Nagy Téli Madárles – Számold a madarakat december 28-30. között vagy még tovább!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Itt a várva várt Nagy Téli Madárles! Számold a madáretetők és a parkok, kertek madarait 2022. december 28-30. között! A számolásban bárki részt vehet előzetes természetismereti képzés nélkül. Az adatok feltöltéséhez nem kell más, mint egy mobiltelefon, vagy jegyzetfüzet. Ezzel segítheted a Magyar Madártani Egyesület munkáját.

Az adatrögzítés és -beküldés egyszerűsítése érdekében tovább fejlesztették a Turdus nevű (ez a rigófélék tudományos családneve) mobiltelefonos appot. Ezt eddig csak szakmai adatgyűjtésre használták, de az új modulok bevezetésével mindenki számára elérhetővé válik. Az alkalmazás lényegesen megkönnyíti a megfigyelést, mivel azonnal rögzíti a bevitt adatokat, az eltelt idő mérésével segít tartani a 30 perces időtartamot, de segítséget nyújt a fajok meghatározásában is.

A hagyományos papír alapon szeretne adatokat gyűjteni, arra is van lehetőség.

Itt tudjátok elolvasni a részletes tudnivalókat, hogy hogyan, mikor, hol lehet gyűjteni az adatokat.

 

A Nagy Téli Madárles december 28-án kezdődik, de egészen február 28-ig várják a beérkező adatokat. Számukra akkor legértékesebb az adatod, ha minél több héten, hetente egyszer, mindig ugyanazon a napon tudod elvégezni a számlálást, de az adatokat akkor is felhasználják, ha csak egy alkalommal tudsz részt venni a megfigyelésben.

Forrás: MME