Otthoni gyerekprogramok a tavaszi szünetben – 2020. április 9-14.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

április 13., hétfő – 15:40 Nyuszisuli: Az aranytojás őrzői – M2

A rendhagyó, otthonmaradós tavaszi szünetben sem hagyunk benneteket jó programok nélkül. Élő koncertek, színházi előadások, diafilmek, online hallgatható rádiójátékok, otthonról bejárható kiállítások és sok remek ötlet vár rátok az elkövetkezendő napokban! Íme a legjobb gyerekprogramok a tavaszi szünetben!

SZÍNHÁZ

A Bóbita Bábszínház előadásai

A pécsi Bóbita Bábszínház Youtube csatornáján elérhető az Árgyélus királyfi és Tündérszép Ilona története, valamint a Bagolykisasszony meséje is!

Vaskakas Bábszínház előadásai

https://www.youtube.com/watch?v=SQb32HAIiiY

A győri Vaskakas Bábszínház minden vasárnap 11 órától remek előadásokkal vár benneteket Youtube csatornáján.
Április 12-én 11 órától Münchausen báró kalandjait láthatjátok!

Budapest Bábszínház előadások

Minden szombaton 11 és 19 órától szuper előadásokkal vár benneteket az idén 70 éves Budapest Bábszínház Youtube csatornáján. 

A szombat délelőtt a gyerekeké. A régi előadásokból készült videók 11 órától érhetők el. És mivel a báb nem köthető korosztályhoz, felnőtteknek is előadásokat töltenek fel minden szombaton 19 órakor. Részletek itt. Még április 12-éig érhető el a Hókirálynő című előadás és a felnőtteknek szóló Kaukázusi krétakör, illetve április 11-étől a Nyúl Péter című előadásuk is.

A Kolibri Színház előadásai

https://www.youtube.com/watch?v=jrJIDfHnQ18

A Kolibri Színház is minden héten elérhetővé tesz egy-egy régebbi előadást a Youtube csatornáján. Mi ezen a héten a János vitézt néztük meg, amely 9 éves kortól ajánlott.

KÖNYVEK

Hangoskönyvek ingyenesen a Magyar Rádió archívumából

Hallgassátok meg a tavaszi szünetben a Magyar Rádió archívumából a Rumini sorozat 4 könyvének rádióváltozatát, illetve a  Bogáncs című regény is elérhető.

Tavaszi PagonyFeszt online – április 11., szombaton 10 órától

Mivel elmarad a Tavaszi PagonyFeszt, a gyerekkönyvkiadó más formában, de mégis bemutatja legújabb könyveit a szerzők, illusztrátorok társaságában. Nézzétek meg itt, hogy mennyi jó programmal készülnek nektek április 11-én, szombaton!

Titkos átjáró – múzeumi mesekönyv a Petőfi Irodalmi Múzeumtól

Íme egy szuper múzeumi mesekönyv, a Titkos átjáró, amelyet már online is elérhettek itt.

BOOKR Kids mesetár hangoskönyvekkel és mesékkel

A Samsung és az interaktív hangoskönyvekkel foglalkozó BOOKR Kids együttműködésének köszönhetően április 19-éig több mint 400 mese válik letölthetővé a koronavírus miatt otthon lévő családok számára tanuláshoz és szórakozáshoz Android és iOS készülékekre egyaránt. Részletek itt.

A Magyar Költészet Napja a Kabóca Bábszínházzal

Április 11-én ünnepeljük a Magyar Költészet Napját. A Kabóca Bábszínház idén veszprémi, ma élő költők (gyerek)verseiből válogatott. Színészeik a karantén alatt önállóan készítettek etűdöket, bábos-animációs gondolkodásukat tükrözik a szombaton óránként látható kisfilmek. Nézzétek őket április 11-én, szombaton 10 órától, így megismerkedhettek Bozsik Péter, Géczi János és Kovács Gáborján költők verseivel, majd a nap végén egy verscsokorrá áll össze a nyolc költemény!

Programok a Mórával

A Móra Kiadó április 3-án elindította a Móra Negyedóra online játszóházat, mely mindennap 17 órakor jelentkezik a Móra Kiadó rajongói oldalán! A kiadó szerzői, művész barátai és munkatársai szívüket lelküket beleadva dolgoznak azért, hogy az óvodás kisiskolás korosztálynak szórakoztató mesélős, játszós, tornázós, táncolós, kézműveskedős negyedórákat tarthassanak. Így biztosítva a gyerekek szórakoztatását és egy kis szabadidőt az otthondolgozó szülőknek. Itt éritek el a videókat!

Zalka Csenge élőszavas mesemondás

Ha otthonról dolgozol, vagy csak vágysz egy kis énidőre, a Világszép Alapítvány mesemondó programjának vezetője, Zalka Csenge Virág mesél a gyerekeknek 3 éves kortól. Minden hétfőn és csütörtökön 17 órakor vár benneteket itt.

FILMEK

Természetfilmek az otthonodban

Itt ajánlottunk nektek néhány szuper természetfilmet és webkamerát.

Bogyó és Babóca Tündérkártyák – új mozifilm online

A csigafiú és a katicalány legújabb történeteit egy mozijegy áráért otthoni mozizással nézhetik meg kiváló minőségben a családok április 2-ától a Magyar Telekom és hamarosan a Vodafone tVOD programkínálatából.

Íme néhány remek film a különböző csatornák ünnepi kínálatából: 

  • április 10., péntek – 9:45 Csingilig és a Soharém legendája és 11:15 Shaun, a bárány – RTL Klub; 19:00 Elliot a sárkány – Viasat3
  • április 11., szombat – 18.15 Jasper – M2; 15:30 Gulliver utazásai, 17:05 Elliot a sárkány, 19:00 Szenilla nyomában – Viasat3
  • április 12., vasárnap – 18.15 Sam, a tűzoltó: A vihar hőse – M2; 15:50 Paddington 2. – RTLKlub; 12:20 Éjszaka a múzeumban és 14:25 János vitéz -TV2
  • április 13., hétfő – 15:40 Nyuszisuli: Az aranytojás őrzői – M2; 16:00 Egy bogár élete – RTL Klub; 18:45 A kisherceg – DunaTV, 12:30 Narnia krónikái és 15:20 Narnia Krónikái 2. rész – Viasat3

ZENE

Kiskalász Salátamánia koncert – április 11., szombaton 10:00 (élőben)

Sok szeretettel várnak mindenkit a 4. LIVE szobakocertre, melyen a Salátamánia lemezről játszanak dalokat. Jönnek újra a feketeretek-bábok, latinos hangulatú salátabál, kóborló paszternák és természetesen a szokásos palacsintázás!

Veronaki LIVE élő zenés foglalkozások – április 10., pénteken 10:30

Minden szerdán és pénteken 10:30-tól interaktív zenés, mesés live gyermekfoglalkozásra vár benneteket Tarján Veronika. A live közvetítéseket a Veronaki zenekar Fb oldalán tudjátok követni.

BonBon Matiné online

Az elmúlt hetekben nemcsak Győző bácsi szuper hangszerismertető videóit (cselló, klarinét, trombita) követtük, hanem összeállítottak egy remek klasszikus zenei anyagot kifejezetten gyerekeknek, amit itt tudtok meghallgatni, és érdemes a Ludas Matyi mesés zenejátékot is érdemes meghallgatni.

3 Rutkai Bori Banda album most ingyen meghallgatható!

A Rutkai Bori Banda 4., Zsebtenger című albumának megjelenése ugyan egy kicsit csúszik a jelenlegi helyzet miatt, de 3 régebbi albumukat (Sárkányjárgány, Pizsamátor, Űrdöngölők) bárki ingyenesen meghallgathatja. Részletek itt.

MÚZEUM, ALKOTÁS

Érdemes megnézni a Szépművészeti Múzeum digitalizált gyűjteményét, a Magyar Nemzeti Múzeum élő tárlatvezetésekkel várja az iskolásokat, illetve az Aquincumi Múzeumban és a Magyar Nemzeti Galériában is körbenézhettek.
A Petőfi Irodalmi Múzeum oldalán is érdemes olvasgatni, hiszen a Digitális Irodalmi Akadémia művei között gyerekeknek szóló műveket is találtok, illetve a Szabó Magda és az Arany János kiállítás is elérhető online.
A PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet virtuális bábkiállítást tett elérhetővé, amit a pécsi „Kifordítva. Mesés bábtechnikák” című időszaki tárlat és az „Egy bőröndnyi báb. Papírbábszínházi foglalkoztató” című kiadvány alapján állították össze. Itt nézhetitek meg!

Rajzolj Agócs Írisszel!

Az elmúlt hetekben sok kedves állattal várt benneteket az illusztrátor. rajzoljatok cuki állatokat a szünetben! Itt éritek el a rajzokat lépésről lépésre!

Borarti alkotóműhelye

Elindult Borarti alkotóműhelye a Youtubeon! Mi már többször jártunk nála foglalkozásokon, és könyvét is ajánlottuk itt.

EGYÉB

Határtalan Húsvét a Skanzennel; online ötletek, ünnepkörhöz kapcsolódó tudnivalók a Várkert Bazár és a Mesterségek Ünnepe oldalán – online április 11-13.

Válogatás zenekaroktól, akik a Skanzenben is felléptek volna, húsvéti receptek egyszerű összetevőkből, mesedélelőtt gyerekeknek, délutánonként kézműveskedés, esténként pedig mese felnőtteknek. Kövessétek a Skanzen Fb oldalát az online húsvéti programokért! Emellett a Várkert Bazár és a Mestersége Ünnepe Fb oldala is számos jó ötletet oszt meg veletek a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódva!

A Magyar Madártani Egyesület online anyagai gyerekeknek

A legkisebbeknek ajánljuk a csipogo.hu gyermekhonlapot, ahol számos témát dolgoztak fel „gyereknyelven” illusztrációkkal, egyszerűbb játékokkal. A letölthető anyagok között a Madártávlat folyóirat Csipogó rovatának pdf-jei között válogathattok, ha színezőkre, kézműves ötletekre, játékos feladatokra van szükségetek. Mi nagyon szeretjük a madár- és kétéltű határozókat is. Itt találjátok a részleteket, letöltési linkeket.

Kíváncsi cincér sorozat!

Az elkövetkezendő időszak legyen az apró felfedezéseké. A természet mindenhol jelen van. Elég szétnéznünk az erkélyünkön vagy a kiskertünkben, de még ablakpárkányunk zugaiban is pezseg az élet ilyenkor. Ezzel a rovattal egy kis segítséget szeretnének adni azoknak, akik a négy fal adta lehetőségek tárházából kifogytak: olyan játékokat, ötleteket fognak bemutatni, amelyek könnyen elvégezhetők!

Diafilmek a neten

A Diafilm Youtube oldalán sok régebbi és újabb mesét elértek.

Nézzétek meg, hogy mennyi jó, új könyvet ajánlunk kicsiknek és ovisoknak és kisiskolásoknak, kezdő olvasóknak!

A tavaszi szünetben is számíthattok ránk! Jó ötletekért, programokért, hasznos információkért látogassatok el a Minimatinéra, csatlakozzatok közösségi oldalunkhoz vagy iratkozzatok fel heti hírlevelünkre!