Programajánló – aug.14-16.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

csilagnezo_seta

Sok-sok hullócsillagot láttunk az elmúlt napokban. Mivel továbbra is meleg éjszakákat ígérnek, érdemes lesz esti kirándulásokat betervezni a hétvégi programba, pl. a Sas-hegyi Látogatóközpontba, de ismerkedhettek fűrészeslábú szöcskével, a kánikulát jól viselő állatokkal és galambokkal is. Emellett vár rátok a Bor, mámor, Bénye, a Zempléni Fesztivál, a Végvári Vigasságok Egerben, a Hírös Hét eseményei Kecskeméten, Örömünnep Veszprémben és mindjárt két siófoki fesztivál is. A MOM-ban, Szentendrén és a Margitszigeten bábelőadásokkal készülnek. Programajánló a Minimatinétól!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

bor_mamor_benye

Bor, mámor, Bénye Erdőbénye, augusztus 14-16.
Fesztivál az erdőbényei kertekben. Idén hetedik alkalommal rendezik meg a Bor, mámor… Bénye fesztivált a varázslatos Tokaj-hegyaljai faluban, Erdőbényén. A Tokaji borvidék legizgalmasabb kulturális és gasztronómiai fesztiválján a kulináris élmények, koncertek, gyermekprogramok mellett tematikus séták, előadások és rengeteg érdekes program várja a látogatókat augusztus 14. és 16. között. Jegyárak: péntek 2000 Ft, szombat 3000 Ft, vasárnap 1000 Ft, 14 év alatt ingyenes.

mehes_csaba_brass_in_the_five_a_rezerdo_lakoi

Zempléni Fesztivál Tokaj, Sárospatak, augusztus 13-23.
A Zempléni Fesztivál az észak-magyarországi régió kulturális-turisztikai- és bor-gasztronómiai komplexitást kínáló, legnagyobb nyári rendezvénysorozata. A kulturális rendezvények mellett a vendégek kipróbálhatják Zemplén egyéb turisztikai attrakcióit is, az éttermekben kóstolhatják a táj jellegzetes ételeit. Gyerekprogramokkal is várják majd a látogatókat több helyszínen. Többek között fellép majd Méhes Csaba és a Brass In The Five, (Tokaj, Kossuth téren augusztus 16-án, 18:00 és Sárospatak, Makovecz Imre téren augusztus 15. 18:00 – mindkét koncert ingyenes) Bognár Szilvi (Sárospatak, Makovecz Imre téren augusztus 21-én 18:00 és Tokaj, Kossuth téren augusztus 22-én 17:00 – mindkét koncert ingyenes), de lesz megérthető zene is.

vegvari_vigassagok

Végvári Vigasságok – Egri Vár, augusztus 14-16.
Fegyverarzenál, haditornacsapatok bemutatója, családi programok, vitézi próba, huszárvirtus, történelmi és szakmai programok, versenyek, kiállítások, koncertek várják az érdeklődőket. A fesztivál során tradicionális mesterségeket folytató kézművesek kínálják portékájukat és mutatják be a szakma mesterfogásait az érdeklődőknek. A Vigasságokon – több hagyományőrző csapat részvételével – újrajátsszák az 1552-es ostromot.

hírős_hét

Hírös Hét Fesztivál – Kecskemét, Fő tér, augusztus 13-20. (ingyenes)
Kiállítások, koncertek, gasztronómia, családi programok várnak rátok egészen augusztus 20-áig Kecskemét több helyszínén a Hírös Héten. Vasárnap a Romkertben öko játékokkal, a Kecskeméti Katona József Színház előtt babakocsis felvonulással (16:30), 19 órától Kolompos koncerttel várnak benneteket. Ingyenes!

Iszkiri_zenekar

Siófolk Fesztivál, Bor és kenyér Ünnepe – Siófok, augusztus 14-23.
A Bor és Kenyér Ünnepe 2014 óta, idén immár második alkalommal a Siófolk Fesztivállal együtt kerül megrendezésre, így 10 napos fesztivállá bővülve várja az érdeklődőket. A Siófolk Fesztiválon a folk- és világzene, a kézművesség és a nemzetiségi hagyományok állnak a középpontban. A folklór tradicionális értékeit és a népszerű világzenei irányzatokat bemutató koncertek mellett néptánc műsorok, táncház, családi programok, népi játékok és foglalkozások, vásár és gasztronómiai élmények várják a vendégeket a Siófokon, a Balaton partján. A Bor és Kenyér Ünnepe hagyományosan a régió egyik legnagyobb idegenforgalmi eseménye, a nyári szezon legnagyobb fesztiválja Siófokon, amely augusztus 20-a köré szerveződik. A tradícióknak megfelelően a fesztiválon fontos szerepet kap a gasztronómia, amely mellett változatos kulturális és családi programok, élőzenés koncertek, kézműves vásár és ünnepi események várják a közönséget: kenyérszentelés, a város bora választás és a térség legnagyobb tűzijátéka a Balaton felett.

AUGUSZTUSZ 14., péntek

anderson_art

Workshopok az Anderson Arts-ban – augusztus 10-14.
Péntekig minden nap, akár csak egy napra is vár benneteket az Anderson Arts-ban délelőtt csomagolás tervezéssel gyerekeknek (hozd el a kedvenc játékodat, csinálunk neki új csomagolást), délután pedig képregény készítéssel.

Doktor-Maszat

Diavetítés + kuponnap – Sugár Pagony, 17:00 (ingyenes)
Ha hűsölnétek egyet a Sugár Pagonyban minden pénteken 17 órától ingyenes diavetítéssel várnak benneteket, sőt még kuponnap is lesz, vagyis 35%-kal olcsóbban juthattok hozzá saját kiadású könyveikhez az összes Pagonyban. Mivel már nem sok idő van hátra az óvoda- és iskolakezdésig, nézzétek meg kapcsolódó könyves válogatásunkat is.

meteor

Csillagnéző séta a fény évében – Sas-hegyi Látogatóközpont, 19:30
A szürkületkor induló túra keretében a Sas-hegy különleges flórája és faunája mellett láthatjátok a város fokozatosan kigyúló fényeit is, Budapest híres épületei már esti díszben mutatkoznak meg. De milyen hatással van mindez az élőlényekre? A program során erről is többet megtudhattok, a túra végén pedig a kilátópontból csodáljátok a csillagokat, és megfelelő időjárás esetén a Perseidák meteorraj is megjelenhetnek a szemetek előtt. Találkozás: 19.30, Sas-hegyi Látogatóközpont (Budapest XI., Tájék u. 26.). Túra hossza, időtartama: 850 m, 3 óra. Részvételi díj: teljes árú: 950 Ft/fő, kedvezményes: 750 Ft/fő, gyermek: 600 Ft/fő. Információ: Kremnicsán János,+36 30 408 4370+36 30 408 4370, sashegy@dinpig.hu

AUGUSZTUS 15., szombat

A fűrészeslábú szöcske nyomában

A fűrészeslábú szöcske nyomában – Nagykovácsi, 9:00
A túrát korán kelőknek ajánljuk 🙂 Nagykovácsból indul, a Nagy-Szénás tanösvényen, ahol találkozhattok Európa legnagyobb rovarával! A rejtőzködés nagy mesterének hazánkban csak nőivarú egyedei ismertek. Hogy szaporodhat mégis? Hol élnek még a világon? Meg mernéd érinteni? Minden kiderül…Találkozás: 9:00, Nagykovácsi, Polgármesteri Hivatal parkolója.Túra hossza, időtartama: 3 km, 3 óra. Részvételi díj: teljes árú: 750 Ft/fő, kedvezményes: 500 Ft/fő. Információ: Becsei Katalin, +36 30 511 1802+36 30 511 1802, szenasok@dinpig.hu.

sas_hegy

Élet a kánikulában – Sas-hegyi Látogatóközpont, 10:00 és 16:00
A túra a dolomit sziklák forró világába kalauzolja el vendégeit. Olyan élőlényekkel ismerkedhettek meg, melyek a rekkenő hőség ellenére is jól érzik magukat a hegyen, dacolva a Sas-hegy nyári viszontagságos körülményeivel. Hogyan lehetséges ez? Fedezzétek fel együtt ezt a különleges világot! Találkozás: 10:00 és 16:00, Sas-hegyi Látogatóközpont (Budapest XI., Tájék u. 26.). Túra hossza, időtartama: 850 m, 1 óra. Részvételi díj: teljes árú: 950 Ft/fő, kedvezményes: 750 Ft/fő, gyermek: 600 Ft/fő. Információ: Kremnicsán János,+36 30 408 4370+36 30 408 4370, sashegy@dinpig.hu.

Örömünnep – Veszprém, Kolostorok és Kertek Rendezvénytér (ingyenes)
Bábszínház, zöld játszóház, arc- és testfestés, nemezelés, gyurmázás, mandalakészítés, kőfestés, színezés, táncos-zenés-mozgásos-rajzos foglalkozások, fajátékok, játéktér, interaktív gyerekkoncert, természetes anyagokból készült termékek, egyedi kézműves ékszerek és ajándéktárgyak, könyvek, ásványok, biotermékek várnak rátok Veszprémben a II. Örömünnepen. Teljes program itt. Ingyenes!

AUGUSZTUS 16., vasárnap

Lábita Bábszínház_v13

MOM Piknik – MOM, 10:00-13:00 (ingyenes)
10 órától a MOM-ban a Lábita Bábszínház székely meséjét láthatjátok, majd 11 és 13 óra között kézműves foglalkozással várnak benneteket a MOM Pikniken. Ingyenes!

markuszinhaz01

A MárkusZínház bábelőadása – Szentendre, Dunaparti Művelődési Ház udvara, 10:00
A pécsi MárkusZínház bábelőadását Laci királyfi címmel 10 órától nézhetitek meg ezen a vasárnapon a Dunaparti Művelődési Ház udvarán (esőhelyszín: DMH Barlang). Belépőjegy: 1000 Ft, családi jegy 4 főre: 3000 Ft.

Domi Bábszínháza- A három kismalac és a farkas

Domi Bábszínháza: A három kismalac és a farkas – Interaktív meseszínpad, Margitsziget, 10:30 (ingyenes)
Nyafi, Pufi és Röfi malac makkot keresve eltévednek az erdőben. Találkoznak a sünnel, a nyúllal és a mókussal. Szállást nem tudnak nekik adni, de javasolják, hogy építsenek maguknak házat. Nyafi és Pufi nem hajlandó Röfivel házat építeni, az egyszerűbb megoldást választják: egyikük szalma- a másikuk fakunyhót épít, de ezeket a farkas lerombolja. Röfi a mackó segítségével házat kezd el építeni, Pufi és Nyafi kétségbeesve szalad hozzájuk. Belátják, hogy csakis a ház védi meg őket. Végül a farkas megkapja méltó büntetését: a kukába kerül. 3 éves kortól ajánlott! Ingyenes!

mediterrán_nap

Mediterrán Vasárnap – Kisállat-bemutató: Galambröptetés a Sas-hegyen, 18:00-19:00
A  sas-hegyi kisállat-bemutatók izgalmas színfoltjaként ezúttal a galambokkal, postagalambokkal kerülhettek közelebbi ismeretségbe. Az előadás végén galambröptetéssel várják a látogatókat. Az alkalmazkodás mesterei és a Kiskerti ornitológia c. kisállat-bemutatók után a Állati Jó Bemutató ismét a Sas-hegyen. Helyszín: Sas-hegyi Látogatóközpont (Budapest XI., Tájék u. 26.). Időpont: 18.00-19.00. Részvételi díj: teljes árú: 1400 Ft/fő, kedvezményes: 700 Ft/fő, családi: 3500 Ft. Információ: Kremnicsán János, +36 30 408 4370 +36 30 408 4370, sashegy@dinpig.hu.

További ötletek a hétvégére:
Top15 budapesti nyári program gyerekekkel
Legjobb 15 program gyerekekkel Budapest környékén (legújabb!)
Szentendrei-sziget
Egy nap bringával a Velencei-tó körül
Tarzan™ Park
A legjobb budapesti fagyizók nyomában
Strand körkép

JÁTÉK!!!

kerti_vasut
Játsszatok velünk és nyerjetek családi belépőket a jövő heti Európai Kerti Vasutak Találkozójára (augusztus 22-23.)! Nincs más dolgotok mint a következő kérdésekre válaszolni:
1) Mi az idei Európai Kerti Vasutak Találkozójának nagy újdonsága?
2) Hányadik alkalommal kerül megrendezésre az Európai Kerti Vasutak Találkozója?
3) Idén melyik TV csatorna támogatja a rendezvényt és hoz izgalmas programokat a legkisebbeknek?
4) Hol található a Vasúttörténeti Park?
A válaszokat megtaláljátok a fenti Európai Kerti Vasutak Találkozója linkre kattintva 😉
A megfejtéseket a jatek@minimatine.hu-ra várjuk augusztus 17-e éjfélig, 18-án sorsolunk!

Era kedvencei: Bor, mámor, Bénye, csillagnéző séta
Rozi kedvencei: Bor, mámor, Bénye, csillagnéző séta, Lábita Bábszínház a MOM Pikniken