Pákozdi Pagony néven folytatja működését a Pákozd-Sukorói Arborétum

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Pákozdi Pagony

A Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark ezentúl Pákozdi Pagonyként várja a látogatókat. A szolgáltatások minősége, a munkatársak kedvessége és hozzáértése nem, csak a nevük változott.

A Pagony egy szabadidőközpont, a Velencei-tavi Térség egyik kincse. Miért Pagony? Mert úgy gondolják, ez a szó fejezi ki legjobban azt, amit a park kínál: hatalmas zöld területek, árnyas, erdős-fás részek, kiváló elhelyezkedés, csodálatos panoráma, gyönyörű természeti környezet.

Érdemes végigsétálni a közel másfél kilométer hosszú, 9 állomásos erdészeti tanösvényen, ahol megismerkedhetünk az erdő életközösségeivel, az erdőgazdálkodás folyamataival és az erdészek munkájával. A tanösvény útvonala mentén található 15 méter magas kilátót kihagyhatatlan eleme a Pagony bejárásának, ahonnan a gyönyörű Velencei-tavi panoráma csodálható meg.

Tipp: Ha szereted a kihívásokat töltsd le a Digitális Vándor applikációt, ahol egy feladványokkal tarkított nyomozás kísér végig a tanösvényen!

A fa-, illetve cserjefajok jelenlegi teljes száma 111, ebből a Kárpát-medencében őshonos fajok közül 62, az idegenhonos (észak-amerikai, ázsiai, dél európai) fajok közül 49 faj, illetve ezek változatai találhatók meg jelenleg a területen, ahol több növénytársulás található. A legnagyobb részen a természetes erdőtársulással közel azonos cseres állományok fordulnak elő, zömében virágos kőris, kislevelű hárs, mezei juhar eleggyel.

A Pákozdi Pagony területén található vadaspark 2017. szeptember 22-én került átadásra. A 7,25 ha területen a bemutató jellegű vadaskert az öt, hazai erdőkben is megtalálható nagyvadfajt hivatott megismertetni. Természetes környezetükben figyelhetők meg az erdei nagyvad fajok, a gímszarvas, dámszarvas, vaddisznó, muflon és az őz.

A Magyar Természettudományi Múzeummal közösen berendezett, interaktív eszközökkel felszerelt Tájmúzeum bemutatja a vidék természeti képét, nyomon követi földtörténeti kialakulását, éghajlati, geológiai és talajviszonyait, vízrajzát; betekintést nyújt a környék kultúrtörténetébe, valamint megismerkedhetünk a Velencei-tóhoz kötődő népi mesterségekkel is. A Halászati kiállítás a régi, helyi halászok, nádvágók életét mutatja be, mesterségét meséli el. A látogatók különböző halászati eszközöket, nádvágó-nádfeldolgozó szerszámokat és egyéb helytörténeti érdekességeket ismerhetnek meg itt.

Emellett játszóteret, bográcsozós helyeket is találtok a területen, így baráti társaságoknak is jó választás. Szülinapokat is lehet ide szervezni.

HASZNOS INFORMÁCIÓK:
Nyitva tartás itt.
Érdemes megújult weboldalukat is megnézni itt.