten
Legjobb fagyizók Budapesten
Teraszok – kiülős helyek Budapesten és a Dunakanyarban
Játszótér rovat
Kajla 2 budapesti séta + vár kalandok + ingyenes utazás
Napás-tó új kilátó
Pilisi Len Látogatóközpont és Jági-tanösvény
Harkály Ház + 2 tanösvény
Újra elindult a Királyréti kisvasút
Margitsziget ingyenes előadások + zenélő szökőkút program
A legjobb kirándulások a Minimatinétól – 15 kirándulás válogatás 1 cikkben
Városi Dekor Füzet (ingyenesen letölthető)
5 panorámás kirándulás gyerekekkel
Pagony családi kalandséta és kufli séta
Kisvasutak

Nyitókép forrás: szentistvannap2021.hu

Ha szeretnétek időben értesülni a legjobb családi programokról, érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt. Új gyerekkönyvek, gasztro helyek, ingyenes programok, kirándulási ötletek, új játszóterek nem csak a nyári szünetre.