Programajánló – advent 3. hétvégéje – 2023. december 15-17.

Ajándékkészítés, Múzeumok Karácsonya, ünnepi tárlatvezetések a Szépművészeti Múzeumban és a Nemzeti Galériában, csúnyapulcsis és pöttöm korcsolyázás, koncertek, vásárok és még sok minden más is vár rátok advent 3. hétvégéjén. Programajánló a Minimatinétól!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Adventi Kastélynapok – Gödöllő, Királyi Kastély, december 16-17.

Adventi Kastélynapok

Adventi Kastélynapok

Az 1870-es években a királyi család előszeretettel töltötte Gödöllőn a karácsonyi ünnepeket. Az esztendő legbensőségesebb időszakában újra ünneplőt öltő királyi kastély ismét színes programokkal várja az érdeklődőket. Részletek itt. A belépőjegyek és a sétálójegy előzetesen megvásárolható a kiralyikastely.jegy.hu felületen.

Advent Óbudás – Fő tér, december 16-17. (ingyenes)

Kaláka

Kaláka

December 16-án, szombaton 11 órától Gryllus Vilmos, este 18:20-tól a Muzsikás együttes koncertezik. Vasárnap 18:20-tól szokás szerint a Kaláka együttes ünnepi koncertje várja az érdeklődőket. Részletek itt. Ingyenes!

Advent Hegyvidéken – XII. kerület, Városháza tér, december 16-17. (ingyenes)

Zabszalma együttes

Zabszalma együttes

December 16-án 10:30-tól az Ananszi és a karácsonyi csillag mesekoncertet hallgathatjátok meg, 16 órától fellép a Zabszalma együttes. Vasárnap 10:30-tól a Maszk Bábszínház: Betlehemi történet című előadását hallgathatjátok meg. Részletek itt. Ingyenes!

Karácsonyi vásárok és korcsolyapályák városszerte

Adventi vásár

Adventi vásár a Bazilikánál

Ebben az ajánlónkban megtaláljátok a kisebb és nagyobb karácsonyi vásárokat, itt pedig a korcsolyapályákat is.

DECEMBER 15., péntek

Csúnyapulcsis csúszás – Budapest Park, pénteken 18 órától

Budapest Park

Budapest Park

December 15-én kapd fel a legrondább, leggiccsesebb kari felsődet, és szántsd fel stílusosan a Park jegét! Részletek itt. Jegyvásárlás itt.

Éjszakázz a múzeumban! – Néprajzi Múzeum, pénteken 18 órától reggel 8 óráig (regisztrációs)

Éjszakázz a múzeumban!

Éjszakázz a múzeumban!

Éjszaka a múzeum is elcsendesedik, sötétbe borulnak a kiállítótermek, csak a hold világítja meg a summás lány tükrét, amelynek visszaverődő fényében megjelenik a Máriás-ágy körvonala. De vajon biztosak lehetünk benne, hogy élettelen az épület, ha még sohasem láttuk, milyen egy éjszaka a bezárt múzeumban, mi történik lámpaoltás után a tárgyakkal? Alsó tagozatosoknak és szüleiknek! Részletek itt. Jegyár: 12.500 Ft/fő.

DECEMBER 16., szombat

Múzeumok Karácsonya – Természettudományi Múzeum, szombaton 9 órától

Múzeumok Karácsonya

Múzeumok Karácsonya

Sok szeretettel meghívnak a Múzeumok Karácsonyára, amelyet a Természettudományi Múzeum a Budapesti Történeti Múzeummal, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeummal, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummal, a Magyar Nemzeti Múzeummal és az Országos Széchényi Könyvtárral közösen rendez meg. Sok-sok izgalmas karácsonyi ismeretterjesztő és kézműves programmal, játékkal, korcsolyapályával, koncerttel és 17 kiállítással készülnek. Részletek itt. Múzeumi belépővel látogatható.

 

Teddy mackó karácsonya – Puskin, szombaton 10:00

Teddy mackó karácsonya

Teddy mackó karácsonya

A csendes kisvárosban mindenki a karácsonyra készülődik. Mariann a karácsonyi vásár forgatagában különös felfedezést tesz. Az egyik árus polcán egy édes kis Teddy mackóra lesz figyelmes, ami bár elsőre egyszerű plüssnek tűnik, úgy tűnik, életre kelt. Ekkor még egyikük sem sejti, hogy ez egy életre szóló barátság kezdete. 6 éves kortól. Részletek itt. Jegyár: 1800 Ft.

 

Kaland a Galériában – Magyar Nemzeti Galéria, szombaton 10:30 és 11:15

Kaland a Galériában

Kaland a Galériában

Gondoltad volna, hogy a karácsonyt is megidéző szárnyas oltárok nemcsak szenteket, angyalokat ábrázolnak, hanem delfinek, sárkányok, pikkelyes angyalok is felbukkannak rajtuk? Vajon mit jelképezhetnek ezek a mesébe illő, varázslatos lények? Gyere el és kalandozz velünk az aranyban ragyogó oltárok világában, ahol nem maradnak válasz nélkül a kérdések. 10:30-tól a 6-9 éveseket, 11:15-től a 10-12 éveseket. várják. Programjegy: 1000 Ft/gyermek. A kísérők kizárólag az állandó kiállításra váltott kedvezményes kísérőjeggyel (2100 Ft/fő) vehetnek részt a programon. A jegyvásárlás online és a helyszíni pénztárban is lehetséges.

Art for Kids – Várkert Bazár, YBL6 Művészeti Tér, szombaton 10:30

Art for Kids

Art for Kids

Művészeti alkotás gyerekeknek angol nyelvtanulással az YBL6 Művészeti Térben, a Várkert Bazár új helyszínén. Horváth Anna Róza képzőművész, vizuáliskultúra-tanár vezetésével változatos művészeti technikákkal és témákkal ismerkedhetnek meg a gyerekek. Ezúttal az adventre hangolódhattok: különleges karácsonyi üdvözlőlapot készíthettek ragasztással és nyomtatással. A programra kezdő angolosokat is várnak, a foglalkozás angol és magyar nyelven is zajlik. 8-12 évesek számára! Részletek itt. Jegyár: 3500 Ft.

 

Adventi családi nap: A suszter manói – Bajor Gizi Színészmúzeum, szombaton 10:00 (regisztrációs)

Adventi családi nap: A suszter manói

Adventi családi nap: A suszter manói

A sorozat elsősorban óvodás korú gyerekek és szüleik számára kínál kellemes perceket egy-egy szombat délelőtt, mely során a mesék és a muzsika világában barangolhatnak. Közreműködik: Kecskés Karina színművész és Fehérváry Lilla előadóművész. Az eseményhez karácsonyi kézműves foglalkozást szerveznek. Részletek itt. Belépő: 1000 Ft (3 év alatt ingyenes) Regisztráció szükséges: gidro.katalin@oszmi.hu.

Karácsonyi Szemezgető – Szépművészeti Múzeum, szombaton 11:00 (előzetes jegyvásárlás szükséges)

Karácsonyi Szemezgető

Karácsonyi Szemezgető

Karácsony közeledtével megelevenednek a háromkirályokat vagy éppen a betlehemi csillagot ábrázoló festmények. A gyermekek számára meghirdetett játékos foglalkozásokon a Szépművészeti Múzeum szemet gyönyörködtető műtárgyai közül szemezgetnek. A decemberi alkalmon szeretettel várják a speciális igényű gyerekeket is! Részletek itt. A program díja: 1500 Ft/gyerek; a speciális igényű gyermekek számára ingyenes, de a részvétel regisztrációhoz kötött. A Szombati Szemezgetőt a hónap harmadik szombatján tartják, amikor a 6–12 éves látogatóink, valamint az őket kísérő két felnőtt részére a belépő díjtalan az állandó kiállításokra. A harmadik szombati ingyenesség csak az állandó kiállításokra vonatkozik.

Karácsonyi kreatív foglalkozás – Mesemúzeum, szombaton 11:00

Mesemúzeum

Mesemúzeum

Hangolódjunk az ünnepre a közös alkotással. Saját készítésű teakeveréket és recepteskönyvet készíthet mindenki. Csillámpor, flitter, színes lap, tollak, ceruzák, nyomda lesz bőven. Minden érdeklődőt szeretettel vár Farkas Réka iparművész. 5 éves kortól. Részletek itt. Múzeumi  belépővel látogatható.

Magból Erdő Családi Fesztivál – Visegrád, Mátyás király utca 96., szombaton 13 órától

Magból Erdő Családi Fesztivál

Magból Erdő Családi Fesztivál

A Magból Erdő rendezvénysorozat célja az, hogy a Dunakanyar menti települések családjait összehozza és a fesztivál keretein belül színes programokat kínáljon szülőknek és gyerekeknek egyaránt, függetlenül attól, hogy a folyó melyik partjáról érkezik. A programok kültéren és fűtött beltéren kerülnek megrendezésre. Többek között kézműves piac, helyi alkotók portékái, erdei meseséta (kalandos séta a legkisebbeknek), Sütibár és Pizzázó, társasjáték kávézó is vár rátok. Részletek itt.

Bóbita Bábszínház: Az elveszett szaloncukor – Kultúrkúria, szombaton 16:00

Bóbita Bábszínház: Az elveszett szaloncukor

Bóbita Bábszínház: Az elveszett szaloncukor

Vízkereszt előestéjén járunk, nemsokára ideje leszedni a karácsonyfát. Ezen az éjszakán azonban még eljön az Apró Nép, hogy maradék szaloncukrot keressen. Úgy tartják, hogy legalább egyetlen szemet mindenképpen hagyni kell nekik, máskülönben elviszik, amit találnak – ilyenkor szoktak eltűnni a kisautók, műanyag katonák, kicsi játékszerek. Ennek az utolsó szem szaloncukornak ered a nyomába egy kisfiú és egy kislány, hogy a furcsa és varázslatos Karácsonyfa Birodalomba bekerülve teljesítse a küldetést, és sok-sok kaland árán visszaszerezze az Elveszett Játékokat. Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft.

Advent Budán – Szalóki Ági és Bognár Szilvi adventi koncertje – Budai Vár, Szentháromság tér, szombaton 19:10 (ingyenes)

Bognár Szilvi

Bognár Szilvi

Minden világ örvendezzék címmel Szalóki Ági és Bognár Szilvia mesés adventi koncertjét hallgathatjátok meg ezen az estén. Részletek itt. Ingyenes!

 

DECEMBER 17., vasárnap

ADVENT A VÁRKERT BAZÁRBAN – VASÁRNAP 10:00-18:00 (INGYENES)

ADVENT A VÁRKERT BAZÁRBAN

Advent a Várkert Bazárban

 

Utolsó hétvégéjéhez érkezett a Várkert Bazár családoknak szóló ingyenes adventi programsorozata, ahol kézműves foglalkozások és Grecsó Krisztián 11 órakor kezdődő Belefér egy pici szívbe című zenés-verses előadása is vár rátok az iparművészeti vásár mellett. Részletek ittIngyenes!

Szalóki Ági ünnepi gyerekkoncertje – Budai Vár, Szentháromság tér, vasárnap 10:00 (ingyenes)

Szalóki Ági

Szalóki Ági

A Budai Vár adventi programján a Zümmögő világ című gyerekkoncertjével vár benneteket Szalóki Ági. Részletek itt. Ingyenes!

Karácsony a Benczúr Házban – Benczúr Ház, vasárnap 10 órától

Karácsony a Benczúr Házban

Karácsony a Benczúr Házban

A színes programkínálatban karácsonyi kézműves foglalkozások és vásár, a Postamúzeum és a Bélyegmúzeum kreatív játékai éppen úgy megtalálhatóak, mint a 10 órakor kezdődő Marica Bábszínház, fénymesék vásár, nemezelés, kékfestő dióbaba készítés, karácsonyi díszek és koszorúk megalkotása. 11 órakor a Kolompos Együttes koncertjén a karácsonyi babonák és vallási ritusok, így a Miklós napi alakoskodás, lucázás-kotyolás /termékenységi babonák, Luca széke készítés, boszorkány meglesés/, illetve a kis Jézus megszületését köszöntő Betlehemezés jelenik meg. 14:30 órakor barokk hangszersimogatóval kezdődik a régizenei matiné Illés Szabolccsal és barátaival. Részletek itt. A 10 órakor kezdődő bábelőadás ingyenes, a Kolompos koncerte a belépő gyerek 800 Ft, felnőtt 1000 Ft.

MOME Fair Karácsony – MOME (XII. ker., Zugligeti út 9-25.), vasárnap 10:00-18:00

MOME Fair Karácsony

MOME Fair Karácsony

Printek, kerámiák, kiegészítők, és sok más egyedi termék történetét ismerhetitek meg, egyenesen a készítőktől. A vásáron kívül várnak még sült gesztenyével, forró punccsal és a nagymama bejglijével is, majszold a finomságokat a filmvetítés, a társasozás vagy az élő koncertek közben. Ha pedig az utolsó pillanatban te magad készítenéd az ajándékokat, a hallgatók által tartott workshopokra érdemes jelentkezni. Részletek itt.

Pöttöm Party – Budapest Park, vasárnap 10 órától

Budapest Park

Budapest Park

December 17-én ismét a legkisebbeké lesz a Park korcsolyapálya. A Pöttömkert téli kistesója, a PöttömParty újra rengeteg kalanddal vár benneteket. Amire biztosan számíthattok: egy több, mint 2000 m2-es pálya, rengeteg korcsolyázás, ügyességi játékok és kézműves gyerekprogramok. Részletek itt. 6 éves kor alatt ingyenes.

MESÉK A FÉNYBEN – BUDAI VÁR, CSIKÓS UDVAR, VASÁRNAP 11:00

Mesék a fényben

Mesék a fényben

Az adventi időszakban megrendezett múzeumpedagógiai foglalkozások során a karácsonyi hagyományok, szokások nyomába erednek. Mióta állítunk karácsonyfát és miért éppen a szaloncukor a magyarok nagy kedvence? Hogyan ünnepelték a karácsonyt a királyi család tagjai Budán? Megcsodálhatjátok a fényárban úszó Szent István-terem csodálatos Zsolnay díszítését. Majd mindenki elkészítheti magának a Zsolnay ihlette saját karácsonyfadíszét. A foglalkozás kültéren és beltéren is zajlik, kérik a gyerekek ennek megfelelő öltözetben érkezzenek. Ajánlott korosztály: 8-12 éves korig. Találkozási pont: Budai Vár, Csikós udvar, karácsonyfa. Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft.

Turbina Adventi Vasárnap – Turbina, vasárnap 12:00-19:00

Turbina Adventi Vasárnap

Turbina Adventi Vasárnap

Magyar designerek újra a Turbina házában, ezúttal adventi köntösben. Ezúttal is lesznek workshopok: Mézes Pillanatokkal díszíthettek majd mézeskalácsot; a Rebel Botanisttal szérum olajat tudtok készíteni; a Fractalmerch csapatával meg szitanyomhattok hozott és helyben vásárolt textilekre is. Részletek itt.

MÉTA Matiné – Néprajzi Múzeum, vasárnap 14 órától

MÉTA Matiné

MÉTA Matiné

Az adventi időszak jeles napja Szent Miklós ünnepe. Miklós figuráját mézeskalács-ütőfákban is megformálták. Ki volt ő valójában? Miért ajándékozza meg a gyerekeket? Csak a nagy szakállú, piros ruhás Mikulás járta a házakat, vagy más alakban is feltűnt? A karácsony elképzelhetetlen mézeskalács nélkül. A látogatókat 2 db ünnepi mézeskalácsuk megsütésében Seregély Mirtill mézeskalács-készítő vezeti. Az ünnepi mézeskalácsokat kortárs hazai mesterek faragta mézeskalács-ütőfákkal mintázhatják meg, amely a legrégebbi mézeskészítési technika. Részletek itt. Jegyár: 1875 Ft-tól.

Gryllus Vilmos Téli daloskönyv – Római-part, Miamor Télikert, vasárnap 16:00

Gryllus Vilmos Téli daloskönyv

Gryllus Vilmos Téli daloskönyv

Gryllus Vilmos varázslatos, karácsonyra hangolódó előadása a Miamor Télikertben. A koncert után kézműves foglalkozás és gyertyagyújtás teszi teljessé az adventi hangulatot. Korcsolyázásra is érdemes készülni, hiszen a Miamorban koripálya is várja a mozogni vágyó gyerekeket. Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft, 2 év alatt ingyenes.

A szépség és a szörnyeteg – Bem Mozi, vasárnap 17:00

A szépség és a szörnyeteg

A szépség és a szörnyeteg

Az 1991-es, animációs feldolgozást láthatjátok vasárnap este a Bem Moziban. Részletek itt. Jegyár: 1900 Ft.

 

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!