Papryka és Ribiszke – a megtalált barátság

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Szponzorált tartalom

Mi lehet fontosabb egy kiskamasz életében, minthogy elfogadják a kortársai, de közben önmaga maradhasson. Ez a kívül-belül csodás könyv egy igazi nyári barátság története, amely a Balaton partján kezdődik és nem ér véget a vakáció után sem. Mert az örök barátság túléli a távolságot, nem fog rajta az idő és még a nyelvi korlátok sem szabhatnak neki határt! Szponzorált tartalom.

A találkozás

A könyv főhőse két kislány: Papryka és Ribiszke – akiket a Balatonnál ismerünk meg. Olyan komoly barátság veszi itt kezdetét, amelyről már mindketten régóta álmodoztak. A történetek azt bizonyítják, hogy szövődhet igaz barátság annak ellenére is, hogy szereplői különböző országokból származnak, és nem beszélik egymás nyelvét. Ez a kis bökkenő azonban nem akadályozhatja meg őket abban, hogy együtt éljenek át izgalmas kalandokat. Kiderül, hogy együtt sokkal könnyebben legyőzhető a kukoricatáblában kóborló vaddisznóktól való félelem, egyszerűbb tüzet oltani, vagy nem otthon éjszakázni.
Az együtt töltött napok áttörést jelentenek a lányok életében. Barátságuk Ribiszke lengyelországi hazatérése után is folytatódik – levelek segítségével, melyekben kézzel készített ajándékokat, szárított virágokat, sőt kedvenc ételeik receptjeit is megküldik egymásnak. A levelezés során még többet megtudnak egymásról, s ez életben tartja, erősíti kapcsolatukat.

Papryka

Zsuzsi (Papryka) egy pici balatoni faluban él szüleivel és a nagymamával, meg egy egész  baromfiudvarral. Így főleg a szabadban tölti idejét – az udvaron, a strandon, vagy a környéken barangolva.
Úgy tűnhet, semmi rendkívüli nem történik, pedig még a mindennapi dolgok sem olyan hétköznapiak, amikor egy 9 éves gyerek éli meg őket. Ezek mindig közelebb visznek egy-egy lépéssel önmagunk, szükségleteink és korlátaink jobb megértéséhez.
A felmerülő dilemmák és kérdések megoldásában a Ribiszkével töltött nyár emlékei adnak támpontot. Segítenek lecsillapítani a lelkiismeret-furdalást, amikor úgy érzi, csalódást okozott a nagymamának; felfedezni a sokszínűség értékét, amikor egy népszerűtlen szomszéd unokája jelenik meg a faluban; vagy önbizalmat ad, amikor sikerül meggyőzni a falu döntéshozóját a focipálya alapításának ügyében. Zsuzsin keresztül láthatjuk, hogy egy kis balatoni faluban a nyári szezonon kívül is csupa izgalom az élet.

Ribiszke

Karolina (Ribiszke) a vakáció végeztével hazatér Lengyelországba. Poznań központjában, egy régi bérházban él édesanyjával és öccsével. A kisfiú nagy foci-, a mama pedig növényrajongó; botanikusként dolgozik egy pálmaházban.  Ribiszke érzékeny gyermek, aki keresi a helyét mozgalmas otthonában épp úgy, mint társai között. Lelkesen óvja a város tereit, törődik azok növényeivel, figyeli a madarakat – ezekben sok örömet talál.
Amikor a pórázon tartott kutya láttán azt gondolja, hogy „egy kutyának udvarra, szabad térre van szüksége” – úgy tűnik, magából indul ki.  Bár nagyvárosban él, gyakran úgy érzi, hogy egyedül van, nem értik meg kortársai. Ám ahelyett, hogy alkalmazkodna elvárásaikhoz, saját álmait és céljait követi (bár látjuk, hogy ez meglehetősen veszélyes is lehet, mint például a falmászás az utca fölött magasan lógó órához).

Bónusz – Receptek

A könyv végén olyan recepteket találunk, amelyeket a barátnők küldenek egymásnak levelükben.

Segítő könyv kiskamaszoknak

A könyv a kiskamasz korú (8-12 éves) gyerekek számára olyan fontos témákat dolgoz fel, mint a csoportokon belüli elfogadás, bátorság ahhoz, hogy önmagunk lehessünk, hogy ne a látszat alapján ítéljünk, keressük a saját módszereinket a gyengeségekkel való megbirkózásra. Mindez segíti a küszöbön álló serdülőkorra való felkészülésüket.
Minden történetet Sásdi Laura ragyogó, kéttónusú, minimalista illusztrációi gazdagítanak, amelyek stílusa kiválóan alkalmazkodik a korosztály elvárásaihoz. A kék és sárgás színek pedig elsősorban a nyári balatoni tájra asszociálnak.

Wonderland Alapítvány

JÁTÉK

Játsszatok velünk és nyerjétek meg a Wonderland Alapítvány jóvoltából a Papryka és Ribiszke című könyvet. A következő kérdésre várjuk a választ augusztus 14-e éjfélig a jatek@minimatine.hu email címre:

Hol kezdődik Papryka és Ribiszke barátsága?

Segítséget itt találtok. Általános játékszabályzat itt.