Piros Orr mesék – Nevetésben a remény – megjelent a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány első mesekönyve

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 25. évforduló adta az apropóját az antológia megszületésének, amely a Manó Könyveknél jelent meg. Ahogy Szabó Attila ötletgazda – nem mellesleg maga is immár húsz éve bohócdoktor – és csapata fontosnak tartották, hogy készüljön egy olyan mesegyűjtemény, ami a szélesebb közönségrétegek számára is bemutatja az alapítvány által képviselt filozófiát és gondolkodásmódot, a bohócdoktorok munkáját és azokat az élethelyzeteket, amelyekkel nap mint nap találkoznak a gyerekkórházakban, idősotthonokban vagy halmozottan sérült gyerekekkel foglalkozó intézményekben tett látogatásaik során.

A Manó Könyvek Kiadó örömmel fogadta be az ötletet, és büszkén állt mellé, így a szerzők felkérése, a könyvtárgy megtervezése már közösen zajlott. Az antológiában helyet kapott mesék egyrészt sajnos még mindig olyan, sok helyen tabuként kezelt témákat feszegetnek, mint a halál, az örökbefogadás, a demencia, a családon belüli erőszak, az időskor, a tartós testi- illetve szellemi fogyaték. Emellett helyet kaptak olyan élethelyzetek is, mint egy baleset, vagy műtét és a kórházban töltött idő.

A kötetben olyan kiváló szerzők írásait olvashatjuk, mint Beck Zoltán, Böszörményi Gyula, Farkasházi Réka, Gimesi Dóra, Kádár Annamária, Kárász Eszter, Kiss Ottó, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina és Vadadi Adrienn. Az elsősorban óvodás és kisiskolás korosztálynak szánt könyvet Rippl Renáta illusztrációi gazdagítják. A finom, pasztell rajzok segítenek abban, hogy kellően lágyítsák, közelebb hozzák a gyermekekhez ezeket a történeteket.

A meséket Csapody Kinga kiadóvezető-főszerkesztő és Szabó Attila szerkesztették. A sajtó képviselői számára a Magvető Caféban tartott könyvbemutatón a Labancz Dániel klinikai szakpszichológus vezette kerekasztal beszélgetésen a jelenlévő szerzőket – Kádár Annamáriát, Vadadi Adrient, Kárász Esztert, Farkasházi Rékát és Beck Zoltánt –, valamint a szerkesztőket a mesék keletkezéséről, az alkotás során felmerülő szempontokról, a mesék szerepéről az érzékenyítésben is kérdezte.
A sok nevetéssel tarkított beszélgetésen elhangzott, hogy a Piros Orr mesékben két olyan dolog találkozik, amelyek terápiás, gyógyító hatással bírnak. A bohócdoktorok munkájuk során a nevetés erejével és a vidámságba vetett töretlen hitükkel segítenek szembenézni a betegségekkel, a gondokkal, a mesék pedig azt mutatják meg, hogy ezeket a nehéz helyzeteket hogyan lehet feldolgozni.

Beck Zoltán és Farkasházi Réka előadásában itt csendült fel először Szabó Attila és Beck Zoltán közös szerzeménye, az erre az alkalomra íródott Van ez így, van ez úgy című bohóchimnusz.

November 30-án, szerdán 17 órától képzeletbeli kalandozásra hívnak a mesék varázslatos világába a Piros Orr bohócdoktorok. A Fókusz Könyváruház első emeletén rendezik be azt a mesekuckót, ahol bohóc játékokkal, közös zenéléssel várnak minden kicsit és kicsit nagyobb gyereket és felnőttet a bohócdoktorok, név szerint DR BAKI és DR FRENKI. Természetesen a napokban megjelent PIROS ORR MESÉK közül is jó néhányat felolvas KÁRÁSZ ESZTER. Megtudhatjátok a piros orr igaz történetét, találkozhattok a mesebeli Tatával és Kopottgatyóval, no meg Borz úrral, megismerhetitek az erkélyen fészket rakó légykapó párt, Böbét és Károlyt, sőt még az infúziós állvány meséjét is meghallgathatjátok.
Facebook esemény
itt.

Forrás: Manó Könyvek

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!