Az őszi szünet legjobb programjai minden korosztálynak

Macskaland

Macskaland – francia-svájci család film, Cinemira fesztivál október 29. vasárnap 14:00

Elhozzuk nektek a 9 napos őszi szünet legjobb programjait a múzeumoktól kezdve a kirándulásokon át a Halloween eseményekig. Október 28. és november 5. között számos jó eseményt találtok őszi szünet programajánlónkban!

Múzeumi események, őszi szünetben is nyitva tartó kiállítások

Érints! Szagolj! Láss! Hallj! – Múzeumi szünetelő a Magyar Nemzeti Galériában, október 31. – november 3.

 

6-9 éveseknek, illetve 10-13 éves gyerekeknek tartanak szuper múzeumi programokat az őszi szünetben október 31-e és november 3-a között. Itt nem kell csendben lenni és rengeteg kérdésre választ kaphattok, illetve együtt járhatjátok be a Galéria zegzugos tereit! Megmozgatják az érzékszerveinket, festményekkel, szobrokkal ismerkedünk és minden nap más-más témával készülnek, de a négy alkalom egymástól függetlenül is látogatható. Részletek itt. A programjegy ára gyerekeknek 1000 Ft, felnőtteknek 2100 Ft (50%-os kedvezményes belépő).

Ebben a válogatásunkban további jó ötleteket találtok, hova érdemes kisebb és nagyobb gyerekekkel elmenni az őszi szünetben, hiszen a múzeumok kicsiknek szóló tárlatvezetésekkel, workshopokkal, tematikus napokkal és szuper kiállításokkal is várnak rátok.

 

Halloween programok

Samhain – Kelta Halloween Aquincumban, október 31., kedden 16:00-23:00

Samhain – Kelta Halloween Aquincumban

Samhain – Kelta Halloween Aquincumban

Fővárosunk területén a római hódítás előtt kelta eraviszkuszok éltek. Annak érdekében, hogy a kelták szokásai és ünnepei is jobban megismerhetővé váljanak, október végét immár ötödik alkalommal nekik szentelik. Október végét a kelta naptár a nyár végeként tartotta számon, ekkor ülték meg Samhain ünnepét, amelyet a mai Halloween őseként lehet értelmezni. Az aquincumi Samhain a kelta hagyományokhoz kapcsolódó kézműves foglalkozásokkal, mesemondással és számos izgalmas ismeretterjesztő programmal vár minden érdeklődőt! Részletek itt. Múzeumi belépővel látogatható!

Emellett még 13 Halloween programot ajánlunk az őszi szünetre.

 

Családi filmek a mozikban

Cinemira Kids – Margitsziget, Kristály, október 28-29.

Cinemira Kids

Cinemira Kids

A Cinemira KIDS Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál idén is elhozza a legkiemelkedőbb nemzetközi és hazai, 4-13 éves gyerekeknek szóló filmeket. A fesztivál minőségi ifjúsági kisjátékfilmeket és animációs rövidfilmeket mutat be, amelyek amellett, hogy szórakoztatnak, a gyerekek életét érintő kérdésekkel foglalkoznak. A versenyprogramban 36 nemzetközi és magyar animációs film és 4 kisjátékfilm kapott helyet a világ 13 országából. A fesztivál filmjeinek döntő többségét először lehet Magyarországon látni. Emellett képregényes és filmes workshopok is várják az érdeklődőket. Részletes program itt. Napjegy: gyerek 3000 Ft, felnőtt 3500 Ft, workshop jegy 1000 Ft.

 

Legkisebbek mozija sorozat – Puskin mozi

Vízipók-Csodapók

Október 28-án a Vízipók-Csodapók, október 29-én a Yakari, november 4-én pedig a Szaffi című filmet nézhetitek meg a Puskinban. Mindegyik film 10 órakor kezdődik. Belépő: 1800 Ft.

 

Kojot négy lelke – Bem Mozi, október 27., pénteken 17:00

Kojot négy lelke

Kojot négy lelke

Az egész estés animációs film az indián teremtéstörténetet meséli újra a mitikus Kojot figurájával a középpontban. Az univerzum teremtésének mítoszán keresztül a film arról az égető kérdésről beszél, hogy miként élhetünk harmóniában a környezetünkkel, amíg nem késő, hogy ne pusztítsuk el magunkat a Földön. Részletek itt. Jegyár: 1800 Ft.

 

Tisza-tó – Az ember alkotta Paradicsom filmbemutató és közönségtalálkozó – több helyszínen, október 27-29.

Tisza-tó - Az ember alkotta Paradicsom

Tisza-tó – Az ember alkotta Paradicsom

Találkozz a Tisza-tó, az ember alkotta című film alkotóival 10.27 és 10.29 között a Cinema City Filmünnep keretein belül! Nézd meg a természetfilmet kedvezményes, 1300 Ft-os jegyáron, majd beszélgess a film készítőivel a vetítés után. Részletek itt. Jegyár: 1300 Ft.

Ebben a válogatásunkban 12 családi filmet találtok, melyek többsége már vagy még látható a hazai mozikban.

 

Zene és koncertek

Hangadó Junior – Magyar Zene Háza, október 28., szombaton 10:30

Hangadó Junior – Magyar Zene Háza

Hangadó Junior – Magyar Zene Háza

A Hangadó Junior alkalmain egy szórakoztató műsor mintájára, rengeteg játékon keresztül, a zene (és persze az élet) egy-egy nagy kérdését veszik górcső alá. Olyan állandó rovatok segítségével, mint a vicces zenetörténet, a közös muzsika, a műelemző torna vagy a kvíz. A sorozat első alkalmával rögtön a zene mibenlétét próbálják meg kideríteni, természetesen a közönség aktív közreműködésével. Például mondd csak: sí-sapka-sí-sapka-sí-sapka. Hallod, hogy ez már szinte muzsika? Na, de miért? És minden hangból lehet zenét készíteni? Bárki tud zenélni? Minden kiderül! 6 éves kortól ajánlott. Részletek itt. Jegyár: 2600 Ft.

 

Gryllus Vilmos – Budapest Jazz Club, október 28., szombaton 10:30

Gryllus Vilmos

Gryllus Vilmos

Szinte már hagyomány Gryllus Vilmos meghitt és családias koncertje a Budapest Jazz Clubban. Idén már csak egy alkalommal találkozhattok vele Újlipótvárosban. Részletek itt. Jegyár: 3500 Ft.

 

ESZTER-LÁNC MESEZENEKAR: JÁTSZÓHÁZI ROKKENDROLL – Magyar Zene Háza, november 4., 10:30

ESZTER-LÁNC MESEZENEKAR

ESZTER-LÁNC MESEZENEKAR

Mesevilágba bújó koncertre hívnak minden gyereket és gyereklelkű felnőttet, hiszen a Ti segítségetekkel elevenedik meg történet, zene, azaz maga a koncert! A dalok, hangok, hangszerek mind a mese szereplőivé válnak, akiknek kalandjait a gyerekek (és persze a gyereklelkű felnőttek) is alakíthatják ötleteikkel. Gyerekdalok és kortárs költők megzenésített versei kísérnek minket utunkon, aminek a végére talán új zenekari tagokat is találunk a gyerekek (vagy a gyereklelkű felnőttek) körében! Részletek itt. Jegyár: 2600 Ft.

 

Paár Julcsi és a Fitos Dezső Társulat: Kerekutca – mesejáték – Hagyományok Háza, november 5., vasárnap 11:00

Paár Julcsi és a Fitos Dezső Társulat: Kerekutc

Paár Julcsi és a Fitos Dezső Társulat: Kerekutca

A Kerekutca minden lakója egytől egyig hétköznapian furcsa, de szerethető figura, a közösség fontos részei, részesei. Mindenkitől lehet tanulni valamit, ami eligazít, végigkísér a Kerekutca ezer zegzugán. Hiszen a zene és a tánc színes forgatagában megelevenedő falunak, a házak közt szövődő kalandoknak egy szempillantás alatt részese lesz minden néző, hallgató, éneklő, táncoló. Részletek itt. Jegyár: 3100-3900 Ft.

 

Kirándulások és szabadtéri programok

Belépési kedvezménnyel vár a Tarzan Park az őszi szünet minden napján

Tarzan Park

Tarzan™ Park

Az újpesti Tarzan™ Park az őszi szünetben is várja látogatóit. 2 hektáron 14 szórakoztató és egyben fejlesztő játéksziget gondozott, zöld környezetben élményt és kikapcsolódást jelent az egész család számára. Élmény, mozgás, kaland játék az őszi napsütésben! Újpesten, könnyen megközelíthető helyen, kényelmes és egyben ingyenes parkolási lehetőséggel. 2023. november 5-éig az újpesti Tarzan™  Parkba egységesen minden egyén belépőjegy ára 1 990 Ft/fő* és minden csoportos belépőjegy ára: 1 490 Ft/fő**. További információ: www.tarzanpark.hu
*Egy alkalommal egyszerre csak egy kedvezmény vehető igénybe! **Egy alkalommal egyszerre csak egy kedvezmény vehető igénybe! Az őszi csoportos kedvezmény legalább 20 fős csoportok és előzetes regisztráció esetén érvényesíthető; a kísérő pedagógusok az őszi akció keretében is a korábbi feltételek szerint léphetnek be.

 

Tömegközlekedéssel is elérhető kirándulás a Dunakeszi Auchan mellett

Teknős tanösvény

Ha még nem jártatok a Dunakszin található Teknős tanösvényen, érdemes a szünetben megnézni, ebéd előtti vagy utáni kisebb sétának megfelelő.

 

Esti vadlibahúzás a Dinnyési fertőnél – Dinnyés, október 28. és november 4., szombaton 14 órától (regisztrációs)

Esti vadlibahúzás a Dinnyési fertőnél

Esti vadlibahúzás a Dinnyési fertőnél

Az október 28-ai és a november 4-ei esti túra a természet harmóniájának hangulatát adja vissza. A visszaút már sötétedés után lesz. Közepesen könnyű, 3 km-es túrára készüljetek. Előzetes bejelentkezés szükséges! Jegyár: kedvezményes 1400 Ft, teljes árú 2200 Ft.

 

Őszi barangolás a turjánvidéken – Ócsa, október 28., szombaton 10:00 (regisztrációs)

Őszi barangolás a turjánvidéken

Őszi barangolás a turjánvidéken

Az egykor kiterjedt turjánvidékből napjainkra csupán apró részletek maradtak fenn, ezek egyike az ócsai Öreg-turján. A lápvidék különleges élőhelyviszonyainak köszönhetően számos, mára már ritkaságnak számító növény- és állatfaj is még fellelhető itt. A környék története is rengeteg izgalmat tartogat. A Túra során érintik az Öreg-hegyi pincesort, ami tájképi megjelenésben országos szinten is egyedülálló. Részletek itt. Jegyár: kedvezményes 1400 Ft, teljes árú 2200 Ft.

 

Játszóterek

Kufli játszótér az V. kerületben

Az ősz legjobban vár játszótere minden bizonnyal a belvárosi kuflis játszótér volt, de találtunk szuper helyeket a XIII. kerületben is a Szováta parkban és a Gyöngyösi sétányon. Hamarosan elkészül az új KRESZ park is a Városligetben, addig érdemes ezek közül a lehetőségek közül válogatni. Illetve megnézni Játszótér rovatunk többi ajánlatát is.

 

Alice Csodaországban multimédiás-kiállítás – Füvészkert, minden nap nyitva 17 órától

Alice Csodaországban multimédiás-kiállítás

Alice Csodaországban multimédiás-kiállítás

A Garden Of Lights és a 250 éves Füvészkert közös szervezésében az Alice Csodaországban páratlan mesevilágába kalauzol! A három hektáron fekvő mesés botanikus kertben mintegy 40 attrakció varázsol majd el – mesejelenetek, karakterek, remek fotópontok, emellett feldíszített fákban és más zöldfelületekben is gyönyörködhetsz, de ne feledkezzünk meg az egyedi multimédiás attrakciókról sem! A megnyitón mi is ott jártunk, íme beszámolónk.

 

Kalandséták a Pagonnyal

Kalandséták kamaszoknak

Már ajánlottuk nektek a Pagonyokból induló kalandsétákat, amely minden korosztály számára elérhető még az őszi szünetben. Ha pedig önállóan járnátok be, akkor kamaszokkal 2 szuper útvonalat is ajánlunk, amelyhez könyv is tartozik. Rossz időben pedig irány a Titkos Fiók Kalandszoba a Pagony Dióban.

 

Egyéb programok

Erőművek Éjszakája – országszerte, 70 helyszínen, október 27., pénteken 14 órától (több programra regisztráció szükséges)

Kelenföldi Erőmű

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és csatlakozó partnerei idén is különleges helyszínekkel és egyedülálló programokkal várják az energetika iránt érdeklődőket október 27-én, az Erőművek Éjszakáján. Az ország legnagyobb és legnépszerűbb energiaipari rendezvényére. Részletek itt. Regisztrációs!

 

Őszi szünet a Természettudományi Múzeumban – október 28.- november 5.

Sok-sok izgalmas programmal várnak: kígyók, pókok, robotkutya, asztrofotók és mesterséges intelligencia is beköltözik rövid időre a múzeum falai közé. Október 28-án  9 és 14 óra között Mesél az őszi erdő családi nappal készülnek; október 30. és november 3. között minden nap 9:00-16:00 Egzotikus állatbemutató lesz; november 3-án a Magyar Tudomány Napját ünneplik; november 4-én pedig Asztrofotó kiállítás megnyitó és robotkutya bemutató vár rátok. Részletek itt. A programok múzeumi belépővel látogathatók, november 5-én, a hónap első vasárnapján ingyenes a belépés a családoknak a múzeumba.

 

Hagyományőrző családi nap – Bajor Gizi Színészmúzeum, október 28., szombaton 10:00-16:00

Bajkó zenekar

Bajkó zenekar

10 és 14 óra között Vitéz László Bábjáték-automata, 10 és 14 óra között nemezelés Bartha Katalinnal, 12 és 16 óra között a BAJKÓ zenekar koncertjét hallgathatjátok meg, de lesz még tánctanítás, jelmezes öltözködés és hagyományismereti kvíz is. Részletek itt. Belépő: 1500 Ft (3 év alatt ingyenes).

 

Átváltozások – játékok családoknak – Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, október 28., szombaton 10:00-16:00 (ingyenes, regisztrációs)

Átváltozások – játékok családoknak

Átváltozások – játékok családoknak

A Budapest Könyvfőváros 2023 programsorozat részeként Otthon a könyvtárban címmel családi napot szerveznek október 28-án 10 és 16 óra között a Központi Könyvtárban „Az otthon ott van, ahol a könyveid vannak” mottóval. A nap egyik programja az Átváltozások játék. Ennek lényege, hogy böngéssz, fotózz, hallgatózz: fedezd fel a könyvtárat, miközben átváltozások után kutatsz! A játékban 9 állomás lesz 3-4 fős csapatok/családok számára. Időtartam: kb. 60 perc, de ez nagyban függ a csapat ügyességétől, gyorsaságától. Indulási időpontok: 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30. Egyidejűleg maximum 10 csapatot tudnak fogadni, ezért a részvételhez regisztráció kell: csaladinap@fszek.hu e-mail-címen, ahonnan visszajelzést küldenek. Részletek itt.

 

Illaberek Bábszínház: Robin Hood – Müpa, október 28., szombaton 11:00

Illaberek Bábszínház: Robin Hood

Illaberek Bábszínház: Robin Hood

Az Illaberek Bábszínház kicsi, mobilis, nagyon is szerethető családi vállalkozás: Nizsai Dánielt a nézők közül sokan a Kolibri Bábszínház tagjaként ismerik, míg felesége, Tóth Berta a kulturális újságírás területéről érkezett. 3-8 éveseknek ajánlott. Többször láttuk és nagyon sokat nevettünk rajta. Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft.

 

Halloweeni telihold és holdfogyatkozás – Svábhegyi Csillagvizsgáló, október 28., szombaton 17 órától

Svábhegyi Csillagvizsgáló

Svábhegyi Csillagvizsgáló

Október utolsó szombatján a telihold sarka vérnarancsba mártózik, ahogy egy keskeny, de jól látható részleges holdfogyatkozás végighalad holdunk déli pólusán.   A holdmorkoláb mellett borzongtató Halloweeni programokkal is készülnek. Részletek itt. Jegyár: felnőtt 5500 Ft, gyerek 4500 Ft. Emellett szinte minden nap lesz valamilyen program a Csillagvizsgálóban, részletek itt.

 

Cifra Palota – Müpa, október 29. és november 5., 10:00-13:00 (ingyenes)

Cifra Palota

Cifra Palota

Október 29-én, vasárnap és november 5-én vasárnap is vár benneteket a Művészetek Palotája ingyenes családi programsorozata. Részletek itt. Ingyenes!

 

Ingyenes belépés a Vasúttörténeti Parkba – november 1., szerdán egész nap

Vasúttörténeti Park

Vasúttörténeti Park

November 1-jén ingyenes belépéssel vár benneteket a Vasúttörténeti Park. Az interaktív programok, mint a kerti vasút ezen a napon is fizetősek. Részletek itt.

 

KL Színház: Malac és Liba – Kultúrkúria, november 4., szombaton 16:00

KL Színház: Malac és Liba

KL Színház: Malac és Liba

Legyetek ti is Malac és Liba barátai! Ismerjétek meg szeleburdi hőseinket, és nevessetek kalandjaikon! Tóth Krisztina gyerekeknek és szüleiknek egyaránt kedves történetei bővelkednek a humorban, melyekkel igazi közös, családi élmény lesz ez az előadás. Részletek itt. Jegyár: 2000 Ft.

 

Integrált családi nap – Millennium Háza, november 5., vasárnap 10:00

Millennium Háza

Millennium Háza

Játékos foglalkozás az elfogadásról és a biztonságos környezetről. Egy hely, ahová elbújhatsz a hideg elől, ahol megpihenhetsz egy fárasztó nap után, ahol beszélgethetsz a barátoddal, ahol biztonságban vagy. A mese simogat, a játék elvarázsol, az alkotás kikapcsol. Érzékelő és drámajátékokon keresztül játszanak A három kismalac mesével, majd elkészíthettek egy kis házikót. A foglalkozást Hoffmann Klára tanító, rajzpedagógus és Takács Annamária tanító, dráma-, és múzeumpedagógus tartja. Részletek itt. Jegyár: 500 Ft / fő.

További jó programok a november 3-5-ei hétvégére itt!

 

 

Ez is érdekelhet!


Olvastátok már legújabb cikkünket a digitális biztonságról? Fontos téma, amire nem lehet elég gyakran felhívni a figyelmet! Teszteld tudásod kvízünkkel és nyerj ESET ajándékcsomagot november 5-éig!

 

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!