Hétvégi programajánló – 2023. február 11-12.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ezen a hétvégén szerelmes állatokkal ismerkedhettek több helyszínen, kipróbálhattok izgalmas játékokat és készíthettek különleges hangszereket, számos farsangi programot ajánlunk, de kirándulás ötleteket is találtok összeállításunkban.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Mágikus Állatok Iskolája 2. – Rejtélyes gödrök (premieres film)

Megérkezett a sorozat 2. kötetéből készült film a mozikba. Az új tanév új kalandokat is tartogat Ida és barátai számára, akik most az iskola területén felbukkanó rejtélyes gödrökre keresik a választ, miközben új mágikus állatok segítik őket a nyomozásban. 12 éves kortól.

Gőzmozdony a Gyermekvasúton – szombaton és vasárnap

Februári hétvégeken is forgalomba áll a budapesti Gyermekvasút nosztalgia gőzmozdonya. A gőzvontatású nosztalgiavonatok naponta kétszer indulnak a végállomásokról (Hűvösvölgyből 9:30-kor és 13:40-kor, Széchenyihegyről 11:15-kor és 15:25-kor). Ezekre a járatokra a normál jegyen kívül nosztalgia pótjegy váltása is kötelező. A vonatok férőhely-kapacitása korlátozott, ezért javasolják, hogy a végállomásokon kezdjétek meg az utazást, a Széchenyihegyről induló járatok közlekednek hosszabb szerelvénnyel. Nosztalgia pótjegy kizárólag az utazás napján váltható készpénzben, azon az állomáson, ahol az utazást meg kívánják kezdeni. Részletek itt.

Valentin-napi akció a budapesti Állatkertben – február 11-14.

Február 11-14-ig, akik ellátogatnak az állatkertbe, és jegyvásárláskor megölelik egymást ketten egy belépőjegy áráért mehetnek be (csak a teljes árú jegyekre vonatkozik a kedvezmény és az életkoruk szerinti magasabb árkategóriájú jegyet kell fizetni). Számos más kedvezménnyel is szeretnének kedveskedni nektek, így látogatásotok alkalmával a büfék és a Schäftner-féle körhinta, valamint az Édes Mackó Kürtőskalács Cukrászda és a Vitéz Kürtös Kuckó is egyet fizet kettőt kap akcióval készül. Részletek itt.

FEBRUÁR 11., szombat

Madárgyűrűzés Királyréten – szombaton 9 órától (regisztrációs)

A hagyományos téli program helyszíne a királyréti etető, amely rengeteg madarat segít ki a téli ínséges időszakban. Cinkék, erdei pintyek, csízek, csuszkák, harkályok, szajkók járnak hozzánk „szotyizni”. Ezen a délelőttön lehetőséget kínálnak különböző madárfajok kézbeli tanulmányozására, a gyűrűzés, mint kutatási eszköz megismerésére. Regisztráció szükséges! Részletek itt. Jegyár: 900-1500 Ft. (Fotó: Sevcsik András)

Családi Nap (színház + táncház + kézműveskedés) – Csili Művelődési Központ, szombaton 10 órától

Nyakigláb, csupaháj meg Málészáj a Maszk Bábszínház előadásában, családi táncház a Téka együttessel és farsangi kézműves foglalkozás, valamint meseolvasás is vár rátok ezen a délelőttön. Részletek itt. Jegyár: 1200 Ft, 3 éves kor alatt ingyenes.

MesélŐk – családi impró előadás – Itt és Most Társulat, (IX. ker Ráday u. 18.) szombaton 10:30

Királyfik, királylányok, boszorkányok, manók, sárkányok, beszélő állatok, trollok vagy épp a kopnyányi monyók is felbukkanhat az előadáson. Nem tudhatjuk, milyen hősök kerülnek elő, hiszen a színpadon minden Itt és Most történik! Várnak minden kis- és nagyiskolást egy különleges improvizációs élményre, ahol a gyerekek ötleteiből szövik a történetet. A felnőttek sem maradnak móka és kacagás nélkül.
Zenei improvizáció: Hoppál Mihály Basspoetry. Részletek itt. jegyár: felnőtt 2000 Ft, gyerek 1000 Ft.

Valentin nap – Magyar Természettudományi Múzeum, szombaton 10:00-14:00

Hol jönnek világa az angolnák? Vajon a halak között is létezik gondoskodó apa? Miért nem minden cápa rak tojást? Miért váltanak nemet és színt egyes halfajok? Miért van a gőtéknek nászruhája, és ha már itt tartunk, mik is azok a nászkiütések? Most szombaton ezekre és sok más kérdésre is választ kaphatnak a programra látogatók. Részletek itt. A program múzeumi belépőjeggyel látogatható, amely a kiállítások megtekintésére is jogosít!

Farsangi forgatag jelmezversennyel és Kovácsovics Fruzsina koncerttel – Virág Benedek Ház, szombaton 10 órától

Szombaton 10 órától óvodás és kisiskolás korosztálynak meghirdetett jelmezversennyel és közös játékkal indul a Virág Benedek Ház Farsangi mulatsága, majd 11 órától fellép Kovácsovics Fruzsina. Részletek itt. Jegyár: 1500 Ft.

Játék Nap az Időgép című kiállításában – Ludwig Múzeum, szombaton 10:30-13:30

A modern és kortárs művészet által inspirált egyedi, egyelőre csak egy prototípusban elkészített játékokat próbálhatjátok ki, találkozhattok a tervező hallgatókkal és megismerhettek a modern és kortárs művészettel. A több mint 20, különböző kártya-, vagy társasjáték mellett egyénileg használható játékok is várják az érdeklődő családokat és felnőtteket egyaránt. Részletek itt. A program gyerekek és diákok számára ingyenes, felnőttek az Időgép c. kiállításra váltott jeggyel látogathatják.

Szerelmes állatok napja – Budakeszi Vadaspark, szombaton 10 órától

Az állatvilág udvarlási szokásai, párválasztásai nagyon izgalmasak és érdekesek tudnak lenni. Ha kíváncsi vagy, mik a párkeresési trendek az állatvilág Z generációjánál, akkor várnak benneteket a Vadasparkba, ahol egy izgalmas program keretében megtudhattok mindent. Részletes programok itt. Vadasparki belépővel látogatható.

Kolompos koncert és táncház – Itt a farsang… – KMO Művelődési Központ és Könyvtár, szombaton 11 órától

Vízkereszttől Húshagyó keddig tart a mulatságok, bolondozások, álarcos, maskarás bálok időszaka. (Farsangi szokások, játékok). A koncert után közös táncház, tánctanulással, kézműveskedés és arcfestés is várja a program látogatóit. Öltözzetek jelmezbe! Részletek itt. Belépődíj: gyerek: 2000 Ft (2-14 éves korig), felnőtt: 2500 Ft, családi (1 felnőtt + 2 gyerek): 5800 Ft.

Állatok farsangja – Nemzeti Táncszínház, szombaton 11:00 és 15:00

A heves játékba feledkezett pocok testvérek egyszer csak arra eszmélnek, hogy borzasztóan eltévedtek, távol az otthont adó pocok dombtól. Kalandos hazafelé vezető út veszi kezdetét, ami átszeli az erdőt, mezőt, vizeket, miközben találkoznak az ott élő állatokkal és az ember nyomaival is. Részletek itt. Jegyár: 3000 Ft.

Torony túra a Strázsa-hegyen – Esztergom, szombaton 13 órától

Közös kirándulás a Strázsa-hegyi tanösvényen, melynek keretében felmehettek a kilátótoronyba is, amely amúgy nem látogatható. A csigalépcsőn felfelé haladva megismerkedhetünk a cirill betűs feliratok történetével, melyet a korábban itt állomásozó szovjet katonák hagytak hátra. A kilátóba felérve 360 fokos panorámás kilátás nyílik a nemzeti parkra és Esztergom történelmi városára. Részletek itt. Jegyár: 1400-2200 Ft.

Farsangi Forgatag a Bondoróval – K11, szombaton 16:30-tól (BETELT!)

A Bondoró Utcaszínház Fesztivál hagyományteremtő jelleggel útnak indítja saját farsangi eseményét, aminek a K11 ad otthont. A rendezvényen télbúcsúztató színes, vidám forgatagba csöppenhettek! Jelmezt húzni ajánlott! A farsangi vigasságon mókás maskarákkal, páratlan produkciókkal, kiváló koncerttel várnak. Fellép a Zuboly, látható lesz Gyertyán Balázs Bezs bűvész műsora és Debreczeny Zoltán festő Spontárlata is. Lesz Farsangi Fotófal is, a napot DJ Cyborg Templar bulija zárja. Középiskolás kortól ajánlott! Részletek itt. Jegyár: 5990-7990 Ft.

FEBRUÁR 12., vasárnap

Bélaműhely-Hangszerkészítő workshop – Marczibányi Téri Művelődési Központ, vasárnap 10:30-12:00

Ha szeretnél szférafont, konzervdob gitárt és billentyűzet shakert, itt elkészítheted. Ha van otthon konzervdobozod, vagy már nem működő számítógép billentyűzeted, akkor ezeket vidd magaddal, ha nincs, akkor biztosítanak a számodra. Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft.

Családi vasárnap: Jelmezbál az állatkertben – Millennium Háza, vasárnap 10:00

Szuroszlán, zümifánt, tapuszkár, flamiló, papaping. Milyen állatok lehetnek? Ezek mind kiderülnek a Jelmezbál az állatkertben című könyvből! Mi történik, ha az állatkertben összekeverednek az állatok? Miután megfejtettük a rejtélyt, körbenézünk, milyen más különleges állatra bukkanhatunk. Végül mi is beszállunk az ünneplésbe, s megalkotjuk saját állati jelmezünket. Részletek ittJegyárak: 2000 Ft /szülő-gyerek, 500 Ft / minden további szülő és gyerek.

Bogárbál – Makám farsangi koncert – Várkert Bazár, vasárnap 11:00

Megszólalnak dalok a százlábú születéséről, a karikás szemű nyúl rémálmairól, egy álmedve téli settenkedéseiről, a bogarak farsangi báljának vendégseregéről, a szamócát termelő kabócáról, Kormosról, a mindig maszatos kismacskáról és még a „ma született” aligátor gyerkőcre leselkedő veszélyeiről is. Részletek itt. Jegyár: gyerek jegy 1500 Ft, felnőtt 3000 Ft. Emellett ezen a napon ingyenes kézműves programokkal is várnak benneteket a Várkert Bazárban 10 és 16 óra között, amelyre regisztrálni szükséges!

Cifra Palota és Hetedhét Táncház – Müpa, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes)

Ha vasárnap, akkor Cifra Palota! A Müpa sokszínű családi sorozata egész délelőtt inspiráló kulturális környezetben, kreatív és művészeti programokkal várja a kicsiket és nagyokat. Részletek itt. 12 órától Hetedhét táncház is vár benneteket. Ingyenes!

Gryllus Vilmos: Maszkabál – Árkád Budapest, vasárnap 15:00 (ingyenes)

Ha Maszkabál, akkor Gryllus Vilmos! A neves művész ismert dallamaival hamisítatlan ünnepi hangulatot varázsol az ÁRKÁD falai közé. Helyszín: 1. emelet, foodloft terasz. Részletek itt. Ingyenes!