5 kirándulás gyerekekkel júniusban – Levendula mező, szentjánosbogár túrák, éjszakai kalandok

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Levendula

A nyári szünetet biztos, hogy illatozó levendulamezőkkel, éjszakai szentjánosbogár túrákkal és kalandos, sötétedés utáni kirándulásokkal kezdjük, és ehhez ajánlunk nektek Budapestről is könnyen megközelíthető helyszíneket. 5 nyári kirándulás gyerekekkel június második felére.

Szedd magad levendula Budapest közelében is!

Kevélyhegyi levendulamező

Ha nem szeretnétek egészen a Balaton-felvidékig utazni, Pilisborosjenőn is találtok egy csodaszép levendulást, ahol lehet gyűjteni is június 14-étől. Mi nagyon szeretjük a Kevélyhegyi levendulamezőt, ahol papírzacskóba lehet szedni a levendulát (kis zacskó 1000 Ft, nagy zacskó kb. 2 kg – 2800 Ft). Csodaszép a környék, érdemes elsétálni a közelben található Egri vár másolatához is, ha ott jártok. Ollót vigyetek, hogy a gyerekek is tudjanak szüretelni. Mi a termés egy részéből kis csokrokat készítünk a szekrényekbe, másik részéből pedig szörp lesz. 🙂 További részletek itt.
Ha pedig a Balatonon töltenétek a június második felét, akkor irány a Tihanyi Levendula Napok (június 17-28.), a Kőröshegyi Levendulás, a Dörgicsei Levendula Major vagy a mi nagy kedvencünk a Szent Balázs-hegyi Levendulás.

Villancsók nyomában – szentjánosbogár túrák a Jági tanösvényen – Pilisszentiván, június 21-22.

Villancsók nyomában – szentjánosbogár túrák a Jági tanösvényen

A túra alkalmával (indulás 20:30) a Pilisszentivánon található Jági tanösvényt (kb. 2 óra, 3 km) járhatjátok be, azonban rendhagyó módon nem nappal, hanem este. Amikor a nap nyugovóra tér és a csillagok is kigyúlnak, ilyenkor Szent Iván-éj környékén megelevenedik az erdő. Az erdei séták alkalmával jó idő esetén az erdők eleven mécsesével, a szentjánosbogarakkal is találkozhattok. Előzetes bejelentkezés szükséges! Ár: 1200-2200 Ft. Részletek és jelentkezés itt.
Június 17-étől Agostyánból is indulnak szentjánosbogár túrák, részletek itt.
Június 17. és 30. között Királyrét-Szokolyáról is indulnak vezetett túrák. Részletek itt.
A Vácrátóti Arborétumban június 14-étől 21-éig indulnak vezetett túrák. Részletek itt.
A Soroksári Arborétumban június 18-23. között tartanak esti sétákat. Részletek itt.
A Diósjenő Szabadidőparkban előreláthatóan július elejéig tartanak sétákat. Részletek itt.
Június 17-étől az Alcsúti Arborétumban (viharkárok miatt június 24-től zárva!) is indulnak a vezetett séták, ide hétköznap érdemes menni, mert sokan keresik fel. Aktuális információk a Fb oldalukon.

Esti bagolytúra a Dinnyési-fertőnél – Dinnyés, június 21., 20:00

Esti bagolytúra a Dinnyési-fertőnél – Dinnyés

Az éjszaka hangjai között felfedezhetjük a füleskuvik kedves füttyögetését, esetleg az erdei fülesbagoly fiókáinak elnyújtott kérő hangját. A legkülönfélébb hangokat (emlősöket, madarakat, békákat, rovarokat) veszik számba ezen a 3 km-es közepes nehézségű esti túrán. Legalább tíz különböző állathang élethű utánzását tanulhatjátok meg útközben. Előzetes bejelentkezés szükséges! ár: 1200-2200 Ft.
Részletek és jelentkezés itt.

A Sas-hegy hüllői – Sas-hegyi Látogatóközpont, június 22., 11:00

A Sas-hegy hüllői – Sas-hegyi Látogatóközpont

Júniusban a délelőtti órákban különösen aktívak az itt élő gyíkok, így jó eséllyel találkozunk a túrán fali gyíkkal, zöld gyíkkal, fürge gyíkkal a könnyű és rövid sétán. Naptejet, vizet, sapkát vigyetek, árnyék kevés van. Ár: 900-1200 Ft.
Részletek itt.

Szent Iván-éji hangulatban – éjszakai túra – Ócsa, június 22., 20:00

Szent Iván-éji hangulatban – éjszakai túra – Ócsa

Családi kalandozás a szürkületi lápi erdőben. Felfedezés és kaland az év legrövidebb éjszakáján. Alkonyat után a Selyem-réti tanösvényen (3 km, kb. 2 óra) megfigyelhetitek, hogyan változik meg az érzékelésünk sötétedés után. Zárt ruházat, zseblámpa és szúnyogriasztó ajánlott! Bejelentkezés szükséges! Ár: 1200-2200 Ft.
Részletek és bejelentkezés itt.

Nyári kirándulás gyerekekkel? Itt találtok további jó ötleteket!

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.