Múzeumok éjszakája kicsiknek és nagyoknak – június 21.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

10286825_773347726018725_1033300450912609374_o

Szent Iván éjhez igazodva június 21-én este 18 és hajnali 2 óra között ismét birtokba vehetitek Magyarország több mint 300 múzeumát és kiállítóhelyét. A közreműködő intézmények csaknem 4000  programmal – többek között koncertekkel, divatbemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal, rendhagyó tárlatvezetésekkel – várják az érdeklődőket, és a gyerekeknek is tartogatnak programokat. Ezen az estén belefér az is, hogy egy kicsit tovább ébren maradjanak. A budapesti rendezvényekből válogattunk kicsiknek és nagyoknak, de hasznos infókat is találtok nálunk a jegyárakról, közlekedésről, egyebekről.

PROGRAMOK GYEREKEKKEL

mezogazdasagi_muzeum_muzej

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a Vajdahunyadvár épületében és udvarán ezen az éjszakán megidézik a tanyák, az erdők és mezők nyüzsgő világát. Már 16 órától várják az érdeklődőket. A gyerekeknek lesz ökörfogatozás, állatsimogató, népi játékpark és tanyaolimpia, zenei és színházi előadások, erdei élménypálya és kézműves foglalkozások, a felnőtteknek koncertek, borkóstoló, toronylátogatás és rendhagyó tárlatvezetések. 16.30-tól fellép a MintaPinty zenekar, 17.45-től a Szeleburdi Meseszínház, 19 órától a Görömbő Kompánia. Íme egy régebbi ajánlónk a múzeumról. Mi itt kezdjük majd az estét.

Zhang_Wei_mester

16 és 19 óra között a Budapesti Történeti Múzeum várja a családokat a Színek éjszakájával: papírsárkány készítéssel, portré rajzolással, Csinnadratta zsonglőr játszóházzal, játékos nyomozással a Festők a tükörben című kiállítás területén, valamint kézműves foglalkozásokkal: portrérajzolás, gipszfestés, álarckészítés kollázstechnikával. 18 órától Zhang Wei Mesterrel a kínai kalligráfia művészetét is kipróbálhatjátok.

nagy_hohohohorgasz

16 órától Mesés forgatag: írók, könyvek és kalandok várnak benneteket a Mesemúzeumban.A múzeumban megváltott első 100 karszalaghoz ajándékfagyi jár! A könyvforgató programhoz kapcsolódva vigyetek egy könyvet, amelyet szívesen elcserélnétek egy nektek tetsző másikra! 16 órától találkozhattok Csukás Istvánnal, a Mesemúzeum Patrónusával. 17 órától a Kompánia Színházi Társulat lép a színpadra. Lesz náluk nagy ho-ho-ho-horgászat, festéktüsszentés és sárkányszelídítés is. 19 órától Jeney Zoltánnal készíthettek lovagi pajzsot vagy hercegnői süveget, 20.30-tól Kovácsovics Fruzsi koncertezik.

walt11

Június 21-én, a Múzeumok Éjszakájának délutánján az Örökmozgó Filmmúzeumban a fiatalabb korosztályt is várják 16 órától: szinte muzeális értékű szórakoztató filmeket és diafilmeket láthattok, amelyeket a Walt Disney forgalmazott, és amelyek grafikáját magyar tervezők alkották meg.

mucsarnok_makett_keszites_muzej

Az I.Építészeti Nemzeti Szalon – 100% kreativitás című kiállításhoz kapcsolódva a Műcsarnokba látogató gyerekek, szülők és nagyszülők két órán keresztül építhetik egy éjszakai város makettjét kartonokból, dobozokból, fóliákból és színes papírokból, különféle égők, izzósorok, ledek, zseblámpák és állólámpák felhasználásával.

bab_tarsulat

16:30-tól a Babtársulat fenevadjai lepik el a Szépművészeti Múzeum Reneszánsz Csarnokát.

gyerekvasut

Szombaton este és éjszaka meghosszabbított nyitva tartással várja látogatóit a Gyermekvasutas Múzeum Hűvösvölgyben. A Gyermekvasúton a vonatok szintén a hajnali órákig közlekednek.

rutkai_bori_banda

Június 21-e a Zene Ünnepe is, így a Magyar Nemzeti Galériában a zene és a képzőművészet összefüggéseit világítják meg, és megértésükhöz nyújtanak új inspirációkat. 17 órától a Rutkai Bori Banda lép a színpadra. A mesekoncerten egy képzeletbeli közlekedési eszközzel járják be a zenebirodalom közeli és távoli tájait szinte az összes földrész érintésével, sőt még a világűrbe is kirándulást tesznek, s játékos formában idézik meg az adott táj zenei műfajait. 18.15-től Kép-tengeri kalandok címmel tárlatvezetésen vehettek részt Rutkai Borival. 18 órától pedig a GYÍK-Műhely kreatív foglalkozásain daloló kollázsokat készíthettek.

©Rebecca Emily Drobis

A Kultea 15 órától tart kézműves foglalkozásokat A szépség és a reklám című kiállításához kapcsolódóan, valamint idei gasztronómiai programukban a sütinyalóka készítésének fortélyait is elleshetitek. További programok: reklámplakát- és divatlap-színezők, korabeli öltöztetőbaba készítése, ruha-origami, készítés origami hajtogatással és árnyékrajz technikával, re:ékszerek készítése újrahasznosított anyagokból, horgolt nyaklánc- és kitűző készítés.

mintapinty1

13 órától a nagytétényi Cziffra György Kulturális Központban a MintaPinty! zenekar lép fel (a koncertre előzetes regisztráció szükséges az info@cziffrakozpont.hu címen), de kézműves foglalkozással, játékokkal és táncházzal is készülnek. Ingyenes!

idofutar_3

Az ELTE Természettudományi Karán Időfutár est lesz 18 órától.
„Kutasd fel Born Ignác nyomait egy 240 éve alapított múzeumban, a 21. századi Budapesten! Talán még a nagymester elveszett  gyűrűjét is megtalálod? Vagy a halálfejes sakk hiányzó koronakövét? Keress alkimista jeleket a 18. századból, találd meg a gyönyörű és hatalmas hercegnői ásványgyűjtemény legértékesebb darabjait! Találkozz a szerzőkkel, Tasnádi Istvánnal és Gimesi Dórával az első magyar részecskegyorsítónál. Az időutazásnak csak a fantázia szab határt: akár a magyarországi dinoszauruszok hétköznapjaiba is bepillanthatsz – vagy épp a dinoszauruszkutatókéba; az Iharkúton napjainkban zajló ásatások izgalmát szintén átélhetitek.”

A Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Múzeumban 19 órától indiai meséket hallgathattok, 20 órától pedig jógázhattok.

Szakrális-Körtánc-Stolmár-Enikő-Farkas-Andi

A Magnet Közösségi Házban az egészen kicsiket babamókával és zeneovival, a nagyobbakat táncházzal várja TücsökSzabi 16 órától, de lesz még kreatív tánc, és a felnőtteknek is sok érdekes programmal készülnek.

A Magyar Írószövetségben 18 órától Lackfi János és a Sajtkukacz zenekar lép a színpadra, valamint irodalmi játszóházzal is várnak benneteket.

stadion

A Magyar Olimpiai és Sportmúzeum a kulturális kínálat mellett a stadion friss, füves gyepén ügyességi játékokkal, sportvetélkedőkkel és népi sportjátékokkal várják a sportkedvelőket.

FELNŐTTEKNEK AJÁNLJUK:

Toulouse_Lautrec_Divan Japonais

A Szépművészeti Múzeumban ezen az éjszakán megelevenedik Toulouse-Lautrec és a századforduló Párizsának mulatókkal, táncokkal és élvezetekkel teli világa.

teritett_asztalok_versenye_raday

A Múzeumok éjszakáján a Magyar Nemzeti Múzeum és az Iparművészeti Múzeum között a Ráday utca saját múzeumi séta útvonalat kínál.Terített asztalok versenyével, jótékonysági pite vásárral, divatbemutatóval, utcazenészekkel várnak benneteket. A Múzeumok Éjszakáján megtekinthető a Bakáts téri katolikus plébánia templom, és a Ráday gyűjtemény is. Több ezer mécses mutatja az utat ezen a különleges éjszakán. A Múzeumok Éjszakája karszalaggal ezen a hétvégén olcsóbban ehettek-ihattok a Ráday utcában.

Kistehen_maskepp_PIM_muzej

A PIM többek között rendhagyó tárlatvezetéssel, felolvasóesttel, Kistehén koncerttel és retro házibulival vár benneteket.

neprajzi_muzeum_01

A biciklik éppen olyan sokszínűek, mint az emberek. Budapesti kerékpáros berkekben nem számít újdonságnak, hogy a Néprajzi Múzeum biciklis projekttel rukkol elő, átfogó kiállítás azonban most először lesz látható az egyik legnépszerűbb közlekedési eszközről. A Szabadkai Városi Múzeumban 2011-ben volt látható A biciklisek városa – A kerékpár történeti, néprajzi és művészeti aspektusai Szabadkán című kiállítás. A Bicikliváros a 19. század második felétől kezdve tárgyakon, szövegeken és fotókon keresztül dolgozza fel a kerékpározás történetét a két városban. Emellett lesz még alkotóműhely, koncert, vezetett túrák és folkkocsma is a Néprajzi Szerelemszombatján.

kontaktok_capa_kozpont

Elég közel vagy? A Robert Capa Központ aktuális kiállításán a legendás fotóügynökség, a Magnum Photos kontakt képeiből láthattok válogatást, melyhez kapcsolódóan tárlatvezetésekkel várnak benneteket. Többször levetítik Sopsits Árpád díjnyertes filmjét, amelyet Robert Capa képeire készített.

holnemvolt_park_DSCF3679

A régi Vidámpark helyén nyílt Holnemvolt Parkban egy rövid séta során megismerhetitek a Vurstli, az Angol Park és a Vidámpark történetét, végigsétálva a Vurstli „főutcá”-ján, bemutatják annak látványosságait, érdekességeit. Felülhettek a Körhintára és tehettek egy túrát a Barlangvasútban, majd közös fényképet készíthettek Bástya elvtárssal, A tanú című film emblematikus alakjával.

vasuttorteneti_muzej_01

Ahogy csak ritkán láthatjuk, mécsesekkel kivilágítva várnak a mozdonyok a Vasúttörténeti Parkban. Utazzatok vissza az időben és próbáljátok ki az éjszakai lóvasutazást, forduljatok egy kört a fordítókorongon a hangulatosan kivilágított hatalmas gőzmozdonyok között.
Ingyenes kerti vasút kupon jár a Vasúttörténeti Parkban megváltott Múzeumok Éjszakája belépőjegy mellé.

Sokkarú Sivasakti Kalánanda

Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeumban 20:20-tól Bharatanatyam táncot láthattok Somi Pannival és táncosaival, majd 21 órától a Calcutta Trió lép a színpadra.

Marie Chouinard : fotó- Sylvie-Ann Paré

A Ludwig Múzeumban rendhagyó tárlatvezetésekkel, táncprodukciókkal és koncertekkel várnak benneteket bent és a teraszon egyaránt.„In Museum” címmel Marie Chouinard (CAN) performanszát is láthatjátok 17 és 20 óra között.

A Tesla.rar az Elektrotechnikai Múzeum és a volt trafóház falai között üzemel. A kiállítóterek nagy estéje most az új generációs jazzről, az ütőhangszerek korántsem monoton ütemeiről szól a Kertüzem első hétvégéjén. Fellépők: 17.20 Pátkai Rozina Quintet, 19.00 tHUNder Duo, 21.00 Micheller Myrtill és Pintér Tibor – Voice&Guitar, 22:00-tól Mango.

meseauto_80

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet az idei nyár legrövidebb éjszakáján is megnyitja kapuit és különleges programokkal várja a látogatókat Budán, a filmarchívumban és Pesten, az Örökmozgó Filmmúzeumban. Idén három kiemelt téma köré szerveződnek a programok: decemberben lesz 80 éves a Meseautó, a magyar filmtörténet 1934-ben készült iskolateremtő filmje; idén zajlik az első világháború centenáriuma; és július 17-én ünnepeljük a magyar filmtörténet meghatározó művészének, Tolnay Klárinak 100. születésnapját.

Mystary_gang_foto_Mark Somay

22 órától a Mystery Gang koncertezik a Budapesti Történeti Múzeumban.

Jegyárak, közlekedési infók:

Budapesten 1500 Ft a felnőtt karszalag, 600 Ft a gyerekeknek (6-18 év), 6 éves kor alatt ingyenes!
A budapesti Múzeumok Éjszakája belépőjegy-karszalagokat megvehetitek a programban résztvevő budapesti múzeumokban és helyszíneken, illetve a BKK jegypénztáraiban (pl. Deák tér., Oktogon, Vörösmarty tér földalatti megálló, Széll Kálmán tér, Újpest Városközpont). Fontos tudni, hogy a vásárlással azt a múzeumot támogatjátok, ahol a belépőt megvásároltátok.

Június 21-én 18 órától június 22-én 2:30-ig ingyen közlekedhetnek a karszalaggal rendelkezők a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) összes nappali és éjszakai mentrendszerinti járatán – Budapest közigazgatási határán belül – ez alól kivételt képeznek a különleges díjszabású járatok (Sikló, Libegő, Kishajó), valamint idén is a közönség rendelkezésére állnak a múzeumbuszok 18.00-02.30 óráig.

Az MTA SZTAKI ingyenes, offline mobil alkalmazása térképpel és eseményajánlóval segít Budapesten és néhány vidéki városban az idei Múzeumok Éjszakáján is tájékozódni.

A résztvevő múzeumok listáját itt találjátok.
A Múzeumok Éjszakájának közösségi oldalát innen éritek el.