Példaképekre mindannyiunknak szüksége van!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Dr. Kádár Annamária Valódi példaképek című könyvében 13 kortárs magyar példakép történetét dolgozta fel mesés formában. Játsszatok velünk és nyerjétek meg a könyvet a Kulcslyuk Kiadó jóvoltából! Szponzorált tartalom.

A szerző olyan példaképekkel beszélgetett, mint Al Ghaoui Hesna, Barabási-Albert László, Borbély Alexandra, Böjte Csaba, Halácsy Péter, Jentetics Kinga, L. Ritók Nóra, Máté Bence, Michelisz Norbert, Polgár Judit, Roska Botond, Ürge-Vorsatz Diána és Vecsei H. Miklós. Megtudjuk róluk, milyen harcokat kellett megvívniuk külső és belső sárkányaikkal, honnan merítenek erőt a nehézségek legyőzéséhez, és milyen értékek szerint élnek.

Ahhoz, hogy mi is el tudjunk indulni saját életmesénk útján, szükségünk van „vezetőfonalakra”, igazi példaképekre. Nem az életrajzuk, hanem a meghatározó történeteik maradnak meg bennünk, és ezeket a meghatározó fordulópontokat, történeteket kereste a szerző a könyv írása közben. A hús-vér szereplők „hibáikat” is felvállalják, így sokkal közelebb kerülhetnek az olvasóhoz. Akár gyerekekről, akár felnőttekről van szó, magukra ismerhetünk a történeteikben. Több kudarcélmény is megjelenik az életmesékben, amelyből a szereplők építkeztek az évek során, kudarcaikat tudássá formálták át, amely szintén nagyon fontos és hasznos üzenete a könyvnek.

A meséket a szerző 10 éves kortól ajánlja, de ez korántsem jelenti azt, hogy felnőtt fejjel nem volt szívmelengető, sokszor megható, felemelő olvasni ezeknek az embereknek az életútját és életfilozófiáját. A gyerekeimhez jelenleg leginkább Máté Bence természetfotós áll a legközelebb, mert az ő munkásságát ismerik a legjobban, de olvasás közben eszméltek rá, hogy Polgár Judit nevét ismerik az Alma könyvsorozat kapcsán (hiszen társszerző volt Berg Judittal), Vecsei H. Miklóst a Pál utcai fiúkból és Michelisz Norbertnek is drukkoltak már a tévé előtt.

A könyv közös olvasása családi beszélgetésekre ösztönző, hiszen továbbgondolva, saját életünk kapcsán is elgondolkozhatunk a fordulópontokon, meghatározó eseményeken, saját életeseményeinkre is reflektálhatunk általa, és találhatunk példaképeket családunkon belül is.

A könyvet kiadói kedvezménnyel itt tudjátok megvásárolni.

Érdemes meghallgatni ezt a beszélgetést is:

Dolgozószobám könyvespolcán hosszú évek óta van egy fénykép: az összenőtt szemöldökű, színes mexikói viseletben pompázó ikonikus festőnőt, Frida Kahlót ábrázolja. Én magam soha nem akartam festőművész lenni, de olyan emberré akartam válni, mint amilyen ő volt. Mert egy követendő példakép a teljes életével kínál mintát. „Viva la Vida! Éljen az élet! Merj élni, meghalni bárki tud!” – mondja Frida. Ezek a mondatok ma is életfilozófiám részei. A példaképem bennem él: erőt és hitet tudok meríteni a közelségéből.” – dr. Kádár Annamária

JÁTÉK!

Köszönjük, hogy ennyien velünk játszottatok! A szerencse ezúttal Stuglovics Magdolnának kedvezett, akinek írtunk emailt is! Gratulálunk! Külön csodás volt olvasni, hogy mennyien írtátok, hogy az anyukátok vagy az apukátok az igazi példaképetek!
Játsszatok velünk és nyerjétek meg a Valódi példaképek című könyvet a kiadó jóvoltából. A következő kérdésre várjuk a választ a jatek@minimatine.hu-ra 2022. január 31-e, hétfő éjfélig:

Ki a ti példaképetek?

Általános játékszabályzat itt.

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.