Programajánló – április 11., szombat

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

karmesterjatek_belamuhely

Ezen a szombaton a Füvészkertben a Sakura ünnepen és Etyeken is piknikezhettek, A magyar költészet napján rengeteg jó programmal várnak benneteket például a Mesemúzeumban, Zuglóban, de városszerte lesz mindenféle akció. A Gyermekvasút napját ünneplik a Széchenyi-hegyen. A Két Egérben, a Pagonyban és a HellóAnyuban kreatív programokkal, a Jurányiban a Bélaműhellyel és a Szamárfül projekttel találkozhattok. Programok szombatra a Minimatiné válogatásában!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN:

sakura_unnep_fuveszkert

Sakura ünnep – Füvészkert, április 11-12.
Az ELTE Füvészkertben több éves hagyomány az évente megrendezett Sakura ünnep, amely mindig az áprilisi japán cseresznyefa virágzáshoz, Japán tradicionális ünnepéhez, az Ohanamihoz kapcsolódik. Ilyenkor, amikor a japán cseresznyefák virágot bontanak a Füvészkertben, a látogatók – a japán szokásokhoz hasonlóan – takaróra telepedve piknikezhetnek a kertben, gyönyörködhetnek a Sakura fák virágzásában. A haiku verseny győztesei és résztvevői a kertben viszontláthatják műveiket. Tavaly papírból készítettünk cseresznyevirágot és piknikeztünk a kertben, most is nagyon szép időt ígérnek. Belépő: felnőtt 850 Ft, diák 400 Ft.

alice_csodaországban

Budapesti Tavaszi Fesztivál – április 10-26.
Április 10. és 26. között rendezik meg a Budapesti Tavaszi Fesztivált, évről évre már a gyerekekre is gondolnak a szervezők és néhány kisebbeknek szóló programmal is készülnek. Például a Bálnában szombaton 17 órától  Alice Csodaországban címmel zenés kalandozás lesz, majd vasárnap ugyanitt ingyenes Családi nap vár rátok sok-sok izgalmas programmal.

bg_cached_resized_6045e95dbabb4bc3c31a9ca67441a9bf

Oldtimerek Hétvégéje – Vasúttörténeti Park, április 10-12.
Az Oldtimerek Hétvégéje ismét a Vasúttörténeti Parkban kerül megrendezésre április 10. és 12. között. A oldtimer autó és motor szerelmeseket több mint 500 csodaszép veterán jármű várja. A Víztorony Park és a Vasúttörténeti Park területén sok ingyenesen használható gyerekprogram lesz: légvár, népi játszótér, állatsimogató sok állattal, a színpadkocsin arcfestés, gyerekfoglalkoztató, kézműves foglalkozás, az Orient csarnokban vasúti terepasztal és autós szimulátor fogadja a csemetéket. Felnőtt jegy 2999 Ft, gyermek és nyugdíjas jegy 1999 Ft, családi jegy 8999 Ft.

videojatek_workshop

Videójátékkészítő workshop – Hátsó Kapu, április 11-12.
Legyél Te is videójátékkészítő! Lehetsz programozó, író, grafikus, vagy bármi egyéb: zenész, fodrász, öltöztető… A szombati és vasárnapi délelőtti és délutáni műhelyblokkok során a Hátsó Kapuban, több szekcióban csoportos és egyéni munkával, általad kitalált, önálló videójátékot készíthettek, és együtt is ebédelhettek. Laptoppal menj, a legegyszerűbb is megteszi, csak internet kapcsolat lehetősége legyen rajta! 12 éves kortól ajánlott program. Ár: 3000 Ft/nap/fő vagy 5000 Ft/két nap/fő.

ÁPRILIS 11., szombat

Színházlátogatás balerinákkal_MG_8233_resize

Zenei foglalkozások – Opera, 9:00, 9:30, 10:30, 12:00
9 órától, 10:30-tól és 12 órától a Hangszervarázs a fafúvósokkal, 9:30-tól ismét a Színházlátogatás balerinákkal vár rátok az Operában.

zerkula

Etyeki Piknik – Etyek, április 11.
Házilag készült ételekkel, kiváló vendégborászokkal, Pincemozival, kulturális- és gyermekprogramokkal készülnek ezen a szombaton az Etyeki Piknik szervezői. Fellép a Pintér Péter Trió a Snétberger Központ végzett diákjaival. Eljön a Zerkula Zenekar Gyimesből Berecz Istvánnal, Kovács Gáborján szigetországi zenés meséket hoz. Ismét vár a „Pohárral a kézben” pincetúra is. Hasznos tudnivalók itt. Ingyenes!

gyermekvasut

A Széchenyi-hegyi Gyermekvasút Napja – Széchenyi-hegy, 10 órától
Immár 20. éve hagyomány, hogy a Kárpát-medencei kisvasutak éves bemutatkozó rendezvénysorozatát a MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton nyitja meg. A kisvasúti nap délelőttjén körülbelül 10 órától térzene várja majd az érkezőket Széchenyi-hegy állomáson, ahol a Gyermekvasút fúvószenekara fog játszani. Ebben az évben Szépjuhászné állomás és környékének nevezetességeit mutatják be az érdeklődőknek. A kisvasúti napi különvonatra részvételi jegyet a rendezvény napján, a vonat indulása előtt, csak Széchenyi-hegy állomáson lehet váltani. A jegyek árusítása 9:45-kor kezdődik. A részvételi jegy felnőtteknek 1800 Ft, a 6-14 éves gyerekeknek 1200 Ft. A hat éven aluli gyerekek számára a részvétel díjmentes, de részükre ebédet biztosító étkezési jegy vásárolható 500 Ft-ért, mely (a 6-14 éves gyerekek jegyéhez hasonlóan) ezen felül egy mozdonymakett összeállítására szolgáló kivágófüzet átvételére is jogosít Hűvösvölgyben. A részvételi jegy magában foglalja a kisvasúti napi különvonaton való utazást, a kapcsolódó rendezvényeken való részvételt, valamint a Hűvösvölgyben fogyasztható ebédet. (Viszont nem foglalja magában a Széchenyi-hegyre való esetleges visszautazás lehetőségét.)

kolteszet_napja_pim

Családi nap – Petőfi Irodalmi Múzeum, április 11., 10:00-12:00
A Költészet Napján a család minden tagjának izgalmas programokat kínálnak a Petőfi Irodalmi Múzeumban 10 és 12 között: családi tárlatvezetés, kreatív műhely, a legkisebbeknek verses zenebona. Ne felejtsétek otthon kedvenc verseteket sem, szükségetek lehet majd rá!

eszterlanc

Eszter-lánc Mesezenekar – Eötvös 10., április 11., 10:00
„Dallamok, versek, bábok, buborékok, ukulele, gitár, bőgő, furulya, dob, derbuka és társai pörögnek ezerrel. Kárász Eszter játszik, táncol, énekel, hadonász, varázsol, miközben viccesen és kedvesen vagy szomorkásan csengnek-pengnek a népdalok, a Csukások, Weöresek és Varró Danik. Jó kis koktél, dupla buborékkal, alkoholmentesen.” (Lackfi János) 10 órától az Eötvös 10-ben fellép az Eszter-lánc Mesezenekar. Jegyár: 500 Ft.

sundorgo

Mesekönyvcsere – HellóAnyu, április 11., 10:00-14:00 (ingyenes)
Mesekönycsere, cserepolc avatás és könyvtáralapítás a Helló Anyu!-ban a Sündörgővel 10 és 14 óra között. Amennyit hozol annyit vihetsz alapon várják megunt, kinőtt, kétszer megkapott (de jó állapotú) mesekönyveiteket, melyeket a nap folyamán új olvasmányokra cserélhettek. A megmaradt olvasmányokat a Sündörgő csapata ez alkalommal a Helló Anyu alakuló gyerekkönyvtárába és cserepolcára ajánlja. A kisgyerekek puha könyveitől a kamaszkor kalandregényeiig hozhatok és vihettek könyveket. Ingyenes!

karmesterjatek

Bélaműhely karmesterjáték – Jurányi Inkubátorház, április 11., 10:30
10:30-tól a Jurányiban ismét Bélaműhely. Karmesterjáték ahol csupa hang, zene minden. Ahol az összes hangszert kipróbálhatod és ahol aztán te vezényeled a zenekart. Nagyon jó móka, mi már próbáltuk 🙂

kolteszet_kepregenyben_pagony

Képregény szombat – Gellért téri Pagony, április 11., 10:30-12:00
Képregény-szombat, vagyis filmjátszó lesz a Gellért téri Pagonynál Lakos Nórával 10-13 éveseknek ezen a szombaton 10:30-tól 12 óráig. Készítsétek el saját képregényeteket vagy váljatok képregényhőssé! Belépő: 1000 Ft/alkalom.

kisladik

Kisladik foglalkozás – Két Egér Könyvesbolt – április 11., 11:00
A Kisladikkal egyszerű kartonalakokból és rengetegféle furcsa alapanyagból egyedi különleges figurákat, és mini varázspálcákat alkothattok 11 órától a Két Egérben. Részletek itt.

apam_kakasa

Költészet napi matiné – Mesemúzeum, 11:00 (ingyenes)
Lackfi János és Vörös István átiratai klasszikus gyerekversekre sokak kedvencei. Az Apám kakasa című gyűjtemény legújabb, javított és bővített kiadásába újabb tucat klasszikus és 24 újabb átirat kerül. Ezt a könyvet is Molnár Jacqueline csodás képei illusztrálják. Kíváncsi vagy, mely versek lehetnek ezek? Költészet napi matinén a Mesemúzeumban 11 órától a szerzők erről is mesélnek. És persze meglepetéssel is készülnek. A belépés díjtalan!

arnyekszinhaz_szinter_projekt

Árnyékszínház – HellóAnyu, 11:00
11 órától Árnyékszínház lesz a Színtérben, a HellóAnyuban a Borsószem kölyökprogramok csapatával. Várják a 3 évesnél idősebb gyerekeket alkotni. Bejelentkezés szükséges:szinterprojekt@gmail.com-on.

BazsoesBorka-1024x682

Szamárfülinapi Zsúr – Jurányi Inkubátorház, április 11., 11:00-17:00
Szeretettel meghívnak benneteket a Jurányiba az 5. Szamárfülinapi Zsúrra! Lesz színházi előadás, kézműves foglalkozások, Szamárfülinapi  torta, gyerek menü és meglepetések. 11 órától a Bazsó és Borka, 16 órától a Brub, egy zokni, aminek párja nincs című előadást nézhetitek meg. 3-10 éveseknek ajánlott program.

versunnep_fesztival

Versünnep – Nemzeti Színház, 11:00-18:00 (ingyenes)
A 10. alkalommal megrendezésre kerülő Versünnep  11 órától 18 óráig vár benneteket a Nemzeti Színházban. 13:15-től fellép a Raczkajam Együttes, majd 14 órától az Eszter-lánc Mesezenekar. Emellett irodalmi kvízzel, verspárbajjal, filmekkel és természetesen sok-sok verssel várják a kicsiket és a nagyokat a színházban és előtte is. Ingyenes!

14722

BTF zenés felvonulás – Fővám tér, Városháza park, Szent István tér, 11 órától
Három helyszínről – Fővám tér, Városháza park, Szent István tér – közel hatszáz hivatásos és amatőr táncos, énekes, zenész indul el a városban 11 órától, hogy nagy zajt csapva bejelentse a tavasz kezdetét, valamint a Budapesti Tavaszi Fesztivál indulását. Az Andrássy úton haladva egy-egy állomás-helyszínen, a Liszt Ferenc téren és a Kodály köröndön további produkciók várják a felvonulókat. A Hősök terére érve egy összművészeti, nagy produkció zárja a Promenádot, melyben akár a közönség is részt vehet. Ingyenes!

zuglo_verspiknik

I. Zuglói Verspiknik – Zugló, Korong utca, április 11., 14:00-18:00 (ingyenes)
I. Zuglói VersPiknik fesztivál lesz József Attila egykori lakóhelye közelében (Korong utca). A költészet napján író-olvasó találkozókra, dedikálásokra, előadásokra kerül sor. A nap mottója: A VERS LEGYEN VELED!, s arra kérik a kicsiket és nagyokat, a gyermekeket és felnőtteket, hogy mindenki vigye magával a kedvenc idézetét. Ingyenes!

bicikliuzem

Szimpla Bringa – Szimpla, április 11., 13:00-19:00 (ingyenes)
13 és 19 óra között a Szimpla Bringán lesz minden jó, főleg ami a bringázáshoz kapcsolódik. Természetesen használt, felújított bringa gyöngyszemek is várnak majd rátok. Zenefelelősük Hakaba támogatja majd a remek hangulatot. Ingyenes!

kisgombos

Kortárs Versolvasó Műhely – Biatorbágy, Kisgombos, április 11., 18:00
Molnár Krisztina Rita kortárs versolvasó műhelyének rendhagyó, ünnepi alkalmára 18 órára a biatorbágyi Kisgombosba kamaszokat és felnőtteket is szeretettel várnak.

rutkai_bori_banda

Játékok Napja – Mór, Lamberg-kastély kertje, eső esetén a Művház – április 11., egész nap
10 és 18 óra között a móri Lamberg-kastélyban (Budapesttől kicsit több mint 1 óra autóval) rendezik meg a Játékok Napját sok-sok játékkal, 17 órától Rutkai Bori Banda koncerttel. Ingyenes!

posztolj_verset_az_utcara

Posztolj verset az utcára – Országszerte, április 11.
A tavalyi évhez hasonlóan idén is arra biztatnak benneteket, hogy ünnepeljétek rendhagyó módon a Magyar Költészet Napját! Április 11-én posztoljatok verset az utcára, legyen a hirdetőoszlopokon, irodák üzenőfalán, két eladó/kiadó hirdetés között, és minden legálisan „posztolható” felületen egy vers! A helyszín a fantáziátokra van bízva – amiről már tavaly is kiderült, hogy határtalan. Egy kedvencetek, több kedvencetek, kortárs, régi, szomorú, vidám, gyerek, felnőtt, szép, csúf vers – osszátok meg a környezetetekben élőkkel! Idén is várják a képeket saját kiposztolt versekről, vagy olyanról, amit megtaláltatok.

Vasárnapi programokért kattintsatok ide.

Era kedvencei: Sakura ünnep a Füvészkertben, Kisladik program a Két Egérben, Szamárfülinapi Zsúr és Bélaműhely a Jurányiban, Költészet napi matiné a Mesemúzeumban és Verspiknik Zuglóban, Szimpla Bringa
Rozi kedvencei: Kisladik program a Két Egérben, Szamárfülinapi Zsúr és Bélaműhely a Jurányiban