Programajánló – április 8-9.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Húsvétváró programokkal, virágzó cseresznyefákkal, kisvasutazással és ökofalu látogatással, koncertekkel és verspiknikkel, valamint rengeteg szuper termelői piaccal készültünk nektek erre a hétvégére is. Válogassatok a programajánlóból!

Piacozz gyerekekkel! – 7 szuper termelői piac és egy kicsit több a hétvégére (mindegyik ingyenes)

Tanösvényt támogató közösségi főzés, erdei kirándulás, Balaton-felvidéki termelők sok finomsággal, mediterrán hangulat a Tabánnál és romkocsmás reggelizés a Pancson. Szuper piacok várnak rátok ezen a hétvégén is, nézzétek meg legújabb válogatásunkat!

Sakura ünnep – Füvészkert, április 8-9. és április 15-16.

Áprilisban virágzanak a cseresznyefák többek között a Füvészkertben is, ahol minden évben megrendezik a már hagyománynak számító Sakura ünnepet, ahol piknikkosárral és takaróval felszerelkezve tölthettek el egy kellemes napot, és ilyenkor még a fűre lépni is szabad. A gyerekek kézműveskedhetnek, a felnőttek pedig akár verset is írhatnak a jeles alkalomra, de mivel ilyenkor nagyon sokan vannak, inkább a rendezvény előtti vagy utáni nyugodtabb napokon keressétek fel a helyszínt. Részletek itt. Belépő: 500-950 Ft.

Tavaszi Etyeki Piknik – Etyek, április 8-9.

Nemes italok, ízes gasztronómia, Piknik Borkollégium és kézműves vásár.Többek között fellépnek: Csík János és barátai, a Bahorka Társulat, a Poros Duo és az Újbudai Babszem Táncegyüttes. Részletek itt.

Magyar Ízek Húsvéti Vásár – Várkert Bazár, április 8-9.

Immár 12. alkalommal rendezik meg a Magyar Ízek Vásárát, ezúttal új helyszínen, a Várkert Bazárban. Több mint 100 kézműves kis- és őstermelő termékeivel lesz alkalmunk megismerkedni.Színes programokkal, főzőshow-val várják a magyar termékek iránt érdeklődőket. Jegy: 1000 Ft, mely teljes egészében levásárolható.

ÁPRILIS 8., szombat

Liliomkerti Piac – Nánási Udvar, Római-Part szombaton 8:00-14:00 (ingyenes)

Remek hír, hogy a Káptalantóti Liliomkert piac finomságait végre Budapesten is megkóstolhatjuk. A Nánási udvarban lévő helyszínnek április 8-án lesz a megnyitója, és utána minden szombat délelőtt várják a vásárlókat. Ingyenes!

Világjáró gyerekek: Dánia – Deák17 Galéria, szombaton 9:30 (ingyenes, regisztrációs)

Ismerkedj meg a vikingek világával és tarts velük tengeri kalandjaikon! Lesz még játékos ismerkedés, viking hagyományok bemutatója és kreatív foglalkozás is. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció: deak17galeria@gmail.com (tárgy: dán gyereknap).

Gyermekvasút napja – Széchenyi-hegyi Gyermekvasút, április 8.

A Gyermekvasút napján nemcsak a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút születésnapját ünnepeljük, hanem egyben ez a nyitórendezvénye az egész éven át tartó Kárpát-medencei kisvasúti napok programsorozatnak is. Kisvasutas kirándulásokról itt olvashattok bőven, hiszen április 1-jétől indult el az igazi szezon.

Húsvétváró családi nap – Kecskevilág, Idamajor, Törökbálint, szombaton 10:00-17:00 (ingyenes)

Szombaton a nyuszi, kis csirke és gida simogató mellett lehetőség lesz „idegenvezetéssel” végig járni a tanyát, és megnézni az állatokat, de tojást is festhettek, illetve gyurmázhattok, sőt még a sajtkészítés folyamatát is megnézhetitek. Részletek itt. Ingyenes!

Lengemesék (premier előtt) – Uránia, szombaton 10:00

Hosszú évek után végre ismét egészestés magyar animációs film kerül a mozikba. A József Attila-díjas Berg Judit (Rumini, Két kis dinó, Maszat, Hisztimesék) népszerű, Lengemesék-sorozata alapján készült film a legifjabb korosztályt szólítja meg (óvodástól kisiskoláskorig). Akik zöld ruhában érkeznek a film premier előtti vetítésére, kapnak egy-egy dedikált színező rajzot a rajzfilm egyik jelenetéből, illetve Berg Judit is ott lesz a rendezvényen. Belépő: 1000 Ft.

Tavaszi séta a Borbás-gerincre – Pilisszentiván, Villa Negra előtt, a Sportpályától, szombaton 10:00

A túra a Pilisszentiván fölötti Borbás-gerincre vezet. A fokozottan védett Szénások Európa Diplomás Terület olyan részeit is érintik, amelyek csak vezetett túrák során látogathattok el. A túra alkalmával megismerkedhettek a gerinc egyedülálló növény- és állatvilágával, miközben gyönyörködhettek a táj szépségeiben. A távcsövét senki se hagyja otthon, hiszen madarakat is láthattok majd. A túra 3,5 km, illetve 4 órás, úgyhogy inkább kisiskolás kortól ajánljuk. Ára: 1500 Ft/fő és 750 Ft/kedvezményes.

Húsvétváró kézműves foglalkozás – Aranytíz, szombaton 10:00-16:00 (ingyenes)

A Belvárosi Közösségi Tér húsvéti kézműves foglalkozással várja a családokat az Aranytízben. Ezen a napon lesz tojásfestés, húsvéti fészek, fonaltojás, kötözött cserép, ajtódísz, képeslap készítés, valamint lufihajtogatás és arcfestés is. Minden program ingyenes!

Kertecske projekt – Budapest Pont, szombaton 10:00 (regisztrációs)

Legyen saját kis kerted, házi növénykéd, akit te ültetsz el, akiről gondoskodhatsz, akit locsolgathatsz, megszelídíthetsz, nevelgethetsz. Ültess pozsgás növényt, még ásó sem kell hozzá, csak egy kis kavics, föld, növényke, faháncs. Az esemény egy titkos helyszínen, Pest középkori városfalánál lesz, találkozó Budapest Pont előtt. Ha véletlenül elkésnél, semmi gond, hívjátok őket a +36204437270 telefonszámon. Anyagi hozzájárulás 1000 Ft. 4 éves kortól ajánlott. Létszám: max 12 fő, amihez az alábbi e-mail címen lehet regisztrálni: nano.budapest@gmail.com.

Mese Habbal sorozat: Húsvét és Bognár Szilvia és zenekara – Jurányi, szombaton 10:00

Szombaton 11 órától fellép Bognár Szilvi és zenekara, de ott lesz még a Pagony kiadó is jó könyvekkel, a Kisladik csapata, illetve a Mocorgók játszószobája is. Részletek itt. Belépő: 1500 Ft/fő.

Tavaszi Mese és Design Market – B32 Galéria, szombaton 10:00-18:00 (ingyenes)

A mostani eseményen ott lesz többek között a Csimota, Irma és Emil Világa, a KREAPRO, a Lubloy Design, a Peggy Baby, a Vavilo Kids, de 11 órától megnézhetitek a Szamárfül Projekt előadását, 14 órától workshoppok, 15 órától versszínház vár rátok. Ingyenes!

Húsvétváró – Galgahévízi Ökofalu és a Hazám Lovasudvar, szombaton 10:00-17:30

Délelőtt a Galgahévízi Ökofaluba, délután a Hazám Lovasudvarba várja a vidéki életre éhező kicsiket és nagyokat. Lesz tojásvadászat, gyerekfoglalkozások, sonka és rétes, lovasbemutató, sorversenyek, óriás tojás pingálás, lábbábos előadás is. Részletek itt. Belépő délelőtt 1500 Ft/fő, délután 1200 Ft/család.

PostArt Market – Budaörs, Clementis László utca és Ébner György köz sarok – szombaton 10:00-16:00 (ingyenes)

Húsvéti kézműves foglalkozás a Borarti Alkotó Tér szervezésében, délelőtti és délutáni gyerek előadások, melyek alatt a szülők nyugodtan nézelődhetnek az árusoknál és a gyerekek szórakoznak, és persze sok-sok egyedi, értékes, szebbnél-szebb kézműves termék vár rátok Budaörsön.

Húsvétváró Vásár és Tojásfestő Műhely – Ferenc tér, szombaton 10:00-16:00 (ingyenes)

Gyerekprogramok és a Panc gasztroplaccról ismert termelők minőségi termékeinek vásárával és különleges gasztronómiai élményekkel várnak mindenkit szombaton a Ferenc térre. Ingyenes!

Belvárosi Betyárok – MOMKult, szombaton 10:30

A játékos, irodalmi ihletésű dalszövegekre írt Belvárosi Betyárok számok átkalauzolják a gyerekeket különböző népek zenéin és olyan alapműfajokon, mint a magyar népzene, a bluegrass, a country vagy a reagge. A kisebbekbek szóló, rengeteg humorral, nyelvi leleménnyel megírt szövegek olyan rejtett tartalmat is hordoznak, amelyek a felnőtt közönséget is megszólítják. Jegyár: 300-500 Ft/fő.

MiniTextúra – Magyar Nemzeti Galéria, szombaton 11:00 és 15:00 (teltház!)

A Mini Textúra célja, hogy a bábszínházi formanyelv segítségével a négy mesében feltárja a festményekben rejlő történeteket, a gyerekekkel megszerettessék a képzőművészeti alkotásokat, utat mutatva azok értelmezéséhez, egyúttal megkedveltessék velük a múzeumba járást is. Az április 8-i előadás után találkozhattok a Riviéra-jelent szerzőjével, Dániel Andrással, aki többek között a Kicsibácsi és Kicsinéni és a Kufli-sorozat szerzője (és illusztrátora is egyben). Szívesen dedikál is, aki jön, hozhat (a helyszínen vásárolhat is) könyveket! 7-12 éveseknek ajánlott. Jegyár: 1900 Ft.

Hangulat Junior – Müpa, szombaton 15:00 (ingyenes)

Müpa évek óta sikeresen működő sorozata, a Hangulatkoncertek mintájára szerveződő, de kimondottan az iskolás korosztálynak szóló új ifjúsági sorozat a Hangulat Junior. Ezeken a szombat délutáni hangversenyeken részben a Zeneakadémia Rendkívüli Tehetségek Előkészítő Tagozatának növendékei – vagyis a közönség soraiban ülő gyerekek korosztályához közel álló korú fiatal művészek –, részben a Zeneakadémia hallgatói adnak koncerteket. Ingyenes!

Zuglói Verspiknik – Zugló, Cserepesház, szombaton 14 órától (ingyenes)

A magyar költészet napja alkalmából idén is megrendezik a Zuglói VersPikniket. A rendezvény József Attila táblájának megkoszorúzásával kezdődik, majd a színpadon folytatódik a műsor többek között Kárász Eszter gyerekműsorával, a Göncölszekér együttessel, a Sebő együttessel és tűzzsonglőr show-val. Ingyenes!

ÁPRILIS 9., vasárnap

Erdei Piac – Hidegvölgyi Erdészlak, vasárnap 8:00-13:00 (ingyenes)

Havonta egy alkalommal a Mozgó Piac szervezésében kóstolhattok és kirándulhattok. Ha inkább egy nyugisabb helyszínre vágytok, mindenképp ezt ajánljuk, és egy szuper kilátós kirándulást is lehet közben iktatni, ráadásul a Budakeszi Arborétum is pár percre van. Itt írtunk róla bővebben. Ingyenes!

Pici Piac – Larus, vasárnap 10:00-18:00 (ingyenes)

Dizájner baba-mama-gyerek vásár, magyar tervezők hazai termékeivel kifejezetten kismamáknak, gyerekeknek, családoknak most vasárnap a Larusban, a MOM-nál. Ingyenes!

Közös Lábos: tanösvény-támogató főzés – Szimpla piac, vasárnap délelőtt

A Pesthidegkútra tervezett Jane Goodall Tanösvény építéséhez még hiányzik pár forint. Az ebédből összegyűlt adományt a tanösvény költségeire fordítják. Vigyetek kanalat, hogy minél kevesebb szemetet termeljünk. Közben termelői finomságokból is válogathattok a Szimpla Piacán.

Gryllus Vilmos: Régi és új dalok – Puskin, vasárnap 10:00

A már ismerős szerzemények mellett elhangzanak az év elején megjelenő, Tóth Krisztával közös új lemez dalai is vasárnap 10 órától a Puskinban. Jegyár: 2000 Ft.

Cifra Palota: Szevasz, tavasz! – Müpa, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes)

Tavaszi szél vizet áraszt… – Annus Réka énekművész dalos foglalkozása, 11 órától Rutkai Bori Banda koncert, majd Pitypang-mese Bognár Anna drámafoglalkozása, és természetesen sok-sok foglalkozás ezen a vasárnapon is a Müpában.

Zen rendhagyó kötetbemutatója – Füvészkert, Sakura ünnep vasárnap 10:30

Az esemény a japán Sakura virágzás ünnephez kapcsolódik, melyet néhány éve az ELTE Füvészkertben ünnepelnek meg. Találkozhattok a kötet fordítójával, Molnár Krisztina Ritával is. Részletek itt.

Hahó Együttes – Erzsébet tér, vasárnap 11:00 (ingyenes)

Új, ráadásul ingyenes programsorozattal vár benneteket áprilisban az Akvárium Klub terasza, ahol vasárnaponként ingyenes gyerekkoncertek is lesznek. Ez alkalommal a Hahó Együttes lép a színpadra. Ingyenes!

Mozog is meg nem is! – Art&Cinema, vasárnap 11:00

Doktor Maszat, Kippkopp és a többiek, Kismadár és Kóró, Bogyó és Babóca 2. része és a Kuruttyoló békakirály című diafilmek is forognak az Art&Cinemában ezen a vasárnap délelőttön. Jegyár: 600 Ft, ami levásárolható diafilmre.

Kutyából szalonna – MOMKult, vasárnap 16:00-17:30

Lackfi János és a Kaláka családi előadása a Költészet Napja közeledtével. A Kutyából szalonna új dalai és más versek, dalok, játék. Belépő: 2000 Ft.

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!

Húsvéti ajándékötleteket itt találtok.

Játsszatok velünk és nyerjetek családi belépőt a Vasúttörténeti Park szezonnyitó rendezvényére, április 17-ére! Részletek itt.

Era kedvencei: Húsvétváró programok a Kecskevilág farmján és a Galgahévízi Ökofaluban, Zuglói Verspiknik, Erdei Piac
Rozi kedvencei: Lengemesék premier előtt az Urániában, Húsvétváró a Galgahévízi Ökofaluban