Online gyerekprogramok hétvégére – jön a Mikulás! – december 5-6.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csak kapkodjuk a fejünket, hogy mennyi jó előadással és koncerttel örvendeztetnek meg bennünket a színházak, zenekarok Advent 2. hétvégéjén. Lesz sok-sok téli mese és számos Mikulásváró program is, amelyhez csatlakozhattok.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Fényvillamos és Mikulásjárat, 100 Ft-os gyerekjegy a Libegőn és Budavári Siklón

A múlt héten elindult a főváros adventi dísze, a Fényvillamos (10 járattal), a Mikulásjárat a 3-as villamos vonalán, illetve a Libegőn és a Budavári siklón is egész hónapban 100 Ft a jegy a gyerekeknek.

Hívd fel a Mikulást!

December 6-áig beszélgethettek a Mikulással és manóival a Kabóca Bábszínház telefonvonalán reggel 8 órától este 8 óráig! Csak hívjátok a +36 20 215 1906-os számot! Készülhettek verssel, kívánsággal vagy csak annyit is mondhattok, hogy szia! Részletek itt.

Bóbita Bábszínház: Hókirálynő – szombaton 10 órától vasárnap 18:30-ig (ingyenes)

Gerda és Kay boldogan élnek egymás szomszédságában, az összehajló rózsaágak alatt. Ám boldogságuk törékeny, mert a Hókirálynő csókja hideggé teszi a kisfiú, Kay szívét és elhomályosítja látását. Megfagyott szíve elfordul a kislánytól és a jégvilágban élő Hókirálynő szolgája lesz. Gerda azonban nagyon szereti, ezért a keresésére indul. Hét határon, ezer veszélyen kel át, hogy megtalálja. Amerre jár, mindenki segíti. Végül rátalál a kisfiúra, és tiszta szívével megtöri a Hókirálynő varázslatát. 4 éves kortól ajánlott. Itt éritek el! Ingyenes!

Kolibri Színház: Kippkopp gyerekei – pénteken 18:00-vasárnap 22:00

„Erős a házunk, teli a kamránk” ‒ mondja Kippkopp Tipptoppnak. „De üres a karunk. Hiányzik innen… egy gyerek!” – sóhajtja Tipptopp. Marék Veronika népszerű mesehőseinek története folytatódik, bővül a család öt kis gesztenyegyerekkel. Az előadásfelvétel 2020. december 4. péntek 18 órától vasárnap 24 óráig elérhető. 3-7 éveseknek ajánlott. Jegyvásárlás itt. Jegyár: 1000-5000 Ft.

Kolibri Színház: János vitéz – pénteken 18:00-vasárnap 22:00

Négy különös vándor érkezik a Nyugati pályaudvarra, kosaraikban bábok. Játszani kezdenek, körbe veszik őket a járókelők. A nézelődőket magával ragadja a mese. Megelevenedik a magyar irodalom tündöklő szépségű, szó szerint elhangzó elbeszélő költeménye. Az előadásfelvétel 2020. december 4. péntek 18 órától vasárnap 24 óráig elérhető. 9-11 éveseknek ajánlott. Jegyvásárlás itt. Jegyár: 1000-5000 Ft.

Griff Bábszínház: Télen telelek (ingyenes)

Szombaton és vasárnap elérhetővé teszi a Bábszínház a Télen telelek című előadását. Ők azok, akik az előadás szövegeit és zenéjét ügyesen megszerezték Micimackó kortárs barátaitól és üzletfeleitől, úgy mint: Kiss Ottó, Kukorelly Endre, Máté Angi, Szabó Attila, Tóth Krisztina, Varró Dani, Veres András költőktől, valamint Ágoston Béla, Berta Csongor, Kiss Erzsi, Rab Viki és Takács Dániel zeneszerzőktől. Részletek itt. Lejátszás itt.

DECEMBER 5., szombat

Helló, télapó! – Online Mikulás műsor Rutkai Borival – szombaton 11:00

Rutkai Bori személyes és egyszemélyes Mikulás-műsora sok zenével, bábbal, tánccal. Gyertek vendégségbe Borihoz, aki megpróbálja a Mikulást is elhívni a buliba!

Fabula Bábszínház: Mikulás ajándéka – szombaton és vasárnap 10:00

A kedves, zenés, élő szereplővel tarkított bábelőadás Mikulás napján játszódik. Főhőse Balambusz, a jóságos kis krampusz, aki ebben az évben először segíthet a Mikulásnak az ajándékok szétosztásában. Egy váratlan pillanatban azonban eltűnik a zsák. A segítőkész nyúl testvérek és a kötelességtudó kis krampusz kalandos úton visszaszerzik az ajándékokat és minden jóra fordul. A történet végén megérkezik a Mikulás is. Az előadás mindkét napon este 22:00 óráig elérhető, többször visszanézhető. Jegyek itt. Ára: 3300-6000 Ft.

Arti és D’Arti a fényünnepek nyomában – Deák17 Galéria Fb oldalán, szombaton 10:00 (ingyenes)

Kulturális kitekintés, adventi készülődés, fényünnepek a Föld körül minden adventi szombaton a Deák17 Galériával! Ezúttal a téma a Nap visszaszerzése, utazás az indiánok földjére és Kínába, de olyan családi tavaszváró naptárat is készíthettek, melyet a sötétben is láthattok. Ingyenes!

Adventi jótékonysági Ringató – A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat javára –  szombaton 10:30

A Ringató idén egy adventi jótékonysági élő, online koncerttel járul hozzá a Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) V. Adventi Jótékonysági Gyűjtéséhez. Gyere és vegyél részt kisgyermekeddel a közös éneklésben, karácsonyra hangolódásban az otthonodból! Kérésük, hogy egy Ringató belépő árával, vagy más tetszőleges összeggel támogasd gyűjtésüket itt.

Táncszínház ON – Budapest Táncszínház: Holle anyó – szombaton 11:00 (ingyenes)

Egyfelvonásos táncjáték gyerekeknek. A Grimm testvérek kedves és tanulságos meséje emberi erényekről és az igazságról, amelyben mindnyájan bízunk, amely korunkban éppen olyan aktuális, mint generációkkal ezelőtt. Csak magyarországi IP címről látható. Ezen a linken éritek el az adott időpontban! Ingyenes!

Budapest Bábszínház: Nyúl Péter – online, szombaton 15:00-18:00

2020-ban semmi sem úgy történik, ahogy megszokhattuk… szóval nincs is abban semmi fura, hogy a Mikulás helyett most Nyúl Péterrel találkozhattok a hétvégén a Bábfilmszínházban. Nyúl Péterrel mindig történik valami. Mágnesként vonzza a bajt, a galibát. A nagy sikerű Boribon és Annipanni alkotói ezúttal Beatrix Potter bájos állatmeséiből készítettek előadást az óvodás és kisiskolás közönségnek. Jegyvásárlás itt. Az előadásra vasárnap is váltható jegy, akkor 10:30 és 13:30 között lehet megnézni. Jegyár: 2500-4000 Ft.

A Mikulás kesztyűje – A Babos Bábos Társulat online előadása az Igézőből – szombaton 18:30

A Mikulás két kis rakoncátlan krampusza játék közben elveszíti a Mikulás kesztyűjét. Hiába keresik, sehol sem találják. Nagy baj ez, hiszen ebben a hidegben a Mikulás kesztyű nélkül nem tudja elvinni az ajándékokat a gyerekeknek! Részletek itt. Jegyár: 1500 Ft.

DECEMBER 6., vasárnap

Gryllus Vilmos: Mikulás koncert – vasárnap 10:00

„Ebben az előadásban csupa olyasmiről mesélek nektek (persze csak itthonról, a képernyő előtt ülve), ami télen történik! Elsősorban persze a Mikulásról – vagy inkább a Télapóról? – aki mindjárt december elején meglátogat minket. De aztán sorban jön a többi ünnep, Karácsony, Újév, Farsang… Ezekről énekelek majd – illetve énekelünk együtt, ha van kedvetek.” Jegyár: 2490 Ft (Fb eseményben a hozzáférés vásárlása gombnál).

Kövér Béla Bábszínház: „Lakjatok mi szívünkben” – betlehemes előadás – vasárnaponként

A Kövér Béla Bábszínház minden adventi vasárnapon elérhetővé teszi legújabb előadását, amelyre jegyváltás szükséges. Részletek itt. Jegyár: 1200 Ft.

Adventi gyertyagyújtás Borival – vasárnap 10:00

Mikulás ismét slamasztikába keveredik, és két kis kobold barátja siet segítségül, Pisze és Bojtos. A négy részes videó-sorozatban minden mese után kinyitják a varázsdobozt, ami egy ismert téli gyerekdalt tartogat a gyerekek számára. Az ingyenesen elérhető videó-sorozatot a Boridalok oldalon találjátok. Ingyenes!

Vojtina Bábszínház: Iciri-piciri mesék – második adventi vetítés – vasárnap 10:00 (ingyenes)

Advent második vasárnapján az Iciri-piciri mesék című előadást nézhetitek meg, ám előtte egy különleges bejelentéssel készül számotokra Spenót és Krumpli krampusz. Részletek itt. Ingyenes!

Eszter-lánc Mesezenekar: Hóhullásban –  vasárnap 10:30

Ebben az évben, december 6-án közös zenehallgatásra hívnak benneteket. A Cseperedő Alapítvány szervezésében Kárász Eszter és az Eszter-lánc Mesezenekar muzsikál a gyerekeknek. A muzsikát, a vidám éneklést, a téli ünnepek hangulatát házhoz szállítják! A kb. 45 perces élő koncertet otthoni kényelmes párnán ülve, kuckóban vagy szőnyegen fekve, táncolva, énekelve hallgathatod és nézheted! Az esemény természetesen autista gyerekek számára is barátságos formában és szemléletben valósul meg. A koncert teljes bevételével most az Eszter-lánc Mesezenekar további működését támogathatod. Jegyvásárlás a „Hozzáférés megvásárlása” gomb megnyomásával indítható itt.

Paár Julcsi: Kerekerdő koncert – Fb live, vasárnap 10:30 (ingyenes)

Paár Julcsi zenésztársaival és a Csiki Gergely vezette Göncöl Táncegyüttes táncosaival, ismét el(ő)varázsolják a Kerekerdőt, a benne vándorló Jancsit, akinek kalandjai a hallgatóság által válnak valódivá. Bolondos leányok, boszorkák, suszter legények, világvégi ördögök elevenednek meg és röpítenek mindannyiunkat a Kerekerdő kellős közepébe. Részletek itt.

Vaskakas Bábszínház: A Mikulás új szánja – online bemutató – vasárnap 11:00 (ingyenes)

Mikulás új szánja című előadását Mikulás ünnepe alkalmából mutatja be – ezúttal online – a Vaskakas Bábszínház, sok-sok meglepetéssel, izgalommal és zenével. Az előadás a Vaskakas Bábszínház hivatalos YouTube csatornáján lesz elérhető. Ingyenes!

Belvárosi Betyárok: Mikulás koncert – Fb live, vasárnap 11:00 (ingyenes)

Idén csak egy Mikulás koncertet ad a zenekar, de azt egyszerre mindenkinek. Várnak benneteket december 6-án a tévé-, laptop-, telefon elé! Ingyenes!

A Fonó zenekar online koncertje – vasárnap 17:00 (ingyenes)

A Budai Vigadó Corvin téri teraszáról ezúttal a Fonó zenekar kedves dallamai csendülnek majd fel. A koncerteket élőben közvetítik a Hagyományok Háza Facebook-oldalán és YouTube-csatonáján! Ingyenes!

Halász Judit – élő közvetítés a Vígszínházból, vasárnap 17:00

Évtizedek óta az adventi időszak elmaradhatatlan eseményei Halász Judit ünnepi koncertjei a Vígszínházban. Idén, bár személyesen nem vehetnek részt a családok a Karácsonyi csiribirin, december 6-án délután online közvetítés formájában bárki részese lehet az ünnepváró koncertnek. Jegyvásárlás itt. Jegyár: 2900-4900 Ft. A jegyvásárlásra december 6-án 14:50-ig van lehetőség!

Advent a Lóvasúton – Szamárfül Projekt: Holle anyó – vasárnap 17:00 (ingyenes)

Az előadásban a lusta lány szemszögéből ismerkedhetünk meg a történettel. Mivel a lusta lány leginkább az ágyban szeret lenni, a mese helyszínei is abból teremtődnek meg. Így lesz az ágyból és az ágyneműkből mesebeli táj, kemence, almafa, Holle anyó mesebeli háza, vagy éppen a kapu, amin visszajutunk a való világba. A videót a Lóvasút Facebook-oldalán és a Lóvasút YouTube-csatornáján teszik elérhetővé, amely karácsonyig lehet majd tekinteni. Ingyenes!

Bóbita Bábszínház: Holle anyó – megnézhető: vasárnap 19:00-hétfőn 22:00 (ingyenes)

Susa és Lina mostohatestvérek. Linát özvegy édesanyja kényezteti, tejben-vajban füröszti, míg Susa, a mostohaleány reggeltől estig dolgozik. Minden a feje tetejére áll azonban, amikor Susa egy varázslatos kútba pottyanva Holle anyó házában találja magát… Itt éritek el. Ingyenes!

További programokat Online rovatunkban is találtok! Tartsatok velünk az adventi időszakban is!

Online előadások egész decemberben 10 bábszínházból! Itt gyűjtöttük össze, hogy mennyi jó előadással készülnek a színházak a decemberi időszakban. Sok ingyenesen elérhető előadás is lesz, de ha szívesen támogatnátok kedvenceiteket, erre is van lehetőség.

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.