Október első hetében várnak benneteket a könyvtárak – elindult az Országos Könyvtári Napok

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ország többszáz könyvtárában október első hetében beszélgetésekkel, könyvbemutatóval, kedvezményes beiratkozási lehetőséggel, gyerekprogramokkal vár benneteket az Országos Könyvtári Napok. Az idei fő témák közé tartozik például a fenntartható fejlődés és a mese hatalma. Október 6-án, a Könyves Vasárnap rendezvény keretében pedig sok helyszín rendhagyó nyitvatartással készül.

2019-ben az Országos Könyvtári Napok tematikája az ENSZ fenntartható fejlődési keretrendszerére épül, amelyben egy páratlanul ambiciózus és átalakító jellegű jövőkép szerepel. Egy olyan világot képzeltek el, amely mentes a nélkülözéstől, ahol mindenki boldogulhat. Olyan világot, amely mentes a félelemtől és az erőszaktól, ahol az írás- és olvasástudás általános. Olyan világot, amelyben a minőségi oktatás minden szintje mindenki számára hozzáférhető, akárcsak az egészségügyi ellátás és a szociális védelem, ahol biztosított a fizikai, mentális és szociális jóllét. Ahol elegendő, biztonságos, megfizethető és tápláló élelmiszer áll rendelkezésre, ahol a fogyasztási és termelési módok és valamennyi természeti erőforrás használata – a levegőtől a földig, a folyóktól, tavaktól és a víztározóktól az óceánokig és tengerekig – fenntartható.

A KÖNYVTÁRAK AZ EMBERÉRT – FELELŐSSÉGÜNK A FÖLDÉRT projekt keretében ezek közül az igen fontos, mindannyiunk és gyermekeink, unokáink életét is alapvetően befolyásoló témák közül igyekeznek könyvtári környezetben, sajátos eszközeikkel alaposabban körüljárni néhányat, bízva abban, hogy az információk átadásával egy-egy apró lépést tehetnek a megoldás felé.

Sokféle hagyományt követve, de számos újdonságot is tartogatva készülnek a könyvtárak a szeptember 30-ától október 6-áig tartó Országos Könyvtári Napok eseményeire.

A hét tematikájának kialakításánál az egyes korosztályok életkori sajátosságai mellett a legaktuálisabb, sokak életére kiható témakörökre koncentráltak:

  • A mese hatalma
  • A lét meghatározói: a négy elem
  • Felelősségünk a klímaváltozás
  • Fenntartható fejlődés
  • Velünk élő természet
  • Jövőnk, az ökokultúra

Október 6-án, a Könyves Vasárnapon a könyvtárak rendhagyó programokkal, zenés-játékos könyvtárnyitással, sokféle meglepetéssel várnak gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

A könyvbemutatók, irodalmi játékok, kiállítások, és különféle pályázatok között biztosan mindenki talál majd kedvére valót. Itt tudtok böngészni a bőséges kínálatból.