Nyári programok a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2021

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Nyári programok a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2021

Bemutatjuk, hogy idén nyáron milyen programokkal és élményekkel várja a nagyközönséget az Állatkert, és hogy milyen események kapcsolódnak a 155 éves intézmény jubileumi emlékévéhez.

Lepkekert – egész nyáron át

Az Állatkert egyik népszerű látványossága a Pálmaház mögött található Lepkekert, amely úgy lett kialakítva, hogy a látogatók egy térben tartózkodhatnak a sok száz színpompás trópusi lepkével, mintha csak a természetes élőhelyükön sétálva találkoznának velük. Ez a szezonális bemutatóhely 2000 óta minden évben késő tavasztól ősz derekáig várja az Állatkert közönségét.

„Légy ott!” programok – egész nyáron át

Június közepétől – amikor az iskolai vakáció is elkezdődik – az úgynevezett Légy ott! élményprogramok is várják a látogatókat. Minden nap délelőtt 10-től délután fél 5-ig minden egész és fél órában különleges bemutatók, látványetetések, állattréningek teszik még izgalmasabbá az állatkerti élményt. Az egyes programok időpontját és helyszínét úgy állították össze, hogy azokat egy adott útvonal mentén haladva kényelmesen végig lehessen látogatni.

RÉSZLETES PROGRAM
Zöld útvonal:
10:00 Kea látványetetés az Ausztrálháznál
10:30 Ausztrália különleges állatvilága az Ausztrál ösvénynél
11:00 Sörényes hangyász etetés a Pampakifutónál
12:00 Óriásvidrák birodalma óriásvidrák kifutója
12:30 Bonsai bemutató a japánkerti Bonsai pavilonnál

Kék útvonal:
10:00 Borjúfókák és pingvinek reggelije a pingvinmedencénél
10:30 Találkozás Zuluval, a szurikátával a Japánkertben
11:00 Fóka-móka az oroszlánfókák medencéjénél
11:30 Kertészeti bemutató a Madagaszkár-ház mellett
12:30 Ragadozók látványetetése az India-háznál
13:00 A gorillacsalád ebédje a gorillák kifutójánál
13:30 Meglepetésállatok testközelben a Piknik parknál

Piros útvonal:
13:30 Parasztudvari pajtások a tevék kifutójánál
14:00 Hüllők látványetetése a Mérgesházban
14:30 Meglepetés állatok testközelben az elefántházi kapunál
15:00 Elefántiskola az Elefántház mögött
16:00 Borjúfókák és pingvinek vacsorája a pingvinmedencénél
16:30 Fóka-móka az oroszlánfókák medencéjénél

Rendezvények Gyereknaptól az Állatkertek Éjszakájáig

Az újranyitás óta az Állatkert idei első nagy rendezvénye a Gyereknap. A sok-sok állat és növény mellett rengeteg különleges élménnyel várják a gyerekeket, és persze a szülőket, nagyszülőket is: a kert tizenkét különböző pontján lesznek állomáshelyek, többek között kutatóállomással, játékos állathatározóval, tudáspróbával, AR-kalandpályával, ugandai gyöngyfűzéssel, bábelőadásokkal, interaktív zenés mesével, családi társasjátékkal. Lesz még gólyalábas felvonulás, utcaszínház háromkerekű velocipédekkel, sőt kincskereső kalandtúra is.
A Szent Iván-éj idén egy csütörtöki estére esik, ám az állatkerti Szent Iván-éjre a rákövetkező este, június 25-én pénteken kerül majd sor, hogy az azt követő hétvégén mindenki kipihenhesse magát. A változatos programok részben a Szent Iván-éji hagyományokat elevenítik fel, de lesznek például csillagászati témájú bemutatók is, hiszen maga a Szent Iván-éj voltaképpen egy csillagászati eseményhez, a nyári napfordulóhoz, és így az év legrövidebb éjszakájához kapcsolódik. A különleges Szent Iván-éji élmények este 7-től várják a látogatókat, s a kertet éjfélig kell majd elhagyni.
Sokan tudják, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykert a világ egyik legrégebbi állatkertje. A patinás intézmény idén ünnepli megnyitásának 155. évfordulóját. A tulajdonképpeni születésnap augusztus 9-én van, amely hétfőre esik, de a születésnapi események az előtte lévő hétvégét is magukba foglalják, azaz összesen három napot ölelnek majd fel augusztus 7-től 9-ig. Ezen a három napon az Állatkert gazdag és érdekes múltját felelevenítő családi programokkal várják a látogatókat.
Augusztus 27-én, a nyár utolsó péntek estéjén természetesen a hagyományos Állatkertek Éjszakáját is megtartják a Budapesti Állatkertben, rengeteg élménnyel és látnivalóval, amelyek egy része szintén kapcsolódik majd a Jubileumi Emlékévhez.

Részben nyitva a Holnemvolt Vár területe

Az Állatkert irányából már nyitva van a kapu a Holnemvolt Vár irányába. Egyelőre a benti részek (játszóház, Cápasuli) még zárva tart, de reményeik szerint hamarosan ezek a részek is kinyitnak.

Fontos!
A hatályos jogszabályok alapján az Állatkertbe a 18 éven felüliek csak védettségi igazolvánnyal léphetnek be! A védettségi igazolvány megléte az erre szolgáló applikációval is igazolható.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert

50 program Gyereknapra válogatásunkat is érdemes megnézni!

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.