Programajánló – április 29. – május 1.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Múzeumi programokat, koncertet, kirándulást és még sok jó helyet és ötletet találtok a hosszú hétvége ajánlójában, amelybe az április vége és még a május eleje is belefért. 🙂 Ajánlunk továbbá gasztro fesztiválokat, hangszerkészítő foglalkozásokat, állatos programot, jazzt és klasszikus zenét, bábelőadást és majálist, ráadásul a Skanzen is most ünnepli 50. születésnapját.

ÁPRILIS 29., szombat

Hangszerkészítő családi nap – Kassák Múzeum, szombaton 10:00-13:00

A helyszínen egyszerű anyagokból, mint különböző növények üreges szárai, műanyag csövek, színes luftballonok készített hangszereken játszhattok, melyek közül néhányat közösen is elkészíthettek. A foglalkozást Gosztola Kitti, Hegedűs Fanni és Pálinkás Bence György tartják. A családi nap Szemző Tibor »K« METSZETEK című kiállításához kapcsolódik. Belépődíj: 600 Ft / fő, családi jegy: 1800 Ft.

Írók a pult mögött! – Mechler Anna a Betűtésztában – Budakeszi, Betűtészta Könyvesbolt, szombaton 10:00-12:00

Mechler Annáról, a népszerű Kerék Mesék sorozat szerzőjéről talán kevesen tudják, hogy nem csak a fiúk lelkéhez és a munkagépekhez ért nagyon, hanem a zenéhez is! Az egyházzene doktoraként végzett a Zeneakadémián, kedvtelésből, a gyermekei szórakoztatására kezdett el írni, 4 fiúgyermek édesanyjaként mi másról, mint járművekről! Budakeszi lakos lévén, nap mint nap láthatjátok őt az óvodába-iskolába vezető útvonalakon, most szombaton pedig a Betűtészta „pultosaként” találkozhattok vele és faggathatjátok nagycsaládos életről, zenéről, írásról, munkagépekről, gyerekirodalomról, vagy amiről csak szeretnétek!

Kaláka koncert – Előzeneker: Kiscsoport – Uránia, szombaton 10:00


A kultikus zenekar gyereklemezeinek legkedveltebb darabjaiból (A pelikán; Nálatok laknak-e állatok?; Ukulele; Az én szívemben boldogok a tárgyak; Bőrönd Ödön; Madáretető) áll ez a műsor. Felhangzanak többek között Kányádi Sándor, Weöres Sándor, Tamkó Sirató Károly, Móra Ferenc, Hajnal Anna verseire írott dalok, és a gyerekek részletesebben megismerhetik a Kaláka különleges, érdekes hangszereit is. A Kiscsoport zenekar zenéje pedig valódi Kinderground zene nagycsoportosoknak, kisiskolásoknak és harcedzett szülőknek. Részletek itt. Jegyár: 1000-1400 Ft.

Street food piknik a Gundel Kertben – Gundel Étterem kertje 11:00-20:00

A Gundel évszázados fák lombjaitól zöld kertje ismét megnyitja kapuit a vendégek és a gördülő gasztronómia, a street food jeles képviselői előtt. A nap folyamán utcazenészek előadásai adják a zenei aláfestést, de gyermekprogramok és a gasztro-kertész felnőtt workshopok is lesznek. Belépődíj: Felnőtt: 500 Ft /fő, Gyermek (14 éves korig) ingyenes. Állatkerti és cirkuszi jeggyel érkező vendégek 10% kedvezménnyel fogyaszthatnak az esemény során bármely food truck-nál.

Virágzik a Pilisi len – Nagykovácsi, szombaton 10:00

A túra során festői szépségű tájon haladhattok, Nagykovácsiból egészen Pilisszentivánig az erdőn keresztül. Ez alatt megismerkedhettek a terület karakteres élőhelyeivel, védett és fokozottan védett növényeivel, köztük a Földön csak itt élő pilisi lennel, mely a terület egyik igazi ékköve. Mivel a túra 5 km és 4 óra hosszú, nagyobb gyerekekkel ajánljuk. Jegyár: 2000 Ft, kedvezményes 1000 Ft.

Családi Délelőtt: Geometrikus ablakon át nézz a tépett tájképre! – Ludwig Múzeum, szombaton 10:30-12:30

Milyen a táj, ha elnézünk a távolba? Konkrét formákat látunk: háromszögeket, négyszögeket, vagy inkább összefolyó, illetve elváló tereket? Lehetne-e egy hegyet egy újságpapírból kitépett betűket mutató papírdarabbal ábrázolni, vagy az eget egy magazin divatmodelljéről készült fotón látható kék, fodrozódó nyári ruha darabjával? Áprilisban a Családi Délelőttök az El nem kötelezett művészet – Marinko Sudac gyűjteménye című kiállításhoz kapcsolódnak. Kényelmes ruhába menjetek, ami nem baj, ha összepiszkolódik az alkotás közben. A részvételi szándékot a programot megelőző napon 17 óráig jelezzétek a dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen! Amíg a gyerekek alkotnak, szüleik tárlatvezetésen fedezhetik fel a 2. emeleti El nem kötelezett művészet – Marinko Sudac gyűjteménye című kiállítást. Jegyár: 600 Ft/fő.

Mindenki játszóterét építik! – Szentendre, Vissza a Vadonba, szombaton 10:00-16:00 (ingyenes)

A Vissza a Vadonba és a MagikMe csapata szeretne létrehozni egy olyan játszóteret a nyár folyamán, amelyet minden gyerek közösen tud használni, ha gyengénlátó, ha mozgássérült, ha kicsit más, mint a többiek… Vigyetek pokrócokat és enni-innivalót, hogy egy nagy piknik kerekedhessen, és váltó ruhát, ha a gyerekeitek vagy ti magatok a patakba pottyanátok. Mindenki vigyen evőeszközt, tányért, poharat, és akkor nem szennyezitek a környezetet sem. Részletek itt. Ingyenes!

Sárkányeresztő Találkozó – Kecskemét, Kápolna rét, április 29., 10:00-18:00 (ingyenes)

Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely szervezésében kerül megrendezésre a XXII. Sárkányeresztő Találkozó a Kápolna réten (Kecskeméti Arborétum mellett) 10 és 18 óra között, ahol sárkány építéssel, népi játékokkal várnak benneteket egész nap. Budapestről nem biztos, hogy elindulnánk ide, de ha a környéken jártok éppen, vagy arra laktok érdemes megnézni. Ingyenes!

Negatív-pozitív: formák és textúrák – Két Egér Könyvesbolt, szombaton 11:00

Kartonkivágásokkal és mintákkal dolgozhattok ezen a szombat délelőttön a Ráday utcai Két Egérben.

Piczinke Majális – Piczinke Póniudvar, április 29. – május 1.

A háromnapos rendezvénysorozat alkalmával színes, ötletes programokkal várnak benneteket a Piczinke Póniudvarban április 29. és május 1. között. Lesz sok-sok állatos program, májusfa állítás, traktorozás és még sok minden más. Belépő: felnőtt 1000 Ft, gyerek 2000 Ft.

ÁPRILIS 30., vasárnap

Cifra Palota – Müpa, vasárnap 10.00-13:00 (ingyenes)

Ezen a délelőttön ismét kinyílik a Müpa, vagyis a szokásos Cifra Palota kapuja. Ingyenes!

Manó koncert: Cirkusz – Concerto zeneház, vasárnap 11:00

A Concerto Budapest népszerű Manó programja az óvodás és kisiskolás gyerekeknek szól: ez a játékos, interaktív előadás a körülöttünk lévő világgal és a zene alapjaival ismerteti meg a gyerekeket. Házigazdák Iván Gábor és Méhes Csaba pantomimművész. Belépő: 1100 Ft.

ZeneHajó Hajós Andrással és a Modern Art Orchestrával – BMC, vasárnap 11:00

A Modern Art Orchestra és Hajós András közös délelőttje egy önfeledt és interaktív zenefoglalkozás, amellyel a MAO célja egyrészt szórakoztatni a gyerekeket és a szülőket, illetve egy misszió is a zenekar számára, a jazz zenét, mint műfajt, sok játékkal, humorral, igazi közösségi élményként szeretnék közelebb vinni a gyerekekhez. Belépő: 1500 Ft, családi 4500 Ft.

Ördögmese – InSpirál Cirkuszközpont, vasárnap 11:00

A Simor Ágnes alapította társulat fiatal cirkuszművészeinek, színészeinek legújabb előadásában rendhagyó módon ismerhetünk meg egy történetet. Miközben a mesékben legtöbbször az ördög a fura szereplő, aki valahogyan belekeveredik a szegényember, a királyfi, a vándorlegény, a ravasz asszony és még sokak életébe, addig ebben a történetben a színpadon minden az ördögök szemszögéből jelenik meg. Az előadásra kisördögöket is bátran várnak a nézők sorába. Nem riadnak meg semmitől!

Pálfi Kata: Borka Mumusföldön – B32 Galéria és Kultúrtér, vasárnap 15:00

Léteznek-e mumusok? Kik azok a mumusok? Hol laknak a mumusok? Fél-e egy mai gyerek a mumusoktól? Vagy minden gyereknek megvan a saját mumusa? Hajnal Boróka focicsatár és csapatkapitány-helyettes nem éppen jó kislány. Pimasz, rendetlen, utálja a főzeléket, és olykor verekszik a nagyszünetben. Nem csoda hát, hogy mindezek után Mumusföldön találja magát, a rossz gyerekek új lakhelyén. Belépő: 1200 Ft, kísérő: 800 Ft.

MÁJUS 1., hétfő

Skanzen 50 – Szentendre, Skanzen 10:00-18:00 (ingyenes)

A Skanzen idén ünnepli alapításának 50. évfordulóját. Május 1-jén különleges programokkal várják a látogatókat a Skanzenben. Bemutatkozik az Élő Történelem, tematikus helyszíneken idézik meg a Skanzen 50 éves történetét, a napot pedig Lajkó Félix szabadtéri koncertje zárja. A belépés ingyenes!

Majális Rákosmentén – Pesti út-Ferihegyi út kereszteződésénél, 10.00-22:00 (ingyenes)

Rákosmente Önkormányzata és a Vigyázó Sándor Művelődési Ház immáron tizedik alkalommal rendezi meg a rákosmenti Majálist a Pesti út – Ferihegyi út kereszteződésénél lezárt területen. 10 órától fellép a Veronaki Trió, majd állatsimogatóval, közlekedésbiztonsági programokkal és civil szervezetekkel várják az érdeklődőket.

Kecskevilág sajtészítés – Törökbálint, Kecskevilág, 11:00 és 14:00

Május 1-én 11 órától az óvodás és kis iskolás korosztályt várják közös sajtkészítésre majd tanya látogatásra, míg 14 órától a nagyobb gyerekekkel (és persze érdeklődő felnőttekkel) derítik ki, hogy miből van a kecske szarva, mire kell neki négy gyomor és hogy milyen varázslat kell, hogy a tejből sajt legyen. A gyerekek mind a két időpontban saját sajtot készítenek, amit természetesen haza is vihetnek. Jelentkezni mind a két programra csak e-mailben vagy üzenetben lehet, a létszám pedig korlátozott!

A Nagy Futam – Andrássy út, egész nap (ingyenes)

Versenyautók, versenymotorok, sőt, versenykamionok a város szívében? Igen, ez a Nagy Futam, amelynek azon felül, hogy rendkívüli látványossággal szolgál a közönségnek, nem titkolt célja, hogy közelebb hozza a nézőkhöz a technikai sportokat. A rendezvény már-már hagyománynak számít Budapesten, s azért is számít igazi kuriózumnak, mert a rajongók annyira közel kerülhetnek itt a versenyzőkhöz és a versenyautókhoz, motorokhoz, kamionokhoz, mint egy zárt versenypályán soha. Az érintett területeken parkolási tilalom is életbe lép. Ingyenes!

Majális – Budakeszi Arborétum, hétfőn 9:00-18:00

Ha igazán nyugodt helyszínre vágytok a közelben, érdemes bepakolni a piknikkosarakat és takarót, és ellátogatni a tavaly a nagyközönség számára is átadott  Budakeszi Arborétumba, ahol lesz kincskeresés és meseelőadás is.

Ingyenesen látogatható a Vasúttörténeti Park – május 1.

Ezen a napon ingyenes a belépés a Vasúttörténeti Parkba. Az interaktív szolgáltatásokért továbbra is kell fizetni. Ingyenes!

Május 1-jén is járnak az ország kisvasútjai!

Május 1-jén is jó választás lehet az ország valamelyik kisvasútja. A részletes idei menetrendeket és infókat itt találjátok. A Gemenci Ökoturisztikai Központban is izgalmas programokkal készülnek és lesz nosztalgia vonatozás is.

10 családi kirándulás várakkal és kedvezményekkel

Legújabb válogatásunkban 10 olyan kirándulási célpontot találtok, ahol nemrég jártunk, több az elmúlt években megújult és interaktív programokkal gazdagodott, illetve néhány kedvezményes napot is mutatunk, amikor olcsóbban lehet bejutni családdal.

Hofherr-Dutra Gépmajális – XVII. ker., Új Tündérkert Étterem parkolója (ingyenes)

A hagyományoknak megfelelően az idén is a megnyitó beszédek elhangzása, majd Hofherr Alfréd emléktáblájának megkoszorúzása után, a traktoros felvonulással veszi kezdetét a gépmajális. A nap folyamán a különböző gyerekprogramok mellett fellép a Tébláb néptáncegyüttes, lesz veterán gépbemutató, a kicsik modellvasúton utazhatnak, de csépélési bemutatón is részt vehettek.

Era kedvencei: Skanzen 50, Borka Mumusföldön, Kecskevilág sajtészítés
Rozi kedvencei: Hangszerkészítő családi nap a Kassák Múzeum, Skanzen 50, Borka Mumusföldön, Manó koncert: Cirkusz előadása