A legjobb nyári programok a vakációra – gyerekekkel Budapesten

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

nyar-gyerekprogram-budapest-vakacio

A legjobb nyári programok, vagyis gyerekekkel Budapesten. Ha a fővárosban töltenétek a nyári napokat, bőven jut minden napra legalább egy jó esemény. Ingyenes koncertek és színházi előadások, kalandparkok, gyerekbarát strandok, lazulós teraszok, vonatos programok, sportos felfedező füzet, a legújabb gyerekkönyvek és még számos jó dolog vár rátok.

Ingyenes előadások a Margitszigeten egész nyáron át!

Zirano színház

Idén is két margitszigeti helyszínen, a Szabadtéri Színpad szomszédságában, illetve a Szent Margit kolostor romjainál vár benneteket számos ingyenes gyerekprogram június közepétől egészen augusztus végéig. Némelyik előadás első színházi élménynek is tökéletes, hiszen bármikor felállhatnak a gyerekek, illetve a 45-50 perces előadások nem túl hosszúak a kisebbek számára sem. Íme a részletes program korosztályi ajánlásokkal. Emellett a Városmajori Szabadtéri Színpadon is lesznek előadások szombat délelőttönként (ezek fizetős programok), részletes program és jegyárak itt. További programok gyerekekkel a Margitszigeten itt.

Zenélő Budapest – szombatonként 11 órától ingyenes gyerekkoncertek júniusban a Millenárison és júliusban a Nemzeti Múzeum kertjében

Brass in the five

Ingyenes koncertekkel várnak benneteket júniusban a Millenárison, a Nemzeti Táncszínház teraszán, illetve júliusban a Nemzeti Múzeum kertjében a Zenélő Budapest keretében. A Millenárison fellép június 29-én a Kifli Zenekar, a Nemzeti Múzeumnál július 6-án a Téka, július 13-án lesz Csillagszemű táncház, július 20-án Kifli Zenekar koncert és július 27-én Brass in the five. A programok 11 órakor kezdődnek és ingyenesek! Több helyszínen találkozhattok még ingyenes koncertekkel a Zenélő Budapest keretében, melynek részletes programját itt éritek el.

Pöttömkert

Veronaki

A Pöttömkert minden nyári hónapban 1 vasárnap várja a gyerekeket a Budapest Parkban. Július 7-én a Veronaki koncertezik, augusztus 4-én a Rutkai Bori Banda, szeptember 1-jén pedig a Czutorborsók lép színpadra.

Városi Sport Füzet – ingyenesen letölthető városi kalandozások!

Városi Sport Füzet

Városi Titkos Füzet és a Városi Zöld Füzet után megjelent a Városi Sport Füzet, amely a 8-10 éves korosztály és családok számára készült, ingyenesen letölthető vagy nyitva tartási időben átvehető a Deák17 Galériában. 

A belvárosi érdekességei és zöld helyei után ez a családi foglalkoztató könyv a Budapesten belüli sportolási lehetőségekkel és szabadidős tevékenységeket gyűjti össze. Mi már kipróbáltuk és még biztos előkerül a nyári szünetben.

Új játszóterek és régi kedvencek

Májusban beszámoltunk nektek a legújabb csepeli játszótérről, illetve Adyliget megnyitóján is ott jártunk. Június végén megnyílt a Holdudvar Óbudán és a Dunafok Szabadidőpark, a kőbányai Óhegy park, illetve a Mechwart ligetről és a zuglói Pillangó parkról is írunk majd részletesebben, de érdemes a régi nagy kedvenceket is felkeresni a nyári szünetben: a gellért-hegyi csúszdás játszóteret, a margitszigeti pólós játszóteret, tematikus kedvenceinket, a Benczúr-kertet, a Mészkő-parkot vagy egy vizezős helyszínt.

Nyári gyerekkoncertek szombat délelőttönként a Kobuciban

 

Az óbudai Kobuci kert a gyerekeket várja szombat délelőttönként. Fellép itt a nyár folyamán a Kaláka, a Rutkai Bori Banda, a Kolompos, a Bahorka Társulat és a Xiloton együttes is. Részletek itt.

Lazulós szabadtéri helyek

A Római-parti Fellinibe mindig jó beülni, illetve kiülni és kavicsokat dobálni a vízbe, és a Nap bácsit is nagyon szeretjük. A Népsziget mellett a Kabint, illetve Budapest másik végében található piros emeletes buszos Dunaparty megállót is érdemes felkeresni gyerekekkel is, a Városligetben a Kertem mellett a nagyjátszótér felújítása miatt egy ideiglenes játszóteret is találtok.

Kalandparkok

Ha kalandparkba mennétek, akkor a Budakeszi Kalandparkot, a Római Kalandparkot, az Orczy Parkot (a megújult Orczy-kertről itt írtunk részletesen) vagy a Bókay-kertet ajánljuk, mindenhol van gyerekpálya is.

Egyéb szabadtéri programok, strandok

Nálunk nem múlik el nyári szünet anélkül, hogy ne szállnánk fel Gyermekvasútra vagy ne látogatnánk el a Vasúttörténeti Parkba, ahol árnyas játszótér is van. Természetesen nem maradhat ki az Állatkert lepkekertje sem vagy ha már nem bírjuk a meleget, a Varázshegy és a Holnemvolt Vár játszóháza. Ha pedig strand, a mi kedvenceink a Római strand, a megújult Csillaghegyi strand, az Erzsébetligeti strand, de idén biztos megnézzük a Dagályt is, amely mellett új játszóteret adtak át. A Tarzan park is nagy kedvencünk a homokbányával, a placcs placcal és az óriáscsúszdákkal.

A kobold nyomában – kalandozás a Szépművészetiben

Rettenetes a felfordulás a Szépművészeti Múzeum képtárában: a tettes elillant, a múzeum már csak a gyerekek segítségében bízik. Képtári kalandokra hív az Utazóbőrönd a megújult Szépművészeti Múzeum állandó kiállításában. Miközben a csapatmunka és az eszmecsere a családi összetartást erősíti, a társasjáték a gyerekek készségeit is fejleszti, így a tájékozódást, a vizuális memóriát és a szókincset. Próbáljátok ki ti is. A belépőn felül a játék 2000 Ft.

Múzeumi foglalkozások földön, vízen, levegőben a Közlekedési Múzeummal

HajócsavarGÓ a Múzeumhajón című programsorozat keretében felfedezhetitek az egykori gőzhajót, az ott látható állandó kiállítást, valamint az Utasellátó vállalat 70. évfordulója alkalmából rendezett Vendéglátás sínen és vízen című kiállítást is! A program során mindig az adott témához kapcsolódó alkotó foglalkozás is kapcsolódik. Részvétel előzetes regisztrációval, valamint a gyermekek számára a helyszínen megváltott 300 Ft múzeumpedagógiai díj megfizetésével lehetséges. Időpontok: július 2.,9.,16.,23. és 30-ai keddek, 11:00-13:00
Idén harmadik alkalommal várja a vakációzó kicsiket és nagyokat az AeroParkkal közösen szervezett Hajtó-Mű- Hely című nyári tematikus családi alkotóműhely. Júliustól szerdánként a Közlekedési Múzeum múzeumpedagógusai egy-egy izgalmas témát feldolgozva tartanak múzeumpedagógiai foglalkozásokat kreatív programokkal kiegészülve. Részvétel az Aeroparkban váltott érvényes belépővel lehetséges. Időpontok: július 3.,10.,17.,24. és 31-ai szerdák, 10:00-13:00.
Idén már ötödik éve csütörtökönként rendezik meg a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény Ganz bácsi műhelye című tematikus foglalkozássorozatát. A nyári múzeumpedagógiai műhelyekben idén is megfigyelnek, kutatnak és alkotnak a vakációzó kicsikkel és nagyokkal egyaránt – hétről-hétre más-más téma mentén megismerve a kiállításokat!  Részvétel érvényes belépő és a gyermekek számára a belépő mellett 300 Ft múzeumpedagógiai díj megváltásával lehetséges. További információk: muzeumpedagogia@kozlekedesimuzeum.hu. Időpontok: július 4., 14:00-16:00 és július 11., 18., 25., aug. 1. csütörtökök, 11:00-13:00
Mindhárom foglalkozás 5 éves kortól ajánlott!

Kertészkedés mesehősökkel

A Szamóca Kiskertész Tanoda július 10. és augusztus 7. között több alkalommal vár benneteket kertészkedős foglalkozásával a Füvészkertbe. A Mesehősök növényei program célja, hogy közelebb hozza a 3-10 éves gyerekeket a természethez. Játékosan, észrevétlenül tanulnak a gyerekek, a növényekről, élővilágról tapasztalás útján. Foglalkozások kezdődnek: 10.00 és 11.15-től és 1 órát tartanak. A foglalkozást a Füvészkertben a FűFa tankertben tartják. Ára 1800 Ft/gyerek, 3400 Ft/2 gyerek.

Nosztalgia járatok

Szombatonként és vasárnaponként nosztalgia buszok, villamosok várnak rátok egész nyáron több vonalon. 6 éves kor alatt ingyenes! Mi tavaly pont a képen látható busszal utaztunk, és nagyon élvezték a városnézést a gyerekek.

A legújabb vakációs olvasmányok

A legújabb könyvekből válogattunk kicsiknek és ovisoknak, illetve iskolásoknak. Szuper nyári kalandregények, olvasmányok, böngészők minden korosztálynak. További remek olvasni valókat Könyv rovatunkban is találtok!

Hova érdemes még menni? Esőprogramok itt, a legjobb kirándulós válogatások itt érhetőek el. További ötleteket találtok a Hétvége rovatban, melyet csütörtökönként frissítünk, illetve az Instagramon is!

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.