Programajánló – április 22-23., péntek-szombat

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Pablo-Picasso-kiallitas_Nemzeti Galeria

Rengeteg jó könyves programmal és a Föld Napjához kapcsolódó eseménnyel készültünk nektek erre a hétvégére. Már pénteken vár benneteket a Kis Könyves Éj városszerte, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison, a Föld Fesztivál az Állatkertben, a Tudományfesztivál a Nemzeti Múzeum kertjében és a Fotóutca Fesztivál a Nagymező utcában. Szombaton kertészkedhettek, kirándulhattok, kreatívkodhattok, zenét hallgathattok és körbetekerhetitek az egész várost. Ehhez találtok jó ötleteket a programajánlóban!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

nemzetkozi_konyvfesztival

Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál – Millenáris, április 21-24.
A Könyvfesztiválon a magyar kiadók mellett több mint 30 ország állít standot, küldi el szerzőit Budapestre, s legtöbbjüket új magyar nyelvű kötet köszönti. Visszatérnek korább vendégeik: Kína, Izrael, Románia, a skandináv országok, Palesztina, Németország, amely idén is Ausztriával és Svájccal állít közös standot. Első alkalommal üdvözölhetik kiállítóik között Csehországot és a kortárs cseh irodalmat. Természetesen lesz rengeteg könyvbemutató, beszélgetés és gyerekprogram is, hiszen kedvenc gyerekkönyvkiadóink is képviseltetik magukat a rendezvényen. A belépőjegy ára 500 Ft, amely a standoknál levásárolható. Diákok és nyugdíjasok számára a belépés díjtalan!

farkashazi_reka_es_a_tintanyul

II. Fotóutca Fesztivál – Nagymező utca, április 22-24. (ingyenes)
Április 22-24. között meghosszabbított nyitvatartás mellett, belépődíj nélkül, egész nap ingyenes programokkal várják a fényképezés, a fotográfia iránt érdeklődőket a Nagymező utcában, a Capa Központban és a Mai Manó Házban a Budapesti Tavaszi Fesztivál részeként. Workshopok, tárlatvezetések, gyerekprogramok, filmvetítések, jelmezes fényképezések, szakmai előadások, Vírus Est, művészeti vásár és koncertek színesítik a Fesztivált. Vasárnap lesz tárlatvezetés gyerekeknek, 11 órától Farkasházi Réka és a Tintanyúl koncert és gyerekfoglalkozások a Képfaragó Műhellyel. A részletes programot itt nézhetitek meg. Ingyenes!

gozmozdony_matine

Gőzmozdony Matiné – Vasúttörténet Park, április 23-24.
Április 23-án és 24-én 9 és 17 óra között minden a gőzmozdonyokról szól majd a Vasúttörténeti Parkban. A két nap folyamán 11:00, 13:00 és 15:00 órakor három kiállított és befűtött jármű vonul fel látványos parádé keretében  a fordítókorongra. Itt körbe fordulva mutatkoznak be, miközben sok érdekességet is megtudhatunk. A bemutató előtt és után lehetőség van gőzmozdonyon utazni is, melyet mindenképp érdemes kipróbálni, hiszen nem mindennapi élményként szolgál e tekintélyes méretű járműveket működés közben közelről is megnézni. Belépő: gyermek (0-4 éves korig): ingyenes, gyermek (4-18 éves korig): 700 Ft/fő/nap, felnőtt: 1.600 Ft/fő/nap, családi (2 felnőtt + 2 gyerek): 3.700 Ft/család.

Pablo Picasso_Olvaso no 1932

Picasso – Alakváltozások, 1895-1972 – Magyar Nemzeti Galéria, április 22. – július 31.
A 20. század egyik legnagyobb hatású művészének szentelt Picasso – Alakváltozások, 1895-1972 című tárlat, amelyet a párizsi Musée National Picassóval együttműködésben szervez a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, 2016. április 22-től látható Budapesten. A száz műalkotást, festményeket, valamint rajzokat és szobrokat bemutató kiállítás Picasso életművének valamennyi periódusát felöleli, ugyanakkor egy kiemelt téma – az emberi alak megformálásának folyamatos változása – köré szerveződik.

artasamedium_csaladinap

Art as a Medium Festival – Auróra, Szentendre, április 21-23.
Az „Art as a Medium” Fesztivál eseményein képzőművészeten, filmvetítéseken, városi sétákon, gasztronómiai és családi programokon keresztül mutatják be és kötik össze a különböző kultúrákat, közvetítik értékeiket és mutatják be keveredésüket. Április 23-án, szombaton 10:00-20:00 óra között az Auróra és szentendrei REC ad otthont családi és kulturális programok sokaságának. Részletek itt.

tajhazak_tardon

Tájházak napja – országszerte, április 23-24. (ingyenes)
A Magyarországi Tájházak Szövetsége idén is megrendezi a Tájházak napja című országos rendezvénysorozatát április 23-24-én. Az eseményhez csatlakozó tájházak országszerte a legtöbb helyszínen ingyenesen várják a vendégeket. Meghatározott időpontokban szakvezetéssel mutatják be az egyes épületek berendezéseit. Sok helyütt hagyományőrző csoportok lépnek föl a helyszínen, s kézműipari termékeket lehet megtekinteni, vásárolni, vidám eszem-iszommal egybekötve. Részletes program elérhető innen. A legtöbb program ingyenes!

budapest_art_week

Budapest ArtWeek – városszerte, április 19-24.
A Budapest ArtWeek egy 2016-ban induló programsorozat, mely új lendületet, iránytűt kíván adni a képzőművészet kedvelőinek, esszenciális kiegészítőjeként a Budapesti Tavaszi Fesztivál klasszikus művészeti programsorozatának. Több, mint 60 olyan művészeti eseményt hangol össze és ajánl fel egy hétben, amelyek együtt feltérképezik a képzőművészet aktuális, jelentős, pezsgő helyszíneit. Április 19. és 24. között látogathatók a programban szereplő intézmények egyetlen karszalaggal. A jegy a kiállítások megtekintésére és a programokra, rendhagyó tárlatvezetésekre is feljogosít. Árak: felnőtt: 3000 Ft, diák/nyugdíjas: 2000 Ft, családi: 8000 Ft. 6 éves kor alatt és 70 felett ingyenes a belépés.

fold_napja_feszt_zoo

Föld Fesztivál – Fővárosi Állatkert, április 20-24.
A Föld Napjához kapcsolódóan, 2016. április 20. és 24. között a Budapesti Állatkertben ismét lesz Föld Fesztivál. Az idei egyhetes programsorozat a biodiverzitás jegyében telik, mely témákat játékos ismeretterjesztés formájában tolmácsolják a kisebb és nagyobb látogatók felé. Tanulhattok a madarak fészkelési szokásairól, lesz madárvédelem a gyakorlatban valamint madárfelismerés, odúfestés és állatbemutató. Jelen lesz az állatkerti madármentő csapat, ahol a munkatársaink állatorvoslási titkokat is elárulnak. Számos érdekességet megtudhattok a szentjánosbogarakról, az erdők-mezők védelméről, az ember és a természet harmonikus kapcsolatáról. Ismerkedhettek a hegymászással és a kínai kultúrával, lesz teakóstolás, kung fu és tajcsi bemutató. A programok között szerepel állatkertépítés, kézműves foglalkozás, könyvbemutató, filmvetítés és még sok-sok játék. A program állatkerti belépővel látogatható!

ÁPRILIS 22., péntek

sashegy

Föld Napja a Sas-hegyen – április 22., 10:00-18:00
Április 22-e, a nemzetközi Föld Napja. E jeles nap alkalmából a Sas-hegy vár minden kedves természetbarátot. A világnap jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” A hozzájuk látogatók e gondolatsor mentén tippeket gyűjthetnek, hogyan is valósíthatók meg napjaink rohanó világában a természetvédelem, a környezettudatosság és a fenntarthatóság főbb szempontjai. Részvételi díj: teljes árú: 950 Ft/fő, kedvezményes: 750 Ft/fő, gyermek: 650 Ft/fő.

vadaspark_kalandpark

Új tanösvény nyílik – Budakeszi Kalandpark (a Vadasparknál), 10:00 (előzetes regisztráció szükséges!)
A Budakeszi Vadaspark Nonprofit Kft. és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével létrejött Magyarország első kalandparkba épített tanösvénye, ahol a látogatók nem csak ügyességüket próbálhatják ki, de játszva tanulhatnak a hazánkban élő madarakról, és fafajtákról is. A két tanösvény összesen 23 madárfajról és 3 hazánkban élő pelefajról nyújt információkat, szemléltetve 8 mesterséges költőládát is. Az ünnepélyes átadó alkalmából 2016. április 22-én, pénteken 10:00 órai kezdettel ingyenesen mászhatnak a kalandparkban azok a kalandozni vágyók, akik előzetesen bejelentkeztek a budakeszi.vadaspark@bkvp.hu címen. Korlátozott számban tudják fogadni vendégeinket, ezért a regisztráció nagyon fontos!

tudomanyfesztival_36

Tudományfesztivál – Magyar Nemzeti Múzeum kertje, április 21-22. (ingyenes)
A VI. Tudományfesztivált a TIT Kossuth Klub Egyesület, a Bolyai Pedagógiai Alapítvány és a Magyar Nemzeti Múzeum idén is a Föld Napjához kapcsolódóan 2016. április 21-22. között a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében rendezi meg. A hangrezgések fizikai kutatásától a fenntartható mezőgazdasági hasznosításig különböző street science bemutatókkal várják a látogatókat. Részletek itt.

kiskonyvesej2016

Kis Könyves Éj – Biatorbágy, Budapest, Debrecen, Nagykovácsi, Pécs, Sopron, Szentendre, Székesfehérvár, Vác (ingyenes)
A Kis Könyves Éj már 5. éve a független könyvesboltok ünnepe. Aki szereti a könyveket, keresi a könyvesboltok különleges hangulatát, és felcsigázza egy könyves séta gondolata a tavaszi estében, mind velük ünnepelhet. A független, kiemelkedő szakmai tudást és egyedi kínálatot felmutató könyvesboltok 2016. április 22-én saját stílusukhoz és vevőkörükhöz illő kulturális programmal várják látogatóikat kora estétől éjfélig. Ezen az estén 29 budapesti és vidéki könyvesbolt kínál tarka könyves programot kulturális intézetek, civil szervezetek részvételével. Gyerekprogramok részletesen itt. Ingyenes!

pagonycafe

Pagony Café megnyitó – Gellért téri Pagony, 18:00 (ingyenes)
Hamarosan a könyvvásárlás mellett kávézhattok és sütizhettek a Pagonyban, vagy ameddig a gyerek valamelyik programon vesz részt, ihattok egy teát! Mert nyit a Pagony Café a Pagonyban a Gellért térnél! Április 22-én, pénteken délután hatkor lesz a hivatalos megnyitó, de már ezen a héten tesztelhetitek őket. Mi már jártunk 🙂 A kávét Kicsibácsi és Kicsinéni, illetve Imikém bögréből ihatjátok. Lehet kapni édes és sós sütiket, finom gyümölcsleveket is.

ÁPRILIS 23., szombat

varasdoboz

Varázsdoboz – varrjunk kertet a dobozba! – Deák 17, 9:00-12:30
„Varrtál már papírt? – papírból virágot? A virágokat megvizsgáljuk, formájukat, színeiket, mintáikat kinagyítjuk hogy a dobozunkba zárva egy varázsdobozt készítsünk, mintha a természet egy szeletét nagyítóval vizsgálnánk. Játsszunk a térrel, alkoss a színekkel, játsszunk a színekkel, alkoss teret! Mi adunk teret, Te hozd a saját” színeidet”! A program a BudapestArtWeek keretein belül valósul meg és BudapestArtWeek karszalaggal lehet rajta részt venni! Regisztráció itt.

zoldmagfresztival_magnethaz

Zöldmag Fesztivál – Magnet Ház, 10:00-20:00 (ingyenes)
A Föld napja ihletettségében immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ingyenes ZöldMag Fesztivált a zöldülés, újrahasznosítás és a környezettudatosság jegyében! Felnőttek és gyerekek interaktív előadásokon, workshopon keresztül ismerkedhetnek a zöld életmód fortélyaival, továbbá kézműves foglalkozásokon, gyerekprogramokon és az alkotó műhelyek kreativitásain keresztül nyerhetnek betekintést egy környezettudatosabb világba. Ingyenes!

budakeszi_vadaspark copy

Föld Napja – Budakeszi Vadaspark, 9 órától
Ezen a napon a Pangea Egyesület Magyarország geológiájáról tart érdekes előadást, és lesznek látványos látványetetések is! A Pilis Budai Kutyamentők örökbe fogadható, négylábú kis védencekkel érkeznek, de 9 órától a Mozgó Piac is vár benneteket. Részletek itt.

zoldszarvu

Zöldszarvú baba-mama vásár – Wekerle KK, 10:00-15:00 (ingyenes)
Mosható pelenka, mosható női betét, babaruha és kiegészítők, natúrkozmetikumok, babahordozó eszközök,
természetes anyagú babajátékok, szoptatási tanácsadás, zöld háztartás, mind megtaláljátok ezeket a szombati vásáron. Ingyenes!

rendor_es_tuzoltonap

Rendőr- és tűzoltónap – Városliget, 10:00-16:00 (ingyenes)
Idén is várnak mindenkit a Városligetben április 23-án programokkal, bemutatókkal a rendőrök és a tűzoltók! Részletek itt. Ingyenes!

je

Janikovszky Éva Emléknap – Magyar Színház, szombaton
Janikovszky Éva 2016. április 23-án lenne 90 éves, ennek alkalmából a Pesti Magyar Színház és a Móra Könyvkiadó közös szervezésében egész nap a szerző műveivel kapcsolatos programokat kínálnak gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Lesz kézműves sarok, kreatív készségfejlesztő szórakoztató program gyermekeknek Földi Andrea jelmeztervező vezetésével, kiállítás Janikovszky Éva könyveinek illusztrációiból, az író képeskönyveiből készült rajzfilmek vetítése, népszerű szerző könyvei várják a gyerekeket és szüleiket, valamint hempergő a kistestvéreket.

rutkai_bori_banda

Föld Napja – Szentendre, REC, Ady E. út 9-11. (ingyenes)
Civil szervezetek, kézműves termékek és 10 órától a Rutkai Bori Banda vár rátok Szentendrén. Részletek itt. Ingyenes!

jagi7morvaigyongyi

Békák Világnapja – Pilisszentiván, Sportpálya, a Villa Negra előtt, 10:00-14:00
Mint világszerte sok helyen, mi is csatlakozunk a nemzetközi megmozduláshoz. A túra alkalmával a Pilisszentivánon található Jági-tó pikkelyes és nyálkás bőrű lakóival ismerkedhettek meg. A hüllők és kétéltűek még napjainkban is sajnos a „nemszeretem állatok” csoportjába esnek, azonban céljuk, hogy bemutassák ezen védett állatok sajátos szépségeit és különlegességeit a világnap szellemiségében. A nap fókuszában a békák sokszínű világa áll. Részvételi díj: teljes árú: 600 Ft/fő, kedvezményes: 400 Ft/fő, diákcsoport (10 főtől): 250 Ft/fő.

mazsola

Legkisebbek mozija: Mazsola és Tádé – Puskin, 10:00
A legkisebben mozijában ezen a szombaton 10 órától a Mazsola és Tádé című bábfilmet nézhetitek meg. Jegyár: 700 Ft.

emlekgyar_csaladi_nap

Családi nap – Műcsarnok, 10:00-13:00
Korhatár nélkül családi program a Képek és pixelek | Fotóművészet – és azon túl | Nemzeti Szalon 2016 kiállításhoz. Szorgos kezek készítik elő ebben a különleges gyárban a múltat, futószalagon válogatják a színes, fekete-fehér, mozgó vagy épp állókép emlékeket, majd a szerelőcsarnokban a válogatásokból ki-ki kedvére építheti össze a hangulatának megfelelő tablót. Rajzolhattok és vághattok, no meg szépen keretezhetitek kedves emlékeinket erről a napról. A családi napok programjaira a kiállításra megvásárolt jegyek érvényesek, 7 éves kor alatt a részvétel ingyenes.

levendula

Levendula teraszra, kertbe, anyák napjára – Füvészkert, 10:00 és 11:15
Anyák napjára meglepheted Anyut egy cserép illatos levendulával, vagy a levendulás limonádéhoz is felnevelheted az alapanyagot. A levendula lehet kék, fehér vagy akár rózsaszín virágú, a molylepkék menekülnek előle. Ismerjétek meg együtt ezt a szép gyógynövényt és a beültetett növényt akár a teraszodon is nevelgetheted. Részletek itt. Regisztráció szükséges. Belépő: 1500 Ft/gyerek + felnőtteknek Füvészkert belépő.

Lisztkukacok_zeneakadémia

Liszt-kukacok Akadémiája – Zeneakadémia, 10:00
A Liszt Ferenc téri épületben tartott kiscsoportos foglalkozások az 1-4. osztályos általános iskolás gyerekeknek szólnak. Nemcsak a különféle zenei műfajokat és formákat ismertetik meg velük, nemcsak a különböző hangszereket mutatják be nekik (szó szerint kézzelfoghatóan), hanem beavatják őket a hangverseny intézményének működési mechanizmusába is. A szülők a foglalkozásokon nem vehetnek részt, ők az aznap esti, nagytermi koncert főpróbájára ülhetnek be (amennyiben a fellépőknek ez ellen nincs kifogásuk). Belépő csak a foglalkozásokon részt vevő gyermekek számára váltandó! Jegyár: 900 Ft.

4608_16648-p

Családi Délelőtt – Színezett valóság – Ludwig Múzeum, 10:30-12:30
„Komponálni tudni kell! A kompozícióval lehet játszani! A hétköznapi fotókat és a művészek által készített fotókat fogjuk megnézegetni, és alapként használni ahhoz, hogy körbejárjuk, hogyan lehet egy fekete-fehér fotó kompozícióját, üzenetét megváltoztatni, részleteit kiemelni, ha a monotípia eljárásával színt és plusz formákat viszünk a képben.” Kérik, a gyerekek olyan ruhában menjenek a családi délelőttre, amiben kényelmesen tudnak alkotni, és nem sajnálják a szülők, ha az alkotás nyomai rajta maradnak! A részvételi szándékot a programot megelőző napon 17 óráig jelezzétek a dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen! Jegyár: 600 Ft/fő.

15.-Sarkanyos-Mesenap

15. Sárkányos Mesenap – Sárkányos Gyerekkönyvtár, 10:45 (ingyenes)
A nagyszabású rendezvényen egy középkori királyi udvarba repítenek benneteket, ahol találkozhattok hercegnőkkel, lovagokkal és a furfangos udvari kancellárral. Ha kiálljátok a mesés próbákat, a nap végén Meseország királya ünnepélyes keretek között befogad benneteket udvarába! Menjetek jelmezben! Ingyenes!

sarkanygyar

Sárkánygyár – Két Egér Könyvesbolt, 11:00
Sárkányokat készíthettek és színes fonalakkal színezhetitek ki őket. Emellett készíthettek mozgatható szárnyakat is nekik, hogy valóban szárnyalhassanak…Foglalkozás Vesztl Fannival. Belépő: 500 Ft (levásárolható).

kincskereso

Kézműves foglalkozás sok-sok kalózkodással és játékkal – Mesemúzeum, 11:00
Saját készítésű kincsestérképeddel, kalózhajóddal térhetsz haza, miután megtaláltad az ehhez szükséges eszközöket a Múzeumban elrejtve. Foglalkozás gyerekeknek, nagyszülőknek, szülőknek, kicsiknek, nagyoknak Farkas Réka iparművésszel. Ajánlott korosztály: 4-11 éves korig. Belépő: felnőtt 600 Ft, gyerek 400 Ft.

ibike

I Bike Budapest – Közraktár utca, 15 órától (ingyenes)
Az I Bike Budapest egy biciklis örömünnep, ami mindenkié, aki Budapesten bringázik. Gyülekező – 15:00, Közraktár utca. Bringaemelés – kb. 19:00, Margit-sziget, Rózsakert alatti rét. 19:30-tól szabadtéri filmvetítés a réten: Samsara. Előtte meglepetés budapesti és holland bringás kisfilmek! Útvonal: Közraktár utca – Pesti alsó rakpart – Dráva utca – Dózsa György út – Andrássy út – Bajcsy Zsilinszky út – Károly körút – Múzeum körút – Üllői út – Ferenc krt – Petőfi híd – Műegyetem rkp – Budai alsó rakpart – Döbrentei tér – Attila út – Alagút – Lánchíd – Széchényi tér – Akadémia utca – Báthori utca – Honvéd utca – Markó utca – Széchényi felső rakpart – Jászai Mari tér – Margithíd – Margitsziget (Rózsakert előtti rét). Ingyenes!

Vasárnapi programok itt!

Nézzétek meg a Kis Könyves Éj és a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál gyerekprogramjait is.

Hírlevelünkre itt tudtok feliratkozni!

Era kedvencei: Kis Könyves Éj, Fotóutca Fesztivál, Zöldmag Fesztivál
Rozi kedvencei: Picasso kiállítás, Kis Könyves Éj, 15. Sárkányos Mesenap, Varázsdoboz készítés a Deák17-ben