5 őszi kirándulás gyerekekkel októberre sárguló lombokkal, madarakkal, gombákkal

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Állatok Világnapja, őszi madárvonulás, a gombák izgalmas világa, land art és az őszi erdő. A Duna-Ipoly Nemzeti Park 5 kirándulása októberi hétvégékre Budapest közelében, és mellé egy szuper könyv az ifjú felfedezőknek.

Állatok Világnapja – Sas-hegyi Látogatóközpont, 2017. október 1., vasárnap 11:00 és 14:00

Az Állatok Világnapját 1931 óta ünnepeljük Szent Ferenc emléknapján, október 4-én. A jeles napon egy rejtélyes világba, a pókok népes, sas-hegyi birodalmába kalauzolják el a látogatókat a Sas-hegyi Látogatóközpontba, ahol már mi is többször megfordultunk. Zöld sziget a város felett! Teljes áru: 1100Ft/fő, kedvezményes/családi:850 Ft/fő, gyermek: 700 Ft/fő.
Táv: 850 m

Madárgyűrűzés a Jági-tónál – Jági-tó, 2017. október 7., szombat 9:00

Madárgyűrűzési bemutatót tartanak az Európai Madármegfigyelő Napokhoz kapcsolódva a Jági-tónál, ahol akár különleges vonuló fajokkal is találkozhattok. A madárgyűrűzési program 9.00-11.00-ig tart, a megtett táv kb. 1 km. Folytatva a nap szellemiségét, az érdeklődőkkel a gyűrűzés után lábuk alá vesszik a Borbás-gerincet is madarász szemmel. Az útvonal a fokozottan védett Szénások Európa Diplomás Terület olyan részeit is érinti, amelyek csak szakvezetett túrák során látogathatóak. A távcsövét senki se hagyja otthon! Ingyenes!
Táv:
3,5 km

Családi nap Királyréten: A gombák csodálatos világa októberben – Királyrét, 2017. október 14., szombat 11:00 és 14:00

Az őszi erdőben a gombák titkait fürkészhetitek. Ehető és mérgező gombák. Szépek és kevésbé szépek. Vicces kinézetűek, de csak fényképezőgéppel gyűjthettek. Rövid terepi séta után mikroszkóppal merülhettek el az aprók világában. Előzetes bejelentkezés szükséges, lehetőség szerint előző nap délután 15 óráig (kiralyret@dinpi.hu). Belépő: 2000 Ft/család/alkalom (amely a kiállítás belépődíját is tartalmazza).
Táv: 2 km

„Land art”, avagy az őszi erdő palettája – Nagykovácsi, 2017. október 21., 10:00

Októberre már megmutatja őszi arcát a természet, a színeivel, pedig mi magunk is varázsolhatunk. Hogy mi is az a „land art”? Kipróbálhatjátok közösen. Az általunk már ajánlott Sisakvirág tanösvényen barangolhattok, majd a Nagy-Kopaszon álló Csergezán Pál-kilátóba is fölsétálhattok. Teljes árú: 1500 Ft/fő, kedvezményes/családi: 750 Ft/fő.
Táv: 8 km

Fák és levek, színek és formák – Királyrét, 2017. október 28., szombat 11:00 és 14:00

Az októberi erdőben a levelek lehullanak a talajra. Így lehetőségünk van alaposan megvizsgálni őket családi körben – szülők, nagyszülők, keresztszülők és a hozzájuk tartozó gyermekek. Mihez hasonlítanak? Milyen a színük? Vajon milyen állatot lehet kirakni belőlük? Előzetes bejelentkezés szükséges, lehetőség szerint előző nap délután 15 óráig (kiralyret@dinpi.hu). Belépő: 2000 Ft/család/alkalom (amely a kiállítás belépődíját is tartalmazza).
Táv: 2 km

+1
További tanösvényket itt találtok. Nézzétek meg budapesti kirándulós ötleteinket vagy fedezzétek fel a főváros környékét!

[grey_box]

A kirándulásokhoz ajánljuk még a Kolibri Kiadónál megjelent Irány a természet! című könyvet, melyből rengeteg dolgot megtudhattok többek között az állatok megfigyeléséről, a tűzgyújtásról és a sátorépítésről, ráadásul több kreatív ötletet és játékot is találtok.[/grey_box]

Hétről hétre elhozzuk nektek a legjobb programokat, válogatásokat, kirándulós ötleteket, a legújabb gyerekbarát helyeket és könyveket. Érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt és csatlakozni Fb oldalunkhoz.

Képek: Minimatiné, Duna-Ipoly Nemzeti Park