Nézz be az ODUba! – Itt jártunk

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

odu_mg_8051

Nyár elején nyitott meg Buda új közösségi tere kisgyerekes anyukáknak, akik szívesen járnának közösségbe vagy dolgoznának egy olyan helyen, ahol közben a gyerekek játszhatnak, mégsem kell egy nagyobb összeget fizessenek mindezért. A hely becsületkasszás alapon működik, nyáron táborokat tartottak, most ősszel viszont már több előadással és workshoppal is várnak benneteket a Széll Kálmán tér közelében, mégis csendes és teraszos-kertkapcsolatos házban. Október 1-jén nyílt nappal is készülnek, érdemes meglátogatni őket. Bőhm-Siska Mariannal, a hely megálmodójával beszélgettünk.

Hogyan pattant ki a fejedből az ODU ötlete? Saját igény hívta életre? Pl. nincsenek a közelben hasonló helyek, nem lehet kávézóba beülni több különböző korú gyerekkel és valakivel találkozni, anyagilag is megterhelő állandóan fizetős helyekre járni stb.

Ahogy írod, saját igényeink hívták életre. Nyáron még kettő, most már három kisgyerekkel az ember meggondolja, milyen távokat utazik azért, hogy eltöltsön egy-két órát máshol. Mióta az első fiam megszületett, többször költöztünk, de sehol nem találtam olyan helyet, ahova szívesen jártunk volna. Nekem is hiányzik a társaság, és nekik is kell, hogy kimozduljunk, másokkal találkozzunk.

Főleg környékbeli anyukák jönnek hozzátok vagy más kerületekből is érkeznek?

Mindkettő. Vannak programok, amelyekre messzebbről is eljönnek a családok, és egyértelműen van, ami a közelben lakóknak kényelmes. Egy gyermek capoeira vagy a Kapcsolódó nevelés programok nem találhatók meg mindenhol, ezekre nem csak a kerületiek jönnek. Igyekszem úgy szervezni, hogy változatos legyen az órarend, és legyen kicsiknek, nagyoknak is program, illetve olyan, amin a családok együtt tudnak részt venni.

odu_mg_8057_

Becsületkasszás alapon működtök. Mielőtt belevágtál ennek a modellnek a megvalósításába, megnéztél más hasonló, akár külföldi projekteket, hogy fenntarthatóak-e hosszú távon?

Őszinte leszek, nézelődtem, olvasgattam, de nem ástam magam mélyre a témában. Olvastam egy szociálpszichológiai tanulmányt, amely nagyon tetszett, mert arról szólt, ami nekem nagyon fontos mióta szülővé váltam: a kompetenciáról. Vannak persze egzakt dolgok, amiknél ez nem működik, hiszen egy kiló kenyérnek pl. fix ára van (ez sem törvényszerű mert ugye milyen az a kenyér…), de én szerettem volna, ha bizonyos szolgáltatások értékét az azt igénybe vevők mondják meg, pl. ilyen most a szülinapozás nálunk.
Alapvetően két okból. Az egyik, nem mindig állunk úgy anyagilag, hogy megengedhessünk magunknak valamit, pedig éppen akkor lenne rá a legnagyobb szükségünk. A másik, hogy én szeretem eldönteni, mi, mennyit ér nekem. Az persze segít, ha tudom mennyi egy anyagköltség vagy az önköltsége valaminek, de jó érzéssel tölt el, ha magam dönthetem el, mennyire értékelem, nekem mennyire értékes. Függhet ez akár a pillanatnyi hangulatomtól, ami szintén fontos. Ha valahol nagyon jól éreztem magam, akkor az értékes számomra, de ha éppen rosszul, akkor nehéz szívvel adok ki érte pénzt.
Ez a dolog még gyerekcipőben jár, belevágtam, kibéreltem egy lakást, nagyjából kialakítottam olyanra, amit elképzeltem, fenntartom, szervezem a programokat, de 3 pici gyerek mellett (a legkisebb 6 hetes) lassan haladok. Egyelőre a fenntarthatóság érdekében kompromisszumokat kellett kötnöm, de bízom benne, hogy hosszú távon meg tudom valósítani amit elképzeltem.

Ha valaki éppen erre jár, és mondjuk télen szoptatna vagy átpelenkázná a gyerekét, akkor beugorhat hozzátok? Illetve az anyukáknak lehetősége van akár pár órát itt dolgozni, találkozni üzletfelekkel, tanítványokkal?  Hogyan tartotok nyitva és mi a menete a bejelentkezésnek?

Egyelőre nincs állandó nyitva tartásunk, mert erre nem volt se anyagi se emberi kapacitásom, így csak a programok idején vagyunk nyitva. Remélem ez hamarosan változik, és ha nem is napi 8-10 órában, de lesz állandó nyitva tartásunk is. Bejelentkezni a facebook oldalunkon lehet vagy e-mailben.

Milyen álladó programok lesznek nálatok az ősz folyamán?

Jelenleg az órarendben szerepel a Kapcsolódó nevelés, gyermek capoeira, gyermek és felnőtt jóga, várandós tánc, kézműves és zenés foglalkozások, német nyelvű korai fejlesztés, hordozós klub, női kör, társkereső est… és folyamatosan dolgozom a repertoár bővítésén.
Hogy mire ajánlott vagy szükséges bejelentkezni, mindig feltüntetjük az esemény hirdetésénél.

Október 1-jén nyílt napot rendeztek. Milyen programokkal készültök?

A délután folyamán 16 és 18 óra között félórás kóstolókat tervezünk, lesz Pocibugi, Örömzene, Gyerekjóga, Krabbledeutsch és Kacskaringó kézműves játszóház. Október 6-án délután pedig egy capoeira nyílt óra lesz a 2 éves korosztálytól egészen a nagyokig, ekkor fog eldőlni, milyen csoport indul még nálunk. A Fb eseményt itt találjátok meg.

odu_mg_8068_

Mikor nálad jártunk, éppen székesfehérvári anyukákkal találkoztál, hogy segíts nekik egy hasonló hely elindításában, ötletelésben. Milyennek szeretnéd látni az ODU-t néhány év múlva, melyek a hosszú távú céljaid vagy az élet alakítja majd, milyen irányba fejlődtök?

Nem készítettem üzleti tervet, végeztem kis számolásokat, de alapvetően nagyon megérzésből csinálom a dolgaimat. Egyedül vágtam bele az ODUba (természetesen a családom segítségével és támogatásával), de nem vetettem el annak a lehetőséget, hogy időközben találok egy (vagy több) társat. Magánszemélyként kezdtem, de fenntartom a választást, hogy akár vállalkozásként, akár nonprofit szervezetként működjek hosszú távon…és igen, ezt mind az élet alakítja. Az én családi életem és az, hogy kiket és miket sodor az utamba a sors 🙂 Egy ilyen „projekt” elején nem lehet tudni, milyen találkozások, helyzetek lesznek és azok milyen irányba mozdítanak… én szeretek rugalmas lenni és reagálni az ilyen hatásokra, mert ebben hiszek. Csak az élő, ami mozgásban van, nem szeretem a statikus dolgokat. 🙂
A legtöbb óraadóm engem talált meg, egy-két embert kivéve, nem én kerestem őket… mindegyik találkozás hozott vagy tanított valamit.
Talán az egyetlen hosszú távú tervem vagy inkább álmom, hogy úgy tudom működtetni és fenntartani ezt a helyet, hogy az nekem és másoknak is feltöltődést és élményeket, közösséget és kikapcsolódást, lehetőségeket és biztonságot nyújtson.

Sok sikert kívánunk a továbbiakhoz!

Az ODU Fb oldalához itt csatlakozhattok, ahol mindig megtaláljátok az aktuális eseményeket és programokat!
Cím: 1122 Budapest, Krisztina krt. 15., földszint

Ha nem szeretnétek lemaradni a legjobb programokról és válogatásainkról, érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt és csatlakozni Fb oldalunkhoz. Tartsatok velünk! Hamarosan érkezik a hétvégi ajánló is!

Fotók: Minimatiné