Ha szerda, akkor Pagony podcast

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Pagony szerint nem csak olvasni, hanem beszélgetni is jó. A 2022-es évet a kiadó egy új műfajjal indítja: február 2-án elindul a Pagony podcast, mely szerda esténként friss tartalommal vár minden, a gyerekirodalom, a kultúra, a gyereknevelés iránt érdeklődő szülőt, tanárt, vagy akár nagyobb kamaszt is.

A podcast-sorozatban hetenként két különböző típusú beszélgetés fogja váltani egymást.

Elsőként Vinczellér Katalin, a Pagony Kiadó iskolai projektjének koordinátora a kortárs magyar gyerek- és kamaszirodalom népszerű szerzőivel és illusztrátoraival fog beszélgetni életről, irodalomról, A meséktől a felnövésigcímű műsorában. A beszélgetések vendégei a kortárs magyar gyerek- és ifjúsági irodalom legkiválóbb, legnépszerűbb szerzői Berg Judittól Wéber Anikóig. A 60-70 perces adásokban szó lesz az alkotói folyamatról, az adott szerző műveinek óvodai-iskolai felhasználhatóságáról, módszertani kérdésekről, és egy-egy hosszabb beszélgetés azt is megengedi, hogy a szerző életéről, személyiségéről is többet megtudhassunk.

A Pagony podcast legelső vendége február 2-án, este 8 órakor Szabó Borbála írónő lesz, aki fergeteges humorral beszél az élet legmélyebb, legfontosabb kérdéseiről is, miközben az is kiderül, miért írja újra vagy akár fordítja le magyarról magyarra a kötelező szerzők műveit.

Folytatódik ugyanakkor a pandémia ideje alatt már nagy sikerrel futó Altatás után, elalvás előtt című műsor is, amelyben Hajdu Zsanett állandó vendége továbbra is Szél Dávid szakpszichológus, az Apapara blog és könyv szerzője lesz. A tervezett adásokból kiderül, miként kapcsolódnak a gyerekkönyvek és a gyermekpszichológia, milyen fontos helyzetek, szerepek, nehézségek, kérdések, örömök és kihívások határozzák meg a gyerekek és a szülők mindennapjait, és hogyan jelennek meg mindezek a gyerekeknek szánt könyvekben. Szóba kerül majd többek között a hazugság vagy igazmondás a nevelésben és a gyerekkönyvekben, a stresszkezelés, a szorongás, a tanulási zavar, illetve a gyerekek és a társadalmi egyenlőtlenségek vagy a gyerekek és a klímakatasztrófa, a gyerekek és a halál kapcsolata.

A hetente jelentkező adásokban szó lesz gyerekekről, kamaszokról, szülőségről, irodalomról, írásról, mesékről, felnövésről – az élet legfontosabb kérdései mentén. Podcast formájában az eddig népszerű beszélgetések is visszahallgathatók lesznek, de új, izgalmas témákkal is készülnek a műsor készítői.
Az alkotók szándéka szerint a Pagony podcast minden adásában olyan fontos kérdésekről lesz szó, amelyek mindannyiunkat feladatok elé állítanak, néha küzdelmesek, de mégis a világban való létünk elengedhetetlen részei. Ahogy a humor és a játékosság is, amely garantáltan jellemez minden meghívottat.

A Pagony podcast beszélgetési folyamatosan elérhetőek bármely ismert podcast-lejátszóban, minden további információ pedig megtalálható a Pagony honlapján: https://www.pagony.hu/podcast

A Pagony podcast tervezett adásai március végéig:

2022. február 2. – A meséktől a felnövésig – Szabó Borbála – Magyarról magyarra fordítás, szerepek és átírások

Nagyon szeretem Katona Józsefet, mert a sorsunkban hasonlóságokat láttam mindig is: egyrészt hogy neki nem jött be az írás, és ez az egész frusztráció, ami velem is történt, az vele is megtörtént, csak ő végül feladta…”

Szabó Borbála viszont nem adja fel. Sok humorral és (ön)iróniával mesél gyerekkoráról, a traumafeldolgozás építő mivoltáról, írói módszeréről, tanári tapasztalatairól, és a kortárs magyar irodalmi és színházi életről.

2022. február 9. – Altatás után, elalvás előtt – Családi minták a gyerekkönyvekben

Miként öröklődnek a családi minták? Hogyan jelennek meg a transzgenerációs helyzetek a gyerekkönyvekben? Mikor, milyen mese hallgatása, könyv olvasása segítheti elő a felismeréseket, oldani az ismeretlen eredetű rossz érzéseket? Szél Dávid pszichológussal Hajdu Zsanett beszélget.

2022. február 16. – A meséktől a felnövésig – Berg Judit – Káosz és rend az életben és az írásban

Nincs olyan író, aki nem saját magát írja.
„Nekem az írás olyan, mint a szörfösnek a hullám. Ha fel tudsz rá pattanni, akkor iszonyúan hasítasz.”

Berg Judit nemcsak az egyik legnépszerűbb kortárs magyar gyerekkönyvszerző, hanem mindenre kíváncsi, kvantumfizikát olvasó, négy gyereket nevelő, az élet mindennapjait intenzíven megélő hús-vér ember. Mesél a nagy kudarcokról, elakadásokról, felismerésekről és az alkotói folyamat sajátosságairól.

2022. február 23. Altatás után, elalvás előtt – Tolerancia, másság és elfogadás

Hajdu Zsanett Szél Dávid pszichológussal, az Apapara blog és könyv szerzőjével beszélget arról, milyen egy érzékenyítő könyv, van-e létjogosultsága a program-könyveknek, miként jelennek meg gyerekek, anyák, apák, nők, férfiak, családok, kicsik és nagyok különböző szerepekben a gyerekkönyvekben?

2022. március 2. – A meséktől a felnövésig – Péczely Dóra 1. – Mit adjunk a kamasz olvasók kezébe?

Kamasz irodalom – én jóban vagyok ezzel a szóval, szeretem a humorát, az energiáját.”
Elkezdtem körbenézni, hogy mi van a Harry Potteren túl.”

Péczely Dóra irodalmi szerkesztő, a Tilos az Á kiadó alapítójaként, a Szívlapát, a Budapest OFF, a Lehetnék bárki és a Szevasz című kötetek szerkesztője mesél az antológiák születéséről, és arról, hogy miért élt hónapokig derékig érő verseskötetek között az egész családja.

2022. március 9. – Altatás után, elalvás előtt – A gyerek és a legnagyobb a tabu

Miként beszéljünk vagy ne beszéljünk a gyerekekkel az elmúlásról? Hogyan jelenik meg a halál, veszteség, gyász a gyerek- és ifjúsági könyvekben? Miként lehet partner szülő és gyerek a téma elfogadásában?

2022. március 16. – A meséktől a felnövésig – Fenyő D. György – Gráf Dóri – Az elementáris élmény és a tananyaggá válás konfliktusa

A költészet, attól kezdve, hogy beszél az ember, létezik.”
Az, hogy az ember megfogalmazza önmagát, elemi szükséglete.”

Fenyő D. György a Magyartanárok Egyesületének alelnöke, generációk legendás magyartanára és Gráf Dóri, fiatal költő, grafikus közös könyve kapcsán beszélgetünk arról, hogy mi a versek szerepe a mindennapokban, hogyan lehet a versolvasás élményét megtartani az oktatásban. De szó lesz arról is, van-e olyan, hogy nőies vers, illetve, hogy mit jelent Petőfi Sándor költészetén olvasóvá szocializálódni.

2022. március 23. Altatás után, elalvás előtt – Hogyan (ne) altass el gyereket?

Van-e ideális esti rutin? Milyen egy jó altató könyv? Mi a valódi rendeltetése ennek a rítusnak? A beszélgetésben minden kiderül az alváshoz való kapcsolatunk kialakulásáról.

Forrás: Pagony