Programajánló a hosszú hétvégére – 30 jó ötlet 2024. március 15-17.

Ezen a hétvégén 3 napig élvezhetjük a jobbnál jobb programokat, kirándulásokat, családi filmeket, koncerteket és kézműves foglalkozásokat. Íme 30 jó ötlet, vagyis programok a hosszú hétvégére.

15 program március 15-ére

Családi programok a BTM Vármúzeumban

Családi programok a BTM Vármúzeumban

Ebben a válogatásunkban 15 programot gyűjtöttük össze a fővárosban, illetve Szentendre, Pákozd és Ócsa felé is kitekintünk. A programok nagy része ingyenes, néhány regisztrációhoz kötött.

 

Jó múzeumok gyerekekkel

Magyar Nemzeti Múzeum

Magyar Nemzeti Múzeum

Ebben a válogatásban olyan gyerekbarát múzeumokat találtok, amelyek 15-én ingyenesen látogathatóak, több helyen pedig extra programokkal is készülnek. Egyedül a Mesemúzeum lesz zárva 15-én, de szombaton és vasárnap délelőtt nyitva tartanak, illetve a Magyar Nemzeti Múzeum pénteken csak 14 órától nyit az ünnepségek miatt.

 

Vitéz László bábelőadás – Miamor Rómaim, március 15., pénteken 11:00

Fabula Bábszínház: Vitéz László bábelőadás

Fabula Bábszínház: Vitéz László bábelőadás

11:00 órától Vitéz László és az ördögök című bábelőadást nézhetitek meg a Téli kertben a Fabula Bábszínház előadásában, majd kézműves programok és ugrálóvár is lesz. Részletek itt. A kert, a játszótér és a kézműves foglalkozások ingyenesen látogathatók, a bábelőadásra jegyek elővételben és a helyszínen is kaphatóak. Az ugrálóvár karszalaggal vehető igénybe, melynek ára 2000 Ft, és egész napos ugrándozásra jogosít.

 

Egész hétvégén

Március 15-én ingyenes a belépés a Vasúttörténeti Parkba

Vasúttörténeti Park

Vasúttörténeti Park

Március 15-én nyitja meg kapuit a Vasúttörténeti Park, ahova szintén ingyenes lesz a belépés. 2024. március 15. és 27. között a tavaszi nyitvatartási idő van érvényben, így a park 10:00 és 16:00 között látogatható. Részletek itt.

 

Aeropark szezonnyitó – március 15-17.

Aeropark

Aeropark

Ha március, akkor újra felpörög az élet a ferihegyi repülőmúzeumban. Az ünnepi hosszúhétvégén számos izgalmas és rendhagyó programmal indítják a tavaszi szezont. Bejárhatod velük a történelmi 1-es Terminál csarnokait, az Aeroplex hatalmas ferihegyi hangárait, de akár Faros Ikarus 55-össel is utazhatsz! Részletek itt. Aeropark belépővel látogatható.

 

Szolnoki Országos Vasúttörténeti- és Vasútmodell Kiállítás – március 15-17.

Szolnoki Országos Vasúttörténeti- és Vasútmodell Kiállítás

10. Szolnoki Országos Vasúttörténeti- és Vasútmodell Kiállítás

Idén tizedik, jubileumi alkalommal rendezik meg a kiállítást, ahol közel 2000 m2-en több mint tíz terepasztalon, több száz méternyi mini vasútvonalat alakítanak ki. A kiállítás során lenyűgöző vasúti minivilágokba csöppenhetsz, ahol újraéled a múlt és betekintést nyerhetsz a vasúti közlekedés izgalmas mindennapjaiba. Rengeteg interaktív programmal, játékos feladatokkal és különleges bemutatókkal várnak. Részletek itt. Belépőjegy árak: gyermek, diák, nyugdíjas: 1900 Ft, felnőtt: 2500 Ft, családi: 7600 Ft, 2 éves korig ingyenes.

 

Nagy Kokárda Napok – Monostori Erőd, Komárom, március 15-17.

Nagy Kokárda Napok

Nagy Kokárda Napok

Az esti színházi programok mellett minden nap kiegészítő programok is várják az érdeklődőket: minden órában induló tárlatvezetés, 1848-49 es ágyú -és fegyverbemutató, apródkiképzés, kézműveskedés, fajátékok, huszár karüsszel bemutató. Részletek itt. Belépő: felnőtt 3000 Ft, diák 2500 Ft, 6 éves korig a belépés ingyenes.

 

Ezen a hétvégén zár a Fénydóm

Fénydóm

Fénydóm

Még március 17-éig tart nyitva a látványos kiállítás a Biodómban, amely egy egyedülálló fényművészeti eseménynek ad otthont március 1-17 között. Ez lesz az első alkalom, amikor a Biodóm belső terei a nagyközönség számára is bejárhatóak lesznek. Az INOTA fesztivál kurátorai a teret hazai és nemzetközi művészek helyspecifikus installációival és vetítéseivel gondolják újra. A 1,5-2 órás látogatói élmény során a vendégek immerzív élményben részesülnek a Biodóm jellegzetes tereiben, ahol kortárs médiaművészek által alkotott tartalmakkal találkoznak. Részletek itt. Felnőtt jegy: 6900 Ft, diák- és nyugdíjas: 5500  Ft, gyerekjegy: 3500 Ft ( 2-14 éves korig), babajegy 300 Ft ( 2 éves korig). Február 29-éig kedvezményes elővételes jegyek válthatók!

 

Tavaszi Zsongás – Piczinke Póniudvar, március 15-17.

Piczinke Póniudvar

Piczinke Póniudvar

Várnak a március 15-16-17-i hosszú hétvégén 10-17 óra között egy igazi tavaszi zsongásra, ahol a szorgos kis méhecskék lesznek a főszerepben. Részletek itt. Belépő egységesen: 3.000 Ft/fő, 2 éves kor alatt ingyenes.

 

Március 16., szombat

Ünnepi piac és lángosozás a Rómain – szombaton 8:00-13:00

Római Parti Piac

Római Parti Piac

A hosszú hétvégén szombatján is nyitva lesz a piac, ahol csodás kínálattal, színes portékákkal, finom élelmiszerekkel vár. Ági és Zoli a díjnyertes, verhetetlen lángosokat a Duna felőli kis udvarban süti, oda költöznek faházukkal. Részletek itt.

 

Kökörcsin túra – Esztergom, Strázsa-hegy, szombaton 9:00 (előzetes jegyvásárlással olcsóbb)

Leánykökörcsin (Fotó: Potyó Imre)

Leánykökörcsin (Fotó: Potyó Imre)

Virágzik a kökörcsin és a kilátóba vezetnek egy kisebb kirándulást a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai. A gyönyörű panoráma megtekintése után a visszafele úton meglátogatják a VII. számú hadifogoly temetőt, amely egy ugrásra van a Madárakoltól ,ahol ezen a napon párhuzamosan ingyenes madárgyűrűzés zajlik 8-12 óráig. Kajla pecsételőhely, ezért érdemes az útlevelet vinni. Részletek itt. Jegyár: 1900-2900 Ft.

 

Szemezgető – Szépművészet Múzeum, szombaton 11:00

Szemezgető – Szépművészet Múzeum

Szemezgető – Szépművészet Múzeum

A gyermekek számára meghirdetett játékos foglalkozásokon a Szépművészeti Múzeum szemet gyönyörködtető műtárgyai közül szemezgetnek. Alkalmanként csupán egy csodás műalkotásról beszélgetnek, az eleven terefere után pedig mindenki alkot valami szépet. Belépés: a Szombati szemezgetőt a hónap harmadik szombatján tartják, amikor a 6–12 éves látogatók, valamint az őket kísérő két felnőtt részére a belépő díjtalan az állandó kiállításokra. Részletek itt. A program díja: 1500 Ft/gyerek. A jegyvásárlásnál válaszátok ki, hogy 6-8 vagy 9+-os gyereknek szeretnétek vásárolni.

 

Madárdalos Erdőmerülés az Arbo-parkban – Gödöllő, Arbo-park, szombaton 14:15-től 17 óráig (csak előzetes regisztrációval és jegyvásárlással)

Arbo-park

Arbo-park

Éledezik a természet, nyílnak már az első virágok és a fák bontogatják rügyeiket. Ám az illatok és a színek varázsa mellett a természet egyik legszebb szimfóniája kíséri majd a programot szárnyas barátaink előadásában. A Madárdallal átitatott Erdőmerülés során vár: játékos bemelegítés, szemlélődő mégis kalandos erdei séta, öt érzékszervre ható, szenzoros gyakorlatok, fantáziát is megmozgató kézműves foglalkozás. Érkezés és regisztráció: 14:15 – 14:30, időtartam: 150 perc (plusz regisztráció). Részletek itt. A program díja 8900 Ft/család (max.2 szülő-2 gyerek), ami tartalmazza a 2,5 órás családi Erdőmerülés programot, a kézműves programot és egy mini erdei pikniket is. Egyéni jegyár (plusz gyerek/felnőtt): 3900 Ft.

 

Szaffi (angol felirattal) – Bem Mozi, szombaton 15:00

Szaffi

Szaffi

Dargay Attila harmadik nagysikerű mesefilmje, a Szaffi, a török hódoltság végnapjaiban játszódik. A romantikus történet a Dargay-mesékre jellemző módon bővelkedik kedves állatfigurákban, parodisztikus, kacagtató párbeszédekben. Ma már kultikusak a szinkronalakítások is. Részletek itt. Jegyár: 2000 Ft, 18 év alatt 1200 Ft.

 

 

Március 17., vasárnap

NemcsakPiac – Nőtincsi-tó, vasárnap 9:00-13:00 (ingyenes)

NemcsakPiac

NemcsakPiac

Tedd a napfényt a kosaradba márciusban is! Március 17-én NemcsakPiac lesz a festői szépségű nőtincsi tó partján. Finom, friss termelői finomságokkal és csodaszép kézműves portékákkal készülnek a hangulatos fekvésű helyszínen. Részletek itt. Ingyenes!

 

Fessünk tojást Malaccal és Libával – Millennium Háza, vasárnap 10:00

Családi vasárnap, Millennium Háza

Családi vasárnap, Millennium Háza

Honnan hozza a húsvéti nyuszi a tojásokat? Vajon a Liba vagy a Malac ismeri a nyuszi titkát? Március 17-én vasárnap Malac és Liba lesznek a segítőtársak a kreatív foglalkozáson. Az eseményen a mókás feladatok segítségével járják körbe a közelgő húsvéti időszak szokásait. Bár közeleg a húsvét, ezen a napon nemcsak a nyuszié lesz a főszerep: házőrző kutya vagy dzsungelből érkező tigris? Bármilyen állat belebújhat az ünnepi sztár bőrébe! A beszélgetéssel egybekötött alkotás során különleges pop-up képeslapokat készíthettek és természetesen óriási karton tojásokat is díszíthettek. A foglalkozást a MeseTérKép csapata tartja. Részletek itt. Jegyárak: 2000 Ft/gyerek; 500 Ft/szülő ill. kísérő.

 

Medveébresztő – Veresegyházi Medveotthon, vasárnap 10:00-16:00

Veresegyházi Medveotthon

Veresegyházi Medveotthon

Ébresztő, macik! Március 17-én, vasárnap egész napra extra programokkal készülnek azoknak, akik aznap ezt az élménydús és mókás szabadtéri programot választják a család apraja-nagyjának a veresegyházi Medveotthonban. Részletek itt. Medveotthon belépővel látogatható.

 

Cifra Palota: Szabadság – Müpa, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes)

Cifra Palota

Cifra Palota

Vasárnap 10:15 Cinege röptetés lesz Benedek Krisztina vezetésével, majd 11 órától Improvizáció – a Búgócsiga Zenede játékos, interaktív koncertje, illetve 12 órától a János vitéz drámafoglalkozáson vehettek részt. Részletek itt. Ingyenes!

 

Makers’ Market – Marczi, vasárnap 10:00-17:00

Makers' Market

Makers’ Market

A Makers’ Market Budapest résztvevői a kortárs design élvonalát képviselő tervezők közül kerülnek ki – egy remek alkalom, hogy a szép tárgyak alkotóival személyesen is találkozzunk! Részletek itt.

 

Kolompos táncház – Erzsébetligeti Színház, vasárnap 10:30

Kolompos

Kolompos

A februári őrületes Kolompos Farsang után most egy tavaszt hívogató táncházra invitálnak minden családot, gyermeket, anyukát és apukát. A vasárnap 10:30-tól újra szól a hegedű, a brácsa, a nagybőgő. Leventétől számtalan mondókát és népdalt tanulhatunk, nem is beszélve a magyar néptánc alap lépéseiről, amiket játékos formában sajátíthatunk el. Részletek itt. Jegyárak: 1400 Ft , családi 4600 Ft (2 felnőtt + 2 gyerek) jegy elővételben!

 

Vaskakas Bábszínház: Gyigyimóka történetei – Hagyományok Háza, vasárnap 11:00

Vaskakas Bábszínház: Gyigyimóka történetei

Vaskakas Bábszínház: Gyigyimóka történetei

Az elvarázsolt tűzoltózenekar megérkezett a budapesti Hagyományok Háza Átriumába! Itt muzsikálnak mostantól zenészei, egy tágas leveles színben, szilvakék egyenruhában. Aki tehát itt, a levelesszínben hallgatja a szilvakék zenészeket, muzsikát hall. Ilyet meg olyat, szomorút, vidámat, de muzsikát. És egyszer csak azt veszi észre, hogy az a régi muzsika mesélni kezd. S hogy miről, kiről mesél? Egy kisfiúról, Gyigyimókáról. Aztán az apjáról-anyjáról, egy éhes légyről, egy szerencsétlen szamárról, egy rendőrről, egy kóróról, egy kismadárról… S hogy mit mesél? Azt csak az tudhatja meg, aki megnézi a Vaskakas bábos előadását, mely három magyar népmesét kelt életre, sok-sok humorral és némi költészettel fűszerezve. Részletek itt. Jegyár: 2000 Ft.

 

Pocahontas – Bem Mozi, vasárnap 15:00

Pocahontas

Pocahontas

John Smith, aki a pénzéhes angol telepesekkel együtt érkezik az Újvilágba, egészen más, mint az útitársai. Az aranynál sokkal jobban érdekli az a furcsa, titokzatos világ, ahol élni fog. Egyik felfedezőútja során megpillantja Pocahontast, a szépséges indián hercegnőt, és az élete egy csapásra új értelmet nyer. 6 éven aluliak számára nem ajánlott. Részletek itt. Jegyár: 2000 Ft, 18 év alatt 1200 Ft.

Nézzétek meg legújabb családi filmek válogatásunkat és 7 könnyű séta és kirándulás Budapesten ajánlónkat is!