Picasso vazlat

IMG_2997-1

Még július végéig nézhetitek meg a Magyar Nemzeti Galériában a Picasso kiállítást. Arra biztatunk benneteket, hogy ne hagyjátok otthon a gyerekeket sem, hiszen rengeteg olyan dolgot találhattok, amely számukra is izgalmas élmény lehet. Ehhez kaptunk mi is pár szuper ötletet és hasznos információt Lovass Dóra múzeumpedagógustól, amelyet most megosztunk veletek is. A nagyobbaknak pedig egy szuper Picasso tábort ajánlunk, ahova még van néhány szabad hely.

A száz műalkotást, festményeket, valamint szobrokat és grafikákat bemutató kiállítás Picasso életművének valamennyi periódusát felöleli, ugyanakkor egy kiemelt téma – az emberi alak megformálásának folyamatos változása – köré szerveződik. Nem kell megijedni ettől a nagy anyagtól, és természetesen nem kell az összeset végignézni gyerekekkel, sőt Picasso életrajzát sem kell megosztani a kisebbekkel, ezért most adunk pár ötletet, melyet Lovass Dóra múzeumpedagógustól kaptunk, hogy milyen tematika mentén emelhettek ki néhány alkotást a kiállításból.

Mit emelhetünk ki a kiállításból?

 • Az emberi alak ábrázolása – a legkisebbeknek izgalmas megkeresni az alkotásokon a szemeket, orrokat, szájakat. Még nekünk is jó móka volt.
 • Külön kiemelnénk az anyagból néhány izgalmas szobrot, különösen a babakocsit (Az asszony babakocsival), és ezzel az összes többi anya-gyerek kapcsolatot bemutató alkotást. Óvodásoknak szintén jó ötlet a szobrokon a testrészek megkeresése, amely egyáltalán nem könnyű feladat.
 • Cirkusz tematika. Megkereshetjük a termekben az akrobatákat, amely sokféle stílusban is visszatér.
 • A rossz és jó kisfiú témát két különböző teremben találjátok, de mindkettő nagyon szuggesztív és a gyerekeket megfogó alkotás. A csíkos pólós mint megtudtuk, maga Picasso gyerekkorában.
 • Mindenképp nézzétek meg azokat a játékos grafikákat, amelyek egy vonalból kiindulva készített a művész. Készíthettek ti is hasonlót, tényleg nem egyszerű!
 • A kis drótból hajtogatott emberek is nagy sikert arattak (otthon is készítenünk kellett ilyet a kiállítás után).

IMG_2979-1

IMG_2970-1

Még néhány hasznos információ:

 • A gyerekeket, ha nem jártak még múzeumban, tanítsátok meg néhány alapvető szabályra: lehet kérdezni és beszélgetni halkan, nem szaladgálunk (előtte vagy utána érdemes megígérni egy kis nézelődést a Várkert Bazárnál), tisztes távolságból nézzük meg a műalkotásokat.
 • Mindenképp vigyetek egy vékony hosszú ujjú felsőt, mert a termekben hűvös van a kinti hőmérséklethez képest.
 • A földre nyugodtan le lehet ülni, beszélgetni egy képről (erre maga a múzeumpedagógus biztatott bennünket is 🙂 )
 • A ruhatárban kaphattok kölcsön pici vászonszatyrot zsebkendőnek, ruhatár bilétának (nagy táskát, hátizsákot nem lehet bevinni).
 • A múzeumi boltban van egy pici sarok, ahol lehet rajzolgatni, pihenni egyet a kiállítás előtt vagy után. Nagyon mókás Picasso tárgyakat és kreatív játékokat is találtunk. Például papírból kivágható Picasso figurát vagy nyomda játékot, amiben különféle szemek, orrok és szájak vannak.
 • Kisebbekkel ajánljuk a családi napokat, ahol a kifejezetten gyerekeknek szóló tárlatvezetés után egy kis közös alkotás is belefér az időbe, nagyobbaknak pedig a július végi Picasso tábort!
 • Pelenkázót a ruhatárnál találtok a férfi mosdó szomszédságában. Szoptatáshoz szükséges fotel, gyermekjátékok, babzsák fotelek várják a gyermekeket és szüleiket.
 • A Picasso kiállítás hétfőnként is látogatható. Érdemes gyerekekkel a délelőtti órákban elmenni.

Picasso tábor 9-12 éveseknek a Magyar Nemzeti Galériában

picasso_mng_GEL8665

„Mi az, hogy szép? A festészetben problémákról kell  beszélni! A festmények nem egyebek kutatásnál és kísérletezésnél. Sohasem műalkotást festek. Minden képem kutatás.” – Pablo Picasso
A zseniális mester nyomában járunk, alkotásain keresztül végigkísérhetitek Pablo Picasso életének legfontosabb eseményeit, alkotói periódusait, barátságainak és szerelmeinek történetét. A 20. század legnagyobb hatású képzőművészének életműve számos izgalmas lehetőséget kínál a művészeti kutatásra, amelyekkel ti is kísérletezhettek. Max létszám: 25 fő (még van néhány hely). A tábort tartják: Lovass Dóra és Czipor Adrienn. Modigliani és barátai tábor is lesz 7-9 éveseknek augusztus 8. és 12. között. A Magyar Nemzeti Galéria nyári táborairól bővebben itt olvashattok.
Időpont: július 25-29. (hétfő–péntek), 9.00–16.00
Életkor: 9–12 évesek
Ár: 30.000 Ft (meleg ebédet biztosítanak)

Fotó: Minimatiné, MNG