Programajánló – ápr. 9., szombat

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

sundor_es_niru

Virágzanak cseresznyefák a Füvészkertben, régi járművekkel telik meg a Vasúttörténeti Park és világító kínai lampionokkal az Állatkert, Etyeken piknikezhettek, a Deák17-ben Japánnal ismerkedhettek. Az Öntödei Múzeumban betonöntő és növényültető workshoppal készülnek, de emellett lesz még Kisvasút napja, Kisladik foglalkozás a Nanoban, Borka Mumusföldön jár, Sündör és Niru pedig a Sárkányos Gyerekkönyvtárban. Programajánló szombatra a Minimatinétól!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

sakuraunnep_fuveszkert

Sakura ünnep – Füvészkert, április 9-10.
Csodaszép virágzó cseresznyefák, piknik a kertben és további programok várnak rátok április közepén a Füvészkert Sakura ünnepén. Az április 9-10. és a 16-17-ei hétvégén is érdemes ellátogatni hozzájuk. Érkezzetek időben, mert a program elég népszerű, sorban állásra is lehet számítani. Szombatonként ugyanitt több alkalommal lesz Szamóca Kiskertész-tanoda is 10 órától és 11:15-től (április 2-án és 23-án), melyet szintén érdemes felkeresni.

nyitva_fesztival

Nyitva! Fesztivál –  több helyszínen, április 1-jétől (ingyenes)
Ismét jön a nyitva fesztivál, ahol Budapest használaton kívüli helyiségeibe új élet költözik. Látogassatok el a SzurikátaLak-ba (keddenként a NANO-ban), a DOOR-ba, ahol kreatív foglalkozásokkal is készülnek, Cimbi & Mandula Műhelybe, akik a nagyvárosba csempészhető zöld és fenntartható megoldásokat keresik. A gyerekprogramokról írunk majd részletesen is a hétvégi ajánlókban.

oldtimershow

Oldtimer Show – Vasúttörténeti Park, április 8-10.
Idén 10 éves az Oldtimer Show! Ebből az alkalomból a szervezők különleges kiállítási anyaggal készülnek. Külföldről érkeznek az Oldtimer Show-ra Maserati, Bugatti és Audi versenyautók. A motorkiállítás az eddigi legkomolyabb lesz, páratlan és eddig ismeretlen ritkaságok sorát vonultatjuk fel. Indian, Wanderer, Hendesron, Viktória, Horex és NSU exclusív modellek mellett egy BMW motorkiállítás. A kiállítócsarnokban sok-sok antik autó és motorkerékpár kerül majd bemutatásra.Több gyerekprogrammal is készülnek: lesz ugrálóvár, légcsúszda, népi játszótér, arcfestés, íjászat oktatás, kézműves foglalkoztatók, fafaragás oktatás, furulya oktatás, állatsimogató, kovácsműhely, hagyományőrző termelő eszköz kiállítás, Csabai Tájházmúzeum, vasútmodell és terepasztal kiállítás. Belépőjegy árak: felnőtt 3500Ft, gyerek vagy nyugdíjas 3000Ft, családi 9.999Ft (2 felnőtt és 2 gyerek együttes belépésére jogosít).

5403_10153353923890896_201446645771888164_n

Sárkányok éjszakái – Fővárosi Állat-és Növénykert, április 8-tól
Április 8-tól május 22-ig tart majd a Sárkányok Éjszakái fesztivál, amelynek ideje alatt 45 kompozícióba rendezve több száz különleges lampionból álló egyedülálló látványvilággal várják a nagyközönséget. Ebben az időszakban az Állatkert napközben a szokásos nyitva tartási rend szerint üzemel, majd 19 és 22 óra között újra kinyit a kínai fényvarázs különféle látnivalóival. Hasonló lampionfesztiválnak az elmúlt években néhány holland és belga állatkert és botanikus kert már otthont adott. Minden nap 19-től 22 óráig. Belépés: 21:30-ig! Belépőjegyek: felnőttjegy 1900 Ft, gyermekjegy (14 éves korig) 1500 Ft. Beszámolónk az Állatkert szezonnyitó sajtótájékoztatójáról további programokkal itt.

tavaszivasar

Budapesti Tavaszi Vásár – Vörösmarty tér, március 25.-április 24. (ingyenes)
A március 25-től április 24-ig tartó Budapesti Tavaszi Vásár forgatagában egymást érik a téren a népművészek, iparművészek és dizájnerek, innovatív kézművesek és a kézműves élelmiszerkészítők, akiket mind szakmai zsűri válogatott ki. A vásár különleges hangsúlyt fektet a természetes alapanyagú termékekre, a tradicionális és a modern találkozására a kulturális programok és a gasztronómia terén egyaránt. A Nyitott Műhelyben hétvégenként 12 és 18 óra között kézműveskedhettek, a legkisebbeket a Kézműves Játszóházban színes gyerekprogramok várják csütörtöktől vasárnapig délelőtt 10-től este 6-ig. Szombaton 10 órától a Maszk Bábszínház, vasárnap 10 órától a Paprikajancsi c. előadást nézhetitek meg. Ingyenes!

etyeki_piknik

Etyeki piknik – Etyek, április 9-10. (ingyenes)
Kiváló etyeki és vendégborászok, helyi kertek kincsei, házias ételek, kulturális- és gyermekprogramok, kézműves vásár vár rátok ezen a hétvégén az Etyeki Pikniken. Ingyenes!

ÁPRILIS 9., szombat

vilagjaro_gyerekek_japan

Világjáró gyerekek: Japán – Deák 17 Galéria, 9:30-12:30 (ingyenes)
Hagyományos tavaszi japán ünnep a Hanami (花見) szó szerint „virágnézés”. Március végétől május elejéig a japánok a csereszenye fák virágzásában gyönyörködnek. Az ünnep apropóján Japánba „látogathattok”, hogy a Felkelő nap országának meséivel, játékaival és kultúrájával ismerkedjetek. Részletes program itt. Ingyenes!

gyerekvasut

Kisvasút napja – Gyermekvasút, szombaton
A Gyermekvasút napján nemcsak a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút születésnapját ünnepeljük, hanem egyben ez a nyitórendezvénye az egész éven át tartó Kárpát-medencei kisvasúti napok programsorozatnak is. Április 9-én, szombaton különleges programokkal, alagút túrával, vonatozással, térzenével készülnek. Az előző években megszokottól eltérően a rendezvény megnyitója a Szépjuhászné állomáson lesz. Jegyár: felnőtt 2000 Ft, gyerek 1400 Ft (6-14 év).

Lisztkukacok_zeneakadémia

Liszt-kukacok Akadémiája – Zeneakadémia, 10:00
A Liszt Ferenc téri épületben tartott kiscsoportos foglalkozások az 1-4. osztályos általános iskolás gyerekeknek szólnak. Nemcsak a különféle zenei műfajokat és formákat ismertetik meg velük, nemcsak a különböző hangszereket mutatják be nekik (szó szerint kézzelfoghatóan), hanem beavatják őket a hangverseny intézményének működési mechanizmusába is. A szülők a foglalkozásokon nem vehetnek részt, ők az aznap esti, nagytermi koncert főpróbájára ülhetnek be (amennyiben a fellépőknek ez ellen nincs kifogásuk). Belépő csak a foglalkozásokon részt vevő gyermekek számára váltandó! Jegyár: 900 Ft.

pom_pom

Legkisebbek mozija: Pom Pom meséi – Puskin, 10:00
Hogy kicsoda Pom Pom? Többféle alakban láthatjátok: lehet paróka, szobafestő pemzli, egyujjas kifordított bundakesztyű vagy papucs orrán pamutbojt. Csodálatos történeteket mesél Nektek és Picurnak mindenféle izgalmas figuráról. Jegyár: 700 Ft.

pozsgasok_betonban_ontodei_muzeum

Pozsgások betonban – Betonöntő és növényültető workshop a SucCult csapatával – Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény, 10:00-13:00
Újra indulnak a Családi napok a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben (volt Öntödei Múzeum)! Április 9-én betonkaspó öntéssel és növényültetéssel várják a látogatókat az 1862-ben épült eredeti gyárcsarnokba és a múzeum csodaszép kertjébe. A programot a SucCult kertészeti műhely szakemberei segítenek megvalósítani, akik elkötelezetten szeretik a szárazságtűrő növényeket és azok sajátos igényeihez illeszkedő könnyített betonkaspókat készítenek. A 11 órától induló tárlatvezetésen az öntöde titkaiba vezetik be a látogatókat. A múzeumpedagógiai műhely segítségével pedig a gyerekek is felfedezhetik az öntöttvas gyűjtemény legérdekesebb darabjait, vagy díszíthetik az elkészült növénytartókat. A programokat 4-től 99 éves korig ajánlják. Jegyárak, melyek a felhasznált anyagköltséget is tartalmazzák: teljes árú jegy: 800 Ft, kedvezményes jegy: 400 Ft.

borka_mumusfoldon

Borka Mumusföldön – B32 Galéria, 10:30
Léteznek-e mumusok? Kik azok a mumusok? Hol laknak a mumusok? Fél-e egy mai gyerek a mumusoktól? Vagy minden gyereknek megvan a saját mumusa? Kérdezd Hajnal Borókát! Zenés-bábos kaland 6-100 éves gyerekeknek. Fb esemény itt. Jegyárak: gyerek: 1200 Ft, felnőtt kísérő: 800 Ft. Jegyinformáció: 06 1 787 0039 | b32@ujbuda.hu.

szinezett_valosag_csaladi_delelott_lumu

Családi Délelőtt – Színezett valóság – Ludwig Múzeum, 10:30-12:30
„Néha van idő arra, hogy elővegyük a családi fotóalbumot és megnézzük, milyen volt a nagymama kamaszkorában, milyen nagyon rövid szoknyát hordott a 60-as években – nem is gondolnánk róla! Lesz néhány fotó, amin csodálkozunk, hogy milyen jól komponált a dédipapa, akár egy magazin fotója is lehetne; és lesz néhány, amin nevetünk, mert a szülinapi csoportképen pont kitakarja az ünnepelt fejét egy nagy virágcsokor. Komponálni tudni kell! A kompozícióval lehet játszani! A hétköznapi fotókat és a művészek által készített fotókat fogjuk megnézegetni, és alapként használni ahhoz, hogy körbejárjuk, hogyan lehet egy fekete-fehér fotó kompozícióját, üzenetét megváltoztatni, részleteit kiemelni, ha a monotípia eljárásával színt és plusz formákat viszünk a képben.” Kérik, a gyerekek olyan ruhában menjenek a családi délelőttre, amiben kényelmesen tudnak alkotni, és nem sajnálják a szülők, ha az alkotás nyomai rajta maradnak! A részvételi szándékot a programot megelőző napon 17 óráig jelezzéktek a dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen! Jegyár: 600 Ft/fő.

sundorniru3

Sündör és Niru – Interaktív kalandozás a hangok világában – Sárkányos Gyerekkönyvtár, 11:00-12:00 (ingyenes)
A közelmúltban jelent meg Borbáth Péter Sündör és Niru című meseregénye. Most a Sárkányos Mese(b)irodalomban találkozhattok a szerzővel és Borbáth Gábor fizika-kémia szakos tanárral, akik varázslatos kísérletekkel is várnak benneteket. Megtudhatjátok, mi az a hártyás szárnyú pendülés, elképzelhetitek, milyen lehet kezünkben tartani egy napállatkát, megismerkedhettek a mágnesbogarakkal. Megtanulhatjátok, hogyan kell fényekre vadászni, zajokat gyűjteni. Segítségetekre lesz a természettudomány és a képzőművészet. Közreműködik Borbáth Péter író és Borbáth Gábor fizika-kémia szakos tanár, illetve DJ Panda, aki a zajokért és hangokért felel. Ingyenes!

fekete-allatok

Színes Egér – Két Egér Könyvesbolt, 11:00
Fekete-fehér állatokat készíthettek ezen a délelőttön Máray Mariannal a Két Egérben 11 órától. Belépő: 500 Ft (levásárolható).

Events-in-Budapest_Budapest-Fesztivalnyito promenad

Budapesti Tavaszi Fesztivál – Fesztiválnyitó promenád, Fővám tér, Városháza Park, Szent István tér, 11:00 (ingyenes)
Több helyszínről – Fővám tér, Városháza Park, Szent István tér – többszáz hivatásos és amatőr táncos, énekes, zenész indul el a városban, hogy nagy zajt csapva bejelentse a tavasz kezdetét. Az Andrássy úton haladva egy-egy állomás-helyszínen, a Liszt Ferenc téren és a Kodály köröndön Lisztet, illetve a zeneszerző korát megidéző további produkciók, óriásbábok várják a felvonulókat. A Hősök terére érve egy összművészeti, nagy produkció zárja a Promenádot, melyben akár a közönség is részt vehet. Ingyenes!

A-Sas-hegy-hüllői_Sas-hegyi-Látogatóközpont

Sas-hegy hüllői – Sas-hegyi Látogatóközpont, 11:00 és 14:00
Vajon honnan kapta nevét a hegy egyik ékköve, a fokozottan védett haragos sikló? Miért választotta címerállatául a pannongyíkot a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület? Milyen kígyófajok fordulnak elő a hegyen? A tematikus túra során ezekre a kérdésekre is fény derül. Teljes árú: 950 Ft/fő, kedvezményes: 750 Ft/fő, gyermek: 650 Ft/fő.

hangulat_junior_eckhardt_gabor

Hangulat junior – Müpa, 15:00 (ingyenes)
A Müpa évek óta sikeresen működő sorozata, a Hangulatkoncertek mintájára szerveződő, de kimondottan az iskolás korosztálynak szóló új ifjúsági sorozat a Hangulat Junior. Ezeken a szombat délutáni hangversenyeken részben a Zeneakadémia Rendkívüli Tehetségek Előkészítő Tagozatának növendékei – vagyis a közönség soraiban ülő gyerekek korosztályához közel álló korú fiatal művészek -, részben a Zeneakadémia hallgatói adnak koncerteket. A műsorban moderátorként a növendékeket felkészítő tanárok is közreműködnek. Korosztály: 10-16 é. Ingyenes!

hoppart_csunya_kacsa

HOPPart Társulat-Vaskakas Bábszínház: A csúnya kacsa – Jurányi, 15:00
Hans Christian Andersen A rút kiskacsa című meséje nyomán, Kolozsi Angéla szövegkönyvének felhasználásával. Mit tehet egy kacsa, ha másnak születik, mint a többiek? Mit tehet egy kacsa, ha elveszti a családját? Mit tehet egy kacsa, ha nem találja a helyét a a világban? Az előadásból kiderül. Belépő: 1500 Ft.

nano_kisladik

Kisladik workshop – Nano, 16:00 (regisztráció szükséges)
Szeretitek a meséket? És szerettek összerakni és szétszedni fura dolgokat? Akkor gyertek a Kisladikkal meghallgatni Ashley Spires: The most magnificent thing című meséjét (magyarul) és mesélés után egy saját találmányt barkácsolni. Fb esemény itt. Jelentkezés: nano.budapest@gmail.com.

teleszkopos_megfigyeles

Teleszkópos megfigyelés – Kultúrkúria, 20:00
Az Űrhajózás Világnapjának alkalmából minden érdeklődő személyesen végezhet megfigyelést a Holdról, a bolygókról és a csillaghalmazokról a Magyar Csillagászati Egyesület tagjai közreműködésével a Kultúrkúriában. Rossz idő esetén a teleszkópos megfigyelés elmarad!

Programok vasárnapra itt!
Időpont szerinti keresés a Napibontóban!
Legújabb játszóházas beszámolónkat az Elevenpark Újbudáról itt olvashatjátok!

Nézzétek meg kedvenc áprilisi fesztiváljainkat is!
Hírlevelünkre itt tudtok feliratkozni!

Era kedvencei: Kisladik a Nanoban, betonöntő workshop az Öntödei Múzeumban, Sündör és Niru a Sárkányos Gyerekkönyvtárban
Rozi kedvencei: Kisladik a Nanoban, betonöntő workshop az Öntödei Múzeumban, Borka Mumusföldön a B32 Galériában