Nyári táborok 2023 – 1. rész

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Idén is összegyűjtöttük kedvenc táborainkat az irodalom, a természet és a művészetek jegyében.

Olyan helyszíneket ajánlunk, amelyek közül többet már személyesen is kipróbáltunk vagy szívesen kipróbálnánk a nyári szünetben.

Nyári táborok a Magyar Nemzeti Galériában

A Magyar Nemzeti Galéria ezen a nyáron is izgalmas táborokkal várja az érdeklődőket: egy-egy hetes turnusokban, a főváros festői szépségű helyén, a világörökség részét képező budai várnegyedben, az egykori királyi palota épületében rendezik meg:

  • Június 26-ától a 10-14 évesek az Alkoss! táborban különféle anyagokkal, színekkel és formákkal kísérletezhetnek. Bejárhatják az állandó és az időszaki kiállításokat, hogy közelebbről is megismerjék a különböző korszakok legizgalmasabb műalkotásait, vagy a természetből merítsenek inspirációt. Az elkészült műveket egy kiállításon mutatják be a szülőknek, rokonoknak, barátoknak.
  • Július 10-étől a 7-10 éveseket várják egy Mesebeli kalandra. Beléphetnek a vásznakon életre kelt történetekbe és kalandozhatnak olyan varázslatos helyeken, mint Gulácsy Lajos elvarázsolt birodalma, a Hold és a Föld között félúton lévő Na’Conxypan! Sárkányok, űrhajók, királynők és betyárok lesznek az útitársaik, élményeiket pedig kreatív alkotásokkal örökíthetik meg.
  • Augusztus 7-étől szintén a 7-10 éves korosztály vehet részt az Állatok, növények, emberek táborban, amelynek középpontjában a természet felfedezése áll: festményeken nézhetik meg a fények, színek játékát, alkotásaik középpontjában is a tájak és az azokat benépesítő állatok, növények és helyenként emberek állnak majd. Kirándulnak a természetbe és környezetünk védelme is hangsúlyos szerepet kap.
    Szponzorált tartalom.

A Szépművészeti Múzeum nyári táborai

A Szépművészeti Múzeum 3 nyári táborába van még hely: a Műhelymeséken bejárhatják a gyerekek a Szépművészeti Múzeum tereit, bekukkanthatnak az egykor volt világok mindennapjaiba, festőműhelyekbe, vagy nemes urak palotáiba. Festhetnek, rajzolhatnak, új technikákkal kísérletezhetnek és a tábor végére igazi festőinasokká válhatnak. A júliusi Színről színre táborban olyan kérdésekre keresik a válaszokat, hogy befolyásolják-e hangulatunkat a színek; melyikhez milyen jelentést társítunk; a számoknak, az ízeknek és az illatoknak lehet-e színe, illetve miből készültek 500 évvel ezelőtt a színes festékek.Természetesen itt is lesz alkotás. Július közepétől pedig Időutazásra hívják a gyerekeket: ókori emlékek között sétálhatnak, másnap már a reneszánsz mesterek alkotásait vizsgálhatják, később németalföldi falusi mulatságon vehetnek részt.
Korosztály: Műhelymesék 7-10 éveseknek; Színről színre tábor 8-11 éveseknek; Időutazás 9-11 éveseknek
Időpont: 2023. júniusban és júliusban

Holdvilág, varjúháj – Városliget, Millennium Háza

A tábor egyik lényeges pontja, hogy egy kicsit kapcsolódjanak a gyerekek a természethez. Amennyiben az időjárás kedvező, minél több időt töltenek majd a szabadban. Várja őket a Liget zöldje, ahol átmozgathatják magukat, összegyűjthetik a kincseket a szuper alkotásokhoz, tájművészkedhetnek, vagy csak megpihenhetnek az árnyas lombok alatt, a park élővilágát figyelve. Részletek itt.
Korosztály: 6-12 éves korig
Időpont: 2023. június 19-23.

Pagony nyári táborok 2 helyszínen

Ebben az évben 2 helyszínen a Bartók Béla úti Pagonyban és a Zuglói Pagonyban a gyerekek találkozhatnak Ruminivel, legózhatnak, forgathatnak filmet, alkothatnak, elrepülhetnek mesevilágba vagy akár színházasdit is játszhatnak. Részletek itt.
Korosztály: kisiskolás kortól, filmes és divat táborok nagyobbaknak is. Részletek itt.
Időpontok: 6-16 éveseknek, a tábor témájától függően

Vackor tábor – Budakeszi Vadaspark

A Budakeszi Vadaspark 2023 nyarán napközis tábort szervez olyan általános iskolás gyermekek részére, akik érdeklődve fordulnak a természetismeret, az állatvilág, és az erdei kalandok felé. A táborban részt vevő gyerekek betekinthetnek a vadaspark életébe, megnézhetik, mi zajlik a „kulisszák mögött”, kicsit kipróbálhatják magukat vadasparki gondozóként, etethetnek, gondozhatnak, simogathatnak olyan állatokat is, amiket más nem. Az erdei környezet adta lehetőségeket kihasználva, játékos, interaktív formában ismerkedhetnek a gyerekek az erdő életével, a fákkal, növényekkel, különleges élőlényekkel. Részletek itt.
Korosztály: általános iskolásoknak
Időpontok: június 26-tól augusztus 18-ig

2 mesés tábor a Mesemúzeumban

A Mesemúzeum Mesés kalandozások északon! nevű táborában minden nap új kaland vár a gyerekekre a zord észak tengerein és szigetein. Találkozhatnak trollokkal, harcimókusokkal, orkokkal – segíthetnek nekik, megtudhatják titkaikat, egy közös legendárium hősei lehetnek. Az ovis mesetáborban 4 napon keresztül a meséké és a játéké lesz a főszerep. A gyerekek lehetnek hercegek, hercegnők, lovagok vagy akár még a gonosz sárkány bőrébe is bújhatnak. Részletek itt.
Korosztály: Mesés kalandozások 7-11 éveseknek, ovis tábor 5-7 évesek
Időpontok: Mesés kalandozások július 3-7., ovis tábor augusztus 14-17.

Erdő Ajándéka táborok – Hármashatár-hegy és egyéb helyszínek

Gyönyörű erdei környezetben, nyáron több időpontban várnak benneteket a Hármashatár-hegyen. Kirándulhattok, megtanulhatjátok a menedéképítés és a tűzgyújtás csínját-bínját, ismerkedhettek a környék élővilágával. Részletek itt.
Korosztály: 6-12 éves korig
Időpontok: júliusban és augusztusban hétfőtől péntekig

A Duna-Ipoly Nemzeti Park táborai

A természetvédelmi és madárgyűrűző táborok idén is várják a gyerekeket a Duna-Ipoly Nemzeti Park látogatóközpontjaiban. Sok kaland és játék, élményekkel teli kirándulások várnak rátok pl. a Pálvölgyi-kőfejtőben, a Pilisi Len Látogatóközpontban és Dinnyésen. Részletek itt.
Korosztály: 6-12 éves korig
Időpontok: több időpontban

A Magyar Madártani Egyesület táborai

A MME táboraink többségében a tudományos célú madárbefogás és -gyűrűzés képezi a központi tevékenységet. Emellett sok helyen folyik távcsöves madármegfigyelés (faunisztika), botanizálás, de kirándulni is lehet. Az egyes táborok programjairól a tábori tájékoztatókban olvashattok. Részletek itt.
Korosztály: 10 éves kortól, de van olyan, ami 13-14 éves kortól ajánlott
Időpontok: több időpontban

HETED7 Nyári napközis táborok a Szentendrei Skanzenban

A táborozók öt nap alatt tevékeny részesei lehetnek a jellegzetes paraszti munkáknak, kézműves tevékenységeknek, mozgásos és dramatikus játékoknak. Nyolc tájegységben ismerkedhetnek a paraszti és mezővárosi társadalom múltjával. Nagy csűrjeink, pajtáink, házaink kiváló helyszínt jelentenek az élményszerzéshez – esős és meleg időben egyaránt. A múzeum szabad területei, a kertek, rétek, erdő és a patak lehetőséget adnak a gyermekek mozgásigényének kielégítéséhez. Részletek itt.
Korosztály: 6-12 éveseknek
Időpontok: 6 héten keresztül