Nagy vakációzáró programválogatás – aug. 28-30.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tintaló_társulás_MG_8514

Ezen a hétvégén ugyan búcsúzunk a vakációtól, de megígérjük, hogy senki sem fog unatkozni 🙂 Már pénteken elkezdődnek a jó programok és a hangulat csak egyre fokozódik egészen vasárnap estig. Keressétek meg a kedvetekre valót, és akkor se szomorkodjatok, ha éppen kiürült a családi kassza, hiszen rengeteg ingyenes lehetőséget is találtok nagy nyárbúcsúztató programválogatásunkban, amelyben egy kicsit visszatekintünk az elmúlt hónapok kedvenceire is 🙂 Nagyon jó hétvégét kívánunk!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

tintalo_cirkuszMG_8503

Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál – Pesthidegkút, Kultúrkúria, augusztus 26-30. (a legtöbb program ingyenes)
Rengeteg jó programmal várnak benneteket ezen a hétvégén Pesthidegkút több helyszínén (Klebelsberg Kultúrkúria, Hidegkúti Horgásztó, Ófalui templom, remetekertvárosi Szentlélek templom, Pokorny József Sport- és Szabadidőközpont, Hűvösvölgyi végállomás). Augusztus 28-án 14 órakor megnyílik a Mesekert rengeteg játékkal és Tintaló Cirkusszal a Kultúrkúriában. Emellett fellép majd Szalóki Ági (Aug. 28., 17:30), Méhes Csaba és a Brass in the Five (aug. 29., 10:30), Korpás Éva (aug. 29., 11:30), Eszter-lánc mesezenekar (aug. 29., 16:00), Kabóca Bábszínház (aug. 29., 17:15), Bartha Tóni (aug. 30., 11:30), Kolompos (aug. 30., 18:15). Tavaly nagyon jól éreztük itt magunkat és a játszótér is szuper.

savaria_történelmi_karnevál

Savaria Történelmi Karnevál – Szombathely, augusztus 27-30.
Több napos jelmezes kavalkáddal, rengeteg programmal és látványos bemutatókkal várnak benneteket augusztus utolsó hétvégéjén Szombathelyen.

szentendre_ejjel_nappal_nyitva

Szentendre éjjel-nappal nyitva fesztivál – Szentendre, augusztus 28-30. (a legtöbb program ingyenes)
Kilencedik alkalommal kerül megrendezésre augusztus utolsó hétvégéjén a Szentendre éjjel-nappal nyitva fesztivál. Szentendre városa vendéglátósaival, kereskedőivel, képzőművészeivel, kézműveseivel és galériásaival, civil szervezetekkel és önkéntesekkel együtt hívja életre a háromnapos ünnepet. A részletes programot innen letölthetitek. Borfesztivál, Dumtsa Korzó, kiállítások, nyitott helyek és sok-sok program. A legtöbb program ingyenes!

vidor_fesztival

Vidor Fesztivál – Nyíregyháza, augusztus 28. – szeptember 5. (a legtöbb program ingyenes)A Vidor Fesztivál idén is koncertekkel, színházzal, kiállításokkal és könyves programokkal vár benneteket Nyíregyháza minden zugába augusztus 29. és szeptember 6. között.

tuzolto_bemutato

Nyílt nap az újpesti laktanyában + koncertek – augusztus 29-30.Szombaton és vasárnap az újpesti Szent László tér 1. szám alatt nyílt napokkal várnak benneteket az újpesti tűzoltók. Szombaton 15 órakor Szalóki Ági, vasárnap 15 órakor a Kaláka lép fel a Szent István téren. Minden program ingyenes!

1621797_839160912762916_4760943132051996333_n

Vegetáriánus Fesztivál – Kőbánya, Kőrösi Csoma Sándor MK. (ingyenes)
Idén is megrendezésre kerül a Vegetáriánus Fesztivál, immár 19. alkalommal.Szombaton és vasárnap a hagyományainkhoz híven sok színes és érdekes programmal, fellépőkkel, kiállítókkal, és finomságokkal várnak minden kedves érdeklődőt. Ingyenes!

Főszezon kiállítás – Budai Vár, Savoyai és a Halászó Fiú terasz, augusztus 29-30. (ingyenes)
Augusztus 29-30-án immár 9. alkalommal nyílik meg a Főszezon turisztikai kiállítás és vásár a Budai Várban. A gasztronómiai bemutatókkal egybekötött kétnapos, ingyenes rendezvény családi programokkal is várja a látogatókat. A koncertezők nem a kedvenceink, de szinte az összes nemzeti park és a Zsolnay Negyed is bemutatkozik 🙂 Kiállítók listája itt. Ingyenes!

gyuttment_fesztival

Gyüttment Fesztivál – Nógrád, Csobánkapuszta, augusztus 27-29.
„Kiket várunk a Gyüttment fesztiválra? Ilyen városi parasztokat, akik nem esznek margarint, szanaszét tartják a disznóikat és nem adnak nekik tápot. Akik szétszórják a szalmát a zöldségeik között és komposztnak hívott szemétdombot halmoznak az udvar végébe. Rövidnadrágban és papucsban indulnak permetezni, nem mossák a gyümölcsöt és nem hámozzák a répát. Akiknek rendes áram nem is jó, csak a napsütésből kinyert; akik a gázt már be se kötik, és kútvízben fürdenek. Akik tudják, mi a komposztbudi. Akik könyvekkel a hónuk alatt indultak az új életnek a hatodikról, nem vittek TV-t és nem hiszik, hogy a földből manapság már nem lehet megélni. Akik önként mondtak le a munkaszüneti napokról és a fizetett szabadságról. Akik szappantól a kemencéig mindent csinálnak, karikással hasítják az atommagot – és azokat, akik mindezt megtanulnák!” Találkozzatok velük Csobánkapusztán egy igazi agytágítós hétvégén! Támogatói jegy: 3000 Ft.

AUGUSZTUS 28., péntek

allatkertek_ejszakaja

Állatkertek Éjszakája – budakeszi, budapesti, debreceni, győri, jászberényi, kecskeméti, miskolci, pécsi, poroszlói, szegedi és a veszprémi állat-bemutatóhelyeken, augusztus 28.
Idén negyedik alkalommal rendezik meg az Állatkertek Éjszakáját több magyarországi helyszínen változatos programokkal, éjszakai vezetett sétákkal és különleges, Magyarországon még soha nem látott állatok bemutatásával. A résztvevő intézmények a következők: Budakeszi Vadaspark; Fővárosi Állat- és Növénykert és a Tropicarium (Campona); Debrecenben a Nagyerdei Kultúrpark Állat- és Növénykertje; Győrött a Xantus János Állatkert; a Jászberényi Állat- és Növénykert; a Kecskeméti Vadaskert; a Miskolci Állatkert és Kultúrpark; Pécsett a belvárosi Akvárium-Terrárium (a Planetáriummal közösen); Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrum; a Szegedi Vadaspark és Veszprémben a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark. A legtöbb helyen az Állatkertek Éjszakája programjai este 7-től éjfélig tartanak majd, a belépés éjjel 11 óráig történik. A résztvevő intézményekbe erre az alkalomra külön belépti jegyet lehet majd váltani, a főváros térségében működő bemutatóhelyek pedig mind a három helyszínre érvényes kombinált belépőjegyeket is kínálnak. Részletes program itt.
Az Állatkert főbejáratán kívül az „Elefánt” kapu és a Holnemvolt Park bejárata is nyitva lesz pénteken 19 órától. A nagyobb sorban állás elkerülése érdekében javasolják, hogy ezeket a bejáratokat is vegyétek igénybe! A Holnemvolt Park bejáratánál ráadásul külön kapu várja majd azokat, akik elővételben már megvásárolták belépőjegyüket. Javasolják továbbá, hogy a programra lehetőleg tömegközlekedéssel érkezzetek, mivel a várható nagy érdeklődés illetve a közeli 56-osok tere lezárása miatt nehéz lesz parkolóhelyet találni a környéken.

denevernasz

Kezdődik a denevérnász a Pál-völgyi kőfejtőben, 19:30-tól
A Pál-völgyi kőfejtőjében több barlangnak is megtalálhatjuk a bejáratát. A barlangászok kutatásának köszönhetően a különböző időszakokban megtalált (kezdetben önállónak ismert barlangok) mára már egységes barlangrendszert képeznek. A denevérek azonban használják az emberek által kevésbé, vagy esetleg egyáltalán nem használt barlangbejáratokat is, így a nászidőszak idején erdei fajok és épületlakó fajok is felkeresik ezeket a helyeket, hogy ott párra leljenek. Több barlang bejáratánál is feszítenek ki denevérbefogó függönyhálókat, amely remek lehetőséget teremt a különböző denevérfajokkal való találkozásra, esetleg a főbb határozóbélyegek megismerésére is. Az éjszaka során mindenki annyit mozog majd a hálók között, amennyit szeretne, illetve amennyire hajtja a denevérek iránti érdeklődése. Találkozás: 19.30, Pál-völgyi kőfejtőben felállított rendezvénysátornál (Budapest II., Szépvölgyi út 162.). Program időtartama: reggel 7 óráig (a távozás idejének megválasztása opcionális). Részvételi díj: teljes árú: 1000 Ft/fő, kedvezményes: 650 Ft/fő
Információ: dr. Hegyi Zoltán, +36 30 862 7939+36 30 862 7939, hegyiz@dinpi.hu

AUGUSZTUS 29., szombat

orkeny_kert

Örkény-kert – VII. ker, Madách tér, Örkény Színház előtt (ingyenes)
Az Örkény Színház egész napos szabadtéri rendezvénnyel, a már hagyománnyá vált Örkény kerttel köszönti az új évadot a Madách téren. Szándékuk, hogy felhívják a figyelmet a városi környezet élhetőbbé tételére, a közösségi életterek hangulatára és fontosságára, hogy ébren tartsák az erzsébetvárosi és általában a budapesti polgárok érdeklődését a kerület magas igényű kulturális hagyományai iránt. A programok válogatásánál minden korosztály igényeit figyelembe vették. Délelőtt a legkisebbeket Kerekítővel várják, majd 10:30-tól Salamon Bea és a Méta táncoltatja meg az arra járókat, 11 és 15 óra között Játszóház lesz a Piros Kakaóval, vagyis meseszőnyeg és nyomozás, varázspálca- és társasjáték-készítés Soós Dóriékkal. A felnőtteket koncertek és bemutatók várják. Tavaly nagyon jól éreztük itt magunkat, nyugágyak is lesznek. Ingyenes!

magnet_haz_kirtan_koncert

Magnet évadnyitó – Magnet Ház (ingyenes)
Reggel 10 órától a termekben párhuzamosan zajlanak a különböző bemutatók, előadások, míg a Belső udvarban műsorral várnak benneteket a Magnet Közösségi Házban. Ízelítő a programokból: koncertek, kiállítás megnyitó, önismereti csoport bemutatók, hangfürdő, előadások, fúziós családállítás, bodywork csoport, meditációk, táncok, nevetőjóga, biológiai életkor mérés. A gyerekeket egész nap kreatív foglalkozások és Tücsök Szabi zenés meglepetése várja. A programok között kézműves vásár és alkotás is lesz. Részletes program itt. A részvétel ingyenes!

belamuhely_01

Hékás Békás – Óbuda, Csobánka tér (ingyenes)
Egész nap Levendula játszóház és népi játékok várnak benneteket a Csobánka téren, ahol fellép még 15 órától Pályi János, 17 órától a Bab Társulat és 19:30-tól a Bélaműhely.

gubas_gabi

Idesüss – Budaörs Napja, Budaörs (ingyenes)
10 órakor Biomese Gubás Gabival, 15 órakor Kolompos, 17:30-tól tűzoltó bemutató várja a budaörsieket vagy az arra kirándulókat Budaörs Napján. Ingyenes!

in_medias_brass

Savoya Park évnyitó – Savoya Park (ingyenes)
Tizenegyek vagyunk címmel nagyszabású, egész napos, ingyenes tanévnyitó fesztivált rendeznek szombaton a budapesti Savoya Parkban. A bevásárlóközpontban délelőtt 10-kor indulnak a programok. A nap folyamán fellép a Brass In The Five fúvósötös (13:15). Az igazi ütős együttes, a Strokes (10:30) kukákon, hordókon, csöveken dobol el könnyű- és komolyzenei slágereket. Az újrahasznosított hangszereket, például a számítógépes klaviatúrából készült csörgőt vagy a bicikliküllőből varázsolt dobot ugyanakkor a gyerekek maguk is kipróbálhatják egy másik fellépő csapat, a Bélaműhely Könnyűzenekar (15:00) interaktív, hangszercsépelő játékában. Ingyenes!

kolompos_zenekar

Kolompos – Zugló, Cserepesház, 10:00 (ingyenes)
A zuglói Cserepesház nyárbúcsúztató mulatságán 10 órától a Kolompos zenél majd. Ingyenes!

Fűben-fában-gyógynövény-ismereti-túra

Fűben-fában gyógynövény ismereti túra – Ócsa, 9:30
Köteles Ferenc biológus-fitoterapeuta vezetésével ismerkedhetnek a látogatók a láprétek nyári gyógynövényeivel, bővíthetik tudásukat használatukról, gyógyhatásaikról. A csoportlétszám korlátozott, ezért bejelentkezés szükséges! Találkozás: 9.30, Ócsai Tájház (Ócsa, Dr. Békési Panyik Andor u. 4-6.). Túra időtartama: 3-4 óra. Részvételi díj: 1100 Ft/fő. Információ: Verbőczi Gyuláné, Erika, +36 30 494 3368+36 30 494 3368, ocsaitajhaz@dinpig.hu

ÉLET-A-KÁNIKULA-UTÁN---A-SAS-HEGYEN

Élet a kánikulában – Sas-hegyi Látogatóközpont, 10:00 és 16:00
A túra a dolomit sziklák forró világába kalauzolja el vendégeit. Olyan élőlényekkel ismerkedhettek meg, melyek a rekkenő hőség ellenére is jól érzik magukat a hegyen, dacolva a Sas-hegy nyári viszontagságos körülményeivel. Hogyan lehetséges ez? Fedezzétek fel együtt ezt a különleges világot! Találkozás: 10.00 és 16.00, Sas-hegyi Látogatóközpont (Budapest XI., Tájék u. 26.).Túra hossza, időtartama: 850 m, 1 óra. Részvételi díj: teljes árú: 950 Ft/fő, kedvezményes: 750 Ft/fő, gyermek: 600 Ft/fő. Információ: Kremnicsán János,+36 30 408 4370+36 30 408 4370, sashegy@dinpig.hu

szoptatás_vilagnapja

Szoptatás Világnapja a Válaszkész Szülők Egyesületével – Kopaszi gát, 10:00-13:00 (ingyenes)
Idén augusztus 29-én tartja a Válaszkész Szülők Egyesülete programját a Szoptatás Világnapja alkalmából, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak. Beszélgetések, közös játékok, batyus piknik és kötetlen együttlét a Kopaszi gáton! Találkozó 10 órakor a Kopaszi gát elején található fizetős parkolónál, majd onnan együtt sétálnak át a piknikezős helyre. Ingyenes!

AUGUSZTUS 30., vasárnap

szaloki_agi

Vasárnapi Piknik – V.kerület, Erzsébet tér, 10:00-18:00 (ingyenes)
Az Erzsébet téri park ad otthont az Akvárium új programsorozatának. A Vasárnapi Piknik névre keresztelt esemény tökéletes kikapcsolódást nyújt a családoknak, baráti társaságoknak, vagy bárkinek, aki egy jó beszélgetésre, kellemes környezetre, na meg persze érdekes programokra vágyik. Lesz jóga, Szalóki Ági, olvasóliget, Kompánia Társulat és tánctanítás is. 14 órától vasárnaponként az olvasóligetbe maguk a szerzők is megérkeznek, lehet majd velük beszélgetni, most vasárnap Dániel Andrással például a kuflikról! A részvétel és a programok ingyenesek! Bérelhető piknik kosár 3000 Ft-ért (péksüti, gyümölcs stb.), illetve pléd 1000 Ft letéti díjért.

LajkoFelix

Angyalfolki utcabál – Angyalföld, Dagály utca és környéke, 10:00-22:00 (ingyenes)
2015-ben megújul az Angyalföldi Utcabál. Visszatérnek a rendezvény gyökereihez, azaz a folk- és népzenéhez valamint a népi hagyományokhoz. A nyárzáró fesztivált idén 23. alkalommal rendezik meg a Dagály utcában és környékén. A népzenei és néptánc programok mellett, gyermekprogramok, interaktív sportfoglalkozások, vásári forgatag, vidámpark, főzőverseny, civil aktivitások és számos egyéb program várja látogatóinkat. A napot Lajkó Félix és zenekara (18:00), valamint a Cimbaliband (20:20) koncertje zárja, de fellép még a Kolompos (10:30), lesznek ölbéli játékok és mindenféle foglalkozás. Részletes program itt. Ingyenes!

piacok_napja

Piacok Napja – Erzsébet tér, 11:00-18:00 (ingyenes)
Design-, bolha-, garázs , kézműves-, termelői-, közösségi-vagy használt ruha… Mi az? PIAC. Mindez együtt, egy helyen, egy napon: a Piacok Napján a belvárosi Erzsébet téren. Az eseményen, melynek főszervezője a sérült emberek társadalmi integrációjával foglalkozó Nem Adom Fel Alapítvány, a legfontosabb közösségi piacok – a WAMP Design Vásár, a Gardrób Közösségi Vásár, az Antik Placc – Antik és dizájn vásár, a Segítő Vásárlás és a Nagy Budapesti Kultúrzsibi – vesznek részt. A Piacok Napja egy rendhagyó rendezvény, amely a közösségi gondolkodás, a fenntarthatóság és a befogadó társadalom üzenetét képviseli. Az esemény célja, hogy alternatív fogyasztói mintát mutasson a városlakók számára, és hogy elősegítse a valós közösségi élményen alapuló személyes kapcsolatok kialakulását. A Piacok Napja része a korábban indult „Kezdjetek szeretni” elnevezésű programsorozatnak, melynek célja egy olyan társadalmi szemléletformálás, amely előterébe helyezi az emberi kapcsolatok megerősítését, és amelynek legfontosabb zászlóvivői a fogyatékossággal élő emberek. Ingyenes!

krisna_bucsu

Krisna-búcsú – Óbuda, Csillaghegy, Lélek Palotája, 10:00-18:00
Idén kerül negyedik alkalommal megrendezésre a Budapesti Krisna-búcsú a Lélek Palotájában, mely a Krisna-hívők csillaghegyi központja. A rendezvény színes programokon keresztül igyekszik bemutatni India ősi kultúráját, gasztronómiáját, gyógyászatát, művészetét és tudományát. Látható lesz majd esküvő tűzceremóniával, indiai táncok, színdarab, jóga és harcászati bemutató. Megszólalnak majd az ősi hangszerek és dobok. A színpadi program mellett a gasztronómiai szigeten látványfőzés által mindenki megismerkedhet az indiai fűszerekkel a főzési technikákkal és íz társításokkal. Akik szeretnék, kipróbálhatják a lepénykenyérsütés rejtelmeit is. Belépő: felnőtt 1200 Ft, 18 év alatt ingyenes!

szélkiáltó_együttes

Szélkiáltó – Óbuda, Kobuci, 10:30
„Énekelt verseket adunk elő akusztikus hangszereken, a versekhez a zenét mi írjuk. A magyar és a világirodalom kortárs és klasszikus költőinek verseit énekeljük felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Műsorainkkal Európa számos országában megfordultunk. Dalainkban legerősebben talán a népzene és – tanulmányaink nyomán – a klasszikus zene hatásai dominálnak. Alapvetően kamarazenei hangzás jellemzi az együttest, de a groteszk hangvételű versek megzenésítéséhez használunk mindenféle más „hangszereket” is. A jelenlegi felállásban 1995 óta dolgozunk együtt.” A Szélkiáltó koncert után a Vasarely Múzeum munkatársai interaktív múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak a családoknak. Hogyan kapcsolódik össze a zene a színekkel? A vizuális intelligenciát játékosan fejlesztő gyakorlatokkal kicsik és nagyok erre a kérdésekre keresik a választ, miközben saját hangszereket rajzolhatnak maguknak. Jegyár: 1200 Ft.

360_bar_gyerekprogram

360 Kölyökbár – 360 Bár (ingyenes)
Ha a felnőtteknek lehet bározgatni vasárnap délután, akkor bizony a kölyköket sem hagyhatjuk ki ebből a mókából. Fogják a mini shakereket, feltolnak egy fagylaltos kocsit, és kicsik és nagyok együtt próbálhatják ki, milyen egy egész napos BÁR játszóház. Programok: limonádé és jégkrém készítés, kreatív sarok, gyerek jóga. Vidámság a felhők között. Ingyenes!

kacsafutam

Kacsafutam – Budapest, Duna, augusztus 30. (ingyenes)
A Kacsafutam egy vidám és izgalmas jótékonysági rendezvény, ahol a Dunán gumikacsák ezrei versenyeznek egymással értékes nyereményekért. Az esemény külföldön már többször sikert aratott, tavaly Budapesten is megrendezésre került. Vegyetek saját gumikacsád, induljatok a versenyen és legyetek ott az első 100 befutó között. 1 kacsa ára 999 Ft, amellyel az UNICEF-et támogathatjátok.

hirlevél_beharangozo_ver1

Ez történt nyáron a Minimatinén…
Ez a nyár nagyon meleg volt, de sok szép emlékkel búcsúzunk, hiszen rengeteg helyen jártunk. Íme egy kis összefoglaló a még most is aktuális legjobbakból.
Az Ünnepi Könyvhéten tobzódtunk a jobbnál jobb új könyvekben. Összegyűjtöttük 35 kedvencünket is, amelyből többet nagy kedvvel forgattunk most nyáron: Alma u. 22., Tigris és Motyó, Szerintem mindenki legyen kufli!, Fogd rá a jetire! és a Múmin szakácskönyv is sokszor előkerült 🙂
Nyár elején első alkalommal megrendezésre kerülő Pici Piacon jártunk, ahol nagyon jó dolgokat találtunk. A következő alkalom szeptember 13-án lesz ugyanezen a helyszínen, érdemes beírni a naptárba. Részletek itt.
Lehet, hogy ezen a hétvégén még strandra is elmegyünk, mert kánikulát ígérnek, és mindenképp betérünk majd egyik kedvenc fagyizónkba.
Beszélgettünk nyáron a Fogd rá a jetire! csapatával, Boncsér Orsolyával és Csordás Leventével, valamint Gévai Csillával is kedvenc utazós, zötyögős, sőt repülős könyveinkről.
Rengeteg helyre ellátogattunk újra vagy újabb helyeket fedeztünk fel. Ezekből a kalandozásokból született meg a top 15 nyári program gyerekekkel, illetve a legjobb helyek Budapest környékén válogatásunk, melyeket szép őszi napokon is kipróbálhattok!
Legnagyobb örömünkre elindult a hírlevelünk, amelyre ha augusztus 31-éig feliratkoztok, akkor még fesztivál túlélő csomagot is nyerhettek, persze azon kívül, hogy minden héten megkapjátok tőlünk a legjobb programokat 🙂
Rengeteg jó dologgal és programmal érkezünk ősszel is, hiszen hamarosan nyitnak a kulturális intézmények, visszatérnek a hétvégi állandó programok és lesz sok jó fesztivál is, ezt már most megígérhetjük  😉

Időpont szerinti keresés a Napibontóban!

Era kedvencei: Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál, Állatkertek Éjszakája, Piros Kakaó az Örkény-kerten, Angyalfolki utcabál, Vasárnapi Piknik jógával és Szalóki Ágival, nyílt nap az újpesti tűzoltóknál
Rozi kedvencei: Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál, Állatkertek Éjszakája