Minden, amit eddig nem tudtál A Pál utcai fiúkról!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Interaktív vándorkiállítás és rendezvénysorozat indult útjára a legendás Molnár Ferenc regény születésének 110. évfordulóján. A kiállítást ingyen nézhetitek meg Budapesten, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár előterében 2017. június 22-éig, utána további helyszíneken egészen decemberig.

Az 1907-ben megjelent Molnár-regény népszerűsége töretlen – nemcsak nálunk, hanem világszerte. Számtalan nyelvre lefordították, sok országban, például Olaszországban, Brazíliában, Lengyelországban és Japánban is ajánlott olvasmány az iskolákban. Grund, einstand, gittegylet, „nemecsek”: szavak, amelyekről ma is mindenkinek ez a csodálatos történet jut eszébe.

A Pál utcai Fiúknak szentelt – és ezáltal a jövőre szintén évfordulós (140 éve született) szerzőre is emlékező – kiállítás több mint 10 évig vándorol majd az országban – de a határon túli olvasókhoz is eljut majd.

Paravánok, képek, játékok mutatják be a regény hőseit, művelődéstörténeti hátterét, jellegzetes, századfordulós tárgyait. A vándorkiállítás alapjául a Petőfi Irodalmi Múzeum korábbi kiállítása szolgál, és az interaktív tartalmak kidolgozásában részt vállal a Nemzeti Múzeum, a Vígszínház, mint a darabot aktuálisan musical formájában óriási sikerrel műsoron tartó előadótér és a Móra Kiadó, mint a könyv gondozója, a kiállítás koordinátora, helyszíneinek szervezője és háttérmunkálatainak intézője.

A kiállítás első helyszíne a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának aulája, ahol 2017. június 22-éig nézhettek meg. A kiállítás mindenki számára ingyenesen látogatható!

A kiállítás 2017-es helyszínei:

  • 2017. május 10.-június 22.  – Budapest, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár
  • 2017. június 26.-augusztus 15. – Székesfehérvár, Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár
  • 2017. augusztus 18.-szeptember 15. – Balatonalmádi, Városi Könyvtár
  • 2017. szeptember 20.-október 6. – Balatonfüred, Lipták Gábor Városi Könyvtár
  • 2017. október 10.-november 7. – Kaposvár, Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár
  • 2017. november 10-30. – Marcali, Berzsenyi Dániel Városi Könyvtár
  • 2017. december 4. – Fonyód, Fonyód könyvtár

2018. január 12-én, Molnár Ferenc 140. születésnapja alkalmából nemzetközi felolvasást szervez a Móra Kiadó vígszínházbeli, tehát budapesti bázissal, római helyszínnel, Dél-Amerikától-Japánig különféle országokból bejelentkező felolvasókkal, online közvetítéssel, így bármely hazai vagy külföldi magyar iskola kapcsolódhat a születésnapi megemlékezéshez.

Fotók: Móra