Programajánló – ápr. 21-23.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Már nagyon készülünk a hétvégére, hiszen rengeteg könyves programmal várnak benneteket a pénteki Kis Könyves Éjen és a Könyvfesztiválon, a Föld napjához és a Szent György-naphoz kapcsolódva is többféle eseménnyel készülnek, de megnyílnak a 100 éves házak, lesz még Fotóutca Fesztivál, szabadtéri koncertek az Erzsébet térnél, és végigbringázhatjátok a várost az I bike Budapesten, ráadásul a legtöbb programért még fizetni sem kell majd.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál – Millenáris, április 20-23. (ingyenes)

A Millenárison ismét megrendezik április 20. és 23. között a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, ahol rengeteg bemutatóval, felolvasással, kedvezményes vásárral és az izgalmas gyerekprogramokkal is készülnek külön a gyerekkönyvkiadók is. Mi két válogatást is készítettünk a jeles eseményre, hiszen imádjuk a könyveket és a bemutatókat is. 🙂 Nézzétek meg kedvenc programjainkat, illetve a könyveket, amiket nagyon várunk!

Budapest 100 – városszerte, április 22-23. (ingyenes)

Fedezzétek fel együtt a legöregebb budapesti házakat a Budapest 100 rendezvénysorozatán, amikor megnyílnak a nagyközönség előtt is a régi házak, épületek és intézmények. Április 22-én és 23-án az lakók megvendégelik a látogatókat, lesznek kiállítások, zene, gasztro- és gyerekprogramok is. Az idei fő téma a rakpart.

Fotóutca Fesztivál – Capa Központ és Mai Manó Ház, április 21-23. (ingyenes)

A Budapesti Tavaszi Fesztivál részeként április 21. és 23. között rendezik meg a Fotóutca Fesztivált, ahol tárlatvezetések, workshopok, beszélgetések, gyerekprogramok, vetítések, jelmezes fényképezés, performanszok, szakmai előadások, dedikálások, Vírus Est, fotó- vásár, koncertek várnak rátok. Meghosszabbított nyitvatartás, ingyenes múzeumi belépő és ingyenes programok is lesznek az utcai konténerekben, Capa Központban és a Mai Manó Házban.

Kihajtási ünnep Szent György Napján és Föld Napja – több helyszínen, április 22-23.

Dinnyésen, Aggostyánban és a Hortobágyon is a szokásos kihajtási ünnepel köszöntik a Szent György-napját április 22-én, de több helyszínen lesznek a Föld-napjához kapcsolódó események is a hétvégén, például április 22-én a Sas-hegyen, a nagykovácsi Nagy-Szénáson, április 23-án a Pál-völgyi kőfejtőben.

Föld Fesztivál – Fővárosi Állat- és Növénykert, április 21-27.

A Föld Napjához kapcsolódóan, 2017. április 21. és 25. között a Budapesti Állatkertben idén is lesz Föld Fesztivál különleges bemutatókkal, civil szervezetekkel és rengeteg izgalmas programmal. Részletek itt. Állatkerti belépővel látogatható!

Országos Táncháztalálkozó – Budapest Sportaréna, április 22-23.

A Táncháztalálkozó a népzene, a néptánc és a tárgyalkotó népművészet seregszemléje, amelyen műkedvelő és hivatásos előadók, gyermek- és felnőtt néptáncegyüttesek, zeneiskolások és hagyományőrző népművészek működnek közre, a Kárpát-medencei és a moldvai magyarság, a világban bárhol máshol élő magyar közösségek, valamint a hazai nemzetiségek képviseletében. Kiállítások, táncházak, kézművesek várnak rátok ezen a hétvégén. Belépő: 4-től 14 éves korig) 890 Ft, felnőtt jegy: 1890 Ft (kivéve a vasárnap esti nagykoncert).

Karakulit Nemzetközi Árny-játék Fesztivál & Kiállítás – Pécs, április 21-25.

Pécsett is igazán jól indul a tavasz, hiszen kilenc ország társulatainak és bábművészeinek részvételével nemzetközi árnyjáték fesztivált tartanak április 21. és 25. között a MárkusZínház szervezésében kiállításokkal és izgalmas előadásokkal.

ÁPRILIS 21., péntek

Kiskönyves Éj – kedvenc független könyvesboltjainkban, április 21. (ingyenes)

Soha nem hagyjuk ki, és idén is nyakunkba vesszük a várost és egy kicsit tovább fent maradunk, hiszen a Kiskönyves Éjen jobbnál jobb programokkal várnak benneteket számos helyszínen. Nekünk ezek a kedvenceink gyerekekkel. Ingyenes!

ÁPRILIS 22., szombat

Szent György-napi Vásár- óbudai Fő tér, szombaton 9:30-20:00 (ingyenes)

A hosszú évek alatt hagyománnyá vált, hogy ezen a napon az Óbudai Waldorf Iskola birtokába veszi a Fő teret, hogy bemutatkozzanak a házigazda és más Waldorf intézmények művészeti csoportjai. Muzsikával, tánccal, kézműves kirakodó vásárral, s az óriás sárkány legyőzésével ünnepelik a tavaszt. Szent György legendája pedig óriás bábok segítségével elevenedik meg. Részletes program itt. Ingyenes!

Bogyó és Babóca kertje – Füvészkert (rossz idő esetén fedett helyen!), szombaton 10:00 és 11:15

Megkereshetitek Bogyó és Babóca kedvenc növényeit és ültethettek is, amit majd otthon kell felnevelni. A Mesehősök növényei program célja, hogy közelebb hozza a gyerekeket a természethez.Jegyár: 1800 Ft. 3-10 éves gyerekeknek ajánlott. A felnőtteknek füvészkerti belépőt kell váltani.

Legkisebbek mozija: A tenger dala – Puskin, szombaton 10:00

A tenger dala csodálatos mese Benről és kishúgáról, Saoirse-ről, aki az utolsó fókatündér. A két testvér kalandos útra indul egy ősi, varázslatos legenda nyomában, hogy hazatérhessenek tengerparti otthonukba. A film az ír folklorból merített inspirációt: a mitológiai selkiek a tengerben fókaként élnek, de a szárazföldön emberré válnak. 6 éves kortól ajánlott. Jegyár: 800 Ft.

Sárkányos mesenap – Sárkányos Gyerekkönyvtár, szombaton 10:30 (ingyenes)

Az Úr 2017. esztendejében, Szent György havának 22. napján Ég és Föld, Múlt és Jövő eggyé válhat Te általad! A Sárkányos Gyerekkönyvtár rendezvényén egy középkori királyi udvarba repítenek, találkozhatsz hercegnőkkel, lovagokkal és a furfangos udvari kancellárral. 11 órától pedig az Eszter-lánc Meseduett zenél majd. Ingyenes!

Tájházak Napja – Ócsai Tájház, szombaton 10:00-16:00

A vállalkozó szellemű látogatókat ezen a napon különböző gyapjúval kapcsolatos szöszölések várják (birkanyírás, gyapjúfestés növényekkel, szövés parasztszövőszéken). A gyergyószentmiklósi Portéka Egyesület bemutatkozása 11 órakor kiállítás megnyitóval veszi kezdetét, de lesznek még népi játékok és körhinta is.

Szalóki Ági – Erzsébet tér, Akvárium Klub terasza (rossz idő esetén bent), szombaton 16:00 (ingyenes)

Szalóki Ági szombat délután vár benneteket egy kellemes délutáni koncertes lazulásra vagy táncolásra az Erzsébet térre. Ingyenes!

I bike Budapest – Szabadság tér, indulás szombaton 16:30 (ingyenes)

Ismét megrendezik az I bike Budapest bringás felvonulást a Föld Napján. A menet 16:30-kor indul majd a Szabadság térről egy közös piknikkel, bringaemeléssel és a végén a Városligetben folytatódik a buli. Közben érdemes gyerekekkel megállni egy jó fagyizóban, melyekről itt írtunk bővebben.

Matyival és Sárival a világ körül – Campona, Libri Könyvesbolt, szombaton 16:00-18:00 (ingyenes)

Felfedezős, kalandozós, utazós játékkal várnak minden gyereket a Matyi és Sári a világ körül című mesekönyv játékos mesedélutánján. Kézműves programokkal is készülnek, és a világ különböző tájainak zenéivel is megismerkedhetnek a gyerekek. Ingyenes!

Országos Rendőr- és Tűzoltónap – Városliget, Királydomb, szombaton 9:15-15:00 (ingyenes)

Kutyás, lovas, rendőr- és tűzoltóbemutató is lesz az idei Országos Rendőr- és Tűzoltónapon. 12 órától Frakasházi Réka és a Tintanyúl is zenél majd. Ingyenes!

ÁPRILIS 23., vasárnap

Bajuszt pödörsz napsugárból – családi nap Varró Danival – Petőfi Irodalmi Múzeum, vasárnap 10:00

A családi napon a játékos tavasz ébredését bizsergetően vicces és vagány versekkel köszönthetitek, illetve szabadtéri játékokkal és kézműveskedéssel (hogy azért a tojás és a nyuszi se maradjon ki). Múzeumi belépőjegy: 800/400 Ft. Családi jegy: 2 felnőtt és kiskorú gyermekeik: 1500 Ft. Nagycsaládos kedvezmény: 2 felnőtt és min. 3 kiskorú gyermekeik: ingyenes.

Cifra Palota – Müpa, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes)

Kreatív programok, zene-bona és tánc, színpadi műsorok mint minden vasárnap most is 10 és 13 óra között a Müpában. Ingyenes!

Korhatár nélkül családi nap – Műcsarnok, vasárnap 10:30

A kívánságteljesítő tavirózsák lelőhelye a végtelen óceánon egy icipici sziget, ott nyílnak a különleges tavirózsák. Fessük le ezt a különleges szigetet, és tervezzünk olyan járművet, ami fel tud emelkedni a levegőbe, de ha kell, a vízen és a szárazföldön is tud járni. A Körülöttünk. Ipar- és Tervezőművészet Nemzeti Szalon kiállításán című kiállításon alkothatjuk meg különleges járműveinket, és járhatunk a rejtelmek nyomába. A családi napok programjaira a kiállításra megvásárolt jegyek érvényesek, 7 éves kor alatt a részvétel ingyenes.

Nézd, ilyenek vagyunk! – kreatív alkotóműhely – Jurányi, vasárnap 10:30

Kreatív alkotás gyerekeknek a Nézd, ez én vagyok szerzőivel, a Kisladik műhely tagjaival. Szülői felügyelet nélkül, 5 éves kortól ajánlják. Belépő: 2500 Ft (testvérkedvezménnyel: 2000 Ft).

Hatszín Teátrum megnyitó előadások – vasárnap 11:00 és 15:00 (már nincs jegy!)

Janikovszky Éva születésnapján nyílik meg Budapest legújabb színháza, ahol egészen a kisgyerekektől a felnőttekig mindenki találhat magának programot, sőt könyvesbolt és kávézó is lesz a helyszínen. Mi pedig biztos ott leszünk a megnyitón, és beszámolunk nektek hamarosan.

Villa Berek Mesekuckó – Barabás Villa, vasárnap 11:00 (ingyenes)

Interaktív foglalkozás és diavetítés a legszebb klasszikus mesékből kicsiknek és kicsit nagyobbaknak, de főleg a 3-6 éveseknek. Ingyenes!

Rutkai Bori Banda – Erzsébet tér, Akvárium Klub terasza (rossz idő esetén bent), vasárnap 11:00 (ingyenes)

Ezen a délelőttön az Akvárium Klub teraszán a Rutkai Bori Banda zenél majd nektek. Ingyenes!

Kucok – Kultúrkúria, vasárnap 16:00

A Kucok egy színházi előadás és egy kreatív mozgásos-zenés foglalkozás keveréke, amely 3 és 7 éves kor közötti gyerekeknek ajánlott. Mi nagyon szerettük. 🙂 Előadásonként 35 gyerek vehet részt az interaktív játékban. A korlátozott gyermekférőhelyek miatt ajánlatos az előzetes jegyvásárlás. Nagy érdeklődés esetén az előadást 17 órakor megismétlik.

Kolompos (Föld Napja) – Pál-völgyi Kőfejtő, vasárnap 15:30 (ingyenes)

A Föld napi rendezvény idén is fergeteges programokkal vár kicsit és nagyot a Pál-völgyi kőfejtőben! Egész napos természetismereti vetélkedő garantált nyereményekkel, állatbemutatók, bábelőadás és a Kolompos Együttes koncertje fogadja majd a látogatókat. Bögrét, poharat vigyetek magatokkal, hiszen a büfé is Földbarát. Ingyenes!

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!

Era kedvencei: Kis Könyves Éj, Könyvfesztivál a Millenárison, I bike Budapest, Föld Napja a Pál-völgyi Kőfejtőben, Fotóutca Fesztivál a Nagymező utcában, Hatszín Teátrum megnyitó
Rozi kedvencei: Könyvfesztivál a Millenárison, Föld Napja a Pál-völgyi Kőfejtőben, Kucok a Kultúrkúriában, Rutkai Bori Banda az Erzsébet téri Akvárium Klub teraszán