A Nagy Dia Nap + 15 kedvencünk – nov. 6.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

diafilm

A Diafilmgyártó Kft. 60. szülinapját ünnepli az idén, ezért felhívást intéztek minden gyermekintézményhez, óvodához, iskolához, könyvtárhoz és játszóházhoz, hogy november 6-án rendezzenek közös diavetítést. Ennek apropóján összegyűjtöttük nektek kedvenc régi és új filmjeinket, és sok jó, ingyenes vetítős programot csütörtökre, a Nagy Dia Napra. Ha nincs kedvetek kimozdulni, akkor pedig elő a vetítőkkel és filmekkel. Jó nosztalgiázást kívánunk!

ÚJ DIAFILMEK

Raptormese

raptormese_02

Rímekbe szedett vidám történet a hét eleven raptorcsemetéről, akik mellé dadust keresnek szüleik. Nem egyszerű a feladat, de szerencsére Velociraptornak támad egy remek ötlete. A történet, diafilmünk megjelenésével egy időben, azonos címen mesekönyvben is megjelenik a Kolibri Kiadó gondozásában. Dinó rajongóknak ajánljuk Várszegi Adél meséjét, melyet Máray Mariann illusztrált.

Kuruttyuló Békakirály

bekakiraly

A Kolibri Kiadó gondozásában megjelent Kuruttyoló békakirály-sorozat sokak kedvence. Kuruttyoló békakirály ebben a történetben feleséget keres. A legszebb hangú békalány a választottja, de a gonosz békanővér csalása miatt a boldog befejezésre várni kell…Tarján Vera meséjét Vigyázó Zsófia illusztrálta.

Nagypapa születésnapja és Bogyó és Babóca filmek

nagypapa_szulinapja

Nagypapa 60. születésnapjára összegyűlik a család apraja-nagyja. A köszöntések után az ünnepelt mesélni kezd, és a régi diavetítő is előkerül. Bartos Erika meséje csak diafilmen jelent meg. Bogyó és Babócából négy rész jelent meg diafilmen.

Sün Balázs

sun_balazs

Csukás István kedves verses – meséje, most Szalay György rajzaival végképp a szívünkbe lopja magát, s még az is kiderül, milyen izgalmakban bővelkedik Sün Balázs, a legkisebb élete.

A nagyravágyó feketerigó

A nagyravágyó feketerigó

A feketerigó nagyon elégedetlen külsejével. Miközben minden erejét arra fecsérli, hogy másnak látszódjék, mint ami, egyre nevetségesebbé válik. Pedig a kisfiú éppen őt, a feketerigót szeretné barátjának. Lázár Ervin klasszikusa Marton Magda szépséges rajzaival jelent meg diafilmen.

Dia Dani és Dini kutya

Dia Dani és Dini kutya_03

Az ezermester nagyapó egy robotkutyát készít unokáinak. A gép miatt elhanyagolják hús-vér négylábú kedvencüket, Dini kutyát. Amikor bajba kerülnek, a hűséges eb mégis a segítségükre siet. Nagy kedvencünk, a két nagy klasszikus, Macskássy Gyula és Várnai György történetét újra kiadták diafilmen.

Hófolt mese

hofolt06

Mese a feketerigó és a hófolt barátságáról, na meg egy szép, piros vödörről. Lackfi János meséjét Benedek Virág rajzolta.

Kismarkoló

002

A mesében Kismarkólót ismerhetjük meg, aki egyszer egyedül vág neki az erdőnek, de pórul jár. A török és a tehénke azonban segítségére siet. Döbrentey Ildikó meséjét Mezei Ildikó illusztrálta.

Álomgubók

alomgubok_02

Láttál már valaha álomgubót? Hát persze, hogy nem, hiszen csak csukott szemmel lehet észrevenni. Most azonban Bolyhocska és Bojtocska megelevenedik, Kassay Réka különleges illusztrációi keltik életre ezen a diafilmen. Both Gabi altatómeséjét válasszátok vetítéskor az utolsónak, mert még a legelevenebb gyerkőcöket is elaltatják az álomgubók!

RÉGI KEDVENCEINK (a teljesség igénye nélkül, mert nagyon sok van)

Mazsola sorozat

mazsola_es_tade_diafilm

Bálint Ágnes meséihez Bródy Vera készítette a bábokat. Összesen négy epizód kapható a klasszikus bábsorozatból.

Róka Rudi

03 Roka Rudi

Kálmán Jenő meséjét Németh István rajzolta meg. Több epizód is kapható belőle, talán még bakelit lemezen is megvan valahol itthon. Ma már kicsit didaktikus, de szép emlék.

Sünik és a csúnya kislány

k08

Hogyan lett a kócos kislányból szépséges tündér? Élt egyszer egy csúnya kislány, Marika. Kócos és rendetlen volt, az óvodában mindenki csúfolta – ezért bánatában elszökött az erdőbe. De jó szíve volt, segített az állatoknak, növényeknek. Amikor társaitól levelet kapott, hogy visszavárják, új barátai, a sünik és a fák segítettek neki: megfürdették, megfésülték, így egy gyönyörűszép kislány térhetett vissza az óvodába… Marék Veronika meséje sokszor előkerül esténként, éppen úgy mint a Boribon a játékmackó.

Magyar népmesék

magyar_nepmesek

Csalóka Péter, Béka királyfi, A Kisgömböc és Mátyás király meséi.

Nemo kapitány

nemo04

Szintén régi nagy kedvenc Jules Verne regénye, melyet  Szemere Antal rajzolt.

Winnetou

Winnetou

A regény két főhőse Winnetou, a fiatal apacs indián törzsfőnök és Old Shatterhand, a fehérember. Kalandjaik során különböző rendű és rangú bűnözőket tesznek ártalmatlanná. A diafilm illusztrációit neves grafikusművészünk, Zórád Ernő készítette.

PROGRAMOK – ezek a programok már lezajlottak!

diafilm60_nagydianap

Örökmozgó Filmúzeum
A központi rendezvényt kiállítással egybekötött ünnepléssel az Örökmozgóban tartják 16 órától, ahol bemutatkoznak a Nagy Dia Nap regisztrált helyszínei, vendégek lesznek grafikusok, írók, régi kollégák, gyerekek. Házigazda: Süveges Gergő. Ingyenes!

Könyvtárak
A FSZEK Békásmegyeri Könyvtára 10 órától várja a dia szerelmeseit folyamatos vetítéssel, 13 és 16 óra között diafilm csereberével. Emellett a Budafoki Könyvtár, a Király utcai könyvtár, a Márai Sándor Könyvtár is programokkal készül. A Sárkányos Gyerekkönyvtárban 17 órától Raptormese bemutató és sárkányrajzolás lesz. Ingyenes!

Eötvös10
Az Eötvös10 Kamaratermében 10 és 11 órakor várják a családokat. Közreműködik a Bab Társulat két tagja Zugmann Zoltán és Balázsi István. Korhatár: 3 éves kortól. Előzetes jelentkezés: 690-0990 vagy albertne.nelli@eotvos10.hu. Ingyenes!

Kisgombos Mesebolt
A biatorbágyi Kisgombos Mesebolt padlásán is várnak benneteket 17 és 20 óra között. Ingyenes!

Tücsöktanya Családi Játszóház
17 és 18 óra között, közös diavetítésre várnak minden gyerkőcöt a XIII. kerületi Tücsöktanyán. Mariska mesél majd kicsiknek és nagyoknak való meséket egy régi, kopott, de még mindig nagyon szerethető diavetítő segítségével. Ingyenes!

Ha hétvégére kerestek programot, irány a Minimatiné!