Így zárjuk a vakációt! – 17 nyárbúcsúztató program

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nyárbúcsúztató programok 2017

A vakációt igazán jó nyárbúcsúztató fesztiválokkal zárhatjátok ezen a hétvégén. Íme több mint 17 ötlet a kirándulástól kezdve izgalmas éjszakai programokon át a füzetkészítő workshopokig, de koncerteket, bábszínházat és még rengeteg jó ötletet találtok a nyár utolsó programajánlójában.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Szentendre éjjel-nappal nyitva fesztivál – Szentendre, több helyszínen, augusztus 25-27. (a legtöbb program ingyenes)

Gasztro kalandok, mesehősök 7 próbája a Pest Megyei Könyvtárban, rendhagyó séták gyerekekkel is, kiállítások, játékok és sok-sok program reggeltől estig egész hétvégén Szentendre szinte minden pontján. Részletek ittIngyenes!

Újpest Napja és Újpesti tűzoltóság nyílt nap – Újpest, Szent István tér, augusztus 26-27. (ingyenes)

Pénteken este a Budapest Bár koncertje, szombaton 15 órától a Kaláka, vasárnap pedig 15 órától a Rutkai Bori banda koncertje vár rátok a IV. kerületben. A Skac Placcon iskolaváró kézműves-foglalkozással, baba-mama kuckóval és játszóházzal, a környezeti nevelés jegyében pedig a WWF – Élő Duna Turné programja izgalmas és érdekes feladatokkal várja a gyerekeket az Egek Királynéja Főplébánia templomkertjében, valamint lesz népi játszó is. A tűzoltóság idén is két nyílt nappal készül szombaton és vasárnap 10 és 16 óra között a Szent László tér 1-ben. Ingyenes!

BakátsFeszt – Bakáts tér és környéke, augusztus 24-27. (ingyenes)

Igazi kulturális kavalkáddá változik ezen a hétvégén a Bakáts tér és környéke is. Szombaton 15 órától fellép a Veronaki, vasárnap 11 órától a StúdióK előadását nézhetitek meg, 16 órától pedig a Brassium Fúvósegyüttes klasszikus zenei koncertjét hallgathatjátok meg. Ingyenes!

Savaria Történelmi Karnevál – Szombathely, augusztus 24-27.

Szombathely legnagyobb eseményére a város apraja-nagyja készül, és egyre több vendég is érkezik, hogy megnézze a színes karneváli forgatagot, ahol közel 1000 „római polgár” vonul majd fel, de lesznek még koncertek, színházi előadások és természetesen a gyerekek sem maradnak jó programok nélkül. A legtöbb program ingyenes, de a különböző fizetős programokról itt találtok információkat.

Vidor Fesztivál – Nyíregyháza terein, kulturális intézményeiben, augusztus 25. – szeptember 2. (a legtöbb program ingyenes)

Nyíregyháza augusztus utolsó napjaiban méltóképpen, sok-sok vidámsággal búcsúztatja a nyarat. Lesznek koncertek, gólyalábasok, és természetesen színházi produkciók is. A legtöbb program ingyenes, a fizetős programok árait itt találjátok. Részletes program itt.

Nyári családi napok Királyréten: A gombák csodálatos világa – Királyrét, szombaton és vasárnap 11:00

Rövid terepi séta után mikroszkóppal merülhettek el a gombák izgalmas világában. Kézműveskedés, észtorna, rejtvények, fejtörők várnak minden korosztályt. Belépő a családnak: 2000 Ft. Előzetes bejelentkezés szükséges!

Kamion Európa Bajnokság – Hungaroring, augusztus 26-27.

Augusztus 24-én Belvárosi Parádé az 56-osok terén, Blancpain GT Series Sprint Cup és Sports Club betétfutamok, izgalmas és szórakoztató gyermekprogramok, freestyle motocross bemutatók várnak rátok ezen a hétvégén a Hungaroringen. Jegyár: 5900-7900 Ft, 14 év alatt ingyenes.

AUGUSZTUS 25., péntek

Iskolanyitogató – a Cellux Csoport workshopja – Szentendre, Parti Medve, pénteken 10:00

A Cellux Csoporttal az újrahasznosítás szellemében készíthettek különleges, egyedi füzeteket, noteszeket, címkéket. 6−14 éves gyerekeknek ajánlott. A részvétel regisztrációhoz kötött. A foglalkozás minimum 5 fő jelentkező esetében indul. Maximális létszám: 15 fő. Részvételi díj: 1000 Ft.

Állatkertek Éjszakája – Állatkert, Budakeszi vadaspark, Tropicarium, augusztus 25., péntek 19 órától

Augusztus 25-én, a nyár utolsó péntekének estéjén ismét megrendezik a hagyományos Állatkertek Éjszakáját, ahol egy különleges időpontban, különleges szemszögből nézhetitek meg a már ismert intézményeket. Bemutatók, látványos etetések is várnak rátok. Amikor régebben a rendezvényen jártunk, nagyon sokan voltak, erre érdemes készülni, és sajnos az állatokat is többen zavarták. Elemlámpát viszont érdemes vinni, hogy a sötétebb utakat megvilágítsátok. Jegyár: felnőtt 3500 Ft, gyerek 2500 Ft. Lehetőség van kombinált jegyek megváltására is. A kombinált jegyek az Állatkertek Éjszakája ideje alatt a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, a Budakeszi Vadasparkba, illetve a Tropicariumba (Campona) is érvényesek, sőt, utóbbi két helyszínen szombaton és vasárnap is felhasználhatók napközbeni látogatásra. A kombinált jegyek ára 4000 Ft, 14 éven aluli gyermekek esetében 3000 Ft.

Denevérnász – Pálvölgyi Kőfejtő, augusztus 25. pénteken 19:30

Több barlang bejáratánál is feszítenek ki denevérbefogó függönyhálókat. A hálózás remek lehetőséget teremt a különböző denevérfajokkal való találkozásra, esetleg a főbb határozóbélyegek megismerésére is. Az éjszaka folyamán mindenki annyit mozog majd a hálók között, amennyit szeretne, amennyire hajtja a denevérek iránti érdeklődése. A program időtartama: reggel 7 óráig (a távozás idejének megválasztása opcionális, bejelentkezés szükséges). A programot nagyobb gyerekekkel ajánljuk! Teljes árú: 2000 Ft/fő, kedvezményes/családi: 1000 Ft/fő.

AUGUSZTUS 26., szombat

Gyülekeznek a fecskék – Dinnyés, augusztus 26., szombaton 9:00

A Madárdal tanösvényen a vonuló madarak sokszínűségében gyönyörködhettek, miközben a fecskék már nagy csapatokban gyülekeznek. Néhányat közülük hálók segítségével befognak, hogy a lehető legközelebbi ismeretséget köthessetek velük. Teljes árú: 1500 Ft/fő, kedvezményes/családi: 750 Ft/fő.

Idesüss – Budaörs Napja – Budaörs, augusztus 26., szombat 10:00-22:00 (ingyenes)

Augusztus 26-án színes programokkal, egész napos ingyenes nyárbúcsúztatóra várják az érdeklődőket a Szabadság útra, amely erre a napra ismét a fesztivál helyszínévé alakul. 10 órától Kárász Eszter és az Eszter-lánc Mesezenekar indítja a programot, majd 11 órától fellép a Zabszalma, 15 órától pedig a Katáng. 17:30-tól tűzoltó bemutató, 21:30-tól pedig a PASO koncertje vár rátok. Ingyenes!

Kertészkedés mesehősökkel: Kisvakond és a kamilla – Füvészkert, augusztus 26., szombaton 10:00 és 11:15

A Mesehősök növényei program célja, hogy közelebb hozza a gyerekeket a természethez. A foglalkozás 1 órát tart.
Ára 1800 Ft/gyerek (3-10 éveseknek ajánlott) + felnőtteknek fűvészkerti belépő. Bejelentkezés szükséges!

Kristóf az óriás – interaktív mesejáték – Margitsziget, Interaktív meseszínpad a Szabadtéri Színpadnál, augusztus 26., szombaton 10:30 (ingyenes)

„Lengetjük a kalpagot, túrós mákos jó napot!” Ezzel a dallal kezdődik a gülü szemű lapát kezű, buldog képű óriás története. Csak úgy véletlenül tör zúz maga körül mindent, ki fogja őt szeretni, mi lesz vele? Végig csetlik botlik az óriás ember, s vele mi is az úton, amíg megtalálja azt, akinek szolgálatában értelmet nyer az ő ereje. Részletek itt. Ingyenes!

AUGUSZTUS 27., vasárnap

Varjúváros és lakói (gyermek séta) – Wekerle, augusztus 27., vasárnap 9:30

A program során a gyerekek sok mozgással, játékosan ismerhetik meg a világviszonylatban is egyedülálló városrész, Wekerletelep történetét. Ez nem klasszikus séta, hiszen itt keresgélhettek, alkothattok és szaladgálhattok. 8-12 éveseknek ajánlott. Bejelentkezés szükséges itt. Ár: 2500 Ft.

Angyalfolki Utcabál – Angyalföld, augusztus 27., vasárnap 10 órától (ingyenes)

Az Utcabál 25. születésnapja alkalmából idén is visszatérnek a rendezvény gyökereihez, azaz a folk- és népzenéhez valamint a népi hagyományokhoz, ünnepeltként köszöntik a rendezvényen, a szintén 25. évfordulóját ünneplő Angyalföldi Vadrózsa Néptáncegyüttest. A népzenei és néptánc programok mellett, gyermekprogramok, interaktív sportfoglalkozások, vásári forgatag, vidámpark, főzőverseny, civil aktivitások és számos egyéb program várja a látogatókat. A napot Ferenczi György és a Rackajam valamint a Rendhagyó Prímástalálkozó formáció koncertjével zárják. Ingyenes!

Bóbita Bábszínház: Szélkötő Kalamona – zenés bábjáték – Városmajori Szabadtéri Színpad, augusztus 27., vasárnap 10:30

Színházi forgatag bábbal, tánccal, fénnyel, földdel, vízzel, levegővel, népmesekincsünk talán legmozgalmasabb darabja nyomán a népszerű pécsi Bóbita Bábszínház előadásában. 4 éves kortól ajánlott. Belépő: 1200 Ft/fő.

Tabulatúra: A legény, akit úgy hívtak, hogy Kilenc – Margitsziget, Szent Margit-romok, augusztus 27., vasárnap 10:30 (ingyenes)

Az előadás prózai részét Póka Éva avatott módon tolmácsolja, a zenei betétek a magyar folklór és a régizene kincsestárából valók, melyek historikus hangszereken szólalnak meg. A mese nyelvezete a régi falusi mesemondók előadását idézi. Ingyenes!

Az idei nyár slágerei: a megújult Margitsziget, kirándulás és új játszótér

Ezen a nyáron a régi nagy slágerek mint a Vasúttörténeti Park, Tarzan Park és a Gyerekvasút mellett egy hűvösebb napon ismét körbetekertük a Velencei-tavat (,amelyet ősszel is ajánlunk), többször jártunk a hétvégi margitszigeti ingyenesen előadásokon, felfedeztük a két legújabb budapesti játszóteret a Gellért térnél és a Margitszigeten, kalandoztunk Budapesten, a Csepel-szigeten és a főváros környékén, tanösvényeken,  a Szentendrei-szigeten és a Dunakanyarban, a Balatonnál, és sokat olvastunk árnyas vízpartokon. Reméljük nektek is nagyon jól telt a nyári szünet!

Szeptemberben ismét nagyon sok jó programmal és izgalmas válogatással érkezünk, úgyhogy érdemes lesz velünk tartani!