30 jó ötlet gyerekekkel – Őszi szünet programajánló 2020

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Trollok a világ körül – premieres film

Szabadtéri programok, kirándulások, Múzeumok Őszi Fesztiválja, ingyenes napok a Vasúttörténeti Parkban, ingyenes Tűzoltó Skanzen, szuper színházi előadások, őszi táborok és rengeteg egyéb ötlet is szerepel ajánlónkban. És ha mindez nem elég, a végén egy link válogatást is találtok! Nagy őszi szünet programajánló, vagyis 30 jó ötlet gyerekekkel kint és bent!

SZABADTÉRI PROGRAMOK

’56 falun – Történelem és mindennapok vidéken – Szentendre, Skanzen, október 23-25.

A nemzeti ünnep hétvégéjén a Skanzen az ’56-os forradalom körüli időszak falusi mindennapjait és az események néhány vidéki epizódját eleveníti meg. Ismeretterjesztő előadások, filmvetítések árnyalják a korszakról kialakult elképzeléseinket. Nem maradhatnak el a kézműves programok sem. Varrhattok rongybabát és fejkendőt, készíthettek svájcisapkát, rádiót, gombfocit és krumplipuskát. A rendezvény ideje alatt a Határtalan Skanzen tematikus évhez kapcsolódó helyszínek és kiállítások is látogathatók. A Skanzen látogatása október 23-án ingyenes, a többi napokon a normál belépők érvényesek.

90 éves a Normafa Síház – Szülinapi Hétvége – Normafa Síház, október 23-25.

Immár 90 éve annak, hogy a Normafán létrejött Magyarország egyik legjelentősebb síközpontja. 1930-ra épült fel a Síház is, mely az akkori pezsgő sportéletnek még nagyobb lendületet adott. A szülinapi hétvége programját itt találjátok. Október 24-én, szombaton 15 órától lesz bábszínház is. Ingyenes!

Ingyenes napok a Vasúttörténeti Parkban!

Az őszi szünetben 2 napon is ingyenes lesz a belépés a Vasúttörténeti Parkba! Október 23-án és november 1-jén belépőt nem kell fizetni, viszont az interaktív elemek, mint pl. a kerti vasút, ezen a napon is fizetősek. Részletek ittA Park teljes területén minden 6 éven felüli látogatónak kötelező a teljes orrot és szájat elfedő maszk viselése! November 2-ától a park téli szünet miatt zárva tart!

Nyílt napok a Tűzoltó Skanzenben – október 23-24., 10:00-16:00 (ingyenes)

Október 23-24-én ismét nyílt nappal vár benneteket az újpesti Tűzoltó Skanzen, ahol a járművekre fel is szállhattok. Remek 1 órás program minden tűzoltóautó rajongónak. Itt írtunk róla bővebben! Ingyenes!

Őszi színek a Budaörsi Kopárokon – találkozó: KFKI, Csillebérc, október 24., 10:00 (regisztrációs)

Csillebércről indulva leereszkedhettek a Kopárok fokozottan védett területére, miközben megcsodálhatjátok az ősz adta ezer színt és árnyalatot. A túra során egyedi látványképben lehet részetek a Gubóvirág tanösvény kilátó pontjáról, mely 360 fokos körpanorámát ad.A túrán részt vevők Gubóvirág tanösvény füzetet kapnak ajándékba! Előzetes bejelentkezés szükséges: mocsariv@dinpi.hu. Jegyár: 900-1600 Ft.

Piczinke Halloween – Piczinke Póniudvar, október 24-25., két turnus: 10:00-14:00 és 14:00-18:00

A Piczinke Póniudvar Halloween programján lesz családi tökfaragás, tökvásár, boszorkányok konyhája, Zombi koktélok, rengeteg szellemes játék és mese is, ahol a Koboldok aranyát kutathatjátok fel. Belépés: 2.500 Ft/fő (egységesen mindenkinek 2 éves kortól), 2 éves kor alatt, ha a gyerekek szeretnének részt venni a játékban akkor 1.500 Ft.

Esti vadlibahúzás a Dinnyési-fertőnél – Dinnyési-fertő, Dinnyés, Rózsa u. – Rákóczi u. sarok, gólyafészek, október 30., 15:00-18:00 (regisztrációs)

A Dinnyési-fertő megfigyelő tornyából láthatjuk, amint beözönlik a tóra a vadlúdtömeg, miközben a récék kisebb csapatokban szállnak ki a környező tarlókra, vetésekre. Eközben apró madarak érkeznek a közeli bozótosba és nádasba éjszakázni. A napnyugta is nagy élményt nyújt. Előzetes bejelentkezés szükséges: fenyvesil@dinpi.hu. Jegyár: 900-1600 Ft.

Halloween a Vadasparkban – Budakeszi Vadaspark, október 31., 17:00-22:00

Ha van merszetek hozzá, akkor a Budakeszi Vadasparkban, a Tapi-Zoo-ban letapizzátok az állati „alkatrészeket”, a koponyákat és a szűröket! Október 31-én, sötétedés után készüljetek a legrémisztőbb kalandokra! Részletek itt.

Kisvasutak

Felújítás miatt továbbra sem közlekedik a Királyréti és a Kemencei Kisvasút, de a többi Börzsönyi kisvasút ünnepnapokon is vár benneteket. További részletek itt.

Őszi szünet az Állatkertben – október 23. és november 1. között kedvezményes a belépés a gyerekeknek és nyugdíjasoknak

A Budapesti Állatkert az őszi szünetben két akcióval is várja a családokat, gyerekeknek 18 éves korig 1000 Ft a belépő, a nyugdíjasoknak pedig 1500 Ft (ez utóbbi akció egészen november 30-áig tart). Jegyváltás lehetséges mind kasszákban, illetve online, a Jegymesteren keresztül 2020. október 23-tól!

Tarzan Park – nyitva október 26. – november 1-jéig, 50%-os kedvezmény a belépő árából!

Október 26. és november 1-je között minden nap nyitva van a Tarzan park, ráadásul 50% kedvezményt adnak a belépő árából! Részletek itt.

Ingyenes utazás Kajlával!

Október 23. és november 1-je között érdemes ismét elővenni a Kaljal útleveleket. Ha nem kaptatok újat, akkor 2020-ban még a régi is használható! Kajla útleveléllel és diákigazolvánnyal a gyerekek díjmentesen utazhatnak a MÁV-START és a GYSEV belföldi vonatain, valamint a VOLÁNBUSZ belföldi járatain. Részletek itt. Ajánljuk nektek a Kajla köröket is, mi már nagyon sok helyszínt bejártunk Katalinpusztától kezdve Mencshelyen át a Sóstói Látogatóközpontig.

MÚZEUMOK

Korszakok a múzeumban: Sokarcú istenvilág – Szépművészeti Múzeum, október 24., 11:00

A 60 perces tárlatvezetés során a látogatókkal egy-egy témát járnak körül: bemutatják az ókori egyiptomiak hétköznapjait, írását, isteneit, uralkodóit és túlvilági elképzeléseit. 9 éves kortól ajánlott. Jegyár: belépő + 1000 Ft/fő kiegészítő jegy.

Őszi szünet a RepTárban – Szolnok, RepTár, október 27-31.

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeum az őszi szünet ideje alatt is különleges programokkal várja az érdeklődőket. Minden nap 11:00 és 15:00 órakor boszorkányos tárlatvezetések indulnak és repülős csillámtetoválásokat készítenek a Hangárban. Beszállókártyákkal olyan gépekbe és helikopterekbe adnak betekintési lehetőséget, amelyekbe máskor nincsen lehetőség. Október 29-e és 31-e között kifaragott tökkel érkező látogatók részére meglepetéssel készülnek. A RepTár ünnepi nyitvatartása: október 23. és 25. között 10:00-18:00; október 27-31. között 10:00-18:00; október 26-án és november 1-jén zárva!

Múzeumok Őszi Fesztiválja: Pásztorok nyomában – Szentendre, Skanzen, október 27. – november 1. (regisztrációs)

A magyar nyelvterületen az októberi és novemberi időszak egyik meghatározó tevékenysége az állatbehajtás, melynek jeles napja október 26-a, Dömötör napja. Az állatokhoz és a pásztor hagyományokhoz kapcsolódó kézműves foglalkozásokkal, szokásbemutatókkal, játékos helyszínekkel és különböző bringatúrákkal várják az őszi szünet aktív eltöltésére vágyó családokat. A témahét része a Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozatnak.

Szülő-gyerek idő – Közös szemlélődés a kortárs művészeten keresztül – Ludwig Múzeum, október 29., 10:00-11:00 és 14:00-15:00 (regisztrációs)

„A Ludwig Múzeum megújult állandó kiállítása – az Időgép – egyszerre invitál más korszakokba, más tájakra. A kiállítótérben ismét kizökkentjük magunkat a megszokottból. Hátrahagyjuk a pörgést és kísérletet teszünk a kortárs művészet pár darabjának meditatív befogadásra, egyfajta békés szemlélődésre. A külvilág kizárásával szülők és gyerekek egy közös utazásra indulnak elmélyülve a művekben, lelassítva az időt.” A program múzeumi belépővel és regisztrációval látogatható!

Óbudai csillagutazás – Önállóan játszható óriás társasjáték – Óbudai Múzeum, október 23-31.

Üstökösökön, csillagokon lépdelve oldd meg a feladatokat, juss el Nyuszival a Holdra és hozzátok le a sajtot Egérkének! Az egész kiállítást lefedő társasjátékban a gyerekek a bábuk, akik egy felszerelt felfedező táska és Holdnapló segítségével vágnak neki a kalandnak. További programokat a múzeumban az őszi szünet idejére itt találtok.

Korszakok a múzeumban: Hórusz örököse, a fáraó – Szépművészeti Múzeum, október 31., 11:00

A 60 perces tárlatvezetés során a látogatókkal egy-egy témát járnak körül: bemutatják az ókori egyiptomiak hétköznapjait, írását, isteneit, uralkodóit és túlvilági elképzeléseit. 9 éves kortól ajánlott. Jegyár: belépő + 1000 Ft/fő kiegészítő jegy.

Pincétől a padlásig: Óriáslifttel a múzeumban – Ludwig Múzeum, október 31., 11:00 és 12:00 (regisztrációs)

Az előző évekhez hasonlóan a Ludwig Múzeum idén is megrendezi nagysikerű programját! A résztvevők megismerkedhetnek a múzeumi közönség által nem látogatható terekkel, betekintést nyerhetnek a kulisszák mögött zajló munkafolyamatokba. A túra az információs pulttól indul a restaurátorműhely és a speciális igények szerint kialakított, korszerű raktárak irányába, amiket restaurátoraink mutatnak meg a látogatóknak. Innen a műtárgyszállító óriáslifttel a múzeum harmadik emeleti kiállítóterébe indul tovább a csoport, ott egy tárlatvezetés keretében megismerkedhet az Időgép című, új állandó kiállítással. A programra maximum 15 fő jelentkezhet, ezért az előzetes regisztráció kötelező! A program két turnusban indul, 11.00 és 12.00 órakor. Regisztrálni az alábbi e-mail címen lehet: muzeumpedagogia@ludwigmuseum.hu (választott turnus megadásával).

Samhain – Kelta Halloween – Aquincumi Múzeum, október 31., 17:00-22:00

A kelták úgy hitték, hogy október 31-én az evilág és a túlvilág közti határ elvékonyul, sőt megnyílik, a holtak és a természetfeletti lények pedig átjöhetnek az emberek közé. Az este során a látogatók megismerkedhetnek a kelták életmódjával és kultúrájával, valamint többek között ügyességi játékokon és kézműves foglalkozásokon vehetnek részt. Az eseményt tűzszertartás és kelta táncház zárja. Jegyek: felnőtt jegy: 1300 Ft/fő, diák és nyugdíjas jegy: 650 Ft/fő; 6 év alatt és III. kerületi lakcímkártyával ingyenes.

ZENE, SZÍNHÁZ

TODA – a csoda gyereknyelven! – Kolibri Színház, október 24., szombaton 9:30 és 11:00

A Kolibri Színház bábművészei, Bodnár Zoltán, Szívós Károly, Tisza Bea és Török Ágnes, a bábozás legmodernebb irányzatait és a babákkal való játék legősibb gesztusait ötvözik előadásukban. Orosz Klaudia bábjai egyszerű játékelemekből összeállíthatóak, s a szemünk láttára az előadás során új és új formát öltenek. 0-3 éveseknek ajánlott. Jegyár: 1400 Ft/fő.

KALÁKA: Volt egy fakatona… – Puskin, október 25., vasárnap 10:00

A kultikus zenekar gyereklemezeinek (A pelikán; Nálatok laknak-e állatok?; Ukulele; Az én szívemben boldogok a tárgyak; Bőrönd Ödön; Madáretető) legkedveltebb darabjaiból áll ez a műsor. Felhangzanak többek között Kányádi Sándor, Weöres Sándor, Tamkó Sirató Károly, Móra Ferenc, Hajnal Anna verseire írott dalok, és a gyerekek részletesebben megismerhetik a Kaláka különleges, érdekes hangszereit is! Jegyár: 2300 Ft/fő.

Mágikus állatok iskolája – Kolibri Színház, október 24., szombat 15:00 és október 26., hétfő 10:00

Milyen érzés lenne, ha volna egy saját, csakis hozzád kötődő állatod? Aki megért, beszélgetni tudsz vele, mindenhova elkísér, örömödben, bánatodban veled érez, megerősít? A képzelet valósággá válik, a mágikus állatok igazi társakra lelnek az osztályban. Az előadás 6-10 éveseknek ajánlott, 130 perc 1 szünettel. Jegyár: 2300 Ft/fő.

Rügyek és gyökerek – Budapest Bábszínház, október 30., pénteken 10:30 (új előadás)

Az előadás a természet alapvetéseivel való korai játékos ismerkedésre ad lehetőséget. Újrahasznosított elemekből álló, műanyagszegény díszlet, labdák retextilből, jelmez másodkézből! 4 éves kor alatt ajánlott! Az előadás 25 perces + játék. Jegyár: 1900 Ft/fő.

80 nap alatt a Föld körül – Budapest Bábszínház, október 25., vasárnap 15:00

„Ha tehetném, körbeutaznám az egész világot… Kipróbálnám az összes lehetséges régi utazási eszközt: gőzhajóval utaznék Hongkongba, az Orient expresszről bivalycsordát néznék, elefántháton barangolnék az indiai őserdőben, lóháton pipázgatnék a sziú indiánokkal, és végül léghajóval repülnék vissza Londonba. Útitársnak csakis Phileas Foggot választanám, akitől sokat tanulnék a világ kultúrái iránti odaadó tiszteletről, a felelősségvállalásról és a becsületszó erejéről. Fogad velem valaki? 80 nap alatt a Föld körül?” – A szuper előadást nagyobb óvodás kortól ajánljuk, 80 perc, 1 szünettel. Jegyár: 1000-2900 Ft/fő.

Nefelejcs Bábszínház: Boribon kirándul – Puskin, november 1., vasárnap 10:00

Boribon szamócát keres a réten. Szamóca helyett furcsa dolgokat talál: cipőket, inget, kalapot , és egy igazi jóbarátot. Marék Veronika Boribon és Annipanni, valamint Boribon kirándulkönyvei alapján készült vidám, zenés bábelőadás. Jegyár: 1600 Ft/fő.

FILM

3. CINEMIRA Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál – Akvárium Klub, október 24-25.

Október 24-25. között az Akvárium Klubban rendezik meg a 3. CINEMIRA Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivált, amely az egyetlen kifejezetten gyerekeknek és a kamaszoknak szóló filmes esemény hazánkban. A díjnyertes nemzetközi családi nagyjátékfilmek és az Aranymókus-díjért versenyző többtucat kisfilm, animáció mellett számos interaktív családi program várja a látogatókat! A workshopokon a gyerekek profi filmesetektől tanulhatják el a filmtrükkök, a kaszkadőrködés vagy az animáció titkait. Eseményeinken többek között találkozhatnak kedvenc mesehőseik szinkronghangjaival és a Stranger Things szereplőinek magyar hangjaival is! gyerek jegy 1000 Ft/nap, felnőtt 1500 Ft/nap, jegy vásárlása itt.

Farkasbőrben – premieres film 

Freddy minden vágya, hogy édesapja nyomdokaiba lépjen és ő legyen a legfélelmetesebb vérfarkas, falkájának új vezetője. Ám a nagy átalakulás ceremónián valami balul sül el és a fiúból a világ legcukibb kis uszkárja lesz. Holdkeltéig be kell bizonyítania, hogy ő is igazi farkas, különben a falka örökre száműzi. Szerencsére új barátai a segítségére lesznek a halloweeni kalandban. 6 éves kortól ajánlott. Október 22-étől a mozikban!

Trollok a világ körül – premieres film

Minden csupa csillám és boldogság Trollvárosban, amíg Pipacs királynő és Ágas meglepő felfedezést nem tesznek – vannak más troll világok is az övéken túl, és mindegyikben más zenei irányzat az úr. A nagysikerű animációs film várva várt folytatása összehozza a különféle zenei műfajokat, a poptól a countryn át a hip-hopig; a kemény rocktól a funkon át a K-popig, az elektronikus tánczenéről nem is beszélve! 6 éves kortól ajánlott. Október 29-étől a mozikban!

EGYÉB

Legendás lovagkor kalandjáték – Vajdahunyadvára, november 1-jéig!

Mennyibe került egy lovagi vért? Kiből lehetett lovag? Melyik volt a legkedveltebb címerállat? Voltak-e női lovagok? Hogyan éltek a lovagvár lakói? Mi volt a hős lovagok jutalma? – ezekre is választ kaphatunk a LEGENDÁS LOVAGKOR kiállításon, mely a hosszú hétvégén és az őszi szünetben is tárt kapukkal várja a kalandvágyó lovagjelölteket! A teremben egyszerre korlátozott számú látogató játszik, a beengedés szakaszosan történik, a maszkviselés 6 év alatti gyerekek kivételével mindenkinek kötelező. A tágas, rendszeresen fertőtlenített, természetes szellőzésű kiállítótér megfelelő távolságtartással, akadálymentesen bejárható. Hétfő kivételével ünnepnapokon is látogatható 10 és 17 óra között.

Őszi szünet a Csodák Palotájában – október 23. – november 1.

Az őszi szünet minden napján: 11:00 14:00 16:00 órai kezdettel 10 perces villám show-t láthattok tökös kísérletekből véletlenszerűen összeállítva. A programot a jegyár tartalmazza. Részletek itt.

ŐSZI TÁBOROK

FESZÍTSÜK TÚL A HÚRT! – Őszi tábor a Történeti Múzeumban, október 26-30.

Repülj vissza az időben és kalandozz együtt a sztyeppén! Hogy mi mindennel készülnek? Játékos formában közösen megismerhetitek a kiállítást, készíthettek színes íjat és nyilat vállfából, vesszőparipát, díszeket, rengeteget játszhattok, honfoglalás kori játékokkal ismerkedhettek, kirándulás során kincset kereshettek az erdőben, sőt még újraalkothatjátok a Honfoglaló társasjátékot is. 6-11 éveseknek ajánlott program. Ára: 30.000 Ft/5 nap. Előzetes jelentkezés szükséges itt!

Millipop Őszi tábor – Millipop Mosolygyár, október 26-30.

Ami vár rád: sorversenyek, csúszdaverseny, mesedélután, számháború, kézműkeskedés, ügyességi játékok, kincskeresés, foci, sok móka és kacagás! Ára: 39.600 Ft/5 nap. Részletek itt.

Rejtély a Szellemjárta Műhelyben: Drámajáték és kézműves tábor az AZTA! Műhelyben – Zugló, október 26-30., délelőtt

Dobozlabirintus készítés, közös kaland kitalálása, jelmezkészítés, Halloween sütemények és italok készítése, Rejtély a Szellemjárta Műhelyben – jelmezes kalandjáték és mulatság. 6-12 éves gyerekeket várnak a délelőtti tábori foglalkozásokra. Ára: 20.000 Ft/hét vagy 4000 Ft/nap.

Őszi szünet erdei élménytábor a HHH-en – Erdőajándéka Erdei Iskola, október 26-30.

Az Erdő Ajándéka Erdei Iskola a Hármashatárhegyen erdei kalandokkal várja 6-12 éves gyerekeket az őszi szünet idején. Részvételi díj: 35.000 Ft/fő/5 napos turnus ebéddel és programokkal (Kérésre napi programot küldenek.) Táborvezető: Szabó Miklós erdőmérnök, tanár. Jelentkezés: erdoajandeka@gmail.com címen vagy telefonon: Szabó Miklós erdőmérnök 06-20-954-22-52.

Őszi Természetbúvár Tábor – Természettudományi Múzeum tábor, október 26-30.

Ami a gyermekekre vár: kalandozás az őslények, dinoszauruszok világában, bepillantás a kiállításainkba, gyűjteményekbe, kutatómunkába, mikroszkopizálás, ősmaradványok válogatása, ízeltlábúak vizsgálata, növényhatározás, gombaismeret, herbáriumkészítés, termések, ásványok megismerése. Részletek itt. Ára: 30.000 Ft/5 nap

LINKAJÁNLÓ:

Megújult a Budapest-Szentendre bringaút
Tűzoltó Skanzen – legközelebbi nyílt nap 2020. október 23-24., 10:00-16:00
Városligeti Sportcentrum
Tabán: új játszótér, sportpályák, megújult sétányok
Őszi könyvszüret – újdonságok kicsiknek és ovisoknak, kisiskolásoknak és 9 éves kortól
Múzeumok gyerekekre szabva
Esőprogramok, benti programok
50 remek hely a gyerekekkel a Balaton körül
Velencei-tó – legjobb helyek, bringatúra
Budapesti kirándulások – 8 ötlet
Budapest környéki kirándulások – 1.2. és 3. rész
Top 15 kirándulás gyerekekkel – országos
Közlekedési múzeumok
Várak
Tanösvények
Kisvasutak
2019-es újdonságok

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.