Nappali dalok – Kipróbáltuk

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Palya Bea: Nappali dalok

November közepén Palya Bea legújabb könyvéhez, a Nappali dalokhoz kapcsolódó workshopon vettünk részt a HellóAnyuban, ahonnan sok jó egymásra hangoló ötletet és játékot hoztunk nektek a szürke téli napokra vagy akár az ünnepekre.

Bea könyve igazán inspiráló lehet minden anyuka számára, hiszen nem csak megérkezni nehéz sokszor, hanem ott maradni a csak a „gyerekre figyelek” állapotban, amikor az ember fejébe mocorog, hogy éppen még mennyi mindent kell csinálni. Az új rítusok vagy családi szokások bevezetésére természetesen jó alkalom lehet a téli szünet, hiszen ilyenkor mégiscsak több időnk jut egymásra.

Pillanatok alatt sok kedvencünk lett mind a dalok mind a játékok tekintetében, hiszen mindenki úgy érezheti, hogy egy kicsit róla/rólunk is szólnak. Dinamikusak, vidámak, játékosak és betöltik az egész lakást.

Ha berakok egy zenét, és a család tagjaival elkezdünk táncolni a nappaliban, miután mindenki megérkezett a saját világából, sokkal könnyebb az egymásra hangolódás. Ezért olyan dalokat írtam, amelyek az átmeneteket segítik, pulzáló, táncra késztető ritmusokkal, szép ívű, otthonosan csengő dallamokkal.
Figyeltem a hangokat: melyik térben mi szól, milyen hétköznapi hang válhat zenévé. Így lett dallá a húsklopfolás, a porszívózás, a mosás, a fogmosás, a kávégép berregése, vagy a kerti hintaágy nyikorgása. Ahogy a szavakkal és a dallamokkal játszottam, azt vettem észre, hogy már nem nyűg a házimunka, mindenben dallamot és ritmust, a játék lehetőségét fedeztem fel. És ez a játékos hangulat elkezdett szétterjedni a lakásban. A lemez önmagában is használható: hallgassátok, táncoljatok rá, élvezzétek a dalokat mindenhol.
A könyvben nemcsak dalokat, de játékokat is találtok, melyek közül sok kapcsolódik a dalokhoz. És vigyázat, nehogy tökéletesen akarjátok csinálni! A könnyed hangulat, a közös játék, a dolog élvezete a fontos. A gyerekeinknek ennél többet nem is adhatunk: a felszabadult, közös zenélés, éneklés, játék örömét.” – Palya Bea.

Palya Bea: Nappali dalok

Tippek a „megérkezéshez”:

  • Váljunk mi is egy kicsit gyerekké, hiszen bennünk is ott van/volt egy gyerek.
  • Tanuljunk meg újra a gyerekünktől, hogyan kell megtalálni a kezdő lendületet.
  • Vezessük be rítusként a megérkező táncot+éneket!
  • Adjunk teret a zenének és táncnak, vagyis ki a felesleges kacatokkal és bútorokkal a lakásból (ehhez Bea az Egyszerűbb gyerekkor c. könyvet is ajánlotta, melyről mi itt írtunk bővebben).
  • Ne féljünk a túlzásoktól, merjünk hangosan, vicsorogva, nyitott szájjal is énekelni.
  • Merjünk improvizálni (pedagógusoknak is ajánlott).
  • Fonjunk képzeletbeli szálat a többiek és magunk közé (ezt a technikát Bea koncerteknél is alkalmazza).
  • Játékosság, és persze humor mindenekfelett.

Néhány kedvenc játékunk a könyvből:

Csontfurulya – legyen minden testrészünk hangszer, amit szánkkal fújva rezgésbe hozunk. A játék elég szórakoztató és csikiző, mindenki nagyon szerette.

Hasbeszélő – Énekeljünk csukott szájjal. Ez amúgy a belső artikulációt is fejleszti.

Esti testi lista – Köszönjük meg különböző testrészeinknek, hogy együttműködtek velünk a nap folyamán, hogy elvittek az iskolába, hogy rajzolhattunk velük vagy mert mesét hallgathattunk velük.

A játékokhoz tartozó dalokat és további szuper ötleteket a Nappali dalok című könyvben találtok.
Nézzétek meg legújabb gyerekkönyvek karácsonyra összeállításaink 1., 2. és 3. részét is!

Ha nem szeretnétek lemaradni a legjobb programokról és válogatásainkról, érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt és csatlakozni Fb oldalunkhoz.