Nagy januári lomtalanítás – szabaduljunk meg együtt a kacatoktól!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újévi fogadalmaink közé tartozik, hogy megszabaduljunk azoktól a dolgoktól, amire már nincs szükségünk, de számunkra is fontos, hogy minél kevesebb tárgy végezze hulladékként. Egy része szelektív hulladékgyűjtőbe, nagy része pedig olyan helyekre kerülhet, ahol mások örülnek neki. A régi ruhákat és még jó állapotú játékokat sem csak karácsonykor várják a rászorulók.

Szabadulj meg a felesleges cuccoktól 30 napon át!

Ha jobban megy együtt, akkor érdemes az Időtetrisz és Ökoanyu közös kihívásához is csatlakozni itt.
„A lényeg, hogy 30 napon át minden nap eggyel több tárgytól válunk meg, az első napon egytől, a másodikon kettőtől és így tovább. A vége 465, azaz négyszázhatvanöt darab. Nem kevés, de nem kizárt, hogy tényleg van ennyi felesleges cucc otthon/a garázsban/a pincében.” Ti is belevágtok, ugye? 🙂

Néhány hely, ahol még hasznát vehetik, amire már nincs szükségetek

Újrahasználati központok

Jelenleg két Szemléletformáló és Újrahasználati Központ üzemel Budapesten, a XV. és a XVIII. kerületben, az FKF Zrt. fenntartásában. A létesítmények hulladékudvarként, valamint nyugati mintán alapuló Újrahasználati Központként üzemelnek, ahol a szelektíven gyűjtött hulladékok leadása mellett azok a tárgyak, használati eszközök cserélhetnek gazdát, amelyek tulajdonosaik számára már nem képviselnek értéket, ugyanakkor más számára még használhatóak.

Maradékbazár

Textil darabokból báb, műanyag csövekből vár, szivacs feleslegből ékszerek – és még ezerféle alkotás, amire esetleg nem is gondoltunk volna! A Maradékbazárban összekötik a gyártókat, akik termelésében a maradékok keletkeznek, és az ezen maradékokat még kreatív célokra felhasználni tudó pedagógusokat, kreatív szakkör-vezetőket, upcycling művészeket, gyakorlatilag bárkit, akinek a másnak már felesleg még kincset jelent.

Cseriti adománybolt hálózat

Egy fenntarthatóbb világért dolgoznak, ahol a tárgyak újrahasználata rászorulók életminőségét javítja és a hulladék mennyiségét csökkenti. Küldetésük a hétköznapi adományozás és az adománybolt kultúra elterjesztése Magyarországon. Várnak minden magánszemély, vállalkozás és egyéb szervezetek által felajánlott olyan tárgyat, eszközt, háztartási gépet, ruhaneműt, játékot, melyek a felajánló környezetében feleslegessé vállnak, de még más számára értéket képviselhetnek.

+ 1
A legaktuálisabb!!!

Pénteken és szombaton (egyelőre két napra ígérik) brutális lehűlés jön, ezért kérnek mindenkit, hogy segítsetek. Igyekeznek a lehető legtöbb helyre meleg teát, takarókat és meleg ruhát eljuttatni. Elindul a Bp. Bike Maffia és az Age Of Hope a krízisjárata is, a Menhely Alapítvány autója mellett azért, hogy emberek ne fagyjanak meg az utcán, kiserdőkben. Fokozottan figyeljünk egymásra! Ha hajléktalan ember látsz az utcán feküdni, ülni, – pláne hiányos öltözékben / takaró nélkül, kérdezd meg, hogy tudsz-e segíteni és azonnal hívd a Menhely Alapítvány diszpécserszolgálatát: 06 1 3384186
Miben tudtok segíteni, mit vihettek: takaró, izolációs fólia, polifoam, hálózsák, sapka, sál, kesztyű, meleg kabát, pulcsi, bontatlan zoknik, keksz, ropi, sós kekszek, citromlé a teához, szeletelt kenyér, zsír, lila hagyma a szendvicsekhez. A Fb eseményt itt követhetitek.
A gyűjtés már folyamatban van! Minden nap 11:00-22:00 között a Food Truck Udvarban ( IX. Üllői út 51) átveszik. Ha nem találtok ott épp senkit a Bike Maffiából, keressétek az Élesztő buszt az udvarban.

EGYÉB

Emellett érdemes megkérdezni a helyi civil- és segítő szervezeteket, hiszen játékokra, gyerekruhákra mindig szükség lehet szociális intézményekben. Ha pedig néhány ruhától nehezebben válunk meg (pedig nem volt rajtunk több éve), érdemes egy közösségi vásárra, pl. a Gardróbra elvinni, egyéb tárgyakat pedig közösségi bolhapiacra (pl. Margitutcakilencbe), hiszen ott személyesen is találkozhatunk azokkal, akikhez kerülnek kincseink. Csak vigyázzunk, nehogy több cuccal jöjjünk haza, mint amennyivel mentünk! Régi pokrócokat pedig hajléktalanok, sőt állatmenhelyek is szívesen fogadnak ebben a hideg időben.

Lomtalanítás és válogatás után pedig jól eshet egy közös családi program. Itt találjátok a hétvégi ajánlót, illetve januári workshop válogatásunkat! Frissítettük ingyenes múzeumi napok családoknak listánkat is, amely mindig jól jöhet!

Ha nem szeretnétek lemaradni a legjobb programokról és válogatásainkról, érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt, és csatlakozni Fb oldalunkhoz.