Az új helyzetet mindannyiunknak szokni kell! – tippek napirend kialakításához

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több éve itthonról dolgozó szülőkként tisztában vagyunk azzal, mennyire fontos, hogy prioritásokat állítsunk fel, valamilyen napirendet alakítsunk ki. Hétfőtől új időszámítás kezdődött az életünkben, és a gyerekeknek még fontosabb, hogy a jelenlegi helyzet ellenére, mégis legyen számukra néhány megszokott kapaszkodó. Szeretnénk számotokra néhány ötletet adni, mi hogyan készülünk az elkövetkezendő időszakra.

A napirend természetesen függ a család életvitelétől, nincs kizárólagos recept, de néhány ötletet érdemes felhasználni:

 • Induljon el a nap! – Fontos, hogy ne pizsamában lófráljunk még 10 órakor. Öltözzünk át, és induljon hasonlóan a nap, mint normál hétköznapokon. Hamar azon kaphatjuk magunkat, hogy eltelt a délelőtt és még nem történt semmi.
 • Ha van rá lehetőség, a pihenő időszakokban kertészkedhetünk (akár egy pici erkély vagy ablak is elég fűszernövények, palánták neveléséhez), de akár együtt tornázhatunk a gyerekekkel. Már az is sokat jelent, ha kitárjuk az ablakokat, sokszor szellőztetünk.
 • Délelőtt és kora délután, az iskolai szokásokhoz hasonlóan iktassuk be a tanulóidőket. Próbáljuk meg változatosan kiosztani a feladatokat. Ha látjuk, hogy nagyon nem megy, akkor kis pihenéssel, játékkal lendítsük át a gyerekeket a nehézségeken. Nagyon sok játékos oktatóanyag, foglalkoztató elérhető online is.
 • Még ha nem is készülünk el a megadott feladatokkal, hiszen mindenkinek lehet jobb és rosszabb napja, szabad játékra, alkotásra, nagyobbaknak önálló olvasásra mindig hagyjunk időt!
 • Osszuk meg jobban a gyerekekkel a házimunkát, osszunk ki számukra a koruknak megfelelő feladatokat, mindenkinek legyen saját feladatköre.
 • A sulikhoz hasonlóan motiváló pecséteket, matricákat is osztogathatunk a kisebbeknek.
 • Az ebéd készítésébe pihenésképp a gyerekeket is bevonhatjuk. Nálunk szívesen segítenek a gyerekek a konyhában.
 • Az ebéd után hagyjunk időt a csendespihenőre is!
 • A gyerekeknek már most hiányoznak a barátok, osztálytársak, a tanárok. Próbáljunk minden nap valakivel beszélgetni online felületeken, megosztani a tapasztalatokat, a nap eseményeit, képeket, érzéseket. (Nálunk már az első napon jól működött a Google Classroom.)
 • Érdemes a saját magunkra szabott napirendet az órarendhez hasonlóan kinyomtatni és kitenni a faliújságra, hűtőre vagy bárhova, hogy mindig szem előtt legyen. Az még jobb, ha a gyerekek írják le, rajzolnak köré.
 • Alakítsunk ki többféle olvasó-játszó-tanuló sarkot a lakásban. Számunkra ez azért is fontos, mert több, különböző korú gyerek igényeit szeretnénk kielégíteni. Legyen mindenkinek egy kis saját tere vagy ideje, hogy egyedül lehessen, ha szeretne.
 • Március 14-én az Oktatási Hivatal ajánlást adott ki a tantermen kívüli oktatással kapcsolatban, ahol még számos adatbázist találtok, amely segíti az otthoni tanulást!
  Itt értitek el az ajánlott oldalak, adatbázisok, gyűjtemények, ingyenes tankönyvek listáját!
 • Március 16-ától elindul a suli TV is az m5 csatornán!

Természetesen lesznek jobb és rosszabb napok, ne felejtsük el a rugalmasságot és a humort, és hogy felül tudjuk bírálni a magunk által hozott szabályokat, ha azok nem működnek és változtatni kell.
Mindenkinek sok kitartást kívánunk!

Itt ajánlunk nektek még szuper otthoni gyerekprogramokat: alkotást, virtuális múzeumi barangolást, élő színházi közvetítéseket, webkamerákat, online jógát és meséket!

Hamarosan új könyvekkel, társasjátékokkal és otthoni játékötletekkel érkezünk, hogy minél kellemesebbé tegyük az elkövetkezendő időszakot.

Jó ötletekért, hasznos információkért látogassatok el a Minimatinéra, csatlakozzatok közösségi oldalunkhoz vagy iratkozzatok fel heti hírlevelünkre!