Nosztalgia járatok augusztusban

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

nosztalgia_jarat

Augusztusban is nosztalgia járatokkal várnak benneteket. Érdemes még a vakáció utolsó heteit kihasználni és kipróbálni valamelyik járművet. Ismét lesz nosztalgia villamosozás, akár Gödöllőre is utazhattok nosztalgia HÉV-vel, a nagyobbak pedig az éjszakai fotózásos utazást is kipróbálhatják.

A J jelzésű, 436-os pályaszámú, idén 100 éves, favázas sárga villamos augusztus 10-én és 24-én, vasárnap várja az érdeklődőket a Közvágóhíd H és a Jászai Mari tér között a 2-es villamos vonalán, melyet a világ legszebb villamosvonalai között tartanak számon.

nosztalgi_villamos_acelvazas

A szintén J jelzésű acélvázas nosztalgiavillamosok augusztus 17-én és 31-én, vasárnap a Közvágóhíd H és a Jászai Mari tér között közlekednek. A jármű 1985-ben került Amszterdamba, majd 2004-ben civil segítséggel a BKV hazahozta a villamost, és 2012-re elkészült a jármű üzemképes felújítása.

hev

Az augusztus 20-ai ünnepen egy napig újra a G jelzésű, MVIII–as típusú motorkocsi szállítja az utasokat Gödöllőre. A néhány évvel ezelőttig a múzeumban árválkodó járművet a budapesti helyiérdekű vasúti közlekedés megindulásának 125. évfordulójára a BKV felújította, és hosszabb szünet után 2012-ben nosztalgiavonatként állította forgalomba. Erre a járatra a nosztalgiajegy mellé nosztalgia helyközi vonaljegy váltása is szükséges.

nosztalgia_villamos_03

Nem mindennapi fotózási lehetőséget kínál a közlekedés kedvelőinek az augusztus 16-án, szombaton éjjel a Hungária kocsiszínből körjáratként közlekedő,  F jelzésű UV nosztalgiavillamos. A programot elsősorban fotósoknak ajánlják. A férőhelyek száma korlátozott, ezért csak azok vehetnek részt ezen a rendhagyó nosztalgiatúrán, akik előzetesen regisztrálnak. Felszállás csak a Hungária kocsiszínben lehetséges, hiszen a villamos a megállókban nem, hanem menet közben a nyílt vonalon áll meg több helyen, hogy mindenki kedvére megörökíthesse a rendkívüli utazást. Ezt a járatot  nosztalgia napijeggyel vehetitek igénybe. Gyülekező, regisztráció ellenőrzés és felszállás 2014. augusztus 16-án (szombaton), 22:45-től a Hungária kocsiszínben, várható indulás 23:10-kor. A program előreláthatólag 4:40-kor ér véget a Hungária kocsiszínben.

A menetrendeket az N jelzés alatt éritek el innen.

ÁRAK

A nosztalgia járatokat nosztalgia jeggyel lehet igénybe venni. A helyi és helyközi vonaljegyek a felnőtteknek egyaránt 500 Ft-ba, míg a 6–14 éves gyermekeknek 300 Ft-ba kerülnek. Az egyszeri utazásra jogosító jegyeken kívül nosztalgia-napijegyeket és éves nosztalgiabérleteket is lehet vásárolni. Ezekkel az adott napon, illetve egész évben korlátlan számban utazhatnak nosztalgiajáratainkon, de csak Budapest közigazgatási határán belül. A nosztalgia napijegy ára felnőtteknek 2000 FT, gyerekeknek 1200 Ft, míg az éves nosztalgiabérlet 15.000 forintba kerül. A közforgalmú utazási kedvezményekről szóló 85/2007. (IV. 25.) Korm. rendelet értelmében díjmentes utazásra jogosultak a nosztalgiajáratokat is díjfizetés nélkül vehetik igénybe.

Fotók: BKK