Nagy vakációzáró programajánló – aug. 25-31.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

maszmok_tengerentulon_picaro

Hogy mivel búcsúzunk a nyári szünettől? Rengeteg fesztivállal, ahol koncertekkel és bábelőadásokkal várnak benneteket egész hétvégén; a nyár kedvenceivel (benne fagyizókkal, játszóterekkel, sok-sok Budapest környéki kirándulással), amelyekből még érdemes párat ezen a hétvégén kipróbálni, de tűzoltós programot, az Állatkertek Éjszakáját, füzetdekoráló workshopot és tárlatvezetést is találtok a nagy vakációzáró programajánlóban. Válogassatok!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN:

A vakáció legkedveltebb ajánlói és válogatásai

kemence_02

Nézzétek meg legújabb kirándulós-kisvasutas válogatásunkat, amelyben egy- és többnapos programokat is találtok Budapest közelében és távolabb. Készítettünk egy összefoglalót a nyár legkedveltebb beszámolóiból is, érdemes az utolsó napjaiban még kipróbálni bármelyiket.

Szentendre éjjel-nappal nyitva fesztivál – Szentendre, több helyszínen, augusztus 26-28. (ingyenes)

szentendre_ejjel_nappal

10. alkalommal kerül megrendezésre augusztus utolsó hétvégéjén a Szentendre éjjel-nappal nyitva fesztivál. Szentendre városa vendéglátósaival, kereskedőivel, képzőművészeivel, kézműveseivel és galériásaival, civil szervezetekkel és önkéntesekkel együtt hívja életre a háromnapos ünnepet. A részletes programot itt olvashatjátok. Ingyenes!

Újpesti tűzoltóság nyílt nap – Újpest, Szent István tér, augusztus 27-28. (ingyenes)

tuzoltosag

Szombaton és vasárnap 10 és 16 óra között várnak benneteket az újpesti tűzoltók. Emellett a Szent István téren az Újpest Napok alkalmából szombaton 15 órától fellép az Alma Együttes, vasárnap 15 órától pedig a Veronaki együttes szórakoztatja majd a közönséget. Minden program ingyenes!

Savaria Történelmi Karnevál – Szombathely, augusztus 25-28.

savaria_feszt_09

Több napos jelmezes kavalkáddal, rengeteg programmal és látványos bemutatókkal várnak benneteket Szombathelyen. Részletek itt. A jegyárakról itt találtok információkat.

Vidor Fesztivál – Nyíregyháza, augusztus 26. – szeptember 3. (a legtöbb program ingyenes)

vidor_feszt_13

A Vidor Fesztivál idén is koncertekkel, színházzal, kiállításokkal és könyves programokkal vár benneteket Nyíregyháza minden zugában. A programok legtöbbje ingyenesen látogatható. A színházi előadások árai itt.

Gyüttment Fesztivál – Nógrád, Csobánkapuszta, augusztus 25-28.

A Gyüttment Fesztivál a vidéken újrakezdő, környezettudatos vidéki életet és értékrendet választó, tájba illeszkedő emberek éves nagy találkozója. Tudásmegosztás és tapasztalat csere, fesztivál környezetben, fesztivál hangulatban. Négy nap alatt több mint száz előadás és bemutató a vidéki élethez kapcsolódó minden témában. Egyesületek, alapítványok, közösségek mutatkoznak be, de egyéni utak, választások és azok eredményei is megismerhetőek. Egy helyszínen, négy nap alatt elérhető minden tapasztalati úton szerzett gyakorlati tudás, amire komfortzónán túl szükséged lehet! Kedvezmények: lóháton ingyenes, biciklivel érkezőknek 50% kedvezmény, 16 év alatt ingyenes. Ha valamilyen okból rászorulónak érzed magad, írj nekik, és kitaláljátok együtt hogyan vehettek részt. Napijegy: 4500 Ft.

AUGUSZTUS 25., CSÜTÖRTÖK

Kamion Parádé – 56-osok tere, csütörtökön (ingyenes)

kamionos_parade

Aki szereti a kamionokat, érdemes ellátogatnia csütörtökön az 56-osok terére, ahol megnézheti a hétvégi Kamion EB és Fesztivál versenyzőinek járműveit. Ingyenes!

AUGUSZTUS 26., PÉNTEK

Füzetborító készítő workshop a Kacs Műhellyel – Fiók Műhely (1111 Budapest, Budafoki út 5-7.), pénteken, 17:00-18:30

fuzetborito_fogl_kacs_muhely_fiok

„Unod a készen kapható csomagolópapírokat? Szeretnéd a füzeteidet, könyveidet a kedvenc állatoddal, járműveddel, figuráddal dekorálni? Ha a hosszadalmas, monoton füzetborítást szeretnéd jó társaságban, és kreatív környezetben tölteni, egyúttal levenni anyukád válláról a terhet és megtanulni önállóan csomagolni, akkor a workshop keretében egyedi, környezetbarát borítókat készíthetsz. A workshopra hozd el a könyveidet, füzeteidet, amelyeket az általad megálmodott mintás papírral tudod szebbé tenni. A foglalkozáson 10 db könyv/füzet csomagolására és maximum 5 db nyomdakészítő bélyegző készítésére van lehetőség, amit haza lehet vinni.”
A foglalkozást 8-14 évig ajánlják. Ár: 1900 Ft, amit a helyszínen kell befizetni. A foglalkozás napján a résztvevők 10% kedvezménnyel vásárolhatnak a boltban. Részvételhez regisztráció szükséges: fiokforgraphics@gmail.com

Állatkertek Éjszakája – Állatkert, Budakeszi vadaspark, Tropicarium, pénteken 19 órától

allatkertek_ejszakaja_2016

Idén 5. alkalommal rendezik meg az Állatkertek Éjszakáját több magyarországi helyszínen változatos programokkal, éjszakai vezetett sétákkal és különleges, Magyarországon még soha nem látott állatok bemutatásával. Budapesten és környékén 1 jeggyel 3 helyszínre is be tudtok menni, az Állatkertbe, a Budakeszi Vadasparkba és a Tropicariumba.  A közös belépőjegy: felnőtt 3.500 Ft, gyerek 2.400 Ft (2-14 éves korig). A közös jegy a Budakeszi Vadasparkba és a Tropicariumba augusztus 27-28-án napközben is érvényes! Elemlámpát vigyetek!

AUGUSZTUS 27., SZOMBAT

Nyílt nap és szakkörbemutatók a Makerspace.hu-nál – Nagykovácsi, Kolozsvár u. 2./B, szombaton 10:00-17:00

szakkorok_markerspace

Augusztus 27-én szombaton 10:00-17:00-ig várják azokat 1-8. osztályos gyerekeket és szüleiket, akik szívesen vennének részt a szeptember közepétől heti rendszerességgel induló szakkörökön a nagykovácsi makerspace-ben. A szakkörök hétköznaponként 16 órától indulnak négy különböző témában. A nyílt napon megismerkedhettek a legújabb gépekkel, a termekkel, az oktatókkal, és természetesen minden felmerülő kérdésre választ adnak.

Fabula Bábszínház: Erdei történet (zenés bábjáték) – Margitsziget, Szabadtéri Színpad bejárata, szombaton 10:30 (ingyenes)

erdei_tortenet

A mese mindkét története az erdőben játszódik. Az előadás első felében két nyuszival ismerkedhetnek meg a gyerekek, akik Nyuszi kapitányhoz szeretnének hasonlítani, s mindent elkövetnek, hogy segítsenek a bajba jutott kislányon, aki elvesztette erdész apukájának „zenélő szerkezetét”. A második meséből kiderül, Maki majom miért nem megy iskolába. 3 éves kortól ajánlott! Ingyenes!

Idesüss – Budaörs Napja – Budaörs, szombaton egész nap (ingyenes)

ruttkai_bori_banda

Alma Együttes (10:00), Rutkai Bori Banda (15:00), Maszk Bábszínház (11:00), koncertek és önkéntes tűzoltók (17:30) is várnak rátok, ha a szombaton Budaörsön töltitek.Részletes program itt. Minden program ingyenes!

Élet a kánikulában – Sas-hegyi Látogatóközpont, szombaton 10:00 és 13:00

ÉLET-A-KÁNIKULA-UTÁN---A-SAS-HEGYEN

Az 1 órás túra során olyan élőlényekkel ismerkedhettek meg, melyek a rekkenő hőség ellenére is, dacolva a Sas-hegy nyári viszontagságos körülményeivel, jól érzik magukat a hegyen. Hogyan lehetséges ez? A programon ezekre a kérdésekre is fény derül. Túra hossza: 850 m, 1 óra. Belépő: 950 Ft/650 Ft. Részletek itt.

Kisvonattal a Bory-várba – Székesfehérvár, indulás az Országalmától szombaton 10:00

bory_var

Nézzétek meg a XX. századi romantikus lovagvárat, Székesfehérvár legkülönösebb építményét. Indulás: 10 órakor az Országalmától. Részvételi díj: 2000 Ft/ fő, amely tartalmazza a 2 órás idegenvezetés, a kisvonat és a Bory-vár díját is. Regisztrációra és a részvételi díj kifizetésére kizárólag a székesfehérvári Tourinform Irodában legkésőbb 9:50-ig van ehetőség. Részletek itt.

Nyárbúcsúztató Vigalom és Rákosfalva szomszédünnep – Zugló, Cserepesház, szombaton 10:00-22:00 (ingyenes)

makam_01

A már hagyománynak számító zuglói nyárbúcsúztatón fellép többek között a Makám (10:00), a Fabula Bábszínház (15:30), gyerekjáték cserebere, rajzverseny és még sok minden más. Ingyenes!

Közönségtalálkozó Nyulász Péterrel és egyéb programok – Szentendre, Pest Megyei Könyvtár, szombaton 11:00 (ingyenes)

babamamasarok

Szombaton 11 órától a könyvtár vendége lesz Nyulász Péter, aki Helka című regényéről fog előadást tartani. A könyvtár izgalmas játékokkal, kézműves foglalkozással készült, hogy megismertesse és megszerettesse olvasóival a történetet. A felnőttek számára is érdemes ellátogatni a könyvtárba, ugyanis Retro könyvvásárt tartanak a kiselejtezett könyvekből. Ráadásul pénteken az intézményben baba-mama sarok is nyílik. A program a Szentendre éjjel-nappal nyitva fesztiválhoz kapcsolódik. Ingyenes!

AUGUSZTUS 28., VASÁRNAP

Hékás Békás – Békásmegyer, Csobánka tér,  vasárnap 10 órától (ingyenes)

langaleta_garabonciasok

Az Óbudai Nyár egyik nyárzáró családi eseménye a Hékás Békás, ahol vasárnap lesz tudomány játszóház, Kiskalász koncert (11:00), Fabók Mancsi bábszínháza (15:00), Langaléta Garabonciások (17:30) és még sok más program. Ingyenes!

Angyalfolki Utcabál – Angyalföld, 10 órától (ingyenes)

cimbaliband

A nyárzáró fesztivált idén 24. alkalommal rendezik meg a Dagály utcában és környékén. A népzenei és néptánc programok mellett, gyermekprogramok, interaktív sportfoglalkozások, vásári forgatag, vidámpark, főzőverseny, civil aktivitások és számos egyéb program várja látogatóinkat. A napot a CimbaliBand és a Ghymes zenekar koncertjével zárják. Részletek itt. Ingyenes!

Kenuval a szentendrei Duna-ágon – Kisoroszi, Rácz kert, 10:00

kenu-szentendrei-sziget

A Kisorosziból induló kenutúra során az érintetlen természet egy méltatlanul elfelejtett zugába nyerhettek bepillantást. Kényelmesen, a folyás irányában evezve ismerkedhettek meg a folyópart élővilágával, természeti értékeivel, a területet érintő természetvédelmi problémákkal. A túrán való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges, amely 2 nappal a program előtt lezárul. Nagyobb gyerekekkel ajánljuk.

BonBon Quintet: Jancsi és Juliska (mesés zenejáték) – Városmajori Szabadtéri Színpad, vasárnap 10:30

bonbon_jancsi-es-juliska

A nagyon sokoldalú és a világ legkülönbözőbb pontjain is számos díjjal jutalmazott kortárs zeneszerzőnő, Meskó Ilona, valamint Lukácsházi Győző, a zenei ismeretterjesztés évtizedek óta egyik legismertebb és legelismertebb magyar képviselője közös mesejátékot írt a gyerekeknek. A rengeteg humorral átszőtt előadás nemcsak új oldalát mutatja meg a történetnek, hanem szinte észrevétlenül be is vezeti a gyerekeket a nagyon ijesztőnek hangzó „kortárs zene” és ezen keresztül a klasszikus zene birodalmába. Mindezt a Magyar Rádió, valamint a Budapesti Fesztiválzenekar legkiválóbb művészeinek előadásában. 3 éves kortól ajánlott! Jegyár: 1200 Ft.

Róka Szabolcs: Zöld Péter (interaktív zenés előadás) – Margitsziget, Szent Margit-romok, vasárnap 10:30 (ingyenes)

roka_szabolcs

A Szent Margit-romoknál a Tinódi-lant díjas énekmondó előadásában ismerkedhetnek meg a látogatók Zöld Péter történetével, miközben a közönség is aktív részese lesz az előadásnak. 5 éves kortól ajánlott!

AUGUSZTUS 29-31.

Tárlatvezetés a Modigliani kiállításban gyerekeknek – Magyar Nemzeti Galéria, augusztus 29-31., 11:00

gyerekfuzet_MODIGLIANI

A nyári szünet utolsó napjaiban, augusztus 29-én, 30-án és 31-én 11 órától tárlatvezetéssel várják a Modigliani kiállításban az általánosiskolás-korú gyerekeket. A száz évvel ezelőtti Párizsban mindenki mindenkit ismert! A fiatal festők és szobrászok hajdanvolt kultúrák és távoli tájak motívumait használták fel arra, hogy a mindennapjaikat, de legfőképpen egymást megörökítsék. Fedezzétek fel együtt ezt az érdekes, izgalmas világot! A tárlatvezetést 7-13 éves korú gyerekeknek ajánlják, a vezetés időtartama: 45-50 perc. Amennyiben a szülők/kísérők is jegyet váltanak a kiállításra, a vezetés ideje alatt egyénileg tekinthetik meg a tárlatot. Maximális létszám 25 fő. Regisztráció a vezetés előtt érkezési sorrendben személyesen az információs pultnál. Jegyárak: A tárlatvezetésen a Modigliani kiállításra váltott belépőjeggyel lehet részt venni. Kedvezményes jegy gyerekeknek: 1600 Ft, teljes árú jegy: 3200 Ft. Családi kedvezmény: a legalább két, 18 év alatti gyermekkel érkező két közeli hozzátartozó félárú jegyet válthat. A Modigliani-kiállításra váltott belépőjeggyel a múzeum állandó kiállításai is látogathatóak.

Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál – Pesthidegkút, Kultúrkúria, augusztus 31.-szeptember 4.

klebelsberg_kulturkuria

Rengeteg jó programmal várnak benneteket Pesthidegkút több helyszínén. A színházi előadások és koncertek mellett gyerekprogramokkal is készülnek majd. Részletek itt. Az esti programok kivételével ingyenesen látogatható.

Időpont szerint a Napibontóban tudtok hétvégi programot keresni!

Érdemes feliratkozni hírlevelünkre, mert szeptemberben újra elindulnak a jobbnál jobb programsorozatok városszerte és rengeteg meglepetéssel is készülünk!

Era kedvencei: Budaörs Napja, Nyílt napok az újpesti tűzoltóságon, kisvasutak, Modigliani kiállítás tárlatvetetés gyerekeknek a Nemzeti Galériában
Rozi kedvencei: Gyüttment Fesztivál, Szakkörbemutatók a Makerspace.hu-nál, Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál