Nemzetközi Könyvajándék Nap – február 14.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

nemzetközi_könyvajandek_nap_Máray Mariann illusztrátor plakátja

Február 14., hogy ne csak a piros szívecskékről, bonbonokról szóljon ez a nap…

A Nemzetközi Könyvajándék Nap (International Book Giving Day) egy önkéntes kezdeményezés, amelynek célja, hogy növelje a gyerekek hozzáférési lehetőségeit a könyvekhez, és hogy még több kedvet kapjanak az olvasáshoz. Az akció szervezői arra kérik a felnőtteket, hogy ezen a napon ajándékozzanak könyvet egy gyermek számára, legyen az a rokonuk, barátjuk, ismerősük gyereke, a helyi könyvtár, óvoda, kórház, váróterem, ahol gyerekek megfordulhatnak.

Néhány program erre a napra:

A Magyar Gyermekirodalmi Intézet kéri, akinek van olyan használt, de jó állapotú mesekönyve, amellyel szívesen megajándékozna más gyerekeket is, juttassa el az alábbi címre:1051 Bp., Bajcsy-Zsilinszky út 20. (január 24-től február 14-ig minden munkanapon reggel 8-tól este 8 óráig). A könyveket Juhászné Víg Éva részére lehet a portaszolgálaton leadni.

Ha a Tranzit Caféban adtok le könyvet ezen a napon, akkor a felnőtteknek szólókat a Magyar Hospice Alapítványhoz juttatják el, a gyerekeknek szólókat pedig a Tűzoltó utcai Gyermekkórház Őrzők Alapítványának adják át.

Ezen a napon dedikált Időfutár köteteket is „ottfelejtenek” majd néhány padon… Érdemes lesz sétálgatni a városban. Több, a kamaszok körében sikeres könyvet – Lídia, 16, Millennium Expressz és A kőmajmok háza köteteit – helyeznek el fővárosi általános iskolák, gimnáziumok környékén. A 12 év felettieknek érdemes nyitott szemmel járni reggel, iskolába menet, mert kerítéseken, lépcsőkön, a bejáratnál esetleg pont megtalálhatnak egy szépen becsomagolt kötetet.

Mindenkit szeretettel várnak február 14-én Budapesten a Kelet Kávézóban (11. kerület, Bartók Béla út 29.). Ők is nagy örömmel csatlakoztak ehhez a kezdeményezéshez. Egész nap várják könyvcsereberére és persze egy jó kávéra a látogatókat.

A Pagonyban ezen a napon minden 14. vásárló ajándékot kap!

Több városban is tartanak még akciókat, főként könyvtárakban. Pl. Szigethalmon, Pakson és Nyíregyházán.

A hivatalos Könyvajándékozó Nap előtt, február 13-án Miskolcon, már a könyvajándékoké lesz a főszerep. Ajándékozással egybekötött Időfutár közönségtalálkozó lesz 15 órától a Miskolci Nemzeti Színházban. Ott lesz Tasnádi István, aki öt helyi iskola, a Munkácsy Mihály Általános Iskola, a Koós Károly Gimnázium, a Kaffka Margit Általános Iskola, a Bláthy Ottó Villamosipari Szakközépiskola és a Diósgyőri Gimnázium tanulóinak ad át Időfutár-A kőmajmok háza könyvajándék-csomagot.

További programok itt.

Válogatás a nemzetközi plakátokból:

Nemzetközi-Könyvajándék-Nap_01

Nemzetközi-könyvajándek-nap_03

Nemzetközi-Könyvajándék-Nap_06

Nemzetközi-Könyvajándék-Nap_05

Nemzetközi-Könyvajándék-Nap_04

Képek forrása: bookgivingday.com