Programajánló – advent 2. hétvégéje – 2023. december 9-10.

A kis herceg – Puskin mozi, szombaton 10:00

A kis herceg – Puskin mozi, szombaton 10:00

Advent második hétvégéjén számos helyszínen merülhettek el az ünnepi hangulatban, korcsolyázhattok vagy saját kezűleg is elkészíthetitek az ajándékokat. Ehhez adunk jó ötleteket minden korosztálynak! Programajánló a Minimatinétól!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

ÜNNEPVÁRÓ FORGATAG – Hagyományok Háza, december 8-10. (a legtöbb program ingyenes)

Fotó: Hagyományok Háza

A Hagyományok Háza ünnepváró adventi programján meghitt koncertek, bábelőadás, adventi ringató, ajándékkészítő műhelyek, színpadi műsorok, mese, gyerektáncház, gasztronómiai előadás és kóstoló, kézműves vásár és kedvezményes kiadványok várják a hozzájuk betérőket. Az ajándékkészítő műhelyekben bárki elkészítheti személyes karácsonyi ajándékát. Az ünnepváró vásárban egyedi, kézzel készült remekműveket: szebbnél szebb ékszereket, játékokat, a háztartásban használt praktikus eszközöket, textileket, dísztárgyakat, öltözetdarabokat és kiegészítőket vásárolhatunk. Részletes program itt. A legtöbb program ingyenes, a workshopok regisztrációhoz és jegyvásárláshoz kötöttek.

 

KARÁCSONYI VÁSÁROK VÁROSSZERTE

Óbuda Advent

Óbuda Advent

Hol lehet fényfestést nézni, kerti vasúttal zakatolni, ünnepi koncerteket hallgatni és korcsolyázni? Ünnepi programok és karácsonyi vásárok ajánlónkból kiderül.

 

JÉGPÁLYÁK

Csepeli Jégpark

Csepeli Jégpark

Összegyűjtöttük a Budapesten fellelhető kisebb és nagyobb, szabadtéri és fedett korcsolyapályákat is, illetve ha még marad hó a hétvégére, szánkózni is lehet.

 

FÉNYVILLAMOS, mikulásbusz és mikulástroli – TÖBB VONALON

Fényvillamos

Fényvillamos

December 8-án a 47-es, 9-én a 42-es, 10-én a 69-es villamos vonalán közlekedik a Fényvillamos. Szombaton és vasárnap a 26-os és 105  vonalán Mikulásbusz is közlekedik. Szombaton és vasárnap a 72-es vonalán Mikulástroli közlekedik. A Mikulás és segítője várja az utasokat, valamint a cipősdobozba csomagolt ajándékokat, amelyeket a BKK és a BKV idén is eljuttat a Baptista Szeretetszolgálatnak. Részletek itt. Normál jeggyel vagy bérlettel látogatható!

 

ADVENT ÓBUDÁN – ÓBUDA, FŐ TÉR ÉS TÖBB HELYSZÍNEN, DECEMBER 8-10. (INGYENES)

Kolompos

Kolompos

Még december 10-éig a Mikulásházban magával a Mikulással is találkozhattok (mi múlt héten meglátogattuk és szép volt a dekoráció és a Mikulás is nagyon kedves, szombaton délelőtt nem is kellett sokat sorban állni) az óbudai Fő téren.  December 9-én, szombaton 11 órától a Kolompos koncertezik, 16 órától a Majorka Színház előadását nézhetitek meg. Vasárnap 11 órakor a Zabszalma Együttes, 18:20-tól a Szent Efrém Férfikar lép a színpadra. Részletek itt.

Advent Hegyvidéken – XII. kerület, Városháza tér, december 8-10. (ingyenes)

December 9-én 10:30-tól Écsi Gyöngyi Angyalbárányok című előadását láthatjátok, majd 16 órától lesz Versi Varsa karácsonyi koncert, 18 órától Daniel Speer Brass. vasárnap 10 órától Adventi Jótékonysági ronda pulcsis futással, 11 órától a Hímzett igricek műsorával is várnak benneteket Hegyvidéken. Részletek itt. Ingyenes!

 

6. VÁL-VÖLGYI MIKULÁSVONAT – VÁL-VÖLGYI KISVASÚT, DECEMBER 9-10.

6. Vál-völgyi Mikulásvonat

6. Vál-völgyi Mikulásvonat

A Vál-völgyi Kisvasút idén is különleges köntösben mutatkozik be, hiszen pompázó világítással lesz feldíszítve a mozdony és a vagonok, emellett rengeteg program vár a gyerekekre az utazás alatt és a Felcsút Vasútállomáson kihelyezett, fűtött sátorban! Részletek itt. Felnőtt jegy ára: 2500 Ft; gyerekjegy 1500 Ft; családi jegy (2 felnőtt + 2 gyerek 7000 Ft; családi jegy (2 felnőtt + 3 gyerek) 8000 Ft.

Karácsony a Kastélyban – Füvészkert, december 9-10.

Karácsonyi díszbe öltözik a Füvészkert Festetics-kastélya. A Füvészkert munkatársaiból és segítőiből álló lelkes csapat ünnepi hangulatot varázsol a három évszázados épületbe. Karácsonyi dekorációkat készítenek a Füvészkertben található termések, bogyók, növények előtérbe helyezésével. A dekorációk megtekinthetőek 2023. december 9-én szombaton 10-től, december 10-én vasárnap 15.30-ig. Részletek itt. Füvészkerti belépővel látogatható.

DECEMBER 9., szombat

Tollasok testközelből – madárgyűrűzés a Jági-tónál Pilisszentivánon, szombaton 9:00-11:00 (regisztrációs)

Télen a Jági-tónál, a kihelyezett madáretetőnél hatalmas a sürgés-forgás. Egymást követik sorban a madarak a finomabbnál finomabb falatokért. Hogy megismerkedjünk az etetők gyakori madaraival, téli madárgyűrűzési bemutatót tartanak. Miért is kezdték el régen gyűrűzni a madarakat, s miért folytatjuk ma is? Aki ellátogat a programra, ezekre a kérdésekre is választ kaphat. Előzetes bejelentkezés szükséges! Részletek itt. Jegyár: 900-1500 Ft. Utána 12 és 15 óra között Lenvirág Családi Nap – Adventi készülődés lesz a Pilisi Len Látogatóközpontban, amelyre kizárólag online lehet előzetesen jegyeket venni.

Világjáró gyerekek: Izland – Deák17 Galéria, szombaton 9:30-tól (ingyenes, regisztrációs)

Világjáró gyerekek: Izland

Világjáró gyerekek: Izland

„Idén utoljára útra kelünk, hogy együtt meglátogassuk a vikingek mesés szigetét, Izlandot. A karácsony közeledtével megismerjük ünnepi szokásaikat valamint a 13 izlandi manó történetét is.” Részletek itt. Ingyenes, regisztráció szükséges!

 

Csengőszó – Adventi családi nap – Magyar Nemzeti Múzeum, szombaton 10 órától (némelyik program regisztrációs)

Csengőszó – Adventi családi nap

Csengőszó – Adventi családi nap

Csengőszó, szaloncukor, mézeskalács illat és a meglepetés öröme… Merüljünk el a századforduló karácsonyi hangulatában és készüljünk együtt az ünnepre! Idézzük fel együtt a régmúlt korok karácsonyi szokásait, pillantsunk be a császári udvar, a főúri paloták és a polgári otthonok karácsonyába. Részletek itt. Jegyár: 800 Ft/fő. Néhány programra regisztráció szükséges!

MIKULÁS A FARMON – BREIER FARM, POMÁZ HATÁRÁBAN, szombaton, 10:00-17:00 (INGYENES)

MIKULÁS A FARMON

MIKULÁS A FARMON

Kézműves sarok, mikulás puzzle a lovardában, mézeskalács díszítés, traktorozás és fotózkodás a Mikulással, emellett vihettek előre megírt levelet a Mikulás bácsinak, vagy ott helyben írjátok meg és adjátok át a kívánságokat tartalmazó levélkét. Finom ételekről is gondoskodnak és forró italok is lesznek. Részletek ittIngyenes!

A kis herceg – Puskin mozi, szombaton 10:00

A kis herceg

A kis herceg

A történet főhőse egy kislány, akit édesanyja nagy erőkkel készít fel a felnőtt életre, ám szigorú menetrend szerint zajló napjaikat megzavarja a furcsa, ám jólelkű szomszéd. A pilóta egy egészen különleges világot mutat meg kis barátjának, ahol bármi lehetséges. Egy világot, mellyel sok évvel ezelőtt a kis herceg ismertette meg őt. Részletek itt. Jegyár: 1800 Ft.

Gyerekeknek szóló tárlatvezetések a Barabás Miklós kiállításban – Magyar Nemzeti Galéria, szombaton 10:30 és 11:15

Magyar Nemzeti Galéria

Magyar Nemzeti Galéria

Szombaton 2 időpontban tartanak tárlatvezetéseket gyerekeknek a Magyar Nemzeti Galériában. Gondolán, vitorlás hajón, szekéren, és szamárháton is utazhatunk Barabás Miklós kiállításán festmények, rajzok és akvarellek segítségével. Utána virágnyelven szerelmes üzenetet küldhetünk, lakodalomba csöppenhetünk és a 19. századi Budapesten Petőfi Sándorral is találkozhatunk. 10:30-tól kezdődő programot 6-9 éves korosztály, míg a 11:15-kor kezdődő vezetést 10-13 évesek számára alakították ki, így kérik, ennek megfelelő korú gyerekek számára váltsatok jegyet, hogy a programot minden résztvevő élvezni tudja. Jegyár: programjegy: 1000 Ft/gyermek. A kísérők kizárólag az időszaki kiállításra váltott kedvezményes kísérőjeggyel vehetnek részt a programon (2100 Ft/fő).

Adventi Családi Nap – Bajor Gizi Színészmúzeum, szombaton 10:00-14:00

Vitéz László Bábjáték-automata

Vitéz László Bábjáték-automata

Családi nap a Vitéz László Bábjáték-automatával. Közreműködik: Gazdag László és Bodnár Zoltán színművészek. Az eseményhez karácsonyi kézműves foglalkozás is kapcsolódik. Részletek itt. Belépő: 1000 Ft/fő (3 év alatt ingyenes). Regisztráció szükséges: gidro.katalin@oszmi.hu.

Luca napi készülődés mesével és gyertyamártással – Ócsa, Tájház, szombaton 10:00-13:00 (regisztrációs)

Ócsai Tájház

Ócsai Tájház

A Luca napi hagyományokat járhatjátok körbe népi játékokkal, mesével, dallal és egy kis alkotással. Amennyiben napos, száraz idő lesz a program napján a mese után a gyertyamártás az udvaron történik. Kérik, hogy rétegesen öltözködjetek. A mese foglalkozás és a kézműveskedés 6-12 éves korosztály számára a legideálisabb. A gyertyamártásban 6 évesnél idősebb gyerekek tudnak részt venni. A kisebbek számára más alkotó elfoglaltságot biztosítanak.  Mindenki, aki a gyertyamártásban részt vesz 2 db gyertyát készíthet el. Részletek itt. Jegyár: 850 Ft/gyerek, gyertyamártás kiegészítő jegy 1500 Ft, kísérő szülőknek 100 Ft.

Mesék Advent idején – Mesemúzeum, vasárnap 11:00

Mesemúzeum

Mesemúzeum

A Népmesekincstár mesepedagógia műhely mesefoglalkozásvezetői és Bajzáth Mária, a Mesepedagógia módszer kidolgozója várja az ünnepi mesés-mondókás-játékos mesefoglalkozásra az óvodásokat és a kisiskolásokat. Részletek itt. Jegyár: múzeumi belépővel látogatható.

Zene-Tér-kép – Budapest Jazz Club, szombaton 11:00

Zene-Tér-kép

Zene-Tér-kép

Az óvodás és kisiskolás korú gyerekeknek szóló Zene-Tér-Kép sorozat játékos, vetítéssel és gyermekdalokkal tarkított ismeretterjesztő foglalkozásán az ifjú közönség sok mindent megtudhat a hangszerek történetéről, használatáról, hangzásáról olyan zeneműveken keresztül, amelyekben a kiválasztott hangszerek kapják a legnagyobb főszerepet. 3-8 éveseknek. Részletek itt. Jegyár: 1500 Ft.

Ünnepváró családi alkotóműhely – Kultúrkúria, szombaton 15 órától

Ünnepváró családi alkotóműhely

Ünnepváró családi alkotóműhely

December 9 -én szombaton 15.00-18.00 óra között szeretettel várnak kicsiket és nagyokat az ajándékkészítő műhelybe, hogy a karácsonyi ajándékok még időben elkészüljenek! Tervezett kézműves foglalkozások: mézeskalácssütés, rézdomborítás, karácsonyi dekoráció készítés. Részletek itt. Részvételi díj: 3000 Ft/fő, családi jegy: 7500 Ft/2 felnőtt + 1 gyerek, minden további gyermek 2000 Ft/fő. A részvételi díjak az anyagárakat is tartalmazzák!

RÉNSZARVAS EXPRESSZ KIRÁLYRÉTEN – DECEMBER 2-3. ÉS DECEMBER 9.

Rénszarvas Expressz Királyréten

Rénszarvas Expressz Királyréten

December 9-én látogat el Királyrétre a Mikulás és kedves, vidám segítői. Lesz zsákjában minden jó, mellyel az ide érkező gyerekeket szeretné meglepni. Királyréten forralt bor, meleg tea, palacsinta kapható lesz, melyet akár a fűtött tanösvény kocsiban elfogyaszthatunk, de a gyerekeknek itt lesz lehetőségük rajzolni, színezni is. Rénszarvas Expressz menetrendje: Kismarosról: 10:00, 12:00, 14:00, 16:00, 18:00; Királyrétről: 8:38, 10:38, 11:10, 12:38, 13:10, 14:38, 15:10. 16:38. Regisztráció nem szükséges, elővételre nincs lehetőség. Részletek itt.

 

DECEMBER 10., vasárnap

 

ADVENT A VÁRKERT BAZÁRBAN – VASÁRNAP 10:00-18:00 (INGYENES)

Advent a Várkert Bazárban

Advent a Várkert Bazárban

Nem maradnak el idén sem a családoknak szóló ingyenes adventi programok (adventi vasárnapokon 10 és 18 óra között), a kézműves foglalkozások és Grecsó Krisztián 11 órakor kezdődő Belefér egy pici szívbe című zenés-verses előadása sem. Részletek ittIngyenes!

Advent Budán: Bognár Szilvi Titoktok gyerekkoncert – I. ker., Szentháromság tér, 10:00 (ingyenes)

Bognár Szilvi

Bognár Szilvi

A Budai Várban, a Szentháromság téren vasárnap 10 órától Bognár Szilvi gyerekkoncertje vár rátok. Részletek itt. Ingyenes!

Találkozz Pásztohy Pankával: Pitypang és a Diótörő – Eötvös10, vasárnap 10.00-12:00 (ingyenes)

„Ahány ház, annyi karácsony” kiállítás a Pagony Kiadó és az Eötvös10 szervezésében

Beszélgetés és mesélés a szerzővel, Diótörő mini-bábszínház készítés, társasozás és dedikálás és egy szuper ünnepi kiállítás is vár rátok az Eötvös10-ben. Részletek itt. Ingyenes!

 

Leszállt az ég dicső királya – Lóvasút, vasárnap 10:30

A betlehemes játék, vagyis a betlehemezés az adventi-karácsonyi időszak népi misztérium játéka. Központi eleme egy házilag készített, templom alakú betlehem, amivel a betlehemezők házról-házra jártak. A Leszállt az ég dicső királya egyszemélyes betlehemes előadás, amely ötvözi az adventi és karácsonyi népi színjátékok szinte minden fajtáját: a szálláskereső-, a csillagozó-, a paradicsom- és a pásztorjátékok. A magyar néphagyomány mentén meséli el Jézus, a Megváltó születésének történetét, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Részletek itt. Jegyár: 1500 Ft. 4 éves kortól ajánlott.

Kézműves workshopok a Zárvatermő időszaki kiállítás tárgyinak ihletésével – Néprajzi Múzeum, vasárnap 10:30-tól

December 10-én 11-13 óráig Filó Veronika múzeumpedagógus, ikonfestő művész vezetésével a Zárvatermő kiállítás festett üvegképei ihletésével kaphattok bepillantást az üvegképek készítésének hagyományos technikájába. Részletek itt. Felnőtt: 3000 Ft, gyerek 1000 Ft.

Hóváró Mesekoncert és kiállítás – Csokonai Művelődési és Rendezvényház, vasárnap 11 órától

Várják a gyerekeket egy mesebeli téli koncertre, ahol csizmacsacsacsázunk és hópehelykeringőzünk, tündértavon korcsolyázunk és a csillagfényes erdőben szánkózunk a hóemberekkel. A nagy ünnepre készülődve, a manókkal meglessük a Karácsonyvár titkait is, amelynek ablakai mögött a téli mesék laknak. A koncert közben Bori horgolt bábjai keltik életre a dalszereplőket, a mesefigurákat. A koncert után Bori téli festményeiből és illusztrációból nyílik kiállítás, ahol a zenekari mesekönyvek és lemezek is megvásárolhatóak. Karácsonyi ajándékként is ajánljuk a Mandulka és a Karácsonyvár című lemezt, amely 2021-ben elnyerte a legjobb gyereklemeznek járó Fonogram-díjat. Részletek itt. Jegyár: felnőtt 1500 Ft, gyerek 1000 Ft.

Kövér Béla Bábszínház: Egy kupac kufli – Marczi, vasárnap 11:00

„Bábszínházunkban van egy rét. Azon van egy kupac. Ebben a kupacban lakik hét kufli. Fityirc, Pofánka, Bélabá, Hilda, Zödön, Titusz és Valér. Dániel András meséi alapján készült bábelőadásunkkal várjuk a gyerekeket, családokat, kuflirajongókat egyaránt! Garantált öröm! Garantált szórakozás!” Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft.

MESÉK A FÉNYBEN – BUDAI VÁR, CSIKÓS UDVAR, VASÁRNAP 11:00

MESÉK A FÉNYBEN

Mesék a fényben

Az adventi időszakban megrendezett múzeumpedagógiai foglalkozások során a karácsonyi hagyományok, szokások nyomába erednek. Mióta állítunk karácsonyfát és miért éppen a szaloncukor a magyarok nagy kedvence? Hogyan ünnepelték a karácsonyt a királyi család tagjai Budán? Megcsodálhatjátok a fényárban úszó Szent István-terem csodálatos Zsolnay díszítését. Majd mindenki elkészítheti magának a Zsolnay ihlette saját karácsonyfadíszét. A foglalkozás kültéren és beltéren is zajlik, kérik a gyerekek ennek megfelelő öltözetben érkezzenek. Ajánlott korosztály: 8-12 éves korig. Találkozási pont: Budai Vár, Csikós udvar, karácsonyfa. Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft.

Diavetítés – Art+Cinema, vasárnap 11:00

Ünnepi diafilmek forognak a moziban: A holló meg a róka, Róka Rudi a falurossza, A tizenkét hónap, Három fenyőfa, Télapó és Ezüstmackó. Mesélő: Csankó Zoltán színművész. Közreműködik: Bíró Ferenc diafilm szakértő. Részletek itt. Belépő: 990 Ft/fő.

WINTER WONDERLAND – WESTEND TETŐKERT, VASÁRNAP 14 ÓRÁTÓL (INGYENES)

14 órától Czirják Erika mesét olvas és mézeskalácsot díszíthettek, majd 16 órától az Iszkiri lép a színpadra. 16 és 18 óra között a Gorgonczás Népművészeti Egyesület kézműves foglalkozásai, illetve jégpálya és körhinta is vár rátok a város felett. Részletek itt. Ingyenes!

Makers’ Market – Marczi, vasárnap 10:00-16:00 (ingyenes)

Makers' Market

Fotó: Makers’ Market

A legszuperebb hazai designterek alkotásai mellett klassz zenével, finomságokkal és remek kávéval is készülnek. Válasszatok egyedi, kézzel készített ajándékot! A Makers’ Market Budapest résztvevői a kortárs design élvonalát képviselő tervezők közül kerülnek ki – egy remek alkalom, hogy a szép tárgyak alkotóival személyesen is találkozzunk. Részletek itt. Ingyenes!

Tante Fanny családi nap – Budapest Park, vasárnap 10 órától (ingyenes)

Budapest Park

Budapest Park

A karácsonyi időszak 2 kedvenc családi programja, a sütögetés és a korcsolyázás fonódik össze ezen az eseményen. A Tante Fanny friss, sütésre kész tésztái és a Budapest Park idén több, mint 2000 nm-es korcsolyapályája csak rátok várnak! Lehetőségetek lesz mézeskalácsot, croissant-t és linzert készíteni, amiket utána a helyszínen el is fogyaszthattok, de akár haza is vihetitek. Részletek itt. A belépés ingyenes!

Klárisok mesekoncert – Márai Sándor Művelődési Ház, vasárnap 15 órától

15 órától karácsonyfadísz készítés lesz a Bábikával, majd 16 órától a Klárisok zenekar mesekoncertje. Részletek itt. Jegyár: 1500 Ft.

 

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!