Programajánló – aug. 13-14.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

egig_ero

Apró mozdonyok érkeznek a Vasúttörténeti Parkba, öt földrész növényeivel ismerkedhettek a Füvészkertben, telerajzolhatjátok a Szabadság híd aszfaltját, bábelőadásokkal várnak benneteket a Margitszigeten és a Városmajorban, emellett koncerttel és remek hangulattal készül a Kolompos Pilisvörösváron, a Rutkai Bori Banda a Balatonnál 3 helyszínen, illetve az Eszter-lánc Mesezenekar Szentendrén. Íme a hétvégi ajánló!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN:

X. Európai Kerti Vasutak Találkozója – Budapest, Vasúttörténeti Park, augusztus 13-14.

MVPA_Kerti Vasút_1

10. alkalommal kerül megrendezésre az Európai Kerti Vasutak Találkozója a Magyar Vasúttörténeti Park területén. A rendezvény minden évben nagy népszerűségnek örvend a látogatók körében, ugyanis dízel- és gőzmozdonyok kicsinyített másai vonulnak fel az apró sínpályán. Részletek itt.

Bor, mámor, Bénye – Erdőbénye, augusztus 11-14.

benye_IMG_8390

Fesztivál az erdőbényei kertekben. Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Bor, mámor… Bénye fesztivált a varázslatos Tokaj-hegyaljai faluban, Erdőbényén. A Tokaji borvidék legizgalmasabb kulturális és gasztronómiai fesztiválján a kulináris élmények, koncertek, gyermekprogramok mellett tematikus séták, előadások és rengeteg érdekes program várja a látogatókat. Fellép majd a Kiscsillag, Kerekes Band, Pátkai Rozina, Meszecsinka, Cabaret Medrano, Tóth Viktor, Jónás Vera Experiment, de lesz evezés a Bodrogon, biciklitúrák a Zemplénben és gyerekprogramok is. Belépők: augusztus 11. csütörtök: 3.000 Ft/ fő, augusztus 12. péntek: 4.000 Ft/ fő, augusztus 13. szombat: 4.000 Ft/ fő, 14 év alatt ingyenes.

Zempléni Fesztivál – Tokaj, Sárospatak, augusztus 12-21.

zempleni_feszt

A Zempléni Fesztivál az észak-magyarországi régió kulturális-turisztikai- és bor-gasztronómiai komplexitást kínáló, legnagyobb nyári rendezvénysorozata. A kulturális rendezvények mellett a vendégek kipróbálhatják Zemplén egyéb turisztikai attrakcióit is, az éttermekben kóstolhatják a táj jellegzetes ételeit. Gyerekprogramokkal is várják majd a látogatókat több helyszínen. Nyugdíjasok és diákok – megfelelő igazolással – a helyszínen váltott jegyek árából 20% kedvezményben részesülnek. A teljes műsorfüzetet itt érhetitek el.

Végvári Vigasságok – Egri Vár, augusztus 12-14.

Végvári Vigasságok – Egri Vár

Fegyverarzenál, haditornacsapatok bemutatója, családi programok, vitézi próba, huszárvirtus, történelmi és szakmai programok, versenyek, kiállítások, koncertek várják az érdeklődőket. A fesztivál során tradicionális mesterségeket folytató kézművesek kínálják portékájukat és mutatják be a szakma mesterfogásait az érdeklődőknek. A Vigasságokon – több hagyományőrző csapat részvételével – újrajátsszák az 1552-es ostromot.

AUGUSZTUS 13., szombat

Szamóca Kiskertész Tanoda: 5 földrész 5 növénye kincskereső – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15

szamoca_kiskertesz

Kincseket rejtettek el öt növényhez a Füvészkertben. A kincsek megtalálásához pedig mind az öt kontinenst végigjárni kell járnia a gyerekeknek. Ára: 1500 Ft/gyerek (3-12 éves gyerekeket várnak). Bejelentkezés szükséges! A Füvészkertbe a felnőtt kísérő belépőjegy megvásárlásával tud bejönni. A foglalkozás időtartama 1 óra, melyre ott lehet hagyni a gyereket.

Élet a kánikulában – Sas-hegyi Látogatóközpont, szombaton 10:00 és 13:00

fureszeslabu

Az 1 órás túra során olyan élőlényekkel ismerkedhettek meg, melyek a rekkenő hőség ellenére is, dacolva a Sas-hegy nyári viszontagságos körülményeivel, jól érzik magukat a hegyen. Hogyan lehetséges ez? A programon ezekre a kérdésekre is fény derül. Túra hossza: 850 m, 1 óra. Belépő: 950 Ft/650 Ft.

Maszk Bábszínház: Nyakigláb, Csupaháj meg Málészáj (bábjáték gyerekeknek) – Margitsziget, Szabadtéri Színpad bejárata, szombaton 10:30 (ingyenes)

Maszk Bábszínház: Nyakigláb, Csupaháj meg Málészáj (bábjáték gyerekeknek)

Vidám történet az aranyszóró szamárról, a „terülj-terülj-asztalkám”-ról és az „üssed-üssed-botocskám”-ról, és három ügyefogyott fiúról, akik elindulnak világot látni. Kalandjaik során kiderül, mire lesznek képesek, ha valaki megbízik bennük, és ők is hisznek magukban. Az előadás 4 éves kortól ajánlott! Ingyenes!

Kolompos koncert (Vörösvári Napok) – Pilisvörösvár, Kacsa-tó, szombaton 11:00 (ingyenes)

kolompos_zenekar

A Vörösvári Napokon emellett népi játszóházzal, este Budapest Bár koncerttel, vasárnap a MASZK Bábszínház előadásával is várnak benneteket. Ingyenes!

Rutkai Bori Banda: Pizsamátor – Balatonföldvár, KULTKIKÖTŐ, szombaton 11:00

rutkai_bori_banda

3 nap a Balatonon! Hamarosan indul a Rutkai Bori Banda a déli partra. Pénteken Balatonfenyvesen, szombaton Balatonbogláron, vasárnap pedig Balatonföldváron koncerteznek, mindegyik koncert 11 órakor kezdődik.

Aszfaltrajzverseny – Szabadság híd, szombaton 14:00-17:00 (ingyenes)

aszfalt_rajzverseny

A nyári forgatag végére a TELEP Galéria is szervez egy a város fiataljait megmozgató eseményt a lezárt Szabadság hídra. Az aszfaltrajzversenyt két kategóriában hirdetik meg: 8 éves kortól 13 éves korig, 14 éves kortól 17 éves korig. Ezen felül lehetőséget és eszközt biztosítanak azoknak is, akik a versenyen kívül szeretnének alkotni. Ingyenes!

Szöcskeugrás és csillaghullás – Nagykovácsi, Polgármesteri Hivatal parkolója, szombaton 19:00

meteor

A rendhagyó éjszakai túrán a Nagy-Szénás tanösvény felfedezésére indulhattok, s cserkészhetitek be közösen Európa legnagyobb rovarát. Egy rovar, amelyből csak női példányok léteznek! Hogyan szaporodhat? Hol élnek még a világon? Meg merné fogni? A túra első részének főszereplője a fűrészeslábú szöcske lesz, azonban ahogyan haladtok az útvonalon, a nap is nyugovóra tér, s mire kiértek a Nagy-Szénásra, a nyári égbolt tárul elétek. Augusztus ezen időszakában vonul el Földünk felett a Perseidák meteorraj, így a „csillaghullásban” is gyönyörködhettek. Belépő: 750 Ft/500 Ft. Előzetes bejelentkezés szükséges! Hosszúsága: 3km, 3 óra.

AUGUSZTUS 14., vasárnap

Erdei piac – Hidegvölgy, Erdészlak, vasárnap 8:00-15:00 (ingyenes)

erdei_piac

Augusztus 14-én vasárnap újra Erdei Piaccal várnak benneteket a Hidegvölgyi erdészlaknál 8.00-15.00 óra között. Ha friss levegőre vágytok, esetleg kirándulnátok egy jót és közben bevásárolnátok, akkor ott a helyetek. Budakeszi felől Telki felé menet jobb kéz felé található (a Széna térről induló 794-es és 795-ös busz pont itt áll meg). Az Erdei Piacon többek között megkóstolhatjátok az erdő- mező kincseit és egyben családi programot kerekíthettek szalonnasütéssel, kirándulással, függőágyakkal és kecskesimogatással, melyhez minden helyben adott. Személyesen a termelőktől vásárolhattok kistermelői és őstermelői termékeket, bográcsételeket fogyaszhattok és egy kellemes napot tölthettek a szabadban. A zenét az Aranyalma Páros szolgáltatja! Ingyenes!

Eszter-lánc mesezenekar – Szentendre, Dunaparti Művelődési Ház, vasárnap 10:00

Eszter_lanc mesezenekar

Ezen a vasárnapon 10 órától a Mesezenekar koncertezik a szentendrei Dunaparti Művelődési Ház udvarán. Belépő: 1000 Ft, családi jegy 4 főre 3000 Ft.

Kabóca Bábszínház: Az égig érő paszuly – Városmajori Szabadtéri Színpad, vasárnap 10:30

egigero_paszuly

A Rumini nagy sikere után augusztus 14-én ismét a Városmajorban köszönthetjük a neves Kabóca Bábszínház előadását, ezúttal a népmesék ihlette Az égig érő paszulyt. A feszes ritmusú előadásban a színészek közvetlenül a gyerekeket szólítják meg, de a felnőtt nézők is jól szórakozhatnak a látványos kalandok során. Jegyár: 1200 Ft.

Augusztus 14-én Aranyalma Páros: Rózsa és Ibolya meséje (zenés mesejáték) – Margitsziget, Szent Margit-romok, vasárnap 10:30 (ingyenes)

aranyalma_paros

Rózsa és Ibolya zenés meséjével Tündérországba repítik a hallgatóságot, ahol a szerelmesek, miután kiállták a próbatételeket, végre egymásra találhatnak. 5 éves kortól ajánlott! Ingyenes!

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!
Ha csak sétálgatnátok Budapest belvárosában, akkor mindenképp töltsétek le innen a Városi Titkos Füzetet, remek program!

Hírlevelünkre itt tudtok feliratkozni! Már csak bő két hét van a szünetből, és rengeteg programmal segítünk majd nektek, ha kifogytatok az ötletekből, hogy mindenki megtalálja a neki valót! Lesz még több válogatásunk, és vakációzáró programdömpinggel is készülünk. Tartsatok velünk!

Era kedvencei: Európai Kerti Vasutak Találkozója, Erdei Piac, szöcskeugrás és csillaghullás Nagykovácsiban
Rozi kedvencei: Európai Kerti Vasutak Találkozója, Aszfaltrajzverseny a Szabadság-hídon