3+1 hasznos technika, hogy retró bútoraid új életre keltsd

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A tavaszi megújulás és felfrissülés nem csak a testünket és a lelkünket érintheti, hanem a környezetünket és az otthonunkat is. Éppen ezért tökéletes az időzítés a régi bútoraink felújítására, új köntösbe öltöztetésére. Cikkünkben 3+1 olyan technikát gyűjtöttünk össze, amelyekkel a kezdő barkácsolók is könnyűszerrel felújíthatják retró lakberendezési tárgyaikat. Ha nektek is van egy klassz ötletetek, ne tartsátok magatokban és nevezzetek az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Alkotó Energia ÚJRA! pályázatára.

„Chalk paint”, avagy krétafesték 

Sokan azt hiszik, hogy a „krétafesték” ugyanaz, mint a fekete táblafesték, azonban egy kis utánajárást követően hamar kiderül, hogy egy teljesen másik módszerről van szó. A festék teljes neve: Annie Sloan Chalk Paint, vagy röviden ASCP. Húsz évvel ezelőtt egy angol hölgy, Annie Sloan találta fel ezt a fajta festéket, aminek a jellegzetessége, hogy száradás után olyan matt hatásúvá változik, mint a kréta. Ha egy igazán egyedi és modern bútorra vágytok, akkor mindenképp próbáljátok ki ezt a matt festéket, ami egyébként vizesbázisú, természetes anyagokból készül, környezetbarát és ráadásul szagtalan is. A használata meglepően egyszerű, fára, fémre, műanyagra, textilre is használhatjátok és a legnagyobb bónusz, hogy mindenfelé előzetes csiszolás nélkül lefesthetitek vele a régi bútoraitokat.

Táblafesték

Az egyik legegyszerűbb és egyben legdivatosabb módja a régi bútorok felújításának, ha táblafestéket használtok. A kezdő barkácsolók és kisebb kézügyességgel rendelkezők is nyugodtan nekiállhatnak. A festéket használhatjátok a teljes bútoron, de festhettek rá apróbb részletekben is. Például egy szekrény esetében átfesthetitek csak az ajtókat vagy egy íróasztal esetén csak az asztallapot. A gyerekek biztosan rajongani fognak az új bútorokért, hiszen kréta segítségével bármikor újabb és újabb rajzokat, feliratokat készíthetnek a fekete felületekre. Nem csak a gyerekszobákban praktikus egy-egy táblafestékkel lekent bútor, hanem a konyhában vagy nappaliban is, ahol üzeneteket írhattok rá a családtagjaitoknak. Kerülhet rá napirend, feladatlista, esetleg bevásárlólista is. Jön a tavasz, lassan zöldbe borulnak a kertek, balkonok. Remekül mutat egy táblafestékkel átkent balkonláda, vagy cserép is, amire később felírhatjátok, hogy milyen növényt ültettetek bele.

Tejfesték

A retró bútorok felújításához a tejfestéket is választhatjátok, amivel kezdő barkácsolók is könnyű szerrel boldogulnak. Plusz előny, hogy ezek a festékek 100%-ban természetes összetevőkből készülnek. A segítségükkel modern, matt hatású felületeket varázsolhattok a régi bútoraitokra. Ezt az ezer arcú festéket, akármilyen anyagú bútorra alkalmazhatjátok, sőt mi több felületzárás nélkül táblafestékként is alkalmazhatjátok. Ha kicsit el szeretnétek térni a megszokottól, akkor fessetek geometriai mintákat a megunt bútoraitokra, idén nagyon divatosak a háromszöges vagy az ötszöges minták. A trendi díszítésnek csak a kreativitásotok szabhat határokat.

+1 Stencil

A stenciles módszerrel a legunalmasabb bútort is könnyű szerrel feldobhatjátok. Ráadásul az összes fent felsorolt technikával remekül kombinálható. Nincs is másra szükségetek, mint egy jól megválasztott, lehetőleg öntapadós stencilre, színes festékre és egy kis kézügyességre. Ha még különlegesebb bútorra vágytok, akkor a 3D stencil használatát javasoljuk. Ezt a technikát mindenképp a haladó kézművesek, barkácsolók próbálják ki, hiszen ez esetben nem csak körbe kell festeni a mintát, hanem egy speciális pasztát kell a stencil mélyedéseibe helyezni, ezt követően pedig óvatosan görgetve leemelni azt.

Reméljük, hogy meghoztuk a kedveztetek egy kis kreatívkodáshoz és ti is kipróbáljátok ezeket az egyszerű technikákat a megunt bútoraitokon. Ha pedig nektek is van egy szuperkreatív ötletetek, akkor ne habozzatok és küldjétek el nevezéseteket az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Alkotó Energia ÚJRA! pályázatára.

További részletek, illetve a jelentkezés pontos feltételei az Alkotó Energia ÚJRA! pályázat hivatalos oldalán olvashatók: https://alkotoenergia.hu/

A pályázatok beküldésnek határideje: 2020. március 15. 24 óra