Picasso kiállítás gyerekekkel! – Itt jártunk

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

picasso_kiallitas_nemzeti_galeria

Még július végéig nézhetitek meg a Magyar Nemzeti Galériában a Picasso kiállítást. Arra biztatunk benneteket, hogy ne hagyjátok otthon a gyerekeket sem, hiszen rengeteg olyan dolgot találhattok, amely számukra is izgalmas élmény lehet. Ehhez kaptunk mi is pár szuper ötletet és hasznos információt Lovass Dóra múzeumpedagógustól, amelyet most megosztunk veletek. A nagyobbaknak pedig a Picasso tábort ajánljuk, ahova már csak néhány szabad hely van.

A száz műalkotást, festményeket, valamint szobrokat és grafikákat bemutató kiállítás Picasso életművének valamennyi periódusát felöleli, ugyanakkor egy kiemelt téma – az emberi alak megformálásának folyamatos változása – köré szerveződik. Nem kell megijedni ettől a nagy anyagtól, és természetesen nem kell az összeset végignézni gyerekekkel, sőt Picasso életrajzát sem kell megosztani a kisebbekkel, ezért most adunk pár ötletet, melyet Lovass Dóra múzeumpedagógustól kaptunk, hogy milyen tematika mentén emelhettek ki néhány alkotást a kiállításból.

Mit emelhetünk ki a kiállításból?

 • Az emberi alak ábrázolása és átalakítása – a legkisebbeknek izgalmas megkeresni az alkotásokon a szemeket, orrokat, szájakat. Szintén jó játék a testrészek beazonosítása, amely néha nem könnyű feladat.
 • Külön kiemelnénk az anyagból néhány izgalmas szobrot, különösen a babakocsit (Az asszony babakocsival), és ezzel az összes többi anya-gyerek kapcsolatot bemutató alkotást.
 • Cirkusz tematika. Megkereshetjük a termekben az akrobatákat és bohócokat, amelyek Picasso visszatérő motívumai.
 • A „rossz és jó kisfiú” téma ábrázolását két különböző teremben találjátok, de mindkettő nagyon szuggesztív és a gyerekeket megfogó alkotás. A csíkos pólós teherautóval játszó kisfiú, mint megtudtuk, feltehetően Picasso Claude nevű kisfia gyerekkorában.
 • Mindenképp nézzétek meg azokat a játékos grafikákat, amelyeket egyetlen vonalból kiindulva készített a művész. Ehhez passzolnak a Picassót alkotás közben bemutató videók is. Készíthettek ti is hasonlót, tényleg nem egyszerű!
 • A kis drótból hajtogatott emberkék is nagy sikert arattak (otthon is készítettünk hasonlót a kiállítás után).

IMG_2979-1

IMG_2970-1

Még néhány hasznos információ:

 • A gyerekeket, ha nem jártak még múzeumban, tanítsátok meg néhány alapvető szabályra: lehet kérdezni és beszélgetni halkan, nem szaladgálunk (előtte vagy utána érdemes megígérni egy kis nézelődést a Várkert Bazárnál), tisztes távolságból nézzük meg a műalkotásokat.
 • Mindenképp vigyetek egy vékony hosszú ujjú felsőt, mert a termekben hűvös van a kinti hőmérséklethez képest.
 • A földre nyugodtan le lehet ülni, beszélgetni egy képről (erre maga a múzeumpedagógus biztatott bennünket is 🙂 )
 • A ruhatárban kaphattok kölcsön pici vászonszatyrot zsebkendőnek, ruhatár bilétának (nagy táskát, hátizsákot nem lehet bevinni).
 • A múzeumi boltban van egy pici sarok, ahol lehet rajzolgatni, pihenni egyet a kiállítás előtt vagy után. Nagyon mókás Picasso tárgyakat és kreatív játékokat is találtunk. Például papírból kivágható Picasso figurát vagy nyomda játékot, amiben különféle szemek, orrok és szájak vannak.
 • Kisebbekkel ajánljuk a családi napokat, ahol a kifejezetten gyerekeknek szóló tárlatvezetés után egy kis közös alkotás is belefér az időbe, nagyobbaknak pedig a július végi Picasso tábort!
 • Pelenkázót a ruhatárnál találtok a férfi mosdó szomszédságában. Szoptatáshoz szükséges fotel, gyermekjátékok, babzsák fotelek várják a gyermekeket és szüleiket.
 • A Picasso kiállítás hétfőnként is látogatható. Érdemes gyerekekkel a délelőtti órákban elmenni.

Picasso tábor 9-12 éveseknek a Magyar Nemzeti Galériában

picasso_mng_GEL8665

„Mi az, hogy szép? A festészetben problémákról kell  beszélni! A festmények nem egyebek kutatásnál és kísérletezésnél. Sohasem műalkotást festek. Minden képem kutatás.” – Pablo Picasso
A zseniális mester nyomában járunk, alkotásain keresztül végigkísérhetitek Pablo Picasso életének legfontosabb eseményeit, alkotói periódusait, barátságainak és szerelmeinek történetét. A 20. század legnagyobb hatású képzőművészének életműve számos izgalmas lehetőséget kínál a művészeti kutatásra, amelyekkel ti is kísérletezhettek. Max létszám: 25 fő (még van néhány hely). A tábort tartják: Lovass Dóra és Czipor Adrienn. Modigliani és barátai tábor is lesz 7-9 éveseknek augusztus 8. és 12. között. A Magyar Nemzeti Galéria nyári táborairól bővebben itt olvashattok.
Időpont: július 25-29. (hétfő–péntek), 9.00–16.00
Életkor: 9–12 évesek
Ár: 30.000 Ft (meleg ebédet biztosítanak)

Fotó: Minimatiné, MNG